4p

Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ennek nem lesz érdemi hatása a lakáshitel kamatok alakulására, a piac tavaly szeptember óta tartó kamatcsökkentési hullámának a végéhez értünk. A szakember szerint az elmúlt hetekben a bankok már alig nyúltak hozzá a lakáshitel-ajánlatokhoz, ráadásul előretekintve nem is nagyon látszik érdemi hely arra, hogy tovább csökkenjen a kamatszint.

Negatív a marzs
Negatív a marzs
Fotó: Depositphotos

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnépszerűbb, 10 évre fixált lakáshitelek árazásában irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS értéke április közepe óta újra 7 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy a banki ajánlatok átlagos hitelköltsége immár újra a referenciakamat szintje alatt tartózkodik. Erre utoljára 2022 tavaszán volt példa, amikor a bankközi piacon már elkezdték beárazni a következő hónapok magas inflációját. 

Bár hosszú távon ugyanakkor negatív marzs mellett a bankoknak nem éri meg hitelezni, Gergely Péter szerint egyelőre attól sem kell tartani, hogy a pénzintézetek zöme kamatemelésben kezdene gondolkodni.

Hitelezni szeretnének

Egyrészt a lakáshitel piac tavalyi földbe állása után idén végre elkezdett felépülni a hitelezés, ám ez a növekedés még törékeny. A bankok számára ugyanakkor fontos, hogy a lakossági hitelezés zászlóshajójának számító, a pénzintézeteknek hosszú távú, kiszámítható forrást jelentő jelzáloghitel-kihelyezés újra 50 százalék körüli súllyal bírjon a háztartási hitelezésen belül. 

Az elmúlt hónapok adatai azt is megmutatták a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, hogy a kereslet valóban kamatfüggő: az ügyfelek 6-7 százalék körüli kamatoknál hajlandóak elgondolkodni azon, hogy a háztartás jövedelmi helyzetét a következő 10-20 évre alapvetően befolyásoló lakáshitelt igényeljenek. A banki mozgásteret ráadásul a továbbra is érvényben lévő thm-plafon megállapodás is szűkíti, hiszen eszerint a jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége nem haladhatja meg a 7,3 százalékot. Ez a mérték ugyanakkor – hívja fel a figyelmet Gergely Péter – májusban az MNB újabb kamatcsökkentésével már a jegybanki alapkamat fölé kerülhet, amire 2022 májusa óta nem volt példa. 

A fenti két tényező eredőjeként a banki kamatverseny terepe igen szűk lesz a következő hetekben. Ma egy 30 millió forintos, 20 éves kölcsönt átlagos, 600 ezer forintos családi jövedelem mellett a Gránit Banknál lehet a legkisebb, 6,18 százalékos kamat mellett felvenni a BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint. A dobogóra a Magnet Bank és a CIB fért oda 6,30 és 6,39 százalékos kamat-mutatóval.

Érdemes lépni

Gergely Péter szerint a következő hetekben még lehet számítani arra, hogy a tavasz végi-nyár eleji jellemzően magasabb keresletet egyes bankok akciós kamatokkal még megpróbálják kihasználni, ám hosszan nem érdemes várni. A következő hónapokban az infláció is kismértékben felfelé korrigál majd a mostani szintekről, ami miatt a mostani kamatszinteknél jobb ajánlatot az év hátralévő részében nem igazán lehet remélni. 

Ráadásul az ingatlanpiac is kezd magára találni, az értékesítésre kínált ingatlanok árai a következő hónapokban újra emelkedésnek indulhatnak – már csak azért is, mert a fiatal háztartások számára akár 50 millió forintos hitelösszegig elérhetővé vált a maximum 3 százalékos CSOK Plusz hitel, ami további keresletet gerjeszthet a szakember szerint. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG