<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.

A Növekedési Hitelprogram új típusa, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program újabb típusú hitelei mikrovállalatokat, valamint a kis- és középvállalati (kkv) szektort célozták meg. Mivel mindkét hitelcsoport kamattámogatással vehető igénybe, ezért a vállalati hitelek között ezek a konstrukciók kifejezetten kedvezőnek számítanak.

Az államilag támogatott kölcsönök további előnye, hogy a lehető legkedvezőbb kamat minden banknál elérhető, ahol kínálják a terméket. Ezen a téren az NHP Hajránál lehet eltérés: a bankok legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal folyósíthatják a vállalkozásoknak a kölcsönt, de akár úgy is dönthetnek, hogy ennél alacsonyabb kamattal hirdetik meg a terméket - emiatt lehet eltérés a bankok ajánlatai között.

A Széchenyi-hitelnél az elérhető kamat a kamattámogatás mértékétől függ, ezt pedig a termék típusa határozza meg. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelnél például a 2,5 százalékos ügyleti kamat csaknem egészét, 2,4 százalékot vállal át az állam, így az igénylő vállalkozásnak mindössze 0,1 százalék kamatot kell a felvett hitelösszeg után fizetni. Ha más céllal szeretne Széchenyi-hitelt felvenni, akkor az annak megfelelő kamatot kell megfizetni.

A különbség valami másban rejlik

A kamattámogatott vállalati hiteleknél a fentiek alapján nem a kamatláb az elsődleges összehasonlítási szempont, hiszen a központi támogatások a bankoktól függetlenek. Nem úgy a hitel mellé megnyitott céges bankszámlák - ezen a téren a Bank360.hu vállalati bankszámla kalkulátora szerint akár több százezer forintos különbség is lehet a számladíjak között, ha a teljes futamidőt nézzük.

Ahhoz, hogy a különbség egyértelműen látszódjon, érdemes megnézni néhány példát. Egy kisebb árbevételű cégnél nem annyira számottevő a különbség, de két éves futamidővel számolva - figyelembe véve, hogy az első és második éves számladíjak eltérhetnek egymástól - a számla fenntartásának a költsége jelentősen eltérhet a pénzintézeteknél. 25 millió forintos árbevétellel kalkulálva 177 ezer forint és 216 ezer forint között alakulhat a számlavezetés díja.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Ennél szembetűnőbb a különbség egy évi 100 millió forintos árbevételt elérő cég esetében: itt az éves számlaköltség 269 ezer forinttól akár 600 ezer forint körüli összegig is terjedhet, ha azonos számú tranzakciókkal kalkulálunk. Két éves futamidővel számolva a számla fenntartásának a költsége 534 ezer forintnál kezdődik, de akár az egymillió forintot is meghaladhatja. Ez még egy nagyobb árbevételű cég számára sem mindegy, hiszen a több százezer forintos különbözetet számos egyéb célra fel lehet használni, különösen a koronavírus-járvány idején.

A fentebb már említett Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel igénylésénél az alacsony THM miatt például kifejezetten sokat számít a megfelelő számlacsomag kiválasztása: egy 50 millió forintos hitelnél a hitel költsége a tőketartozáson felül összesen 545 833 forint, ami több banknál is kevesebb, mint a két évre kalkulált számlaköltség.

Mi alapján érdemes választani?

Ha az elsődleges cél valamelyik kedvező vállalati hitel igénylése, akkor értelemszerűen azokat a bankokat érdemes számításba venni, ahol elérhető a keresett kölcsöntípus. Ezek közül pedig érdemes azt választani, ahol a számlaköltségek alacsonyabbak - ezt az összehasonlító kalkulátorral ellenőrizhetjük, akár tételesen lebontva a díjakat

“Az összehasonlításnál érdemes a teljes futamidőre vonatkozó számlavezetési költségekkel számolni, nemcsak az elsőéves díjakkal, hiszen az indulásnál több bank is kínálhat olyan kedvezményt - ingyenes számlavezetést vagy kedvező kártyadíjat -, amire a második évtől már nem számíthatunk” - javasolja a Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG