Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben.

"A lényeg, hogy ne akadjon el a vállalati hitelezés, a hitelezési fogaskerekek számára az MNB (Magyar Nemzeti Bank ) hitele olajként szolgálhat" - fogalmazott az elemző. A bankok számára megbízható, kiszámítható forrásként szolgál az MNB hitel, amely középtávú (kétéves), változó kamatozású, kamata a jegybanki alapkamattal együtt változik. Az új hitel segítheti a bankokat abban is, hogy javít a rövidtávú források (betétek) és a hosszútávú eszközök (kihelyezések) között megbomlott összhangon.

(Az MNB szemléltető játékpénze a Látogatói Központból)

Az MNB közleménye szerint a mennyiségi korlát nélkül meghirdetett hiteltenderen a jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. A hitel futamideje 104 hét, a hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes jegybanki alapkamat átlagos mértéke. Az MNB elnöke, Simor András nemrég elmondta, hogy a hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére. A jegybank eszközei számottevően támogatják a vállalati hitelezés újbóli beindulását, de önmagukban nem elégségesek ehhez - közölte. "Az ismert mondás szerint a lovat oda lehet vezetni a vályúhoz, de hogy igyon, arra nem tudjuk rákényszeríteni" - magyarázta.

"A Magyar Bankszövetség pozitívan értékelte az MNB-nek azt a szándékát, hogy egy új kétéves hiteleszközzel javítsa a bankok hitelezési képességét. A bankszektor elmúlt évi veszteségei, az ez évre is áthúzódó pótlólagos terhek, a banki forrásköltségek emelkedése és az elfogadható kockázatú hitelkereslet szűkössége fékezi a bankok hitelezési képességét. Amennyiben a bankok teljesíteni tudják a jegybanki hiteltender feltételeit, és ezáltal likviditási helyzetük javul, úgy hitelezési képességük is bővülhet az előttünk álló két évben" - kommentálta az MNB bejelentését Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Friss
hírlevél