Jegybanki alapkamat
Makro / Külgazdaság Ez a rangsor csak fokozhatja Orbán Viktor dühét 
Csabai Károly | 2023. szeptember 18. 05:49
Augusztusban ugyan tovább lassult a hazai infláció, ám a 16,4 százalékos éves ráta az Európai Unió 27 tagországa közül messze nálunk a legmagasabb, az előttünk lévő lengyelekét 6,3 százalékponttal haladja meg. De egész Európában is csak egyetlen ország küzd nagyobb pénzromlással, Törökország. Pedig a múlt havi adataikkal cikkünk megjelenéséig előrukkolt 40 államból meglepően sok, tizennégy is rosszabb mutatót tett közzé a júliusinál, míg hárman ugyanakkorát. Ám még így is már csak négy országban volt két számjegyű az infláció az öreg kontinensen, az EU-n belül pedig csak Lengyelországban és Magyarországban – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. 
Makro / Külgazdaság Hiába inflációs trükkök százai, nem sikerült felállnunk a szégyenpadról 
Csabai Károly | 2023. augusztus 16. 05:54
Bár a kormány most azt ünnepli, hogy júliusban már csak 1-sel kezdődött az éves infláció, az az Európai Unió 25 másik országában már egy számjegyű, mellettünk csupán a lengyeleké van tíz százalék felett. De Európa egészében is csak négy államban, ám Törökország kivételével ők is jóval előttünk vannak. Úgy, hogy az infláció fő ellenszereként bevetni szokott irányadó jegybanki alapkamatok közül a Magyar Nemzeti Banké (MNB) a harmadik legmagasabb. Ezek és még egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Csúnyán faképnél hagytak minket a románok a legfontosabb mutatóban 
Csabai Károly | 2023. július 17. 05:49
Úgy tűnik, lecsengőben az inflációs hullám Európában. Az adataikat eddig közzétett országok közül júniusban már csak kettőben volt magasabb a fogyasztóiár-index, mint májusban. Immár harmadik hónapja nálunk is egyre kisebb a pénzromlás, ám még így is messze a legnagyobb az Európai Unióban – ráadásul az előttünk álló lengyelekkel szembeni távolság a múlt hónapban még nőtt is –, s az öreg kontinensen is csak a törökök múlnak alul minket.
Makro / Külgazdaság Eltelt egy újabb hónap és a legfontosabb mutatóban alig kerültünk közelebb Európához 
Csabai Károly | 2023. június 16. 05:51
A kormány Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel az élen, sikerként – természetesen a sajátjaként – könyvelte el a májusi inflációs adatot. Ám a 21,5 százalékos éves hazai ráta távolsága az EU-rangsorban ebben az összevetésben utolsó előtti tagállamtól csak minimálisan szűkült, az még mindig 8,5 százalékpont. A nem uniós államokat is figyelembevéve még tartjuk az utolsó előtti helyünket Európában, de már egyre jobban közelít a hiperinflációját az utóbbi hónapokban szélsebesen lehűtött Törökország.
Makro / Külgazdaság Szembemennek a világgal a kínaiak 
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 06:58
Míg az amerikai és az eurózóna jegybankja még a szigorítási szakaszban van, addig a pekingi nem változtatott az alapkamatán.
Makro / Külgazdaság Ön is kíváncsi, mit írhatott Orbán Viktor Matolcsy György és Varga Mihály ellenőrzőjébe? 
Csabai Károly | 2023. május 17. 05:49
Méghozzá az egyszámjegyű inflációt 2023 végére című „tantárgyhoz”, amely ötös szintű elsajátítását várja el a kormányfő a jegybankelnöktől és pénzügyminiszterétől. A hónapok fogynak, s úgy tűnik, egyre csökken a teljesítés esélye. Hiába mérséklődött a hazai fogyasztóiár-index áprilisban nagyobb mértékben az előző hónaphoz képest, mint februárban és márciusban, a többi európai uniós ország rátájával szembeni különbség így is tovább nőtt, sőt e tekintetben már a nem EU-s tagállam Moldovától és Ukrajnától is egyre jobban leszakadunk. Már csak Törökország van mögöttünk.
Makro / Külgazdaság Brüsszelt végre sikerült leköröznünk, mégsem örülhet Orbán Viktor felhőtlenül 
Csabai Károly | 2023. április 17. 05:37
Márciusban már csak négy európai országban lett magasabb az éves infláció, mint februárban – derül ki lapunk szokásos havi körképéből. Akár örömteli is lehetne, hogy – mint arról bizonyára már szinte mindenki értesült – Magyarország nem tartozik az általános tendenciából kilógó trióba. Más kérdés, hogy a még így is 25 százalék felett landolt előző havi éves fogyasztóiár-indexünknél az Európai Unióban továbbra sincs magasabb, s az öreg kontinensen is csak egy államban.
Makro / Külgazdaság Ajjaj: van, amiben már Ukrajna is lehagyott bennünket! 
Csabai Károly | 2023. március 16. 05:22
Abban nincs változás, hogy a februári adatok alapján készült európai inflációs körképünk alapján Magyarország az Európai Unióban továbbra is tökutolsó – éves szintű fogyasztóiár-indexünk az előző havi 4,2-vel szemben több mint 5 százalékponttal lett magasabb az utánunk következő Lettországénál –, ám most már az egész kontinensen is csak két állam pénze romlott jobban.
Makro / Külgazdaság Ehhez semmi köze Brüsszelnek: ott is tátott szájjal nézik, mi történik nálunk 
Csabai Károly | 2023. február 16. 05:44
Bár az infláció több - köztük Európa nyugati felében lévő - uniós országban is új erőre kapott, azaz több hónapos lassulás után januárban ismét nőtt - a kormányzati propaganda nagy örömére -, ez sem változtat azon a tényen, hogy az idei első havi hazai fogyasztóiár-index éves szintje messze nálunk a legmagasabb, az utánunk következő Lettországét több mint 4 százalékponttal haladja meg. Ráadásul a nem EU-tagokat is figyelembevéve az öreg kontinensen oda jutottunk, hogy a magyar infláció már csaknem hajszálra azonos a háborúban lévő Ukrajnáéval és alig haladja meg a napokban kormányválságba sodródott Moldováéval.
Makro / Külgazdaság Negyedik alkalommal tartja az alapkamatot az MNB 
Privátbankár.hu | 2023. január 24. 14:11
Továbbra is 13 százalékon hagyta alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank.
Makro / Külgazdaság Ezt aligha lehet Brüsszelre fogni: egy fontos összevetésben tökutolsók lettünk 
Csabai Károly | 2023. január 16. 05:44
Bár a hazai fogyasztóiár-index éves szintje decemberben a jegybank alelnöke által előrejelzettnél több százalékponttal alacsonyabb lett, nincs okunk az örömre. A 24,5 százalékos adatnál ugyanis nem volt magasabb az Európai Unióban, az utánunk következő Litvániában csaknem 3 százalékponttal alacsonyabb az infláció. De az Unión kívül is csak három európai országot lehet találni, ahol a pénzromlás meghaladja a miénket: Ukrajnát, Moldovát és Törökországot. Siralmas helyezésünk tükrözi azt a kettősséget, hogy míg az európai államok döntő többségében már csökkenő trendet vett fel az infláció, addig nálunk még mindig növekszik. Még úgy is, hogy bár az üzemanyagokról december elején már lekerült az ársapka, az élelmiszereken még fennmarad, ami a napnál is világosabban cáfolja azt a kormányzati propagandát, miszerint az Oroszországgal szembeni szankciók okozzák idehaza a közel 27 éve nem látott mértékű drágulást.
Makro / Külgazdaság Döntő bizonyítékot kaptunk arra, hogy nincs szankciós infláció 
Csabai Károly | 2022. december 13. 05:47
A 22,5 százalékos novemberi fogyasztóiár-indexszel „sikerült” magunk mögé utasítanunk az októberben e tekintetben még előttünk tanyázott balti államok közül kettőt is. De Európa egészét tekintve is csak kicsit állunk jobban ebben az összevetésben. Ráadásul Magyarország a tekintetben is a vert mezőnyben van, hogy azon négy ország egyike, amelyek inflációja októberről novemberre még emelkedett, a többieké ugyanis már csökkent, vagy legrosszabb esetben stagnált. Annak ellenére siralmas az inflációs teljesítményünk, hogy az annak leszorításáért küzdő Magyar Nemzeti Bank (MNB) nominális kamatszintje a harmadik legmagasabb az irányadó ráták között.
Makro / Külgazdaság Európa szégyenpadján maradt a magyar infláció 
Csabai Károly | 2022. november 16. 05:41
Szeptemberhez képest októberben annyit javult a helyzet, hogy már nem Magyarország fogyasztóiár-indexe produkálta a legnagyobb havi növekedést az öreg kontinensen. Hanem Olaszországé, ám a 38 fős mezőnyben ezen összevetésben holtversenyben elfoglalt ötödik helyezésünk sem szívderítő. Hiszen a taljánokon kívül olyan országokban emelkedett jobban szeptemberről októberre az éves inflációs ráta, mint a háborúban lévő Ukrajna, vagy a hiperinflációval küszködő Törökország. E páros az abszolút értéket tekintve is előttünk van, a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – és Moldova mellett. A gyászos inflációs helyezésünk azért is fájó, mert a jegybankok közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) próbálja a harmadik legmagasabb kamattal visszaszorítani a pénzromlást – a jelek szerint sikertelenül, ráadásul ez sem elég a forint érdemi erősödéséhez. 
Makro / Külgazdaság Ezt szívesen kihagytuk volna: a magyar infláció Európa-rekorder lett!  
Csabai Károly | 2022. október 17. 05:44
A rezsicsökkentés csökkentése miatt várható volt, hogy augusztusról szeptemberre ki fog lőni a hazai éves fogyasztóiár-index. A 4,5 százalékpontos egy havi emelkedésnél azonban nem következett be magasabb Európa egyetlen országában sem, még a hiperinflációját már hosszabb ideje cipelő Törökországban is csupán 3,24 százalékpontot ért el a bővülés mértéke. A jegybanki alapkamatoknál azonban megelőztük a törököket – miután ők nem emeltek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszont igen –, sőt a képzeletbeli dobogóra is felkúszott Magyarország. Elveszítette ugyanakkor az augusztusi „bronzérmes” pozícióját atekintetben, mennyivel haladja meg az infláció az alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Furcsa rangsor: 1. Ukrajna, 2. Svájc, 3. Magyarország 
Csabai Károly | 2022. szeptember 13. 05:39
Kap kritikát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) amiatt, hogy az infláció elleni küzdelemben a szükségesnél kevésbé emeli alapkamatát, aminek egyik hátrányos következményeként a megtakarítók kénytelenek több százalékpontos negatív reálkamatot elszenvedni. Utánanéztünk, e téren mi a helyzet Európában. Meglepő eredmények jöttek ki.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése 
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság A világ legmagasabb és legalacsonyabb alapkamatai – Magyarország különleges eset 
Privátbankár.hu | 2018. december 25. 17:19
Évek óta az alacsony kamatok, sőt Európa nagy részén a kamatmentesség időszakát éljük. A világ többi részén azonban sokkal változatosabb a helyzet, sőt, meglepően sok országban 10 százalék feletti a kamat. Magyarország különleges eset, mivel többszintű kamatrendszerünk van.
Részvény / Deviza / Áru Sérülékenynek nevezték a forintot, a hozamemelkedés vesztese lehet 
Privátbankár.hu | 2017. július 7. 16:28
A világ nagy jegybankjai várhatóan nemsokára befejezik a kvantitatív lazítás politikáját, ezért a napokban sokat emelkedtek az állampapír-hozamok. A folyamat vesztesei a feltörekvő piaci devizák lehetnek, közöttük a forintot is említik mint amely sérülékeny a viszonylag alacsony állampapír-hozamaink miatt.
Makro / Külgazdaság Új világra ébredtünk – megjött a várva várt kamatemelés 
Privátbankár.hu | 2017. június 15. 07:05
A várakozásoknak megfelelően kamatot emelt a Fed.
Állampapír / Kötvény Nem akármilyen képtelenséget értünk meg: nálunk is megjelent a negatív állampapírhozam 
Fellegi Tamás | 2017. március 21. 17:03
A ma tartott 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción mínusz 0,01 százalékos hozam mellett is teljesült ajánlat, vagyis aki a pénzt három hónapra kölcsönadja az államnak, egy picivel kevesebbet kap vissza. Talán utolsóként jutottunk el ide, hisz Amerikában a kamatemelések ideje jött el, és a növekvő infláció miatt Európában is lassan vége lesz ennek a szokatlan állapotnak.
Makro / Külgazdaság Izgalmas napunk lesz – jön az amerikai kamatemelés? 
Privátbankár.hu | 2017. március 15. 09:15
Az elemzői várakozások szerint ma este biztosan kamatot emel majd a Fed.
Személyes pénzügyek Hiába nincs kamat, Európa kuporgat 
Fellegi Tamás | 2016. november 21. 15:15
Az EKB és több európai jegybank már két éve nulla, esetenként negatív kamatokat alkalmaz abban a reményben, hogy a polgárok szórni kezdik pénzüket és fogyasztanak. A várakozás nem jött be, a lakosság még elszántabban gyűjti a pénzt, félvén a jövőtől. Kockázatot sem vállalnak, marad a bankszámla, hiába nincs kamat. A jelszó a biztonság.
Makro / Külgazdaság Döntött a jegybank: maradt az alapkamat 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 10. 15:18
A monetáris tanács egyhangúlag döntött az irányadó ráta tartása melett, jó eséllyel még egy darabig így is marad.
Makro / Külgazdaság Ezt is megéltük: kamatot vágtak a britek, beszakadt a font 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 4. 13:29
Hét év után változtatott irányadó rátáján a Bank of England, szakad a font.
Makro / Külgazdaság Jegybank: gyorsulás jön az év második felében 
Privátbankár.hu | 2016. július 6. 17:07
A monetáris tanács tagjai egyhangúlag támogatták a kamat tartását júniusban.
Makro / Külgazdaság Magyar alapkamat: nem mindenki értet egyet Matolcsyval  
Privátbankár.hu | 2016. április 13. 14:50
Az MNB legutóbb váratlanul 15 bázisponttal csökkentette a kamatot. Volt, aki ennél kisebb vágást akart.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék hozták a papírformát: nem nyúltak az alapkamathoz  
Privátbankár.hu | 2014. október 28. 14:09
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki nem akarta az utolsó kamatvágást  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 6. 14:39
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának júliusi kamatdöntő ülésén nyolcan szavazták meg a 20 bázispontos kamatcsökkentést, egy tag a kamat szinten tartására voksolt. Ugyanakkor most már biztos, véget ért a kamatvágások sora: 2015 végéig 2,1 százalékon marad az alapkamat.
Makro / Külgazdaság Hol lesz a vége? Mennek a hajmeresztő találgatások az alapkamatról  
Privátbankár.hu | 2014. július 7. 17:30
Londoni elemzők egészen októberig deflációhoz közeli inflációs pályát várnak Magyarországon. Most úgy látják, akár 1,8 százalékig is süllyedhet az alapkamat.
Makro / Külgazdaság A hét kérdése: lesz-e holnap meglepetés?  
Privátbankár.hu | 2014. május 26. 13:30
Kedden ismét kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Londoni elemzők szerint a várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok önmagukban azt valószínűsítik, hogy újabb kamatcsökkentést hajtanak végre. Viszont az előrejelzéseket jóval meghaladó első negyedévi GDP-növekedés miatt az sem kizárt, hogy a jegybank egyelőre szünetet tart az enyhítési ciklusban.
Részvény / Deviza / Áru Ez volt a hét a tőzsdén 
Privátbankár.hu | 2014. február 23. 08:36
Csökkenő alapkamat, ukrán válság tépázta főként az OTP-papírok árfolyamát. A Molnak csütörtökön volt fekete napja, kipukkadt a "MTelekom-lufi".
Deviza / Áru 340-350 forint/eurónál lesz a figyelmeztetési szint? 
Privátbankár.hu | 2014. február 6. 17:47
A jelenleginél csak sokkal gyengébb forintárfolyam indokolna kamatemelést - vélik a Nomura elemzői, és szerintük ezt az MNB is így gondolja.
Ingatlan Mégsem kell eladni a házat - venni viszont jövőre is jó lesz 
Privátbankár.hu | 2013. december 13. 11:50
A válság óta nem volt ilyen rossz év az ingatlanpiacon: nagyon alacsony volt a forgalom és az ingatlanárak sem moccannak már jó ideje, joggal merül fel a kérdés: van-e még lejjebb, vagy épp ellenkezőleg, itt az ideje a fordulópontnak. Az utóbbi időben többen meggondolták magukat, és mégsem adják el a lakásukat.
Részvény / Deviza / Áru Zsákoljon részvényeket, ez lesz a jövő! 
Privátbankár.hu | 2013. október 16. 19:15
Egyre több piaci információ szól arról, hogy itt az ideje a részvények felé fordulni annak, aki ismét kétszámjegyű hozamot szeretne magának. Lássuk, hogy miért!
Makro / Külgazdaság Egyre több londoni lát kettőt a magyar alapkamatban  
Privátbankár.hu | 2013. október 7. 12:27
Egyre inkább enyhítésre hajló a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának alapállása és nem kizárt, hogy a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus végére jelentősen csökkenhet a jegybanki alapkamat - vélekedtek magyarországi tárgyalásaik alapján londoni pénzügyi elemzők.
Makro / Külgazdaság A kanadai nem nyúlt a brit alapkamathoz 
Privátbankár.hu | 2013. július 4. 13:23
Változatlanul hagyta alapkamatát és a mennyiségi enyhítés keretét a Bank of England.
KKV Cégtulajdonsok, figyelem! Így juthat kedvezményes hitelhez 
Privátbankár.hu | 2013. május 10. 11:08
Évente akár egymillió forintnál nagyobb összeget is spórolhatnak a cégek a támogatott hitellel. Még a fél százalékot sem éri el a kamat a Széchenyi-hiteleknél.
Makro / Külgazdaság Nem jó a nullás alapkamat sem: nő a svájci ingatlanbuborék 
Privátbankár.hu | 2013. május 5. 11:33
Nem valószínű, hogy a Svájci Nemzeti Bank emelné irányadó kamatát, habár az ingatlanok magas ára miatt erre szükség lesz majd - mondta a szervezet elnökhelyettese egy vasárnap megjelent nyilatkozatában.
Pénzügyi szektor Rekordalacsonyan a cseh alapkamat 
Privátbankár.hu | 2013. március 28. 16:31
Változatlanul, rekordalacsony szinten - 0,05 százalékon - hagyta az alapkamatot a Cseh Nemzeti Bank.
Pénzügyi szektor Patthelyzetben van a jegybank, vagy vannak még eszközei? 
Privátbankár.hu | 2012. november 13. 07:49
Patthelyzetben van az MNB: a kamatcsökkentések ellenére még mindig nagyon magas az alapkamat, ezért a Monetáris Tanács külső tagjai tovább csökkentenék. Félő azonban, hogy az így is magas infláció még jobban elszállna. A két külső tag más monetáris eszközök bevetését javasolja.
Makro / Külgazdaság Amerikát majmolják, 0,25 százalékon a cseh alapkamat 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 27. 14:47
Rekordszinten az alapkamat Csehországban, miután a cseh nemzeti bank az elvárásoknak megfelelően vágott.
Makro / Külgazdaság A lovak megérkeztek a vályúhoz, a hitelezés fogaskerekeit megolajozták 
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 14:04
Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG