9p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.

Bankvezérek kerekasztala címmel rendeztek panelbeszélgetést csütörtök délután a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. A beszélgetés résztvevői:

  • Egerszegi Ádám általános vezérigazgató-helyettes, MBH Bank Nyrt.
  • Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, Gránit Bank Zrt.
  • Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Erste Bank (a Magyar Bankszövetség elnöke)
  • Simák Pál elnök-vezérigazgató, CIB Bank
  • Wolf László vezérigazgató-helyettes, OTP Bank Nyrt., az MKT alelnöke.

A beszélgetést Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke vezette a bevezető előadása után.

Bankvezérek kerekasztala: Virág Barnabás, Jelasity Radován, Hegedüs Éva, Wolf László, Simák Pál, Egerszegi Ádám. Forrás: Magyar Közgazdasági Társaság Youtube-csatorna
Bankvezérek kerekasztala: Virág Barnabás, Jelasity Radován, Hegedüs Éva, Wolf László, Simák Pál, Egerszegi Ádám. Forrás: Magyar Közgazdasági Társaság Youtube-csatorna

Bankrendszer 2023 – viharon túl, szélcsenden innen?

Ez volt a címe Virág Barnabás bevezető előadásának. Az MNB alelnöke elmondta: az erőteljes inflációs nyomás, 50 éve nem látott inflációs közeg és az emelkedő kamatok globális szinten is komoly teszt elé állítják a pénzügyi rendszert. A Silicon Valley és a Signature Bank csődje, valamint a Credit Suisse esete rámutatott: a kockázatos banki tevékenységek és a szigorúbb monetáris környezet együtt komolyan veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást. Fontos kérdés, hogy ezek az események izoláltak, vagy egy komoly rendszerszintű kockázat előhírnökei. Az mindenesetre jól látszik, hogy az európai bankok tőkeellátottsága a szabályozói törekvéseknek köszönhetően sokkal robusztusabb, mint 2008-ban – a bankok sokkal biztonságosabban működnek.

Az emelkedő kamatkörnyezetben a bővülő kamatjövedelem jelentősen növelte az EU bankjainak jövedelmezőségét. Ezt a növekvő jövedelmet egyre több ország terheli meg különadóval. Az EU bankrendszerét leginkább az ingatlanpiac és a jövedelmezőség felől fenyegetik kockázatok Virág Barnabás szerint: jelentősen csökken az új lakáshitelek dinamikája, a lakóingatlanok több európai piacon túlértékeltek, a kereskedelmi ingatlanok piacán pedig csökken a befektetések és az adásvételek volumene.

A magyar bankrendszer ellenállóképessége továbbra is erős, a szektor jövedelmezősége, a sajáttőke-arányos nyereség pedig érdemben javult 2023 során. A megugró kamateredmény több extrakiadásra is fedezetet nyújtott. Ennek a kamateredménynek a fő forrása az MNB-től szerzett nettó kamatbevétel. Ha valaki a jegybanki veszteség kapcsán azt kérdezi, hogy hova lett a pénz, akkor ez a válasz a kérdésére: részben a bankokon keresztül a gazdaságba került, részben a bankok eredményében maradt – mondta Virág Barnabás.

Az MNB alelnöke előadásában újra elővette a banki betétek kamatának kérdését: a lakossági betétek esetében gyakorlatilag nem létezik a transzmisszió, magyarán hiába emelt a jegybank az irányadó kamaton, a lakossági betétek kamatát nem emelték ennek megfelelően a bankok. A vállalati betétek esetében viszont látszik a kamatemelkedési folyamat.

Ami a hitelezést illeti: kínálati oldalon nem lát korlátot Virág Barnabás, keresleti oldalon viszont „behúzták a féket” az ügyfelek. A kereslet még a támogatott hitelek körében is csökken, pedig ezek esetében mélyen a piaci kamatok alatt vannak a költségek. A munkaerőpiac viszont rendkívül stabil, a hitelkockázatok nem materializálódtak, a nemteljesítő hitelek aránya nem emelkedik érdemben.

Virág Barnabás a bankok digitális érettségére is kitért, ami fokozatosan javul, a Covid nagy lökést adott a folyamatnak, de ahogy fogalmazott, bőven van még tere a fejlődésnek a digitalizációt illetően.

Jó bőrben vannak az európai bankok – a magyarok is

A kerekasztal-beszélgetés első témája a nemzetközi működési környezet volt – képesek vagyunk-e sikeresen kikerülni a megemelkedett kamatkörnyezet által teremtett szituációból, vagy vannak még előttünk viharos idők? Simák Pál felhívta a figyelmet: Amerikában és Európában is jelentősen visszaesett a hitelezési aktivitás, az év hátralévő részében lesznek még fájdalmas pillanatok a CIB-vezér szerint, miközben a kamatszintek mostanra elérték a csúcsot. Wolf László is megerősítette: a jelzáloghitelezés volumene mindenhol radikálisan csökkent, de szerinte jövőre normalizálódhat a helyzet. Hegedüs Éva szerint recessziós környezetben nem meglepő, hogy csökken a hitelezési dinamika; a Gránit Bank vezetője bízik benne, hogy Magyarországon túlvagyunk a mélyponton. Egerszegi Ádám a munkaerőpiac erejét emelte ki, ami szerinte a „soft landing” forgatókönyv esélyét növeli.

Az európai bankrendszer mindenképpen jobb bőrben van, mint az amerikai. A stresszteszteken és a való élet stresszhelyzeteiben jól vizsgáztak az unió bankjai, a magyar bankok tőkehelyzete is erős. Az európai bankhatóság sokkal szigorúbb elvárásokat támaszt, mint az amerikai. A magas jövedelemszintek megmaradhatnak, de ez nagyban függ a kivetett bankadó-terhek szintjétől.

Az emberek elkezdték felélni a bankbetéteket – vagy átteszik valami másba

A bankvezéreket arról is kérdezték, mi állhat a betétkiáramlás hátterében – az állampapírok elszívó hatása, vagy az, hogy felélik a pénzüket az emberek a romló gazdasági helyzetben? Is-is – hangzott az első válasz. Volt olyan időszak, amikor a reálbércsökkenés olyan szintű volt, hogy a banknál sok esetben azt látták: a hónap végére nem maradt az embereknek elég pénze. Mostanra ez a helyzet javult. Emellett van elszívó hatása az állampapíroknak is – mondta Wolf László.

A bankrendszerben a lakosság pénzügyi vagyona reálértelemben mindenképp csökkent. A betétállományból kikerülő pénzek egy része befektetési alapokba, másik része állampapírokba került át. Elemezni kell, hogy a bankrendszerből kikerülő pénz mekkora része kerül a párnacihába, és mekkora a határokon kívülre – mondta Hegedüs Éva.

Jól látszik, hogy csak a legfelső jövedelmi decilis megtakarítási állománya nem csökken, a többi kilenc jövedelmi decilis esetében egyértelmű mérséklődés látható – mondta Simák Pál. Az Ersténél pedig a tapasztalatok szerint likvid eszközökből kevésbé likvid megtakarításokba áramlik át a pénz.

Nem akkor kellene támogatást adni, amikor egyébként is jól megy

A nagyvállalati és kisvállalati hitelpiac különbségeit illetően Wolf László azt mondta: a kisvállalatok esetében nagyobb visszaesést mértek. A nagyvállalatok jellemzően inkább a nemzetközi piacra termelnek, ott jóval kisebb volt a visszaesés, mint a hazai piacra dolgozó kisebbeknél. A támogatott beruházási hitelek hiányoznak a rendszerből: Wolf László azt üzente a döntéshozóknak, hogy amikor jól megy az országnak, olyankor kellene inkább félretenni a pénzt, azaz csökkenteni a támogatásokat, és amikor kevésbé megy jól a gazdaság, akkor kellene növelni. Jelenleg azonban épp fordított folyamat látható, épp akkor adják a támogatásokat, amikor nem lenne rá annyira szükség, amikor viszont nagy szükség lenne rá, akkor nincs rá pénz.

Hegedüs Éva is kiemelte: a gazdaság teljesítménye valóban nem fog javulni a vállalkozások teljesítményének javulása nélkül, de hozzátette: a jól teljesítő gazdasági időszakban is szükség volt arra, hogy támogatással segítsenek sok magyar vállalatot a megerősödésben.

Különösen a magas kamatszint mellett igaz, hogy az állami támogatások jelentősége nagy – mondta Wolf László. Enélkül nem lett volna ilyen szintű hitelezés. Az is előfordult azonban, hogy túl jók lettek a kondíciók, kisebb támogatással nagyobb volument lehetne elérni – tette hozzá Jelasity Radován. A kiszámíthatóság is fontos lenne: ha két évre hirdetnek meg egy programot, a határidő közeledtével mindenki csak legyint: úgyis meghosszabbítják majd.

Egerszegi Ádám elmondta: az MBH Banknál azt tapasztalják, hogy a vállalati kereslet a forgóeszközhitelek felé mozdult el, emellett jellemző az is, hogy a korábbi hiteleket új, olcsóbb hitelekbe forgatják át az ügyfelek.

Pár óráig úgy tűnt, megemelik a bankadót – aztán kihátrált a kormány a pénzügyminiszter mögül

Ha a bankoknak idén jelentős nyeresége lesz, a kormány mérlegelheti, hogy megemeli a bankadót, hogy ezzel javítsa az államháztartás helyzetét – ezzel a mondattal lepte meg a bankszektort a Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Varga Mihály pénzügyminiszter. Emellett a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának visszafogásának lehetőségéről is beszélt – ahogy erről az Mfor.hu élő helyszíni közvetítésében is beszámolt >>

A szinte félmondatokban elejtett információk jelentős negatív hírt jelentenének a bankszektornak – még ha természetesen a részletekről nem is ejtett szót Varga Mihály. Elég csak az OTP tőzsdei grafikonjára pillantani: pár perc alatt 6 százalékos mínuszba került a papír.

Az OTP részvény árfolyama csütörtökön. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
Az OTP részvény árfolyama csütörtökön. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen erre a bejelentésre külön nem reagáltak a bankvezérek – ami meglepőnek tűnhet. Ez azonban nem véletlen: úgy tűnik, ebből nem lesz semmi. Alig pár órával a „bejelentés” után ugyanis a kormány villámgyors tempóban kihátrált Varga Mihály mögül, példátlan módon „magánvéleménynek” titulálva a pénzügyminiszter szavait. Az MTI beszámolója szerint: „A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Kocsis Máté jelezte: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nekimennek az inflációnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 10:10
Egy-két évre történő pénzlekötésnél akár már egész szép reálkamatot kínálnak a bankok, ha a pénzromlás mértéke 2024-ben valóban 6 százalékra mérséklődik, aztán pedig még lejjebb megy.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nagy tranzakciót bonyolított le
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 10:47
Kihasználta a kedvezményes részvényvásárlási programot.
Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG