Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megmozgatta az évek óta zsugorodó vállalati hitelpiacot az MNB Növekedési Hitelprogramja: az első szakaszban minden hatodik (16%) hazai kkv igényelt a kedvező forrásból – mutat rá a Budapest Bank kutatása.

Az igénylők többsége meg is kapta a hitelt, amelyet több mint 30 százalékuk beruházásra fordított. A beruházási célú hitelek kétharmadát a régóta halogatott, egyharmadát pedig a már megkezdett beruházásokra fordítják a vállalkozások. A program folytatásában a vállalkozások 15 százaléka kíván részt venni, többségében azok, akik az első körben távolmaradtak. 2014 végéig így a kkv-szektor egynegyede juthat kedvezményes hitelhez.

Kevesen kezdtek új beruházásba

A felmérés szerint  a kis és középvállalkozások 16 százaléka igényelt hitelt illetve hitelkiváltást az NHP augusztus végén zárult első szakaszában. A Budapest Bank felmérése szerint ezek háromnegyede pozitív elbírálásban részesült, így a teljes szektorra vetítve a vállalkozók 12 százaléka részesült a program nyújtotta kedvező forrásból. A vállalkozók 85 százaléka főbankjánál jutott a hitelhez.Az MNB által a program eredményeiről közzétett összefoglalóval összhangban a kedvezményes forrást sikerrel igénylő cégek többsége (62 százaléka) új hitelt vett igénybe. Az érintett cégek 34 százaléka kapott új beruházási hitelt, 26% új forgóeszközhitelt. EU-s támogatás előfinanszírozásához vagy önerejének biztosításához csupán 2 százalékuk vett igénybe új hitelt. A programban részt vevő cégek 29 százaléka forinthitel kiváltására, 24 százalékuk pedig devizahitel kiváltására kapott forrást.


A beruházási, vagy uniós támogatáshoz kapcsolódó hitelt a vállalkozások kétharmada az eddig halogatott beruházása megvalósítására, egyharmada pedig a már megkezdett beruházása folytatására fordította. Elenyésző, csupán 3% azok aránya, akik az új hitellehetőség hatására vágtak eddig nem tervezett fejlesztésbe. A beruházásra kapott hitelt a cégek több mint fele új gépek, eszközök beszerzésére, egyötödük készletvásárlásra, és egyhetedük ingatlanvásárlásra- fejlesztésre fordította. 

Megmozgatta a fantáziákat

A program megmozgatta a vállalkozók fantáziáját, és sokakat sarkallt arra, hogy a kedvező feltételeket kihasználja, ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy összességében továbbra is visszafogott a hitelfelvételi kedv. A megkérdezettek 28 százaléka nem hallott a Növekedési Hitelprogramról, további 57 százaléka pedig bár ismerte, nem akart abban részt venni.

Utóbbi csoport közel felének egyáltalán nincs szüksége hitelre, de sokan vélekedtek úgy, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt még kedvező hitellel sem éri meg beruházásba kezdeni. A hitelkiváltás lehetősége sem volt mindenkinek vonzó, a válaszadók 9 százaléka meglévő hitele kamatát is kedvezőnek találta, és úgy gondolta, minimális összeget spórolt volna az átváltással.

Az élénkülés kulcsa

A program folytatásában a válaszadók 15 százaléka tartja valószínűnek, hogy igényelni fog hitelt, többségében azok, akik az első körben nem vettek részt – így összességében a hazai kkv szektor körülbelül 25 százaléka juthat NHP forráshoz 2014 végéig.

Az elmúlt években lassan már a vállalkozások versenyképességének elvesztését okozta a beruházások elhalasztása. A program első köre lehetőséget adott ezek megvalósítására; a kutatás eredményei szerint sokan már készen lévő terveikhez találtak így kedvező forrást.

Mi is jelentős érdeklődést tapasztaltunk az új hitelek iránt, és összesen 44 milliárd forintot helyeztünk ki mikrovállalkozások és kkv-k számára 700 ügylet keretében.  Az NHP második fázisa a hosszabb időtartamából adódóan várhatóan lendületet ad új fejlesztések kidolgozására és kivitelezésére is, amelyben támogatni kívánjuk ügyfeleinket, hisz ez az egyik kulcsa az üzleti élénkülésnek – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél