4p
Megmozgatta az évek óta zsugorodó vállalati hitelpiacot az MNB Növekedési Hitelprogramja: az első szakaszban minden hatodik (16%) hazai kkv igényelt a kedvező forrásból – mutat rá a Budapest Bank kutatása.

Az igénylők többsége meg is kapta a hitelt, amelyet több mint 30 százalékuk beruházásra fordított. A beruházási célú hitelek kétharmadát a régóta halogatott, egyharmadát pedig a már megkezdett beruházásokra fordítják a vállalkozások. A program folytatásában a vállalkozások 15 százaléka kíván részt venni, többségében azok, akik az első körben távolmaradtak. 2014 végéig így a kkv-szektor egynegyede juthat kedvezményes hitelhez.

Kevesen kezdtek új beruházásba

A felmérés szerint  a kis és középvállalkozások 16 százaléka igényelt hitelt illetve hitelkiváltást az NHP augusztus végén zárult első szakaszában. A Budapest Bank felmérése szerint ezek háromnegyede pozitív elbírálásban részesült, így a teljes szektorra vetítve a vállalkozók 12 százaléka részesült a program nyújtotta kedvező forrásból. A vállalkozók 85 százaléka főbankjánál jutott a hitelhez.



Az MNB által a program eredményeiről közzétett összefoglalóval összhangban a kedvezményes forrást sikerrel igénylő cégek többsége (62 százaléka) új hitelt vett igénybe. Az érintett cégek 34 százaléka kapott új beruházási hitelt, 26% új forgóeszközhitelt. EU-s támogatás előfinanszírozásához vagy önerejének biztosításához csupán 2 százalékuk vett igénybe új hitelt. A programban részt vevő cégek 29 százaléka forinthitel kiváltására, 24 százalékuk pedig devizahitel kiváltására kapott forrást.


A beruházási, vagy uniós támogatáshoz kapcsolódó hitelt a vállalkozások kétharmada az eddig halogatott beruházása megvalósítására, egyharmada pedig a már megkezdett beruházása folytatására fordította. Elenyésző, csupán 3% azok aránya, akik az új hitellehetőség hatására vágtak eddig nem tervezett fejlesztésbe. A beruházásra kapott hitelt a cégek több mint fele új gépek, eszközök beszerzésére, egyötödük készletvásárlásra, és egyhetedük ingatlanvásárlásra- fejlesztésre fordította. 

Megmozgatta a fantáziákat

A program megmozgatta a vállalkozók fantáziáját, és sokakat sarkallt arra, hogy a kedvező feltételeket kihasználja, ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy összességében továbbra is visszafogott a hitelfelvételi kedv. A megkérdezettek 28 százaléka nem hallott a Növekedési Hitelprogramról, további 57 százaléka pedig bár ismerte, nem akart abban részt venni.

Utóbbi csoport közel felének egyáltalán nincs szüksége hitelre, de sokan vélekedtek úgy, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt még kedvező hitellel sem éri meg beruházásba kezdeni. A hitelkiváltás lehetősége sem volt mindenkinek vonzó, a válaszadók 9 százaléka meglévő hitele kamatát is kedvezőnek találta, és úgy gondolta, minimális összeget spórolt volna az átváltással.

Az élénkülés kulcsa

A program folytatásában a válaszadók 15 százaléka tartja valószínűnek, hogy igényelni fog hitelt, többségében azok, akik az első körben nem vettek részt – így összességében a hazai kkv szektor körülbelül 25 százaléka juthat NHP forráshoz 2014 végéig.

Az elmúlt években lassan már a vállalkozások versenyképességének elvesztését okozta a beruházások elhalasztása. A program első köre lehetőséget adott ezek megvalósítására; a kutatás eredményei szerint sokan már készen lévő terveikhez találtak így kedvező forrást.

Mi is jelentős érdeklődést tapasztaltunk az új hitelek iránt, és összesen 44 milliárd forintot helyeztünk ki mikrovállalkozások és kkv-k számára 700 ügylet keretében.  Az NHP második fázisa a hosszabb időtartamából adódóan várhatóan lendületet ad új fejlesztések kidolgozására és kivitelezésére is, amelyben támogatni kívánjuk ügyfeleinket, hisz ez az egyik kulcsa az üzleti élénkülésnek – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG