Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Egy friss felmérés szerint növekvő optimizmust mutatnak a nemzetközi és a hazai magántőke-társaságok mind a gazdasági, mind a befektetési környezet tekintetében. A magántőke-befektetők aktívan keresik a különféle befektetési és egyéb tranzakciós lehetőségeket.

Az Ernst & Young legújabb, Magántőke-bizalmi Barométer (Private Equity Capital Confidence Barometer) globális felmérése szerint az egyre több és értékesebb lehetőséget kínáló befektetési környezetben a megkérdezett magántőke-befektetők 68%-a látja a gazdasági helyzetet stabilnak, vagy javulónak Közép- és Kelet-Európában, míg ez a szám globális szinten eléri a 83%-ot. A régiós magántőke-befektetők 42%-a a befektetési lehetőségek növekedésére számít, míg további 52%-uk a jelenlegi szint fennmaradását várja.

A javuló befektetési környezet dacára a kétségek is megmaradtak; a magántőke-befektető cégektől jelentős erőfeszítést igényel az elhúzódó eurózóna-válság hatásának kezelése mind a portfóliócégek nyereségessége, mind a tranzakció-finanszírozás és új források biztosítása területén.

Nehéz forráshoz jutni

A közép- és kelet-európai válaszadók csupán 26%-a látja pozitívan a tranzakciók lezárásának valószínűségét (a pozitív véleményt globálisan 43% fogalmazott meg). Ez az alacsony arány szorosan összefügg a finanszírozási források nehéz elérhetőségével.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) nemrég 21 pontos javaslatcsomagot juttatott el a kormányhoz annak érdekében, hogy a magyar kockázati és magántőke iparág hatékonyabban vehessen részt a gazdaságélénkítésben. Kedvezőbb körülményeket teremtenének a befektetőknek és a vállalkozásoknak is, segítenék a legkisebbeket, hogy felkerüljenek a befektetők térképére. Részletek >>

Magyarországot is hátrányosan érinti a banki hitelezés szűkülése, melynek révén a nagy bankok megpróbálják mérlegüket kiegyensúlyozni. Ez a tendencia a felmérésben adott válaszokból is jól látszik. A Közép- és Kelet-Európában megkérdezettek 42%-a negatívnak, vagy kedvezőtlennek ítéli meg az akvizíciós finanszírozást. Ennek következtében a régió magántőke-társaságainak 36%-a 46-50%-os tőkefinanszírozási aránnyal számol, míg 37%-uk szerint a várható tőkefinanszírozás aránya akár az 50%-ot is meg kell, hogy haladja.

Hatalmas lehetőségek rejlenek a magántőkében - a stabilitásról viszont mindenkinek magának kell gondoskodnia

Az utóbbi évekből az a tanulság is leszűrhető, hogy a változékony, ingadozó gazdaságban is hatalmas lehetőségek rejlenek a magántőke-befektetők számára. Az elhúzódó instabil környezet igazolta a magántőke-szektor értékteremtő stratégiáját, illetve képességüket a portfólió cégekből történő kiszállás megfelelő, a gazdaság átmeneti erősödéséhez kapcsolódó időzítésre. Az Ernst & Young összeállítása szerint a sikeres befektetések a gazdaság egészét is továbblendítik, hiszen a magántőke befektetők saját érdeke is a működés fejlesztése, a profit és nyereségnövelés, amelyért tevékenyen tesznek is vállalataiknál.

A közép-európai kockázatitőke-befektetők régióba vetett bizalma az elmúlt fél év során a Deloitte felmérése szerint is fokozatosan visszatért, ami pozitív fordulatot jelent a 2011 őszére jellemző rekordmértékű bizalomvesztéshez képest. Részletek >>

Látni kell, hogy mind a magánbefektetők, mind pedig a kockázati tőke csak olyan piacra lép be, amely működése a piaci normáknak megfelelő és kiszámítható szabályozás mellett működik. A bizonytalanság nehezen értékelhető, ezért a befektetők számára nehezen vállalható kockázatot jelent - híja fel a figyelmet Tüske Balázs, az elemzést jegyző Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásokért felelős partnere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos