4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Azokból az idei év első két hónapjában már közel 100 milliárd forintot helyeztek ki a bankok – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
(Fotó: 123rf.com)

A babaváró hitelek 2019. július 1-jei indulásától február 29-éig 59 ezer szerződés született, mintegy 566 milliárd forint értékben. Az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint, ami azt jelenti, hogy a jogosultak csaknem teljes egészében igényelték a 10 milliós maximális összeget. A hitelfelvevők 40 százalékánál már megszületett vagy úton van a vállalt gyermek.

A babaváró hitelek több mint harmadát Budapesten és Pest megyében folyósították a bankok, míg az egy főre eső hitelek Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében voltak a legmagasabbak. A hitelfelvevők több mint fele, 54 százaléka a két legmagasabb jövedelmi kategóriába esik, ezt tükrözi az is, hogy a hitelfelvevők egy főre jutó átlagjövedelme nettó 250 ezer forint volt.

A babaváró hitelt felvettek alig egytizede igényelt más kölcsönt is a bankoktól. Az 50 ezerben maximált havi törlesztőrészlet alapján pedig a 87 százalékuk jövedelemhez viszonyított adóssága 40 százalék alatti.

Az MNB a babaváró hitelek megjelenésének is betudja, hogy a magyarországi házasságkötések tavaly 26 százalékkal emelkedtek.

A 470 milliárd forint értékben nyújtott babaváró hitelek húzták a lakossági kihelyezéseket, amelyek összességében 17 százalékkal haladták meg a 2018-as szintet. Ez nemzetközi szinten is kiemelkedő dinamika, ami a babaváró hitelek nélkül 9 százalék lett volna. Összességében a háztartási hitelek 2300 milliárd forintot tettek ki, ami rekord, soha még nem volt ekkora az éves mérték.

A babaváró hitel mellett a személyi kölcsönök és a lakáscélú hitelek tudtak érdemben nőni. Utóbbi kettőnél további keresletnövekedést várnak a bankok. Van is tér a kihelyezésekre, hiszen a lakossági hitelek GDP-aránya nemzetközi szinten még mindig alacsony, 2019-ben mindössze 14 százalék volt. Szemben az eurózóna közel 50 százalékával, de Magyarország régiós riválisai közül a szlovákok 42, a lengyelek 34, a csehek 31 százalékos mutatója is jóval magasabb, s még Romániáé is közel a kétszerese a magyarénak.

Intő jelek

Figyelmeztető, hogy a legnagyobb bankok jelezték az MNB-nek, hogy a következő hat hónapban romlani fog a fogyasztási hitelek minősége. Az viszont kedvező, hogy – a jegybank megfogalmazása szerint – gyakorlatilag eltűntek a változó kamatozású lakossági hitelek. Ezek 45 százalékának kamata már 10 évre rögzített, s az öt éven túli fix kamatozású kihelyezéseknek már csaknem háromnegyedét teszik ki a lakáshitelek.

Az erős keresletnek köszönhetően a vállalati kihelyezések 14 százalékkal nőttek, ezen belül a mikro-, kis- és középvállalkozások banki finanszírozása közel 15 százalékkal. A mintegy 2800 milliárd forint értékben tavaly megkötött hitelszerződésből 300 milliárdot az NHP Fix keretében folyósítottak. A vállalati hitelek több mint fele Budapestre koncentrálódott, alapvetően az ingatlanügyletek miatt, ezeket a tavalyi utolsó negyedévben zömében nagy összegű euróhitelek finanszíroztak. További érdekesség, hogy a kihelyezések több mint kétharmadát a nagybankok nyújtották. Itt is kedvező, hogy a fix kamatozású hitelek aránya 50 százalék fölé nőtt.

A vállalati hitelezés is pörög

A lakosságihoz hasonlóan a vállalati hitelek GDP-hez viszonyított 18 százalékos aránya is alacsony nemzetközi szinten, de kevésbé marad el a szlovák és a cseh 21-21 és az EU 32 százalékos rátájától, miközben magasabb a lengyelnél (16 százalék).

Ami a kilátásokat illeti, a következő hat hónapban továbbra is meghatározó lehet a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet, a beruházási igényekkel összhangban. Bár a bankok tavaly érdemben nem változtattak a hitelfeltételeiken, az üzleti célú, kereskedelmi ingatlanfejlesztés finanszírozásánál az idén már szigorítás várható – derül ki az MNB-nek adott kereskedelmi banki válaszokból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG