Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.

A Növekedési Hitelprogram új típusa, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program újabb típusú hitelei mikrovállalatokat, valamint a kis- és középvállalati (kkv) szektort célozták meg. Mivel mindkét hitelcsoport kamattámogatással vehető igénybe, ezért a vállalati hitelek között ezek a konstrukciók kifejezetten kedvezőnek számítanak.

Az államilag támogatott kölcsönök további előnye, hogy a lehető legkedvezőbb kamat minden banknál elérhető, ahol kínálják a terméket. Ezen a téren az NHP Hajránál lehet eltérés: a bankok legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal folyósíthatják a vállalkozásoknak a kölcsönt, de akár úgy is dönthetnek, hogy ennél alacsonyabb kamattal hirdetik meg a terméket - emiatt lehet eltérés a bankok ajánlatai között.

A Széchenyi-hitelnél az elérhető kamat a kamattámogatás mértékétől függ, ezt pedig a termék típusa határozza meg. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelnél például a 2,5 százalékos ügyleti kamat csaknem egészét, 2,4 százalékot vállal át az állam, így az igénylő vállalkozásnak mindössze 0,1 százalék kamatot kell a felvett hitelösszeg után fizetni. Ha más céllal szeretne Széchenyi-hitelt felvenni, akkor az annak megfelelő kamatot kell megfizetni.

A különbség valami másban rejlik

A kamattámogatott vállalati hiteleknél a fentiek alapján nem a kamatláb az elsődleges összehasonlítási szempont, hiszen a központi támogatások a bankoktól függetlenek. Nem úgy a hitel mellé megnyitott céges bankszámlák - ezen a téren a Bank360.hu vállalati bankszámla kalkulátora szerint akár több százezer forintos különbség is lehet a számladíjak között, ha a teljes futamidőt nézzük.

Ahhoz, hogy a különbség egyértelműen látszódjon, érdemes megnézni néhány példát. Egy kisebb árbevételű cégnél nem annyira számottevő a különbség, de két éves futamidővel számolva - figyelembe véve, hogy az első és második éves számladíjak eltérhetnek egymástól - a számla fenntartásának a költsége jelentősen eltérhet a pénzintézeteknél. 25 millió forintos árbevétellel kalkulálva 177 ezer forint és 216 ezer forint között alakulhat a számlavezetés díja.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Ennél szembetűnőbb a különbség egy évi 100 millió forintos árbevételt elérő cég esetében: itt az éves számlaköltség 269 ezer forinttól akár 600 ezer forint körüli összegig is terjedhet, ha azonos számú tranzakciókkal kalkulálunk. Két éves futamidővel számolva a számla fenntartásának a költsége 534 ezer forintnál kezdődik, de akár az egymillió forintot is meghaladhatja. Ez még egy nagyobb árbevételű cég számára sem mindegy, hiszen a több százezer forintos különbözetet számos egyéb célra fel lehet használni, különösen a koronavírus-járvány idején.

A fentebb már említett Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel igénylésénél az alacsony THM miatt például kifejezetten sokat számít a megfelelő számlacsomag kiválasztása: egy 50 millió forintos hitelnél a hitel költsége a tőketartozáson felül összesen 545 833 forint, ami több banknál is kevesebb, mint a két évre kalkulált számlaköltség.

Mi alapján érdemes választani?

Ha az elsődleges cél valamelyik kedvező vállalati hitel igénylése, akkor értelemszerűen azokat a bankokat érdemes számításba venni, ahol elérhető a keresett kölcsöntípus. Ezek közül pedig érdemes azt választani, ahol a számlaköltségek alacsonyabbak - ezt az összehasonlító kalkulátorral ellenőrizhetjük, akár tételesen lebontva a díjakat

“Az összehasonlításnál érdemes a teljes futamidőre vonatkozó számlavezetési költségekkel számolni, nemcsak az elsőéves díjakkal, hiszen az indulásnál több bank is kínálhat olyan kedvezményt - ingyenes számlavezetést vagy kedvező kártyadíjat -, amire a második évtől már nem számíthatunk” - javasolja a Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Vállalat Újabb 7 milliárd forintot kapott a Hell az államtól
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 13:51
Egyedi döntéssel. 
Vállalat Beárazták a magyar utánpótlásképzést az Eb-n, de mi a baj igazából a fiatal labdarúgóinkkal?
Marosi Gergely | 2021. április 11. 16:59
Értékelhetetlen teljesítményért mentek a milliárdok a magyar utánpótlásfutballba, vagy meggondolatlan dolog ennyire sarkos kijelentést tenni? A magyar sport és közélet polarizált voltát jól mutatják az U21-es futballválogatott Eb-szereplésére érkezett reakciók. Annyit megállapíthattunk: a legidősebb utánpótlás-korosztályból összeállított csapat és ellenfelei között jókora, felkészültségi szempontból aggasztó különbség mutatkozott meg.
hírlevél
depositphotos