Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Banki hitelezés nélkül nem várható érdemi gazdasági növekedés, ehhez ugyanakkor megfelelő megtérülést kellene tudni felmutatni a bankoknak - mondta a Hendrik Scheerlinck. A K&H vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a cégek sem partnerek - egyre hosszabb távú megtakarításokba fognak beruházások helyett.

A K&H által végzett reputációs felmérés szerint a gazdasági helyzetet 86 százalékban rossznak tartották a magyar polgárok, ugyanakkor 2013-ban még 92 százalékuk gondolkodott így. A nagyon rossz minősítés ugyanakkor egy év alatt 44 százalékról 31 százalékra csökkent.

A bankokkal szembeni elvárások terén a K&H felmérése szerint alapvető változások figyelhetőek meg. Előtérbe kerültek az ügyfélkiszolgálás színvonalával kapcsolatos elvárások: az egy évvel ezelőtti 41 százalék helyett a megkérdezettek 54 százaléka vélekedett úgy, hogy ez a pénzügyi szektor legkomolyabb kihívásai között szerepel. Ezzel szemben ugyanakkor a 2013-as felméréshez képest a felelős hitelezéssel kapcsolatos elvárások említése 57 százalékról 53 százalékra mérséklődött.

Nehéz a forráshozjutás a kicsiknek

Németh Dávid, a K&H vezető közgazdásza a Világbank felmérésének adatait idézve arról beszélt, hogy a cégek közül elsősorban a kisvállalkozások panaszkodnak a leginkább a finanszírozáshoz való hozzáférés akadályairól – a kis cégek közel 18, a középvállalatok 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez a legfőbb akadály. A kiscégek 35, a közepes cégek 51 százaléka rendelkezik hitelkerettel, míg a nagyvállalatok esetében 61 százalék ezen cégek aránya. Ugyanakkor a világbanki felmérés szerint a kis cégek alig több, mint 10 százaléka tudott igénybe venni legalább 50 százalékos banki finanszírozást a beruházásaihoz, míg a nagyvállalatok között ezen cégek aránya 22 százalékos.

Kell a bankszektor

A felmérések szerint a pénzintézetekbe történő beruházások sokkal jelentősebb összgazdasági hozzáadott-értéket és komolyabb foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak: a multiplikátor hatás akár 4-5-szörös is lehet – mondta Németh Dávid. Ehhez kapcsolódva Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója arról beszélt, hogy hazánkban a pénzügyi és biztosítási szektor közvetlen részesedése a GDP-ből 4,9 százalékos, amely magasabb mint a mezőgazdaság (4,8%), illetve az építőipar (4,1%) támogató hatása – noha ez a két szektor volt az idei növekedés hajtóereje. Bár a foglalkoztatás terén a hazai bankrendszer zsugorodott – a bankokban 4100, a takarékoknál 1900 fővel csökkent az alkalmazotti létszám 2008-hoz képest -, miközben a válság csúcsa óta 300 ezer új munkahely létesült (nem beleszámítva a közmunkát és a külföldi munkavállalást). Ugyanakkor a foglalkoztatottakat az állami szektor, illetve az adminisztratív területek szívták fel. Ugyanakkor a pénzügyi területen foglalkoztatottak jóval komolyabb arányban képzett, diplomás embereket foglalkoztatnak.

Scheerlinck az EBRD adatait idézte, amely szerint a külföldi bankok piacra lépése enyhíti a helyi vállalkozások finanszírozási nehézségeit és javítja a reálgazdaság növekedését. Az adatok egyértelműen megmutatják, hogy a régiós beruházások döntő részét a külföldi magántőke beáramlása finanszírozta. A válság kezdete óta a magyarországi vállalatok betétállománya 26 százalékkal növekedett, miközben a hitelállomány 23 százalékkal épült le. Ez alapján az adatsor alapján a tyúk vagy a tojás kérdése is megoldható: bizonyítva láthatjuk, hogy a cégek továbbra sem mernek beruházni – a hitelállomány 2014-ben sem igazán nőtt szektorszinten – bár Scheerlinck szerint a K&H azért az év első 9 hónapjában 10 százalékkal tudta növelni vállalati kihelyezéseit. Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese mindehhez azt tette hozzá, hogy ma már a kkv-k is egyre többször vesznek befektetési jegyet, miközben tudható, hogy a befektetési alapok hozamelőnye hosszú távon érvényesülhet.

Biztos, hogy a hazai a jó?

Azzal kapcsolatban, hogy a bankrendszer tulajdonosai körében felgyorsult az átalakulás és erősödik az állami tulajdonrész, Scheerlinck arra emlékeztetett, hogy Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában a GDP-növekedés már jelentősen meghaladja a 2007-es bázis szintjét, miközben az e tekintetben vezető lengyel piacon a külföldi bankok aránya 65 százalékos (de a másik két említett országban is többségben vannak a külföldi tulajdonú hitelintézetek). Eközben Szlovéniában 5 százalékos GDP-visszaesést okozott az, hogy a bankrendszere 75 százalékban hazai kézben volt, s így bankkonszolidációra lehet számítani – emlékeztetett a K&H vezérigazgatója. Scheerlinck szerint 2009 előtt a hazai bankszektor is pozitívan járult hozzá a GDP-növekedéséhez – a válság mélységét az első években még csökkentette ez a hatás. A szakember az MNB azon kimutatását idézte, amely szerint egy „semleges” bankszektorral 2009-ig a GDP-bővülés közel 1 százalékkal alacsonyabb lett volna, míg a válság után most a bankrendszer nagyjából ugyanilyen mértékben fogja vissza a GDP-bővülését.

Az elmúlt évben a hitelínséges időkben is a vállalatok finanszírozási forrásainak több mint a harmadát a bankszektor biztosította. A bankok akarnak hitelezni, ráadásul minden mutató azt jelzi, hogy hitelezés kell szükséges a fenntartható növekedéshez, ráadásul a hitelállomány változása és a foglalkoztatás is szoros korrelációt mutat.

Megtérülés nélkül nehéz lesz

A hitelezéshez ugyanakkor hitelezni képes bankszektor kell. A bankrendszer speciális helyzete okán nemzetközi standard, hogy a bankszekor tagjainak 10 százalék körüli szinten álló tőkeköltségét meghaladó eredményre van szüksége. A bankok tőkehelyzetét már csak azért is erősíteni kell, mert 1 milliárd forintos tőkenövekmény 12 milliárd forintnyi új hitel kihelyezést tenne lehetővé – mondta Hendrik Scheerlinck. A bankrendszer tagjai ugyanakkor az elmúlt években a szektor veszteségeinek finanszírozására és a rendkívüli kormányintézkedések hatásainak kivédésére juttattak tőkét a magyar leánybankoknak. Ennek révén ugyanakkor fennmaradt a szektor stabilitása, azaz a bankok tudnának hitelezni.

Ennek ellenére kevés olyan hitelintézet van, akinek sikerül előrelépnie, a K&H ilyen. Ennek köszönhetően a bank hitel/betét mutatója 57 százalékról 63 százalékra romlott, ugyanakkor a magas betéti fedezettség azt jelenti, hogy a K&H a jövőben is tud majd saját betétesi állományára támaszkodva fejlődni, ami a legolcsóbb, legbiztonságosabb növekedési lehetőség. Épp ezért a K&H bizonyosan ott lesz a konszolidáció után megmaradó nagybankok között. Németh Dávid mindehhez azt tette hozzá, hogy a külföldi bankok likviditáskivonását lehet ugyan bírálni, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy ugyanez a lépés nagymértékben csökkentette hazánk külső eladósottságát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos