6p

Bár az infláció több - köztük Európa nyugati felében lévő - uniós országban is új erőre kapott, azaz több hónapos lassulás után januárban ismét nőtt - a kormányzati propaganda nagy örömére -, ez sem változtat azon a tényen, hogy az idei első havi hazai fogyasztóiár-index éves szintje messze nálunk a legmagasabb, az utánunk következő Lettországét több mint 4 százalékponttal haladja meg. Ráadásul a nem EU-tagokat is figyelembevéve az öreg kontinensen oda jutottunk, hogy a magyar infláció már csaknem hajszálra azonos a háborúban lévő Ukrajnáéval és alig haladja meg a napokban kormányválságba sodródott Moldováéval.

Havi európai inflációs körképünket rendre azzal a megállapítással szoktuk kezdeni, hogy miközben a koronavírus-járvány, majd a háború által gerjesztett inflációs nyomás egyre több országban lassul, Magyarországon ezzel éppen ellentétes folyamat figyelhető meg. Legutóbb például már azt állapíthattuk meg, hogy decemberben az adataikat publikált 37 országból már 28 fogyasztóiár-indexe alacsonyabb volt, mint egy hónappal korábban, a miénk viszont csak még tovább emelkedett.

Most azonban fordulatról tudunk beszámolni – igaz, csak félig. A januári inflációs adataikat cikkünk megjelenéséig nyilvánosságra hozott 34 országból ugyanis 12-nek az éves szintű fogyasztóiár-indexe volt magasabb az egy hónappal korábbinál, vagyis öttel többé, mint decemberben. Amit a kormányzati propaganda és a kormányhű média – jelesül a vg.hu – nem volt rest máris kajánul tálalni.

Kétségtelen, hogy az élelmiszer- és az energiaárak növekedése – amelyek nyomán az Orbán-kabinet eufemisztikusan előbb háborús, majd szankciós inflációt sulykolt – többek között Franciaországban, Svájcban, Norvégiában, Németországban, Spanyolországban és Izlandon is a pénzromlás újbóli fokozódását idézte elő. Valamint – hogy hozzánk közeli példákat is említsünk – Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban is, miközben a három balti állam közül kettő (Észtország, Lettország) is felkerült e listára. 

Oda se merünk nézni. Fotó: Depositphotos
Oda se merünk nézni. Fotó: Depositphotos

Bizonyára kitalálják, ki e rangsorban a tizenkettedik. Abban a trendben ugyanis nem történt változás, hogy a mi éves inflációnk még a decemberi 24,5 százaléknál is feljebb tudott menni, a 25,7 százalékos januári érték immár közel 27 éve nem látott magasságú.

Persze Svájcban még ennél is régebbi, 30 éves rekord dőlt meg, de ez ott mindössze annyit jelentett, hogy a januári fogyasztóiár-index 3,3 százalék lett. De a svájciak mellett még öt, decemberről januárra növekvő pénzromlásról beszámolt ország rátája is egyszámjegyű maradt. 

A velünk együtt szintén kétszámjegyű mutatóval rendelkező további négy ország egy hónap alatt emelkedett inflációja láttán maximum egy dologba kapaszkodhatunk: a cseheknél még nálunk is jobban, a mi 1,2 százalékpontunkkal szemben 1,7 százalékponttal lett magasabb az éves fogyasztóiár-index decemberről januárra. Ám ez igencsak sovány vigasz, hiszen az ő rátájuk így lett 17,5 százalék, ami tehát 8,2 százalékponttal alacsonyabb a magyarországinál. Úgy, hogy nálunk még él árstop, igaz, az üzemanyagra vonatkozó hatósági korlátozás eltörlése után már csak nyolc élelmiszerre. Más kérdés, hogy – mint arra már számtalan szakember, politikus, illetve lapunk is rámutatott – ennek kontraproduktív hatása – nevezetesen, hogy az árstopon elszenvedett veszteségeiket a kereskedők más termékek drágításával bőven kompenzálták, sőt túl is – csak még inkább rúghatott az infláción.

A hazai adat láttán azért sincs ok bármilyen fogódzkodót is keresnünk, mivel a relatív inflációs helyzetünk sem az Európai Unióban, sem kontinensünk egészében nemhogy javult volna januárban, hanem csak tovább romlott. Míg a már decemberben is az EU-n belüli legmagasabb fogyasztóiár-indexünk 2,8 százalékponttal haladta meg az utánunk következő Litvániáét, addig e differencia januárban már 4,2 százalékpontra hízott – a különbség csupán az, hogy az ezúttal utolsó előtti Lettországhoz képest.

Európa egészét tekintve ugyan még hátulról ugyanúgy negyedikek vagyunk, mint egy hónappal korábban, de a januári inflációs rátánk már csak 0,3 százalékponttal „verte” az immár majdnem egy éve az oroszokkal hadban álló Ukrajnáét és 1,6 százalékponttal az éppen kormányválsággal – és egyes híresztelések szerint Putyin lehetséges eszkalációjával – küzdő Moldováét. Mindössze a hiperinflációjú Törökország 57,68 százalékos mutatója tűnik túl messzinek – s maradhat is e távolság, ha igazolódik a kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a hazai független szakértői kórus ezúttal egy húron pendülő előrejelzése, miszerint a hazai infláció januárban tetőződhetett, az év további részében viszont már fokozatosan lassulhat.

Azt persze képtelenség előrelátni, hogy ha e mérséklődés be is következik, akkor az milyen ütemű lehet. Ezért is óvatos az MNB is atekintetben, hogy mikor kerülhet sor kamatai csökkentésére. Merthogy mint azt a korábbi havi inflációs körképünkben ugyancsak rendre kénytelenek voltunk rögzíteni, pénzromlásunk uniós szinten annak ellenére a legmagasabb, hogy Matolcsy Györgyék küzdenek az ellen a legmagasabb kamatokkal. De a 13 százalékos jegybanki alapkamatnál egész Európában is csak két nagyobbat lehet találni: a moldovaiakét és az ukránokét. Ám, ha az effektívnek tekinthető egynapos betétek 18 százalékos kamatát nézzük, akkor már megint már csak Ukrajna áll előttünk (illetve mögöttük – ez megközelítés kérdése), miután Moldova januárban 20-ról 17 százalékra vitte le az irányadó rátáját.

Végül, szokás szerint közreadjuk a januári infláció és az alapkamatok közötti különbséget, ami inkább csak érdekességként szolgálhat. Hiszen azt, hogy a most bankba tett, illetve fektetett pénzek reálkamata mekkora lesz, csak akkor lehet megmondani, amikor azokat kivenni szándékozunk és már ismerjük az akkor érvényes inflációs rátát. Aki például most Prémium Magyar Állampapírt vesz és azt egy év múlva eladja, az jó eséllyel több százalékpontos pozitív reálhozamot tehet zsebre – már amennyiben az infláció 2023 végére tényleg egyszámjegyűre csökken, ahogy azt Orbán Viktor kérte a jegybankelnöktől és követelte a pénzügyminisztertől.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG