<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Fordulatot hozott a kkv-hitelezésben az Növekedési Hitelprogram - írja friss összegzésében a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint a kkv-hitelek esetén korábban 4-5 százalékos éves csökkenés volt megfigyelhető, azonban a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően a következő két évben az állomány növekedése várható. A GDP idén közel 1 százalékkal lehet magasabb a programnak köszönhetően - írja az MNB.

Ha van hitel, pörög a gazdaság - és lesz még hitel

Az MNB számára prioritás, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa, majd növelje a hitelkibocsátást a kkv-szegmensben: a nemzetközi szakirodalomban konszenzus alakult ki arra vonatkozóan, hogy a gazdasági növekedés és a vállalati hitelezés között pozitív, oda-vissza ható kapcsolat áll fenn. A gyorsuló hitelezés növeli a gazdasági teljesítményt, miközben a gazdasági növekedés erőteljesebb hitelezést von maga után. A hitelezés élénkíti a beruházásokat, ugyanakkor a hitelekhez való javuló hozzáférés a vállalkozási kedvet is segítheti.

És ha a lakosság is elkezd hitelre vásárolni?

Amíg a vállalati hitelezés pozitív növekedési hatásáról a szakirodalomban egyetértés van, a háztartási hitelezéssel kapcsolatban ellentétesek a vélemények. A háztartások könnyebb hitelhez jutása csökkentheti megtakarításokat, ami hosszú távon negatív hatással van a növekedésre. Ezzel ellentétes hatás, hogy a lakosság hitelhez való hozzáférése továbbtanulásra, a humán tőkébe történő beruházásra ösztönözheti őket, ami hosszú távon emeli a gazdaság növekedési potenciálját. A háztartási hitelezés hatása összességében így nehezen megítélhető - írja a jegybank. Ebből adódóan a vállalati beruházásokat támogató hitelezési modellnek szánnak kiemelt szerepet.

Fordulatot hozott az NHP a kkv-hitelezésben

A program hatására a vállalati hitelezés visszaesése gyakorlatilag megállt, a kkv-hitelezés pedig enyhe expanzióba fordult. Az NHP előtt a vállalati hitelállomány évi 4-5 százalékkal csökkent, az NHP hatására azonban a csökkenés 1 százalék körülire lassult, 2015-re pedig megállhat a visszaesés - írják. A kkv-hitelek esetében még nagyobb a javulás. Az NHP a vállalati hitelezés szerkezetét is javítja, hiszen a hosszabb lejáratú, forintban denominált beruházási hitelek súlya emelkedik.

A második szakaszban jelentős a beruházási hitelek súlya

Eddig az NHP keretében az első szakaszban 701 milliárd forint, a második szakaszban pedig, május végéig 175 milliárd forint összegben kötöttek szerződést, ami összesen a GDP 3 százalékának, illetve a kkv-hitelállomány 22 százalékának felel meg. Ebből az első szakaszban 177 milliárd forint, míg a második szakaszban 132 milliárd forint volt új beruházási hitel. Az NHP keretében nyújtott kedvező kondíciójú hitelekből alapvetően négy szektor: a feldolgozóipar; a mezőgazdaság; az ingatlanügyletek; valamint a kereskedelem részesült. A második szakaszban a mezőgazdaság részesedése meghaladja a 35 százalékot.

Több beruházás = nagyobb GDP

A jegybank szerint a program hatása már az idei év első negyedév beruházási adataiban is megjelent. A feldolgozóiparban év/év alapon közel 30 százalék volt a növekedés, míg a mezőgazdaságnál megközelítette a 20 százalékot. Emellett az ingatlanügyletek ágazati beruházásainak visszaesése mérséklődött, összhangban a lakásépítések stabilizálódásával.

A növekvő beruházás növeli a potenciális kibocsátást. A jegybank becslése szerint a teljes vállalati hitelállomány 1 százalékos növekedése 0,2 százalékos GDP növekedést von maga után. Mivel korábban a hitelállomány évente 4-5 százalékkal csökkent, a visszaesés megállítása, illetve a kkv szegmensben a hitelezési fordulat elérésének eredményeként a bruttó hazai kibocsátás (GDP) idén közel 1 százalékkal lehet magasabb - írják.

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Privátbankár.hu-nak adott interjúban nemrég azt mondta: a jegybank olcsó hitellel és kiszámítható gazdasági környezettel tudja segíteni a KKV-k versenyképességét. Azt kellene elérni, hogy a KKV-k a multik beszállítói legyenek; emellett rendet tennének a vállalati hitelek között is. Videóinterjú >>

Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Pénzügyi szektor Az MNB is reagált a bankcsődökre
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 17:01
A magyar jegybank sem hagyta szó nélkül a két amerikai bank csődjét.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyan a német bankrendszernek a Silicon Valley Bank csődje
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:07
Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Pénzügyi szektor Lemondott az egyik nagy biztosító vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 18:18
Elhagyja posztját a 2020-ban kinevezett vezető, utódjáról még nincs döntés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG