<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.

A Növekedési Hitelprogram új típusa, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program újabb típusú hitelei mikrovállalatokat, valamint a kis- és középvállalati (kkv) szektort célozták meg. Mivel mindkét hitelcsoport kamattámogatással vehető igénybe, ezért a vállalati hitelek között ezek a konstrukciók kifejezetten kedvezőnek számítanak.

Az államilag támogatott kölcsönök további előnye, hogy a lehető legkedvezőbb kamat minden banknál elérhető, ahol kínálják a terméket. Ezen a téren az NHP Hajránál lehet eltérés: a bankok legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal folyósíthatják a vállalkozásoknak a kölcsönt, de akár úgy is dönthetnek, hogy ennél alacsonyabb kamattal hirdetik meg a terméket - emiatt lehet eltérés a bankok ajánlatai között.

A Széchenyi-hitelnél az elérhető kamat a kamattámogatás mértékétől függ, ezt pedig a termék típusa határozza meg. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelnél például a 2,5 százalékos ügyleti kamat csaknem egészét, 2,4 százalékot vállal át az állam, így az igénylő vállalkozásnak mindössze 0,1 százalék kamatot kell a felvett hitelösszeg után fizetni. Ha más céllal szeretne Széchenyi-hitelt felvenni, akkor az annak megfelelő kamatot kell megfizetni.

A különbség valami másban rejlik

A kamattámogatott vállalati hiteleknél a fentiek alapján nem a kamatláb az elsődleges összehasonlítási szempont, hiszen a központi támogatások a bankoktól függetlenek. Nem úgy a hitel mellé megnyitott céges bankszámlák - ezen a téren a Bank360.hu vállalati bankszámla kalkulátora szerint akár több százezer forintos különbség is lehet a számladíjak között, ha a teljes futamidőt nézzük.

Ahhoz, hogy a különbség egyértelműen látszódjon, érdemes megnézni néhány példát. Egy kisebb árbevételű cégnél nem annyira számottevő a különbség, de két éves futamidővel számolva - figyelembe véve, hogy az első és második éves számladíjak eltérhetnek egymástól - a számla fenntartásának a költsége jelentősen eltérhet a pénzintézeteknél. 25 millió forintos árbevétellel kalkulálva 177 ezer forint és 216 ezer forint között alakulhat a számlavezetés díja.

Illusztráció - forrás: Depositphotos
Illusztráció - forrás: Depositphotos

Ennél szembetűnőbb a különbség egy évi 100 millió forintos árbevételt elérő cég esetében: itt az éves számlaköltség 269 ezer forinttól akár 600 ezer forint körüli összegig is terjedhet, ha azonos számú tranzakciókkal kalkulálunk. Két éves futamidővel számolva a számla fenntartásának a költsége 534 ezer forintnál kezdődik, de akár az egymillió forintot is meghaladhatja. Ez még egy nagyobb árbevételű cég számára sem mindegy, hiszen a több százezer forintos különbözetet számos egyéb célra fel lehet használni, különösen a koronavírus-járvány idején.

A fentebb már említett Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel igénylésénél az alacsony THM miatt például kifejezetten sokat számít a megfelelő számlacsomag kiválasztása: egy 50 millió forintos hitelnél a hitel költsége a tőketartozáson felül összesen 545 833 forint, ami több banknál is kevesebb, mint a két évre kalkulált számlaköltség.

Mi alapján érdemes választani?

Ha az elsődleges cél valamelyik kedvező vállalati hitel igénylése, akkor értelemszerűen azokat a bankokat érdemes számításba venni, ahol elérhető a keresett kölcsöntípus. Ezek közül pedig érdemes azt választani, ahol a számlaköltségek alacsonyabbak - ezt az összehasonlító kalkulátorral ellenőrizhetjük, akár tételesen lebontva a díjakat

“Az összehasonlításnál érdemes a teljes futamidőre vonatkozó számlavezetési költségekkel számolni, nemcsak az elsőéves díjakkal, hiszen az indulásnál több bank is kínálhat olyan kedvezményt - ingyenes számlavezetést vagy kedvező kártyadíjat -, amire a második évtől már nem számíthatunk” - javasolja a Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG