Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megmozgatta az évek óta zsugorodó vállalati hitelpiacot az MNB Növekedési Hitelprogramja: az első szakaszban minden hatodik (16%) hazai kkv igényelt a kedvező forrásból – mutat rá a Budapest Bank kutatása.

Az igénylők többsége meg is kapta a hitelt, amelyet több mint 30 százalékuk beruházásra fordított. A beruházási célú hitelek kétharmadát a régóta halogatott, egyharmadát pedig a már megkezdett beruházásokra fordítják a vállalkozások. A program folytatásában a vállalkozások 15 százaléka kíván részt venni, többségében azok, akik az első körben távolmaradtak. 2014 végéig így a kkv-szektor egynegyede juthat kedvezményes hitelhez.

Kevesen kezdtek új beruházásba

A felmérés szerint  a kis és középvállalkozások 16 százaléka igényelt hitelt illetve hitelkiváltást az NHP augusztus végén zárult első szakaszában. A Budapest Bank felmérése szerint ezek háromnegyede pozitív elbírálásban részesült, így a teljes szektorra vetítve a vállalkozók 12 százaléka részesült a program nyújtotta kedvező forrásból. A vállalkozók 85 százaléka főbankjánál jutott a hitelhez.Az MNB által a program eredményeiről közzétett összefoglalóval összhangban a kedvezményes forrást sikerrel igénylő cégek többsége (62 százaléka) új hitelt vett igénybe. Az érintett cégek 34 százaléka kapott új beruházási hitelt, 26% új forgóeszközhitelt. EU-s támogatás előfinanszírozásához vagy önerejének biztosításához csupán 2 százalékuk vett igénybe új hitelt. A programban részt vevő cégek 29 százaléka forinthitel kiváltására, 24 százalékuk pedig devizahitel kiváltására kapott forrást.


A beruházási, vagy uniós támogatáshoz kapcsolódó hitelt a vállalkozások kétharmada az eddig halogatott beruházása megvalósítására, egyharmada pedig a már megkezdett beruházása folytatására fordította. Elenyésző, csupán 3% azok aránya, akik az új hitellehetőség hatására vágtak eddig nem tervezett fejlesztésbe. A beruházásra kapott hitelt a cégek több mint fele új gépek, eszközök beszerzésére, egyötödük készletvásárlásra, és egyhetedük ingatlanvásárlásra- fejlesztésre fordította. 

Megmozgatta a fantáziákat

A program megmozgatta a vállalkozók fantáziáját, és sokakat sarkallt arra, hogy a kedvező feltételeket kihasználja, ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy összességében továbbra is visszafogott a hitelfelvételi kedv. A megkérdezettek 28 százaléka nem hallott a Növekedési Hitelprogramról, további 57 százaléka pedig bár ismerte, nem akart abban részt venni.

Utóbbi csoport közel felének egyáltalán nincs szüksége hitelre, de sokan vélekedtek úgy, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt még kedvező hitellel sem éri meg beruházásba kezdeni. A hitelkiváltás lehetősége sem volt mindenkinek vonzó, a válaszadók 9 százaléka meglévő hitele kamatát is kedvezőnek találta, és úgy gondolta, minimális összeget spórolt volna az átváltással.

Az élénkülés kulcsa

A program folytatásában a válaszadók 15 százaléka tartja valószínűnek, hogy igényelni fog hitelt, többségében azok, akik az első körben nem vettek részt – így összességében a hazai kkv szektor körülbelül 25 százaléka juthat NHP forráshoz 2014 végéig.

Az elmúlt években lassan már a vállalkozások versenyképességének elvesztését okozta a beruházások elhalasztása. A program első köre lehetőséget adott ezek megvalósítására; a kutatás eredményei szerint sokan már készen lévő terveikhez találtak így kedvező forrást.

Mi is jelentős érdeklődést tapasztaltunk az új hitelek iránt, és összesen 44 milliárd forintot helyeztünk ki mikrovállalkozások és kkv-k számára 700 ügylet keretében.  Az NHP második fázisa a hosszabb időtartamából adódóan várhatóan lendületet ad új fejlesztések kidolgozására és kivitelezésére is, amelyben támogatni kívánjuk ügyfeleinket, hisz ez az egyik kulcsa az üzleti élénkülésnek – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
Makro / Külgazdaság Egyre több szülő jelzi, hogy nem engedi iskolába gyermekét
Kormos Olga | 2021. április 13. 13:58
Egyre több gyerek, szülő, tanár és szervezet ad hangot annak, hogy az általános iskolák április 19-re tervezett nyitása szembe megy a józan ésszel. Nemcsak azért, mert a járványadatok továbbra is elképesztően aggasztóak, de a pedagógusok oltása sem alakított még ki megfelelő immunitást.
Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
hírlevél
depositphotos