Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hétfőn nyomatékosította a figyelmeztetését, miszerint veszélyesek a kockázatos hitelfelvételek, és a legrosszabb hitelminősítéssel rendelkező cégek azok, melyek egyre több adósságot vállalnak. De vajon kezd ezzel valamit az intézmény?

A Fed legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentése szerint tavaly 20 százalékkal nőtt a tőkeáttételes hitelezés, és azt is kimutatták, hogy kopni kezdtek a dokumentumokba épített, a hitelezőket a nemteljesítésektől óvó védelmi intézkedések. A Fed egyhangúan elfogadta a jelentést, de nem jelezték, hogy a kormányzóknak bármi szándékuk lenne beavatkozni a piaci folyamatokba.

A törvényhozók, az IMF hivatalnokai és a Fed korábbi munkatársai is megkérdőjelezték, hogy a Fed és más ellenőrző szervezetek eléggé tudatában vannak-e a tőkeáttételes hitelek kockázatainak, melyek gyakran együtt járnak a jelentősen eladósodott vállalatok összeolvadásaival és akvizícióival.

Különösen aggasztó, hogy azok a cégek, melyek emberek ezreit alkalmazzák, súlyos pénzügyi nyomás alá kerülhetnek, és egyes esetekben egy gazdasági visszaeséskor fizetésképtelenné is válhatnak. A több szabályozó képviselőjéből álló Financial Stability Oversight Council, a pénzügyi stabilitást vizsgáló amerikai testület van az egyik legjobb pozícióban ahhoz, hogy közbelépjen.

A Fed érdeke

"Javasolni az FSOC-nak, hogy valamelyik szabályozó tag tegyen valamit, helyes eljárás, és végső hitelezőként nagyon is a Fed érdeke", mondta egy interjúban Paul Tucker, a Bank of England korábbi helyettes vezetője, aki most a magánszektorban tevékenykedő (pártfüggetlen) Systemic Risk Council feje.

Hétfői jelentésében a Fed azt írta, úgy tűnik, a legutóbbi, 2018 novemberében megjelent pénzügyi stabilitási jelentésük óta lejjebb kerültek a hitelminőségi követelmények. A központi bank azt is hozzátette, hogy a különösen magas adósságú cégeknek nyújtott kölcsönök most már megdöntötték a korábbi, 2007-es és 2014-es csúcsokat.

"Az üzleti adósságok történelmien magas szintje és a legkockázatosabb cégek körében az adósságnövekedés mostanában tapasztalt koncentrációja veszélyt jelenthet ezekre a cégekre, és potenciálisan a hitelezőikre is", írja a Fed.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy a virágzó amerikai gazdaság ellenére alacsonyan maradt az alapkamat. A Fed szakemberei rámutattak továbbá, hogy az 1,2 billió dolláros tőkeáttételes hitelpiac sokkal kisebb, mint a jelzáloghitel-ágazat, mely 2008-ban majdnem megsemmisítette a pénzügyi szektort.

Likviditási eltérés?

A tőkeáttételes kölcsönöket rendszeresen fedezett adósságjellegű kötelezettségekbe, avagy CLO-kba csomagolják. Az ilyen értékpapírok befektetői - köztük a biztosítótársaságok és a bankok - azzal a kockázattal szembesülnek, hogy a mögöttes hitelek feszültségei "váratlan veszteségeket eredményeznek", írta hétfői jelentésében a Fed, hozzátéve, hogy ezek másodpiaca nem túl likvid, "még normális időkben sem."

A tőkeáttételes hitelek egy további lehetséges veszélyére is rávilágított a Fed: azt írták, fennáll annak a kockázata, hogy a bankhitelekbe és a magas hozamú kötvényekbe invesztáló befektetési alapok likviditási eltéréssel találkoznak - ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha a nehezen eladható eszközöket kezelő alapokból a befektetők tömegesen akarják kivenni a pénzüket.

A Fed azonban azt is jelentette, hogy a piac a növekvő volatilitás miatt decemberben már átélt egy kisebb stressz-tesztet. Az alapok nagy kiáramlásokat tapasztaltak, és a bid-ask spread (az eladási és vételi árfolyamok közti különbség) is nőtt. Mégis, "a befektetési alapok képesek voltak kielégíteni a magasabb visszaváltási szinteket anélkül, hogy komoly eltérések történtek volna a piac működésében."

Elhagyták az iránymutatásokat

Szabályozói körökben tavaly óta egyre többet beszélnek a tőkeáttételes hitelezésről. A Fed-elnök Jerome Powell ezt még a legjelentősebb pénzügyi szabályozókkal is megvitatta az Egyesült Államok elnökének pénzügyi piacokkal foglalkozó munkacsoportja május másodikai gyűlésén, mondta a Bloombergnek egy, a helyzetre rálátó forrás.

De a pénzügyi szektor szabályozói - köztük Powell - bebiztosították, nehogy veszélyeztetettnek tűnjenek az általuk felügyelt intézmények. És a legjelentősebb lépés, melyet a pénzügyi ügynökségek megtettek, ösztönözte a szabványok lazítását.

Tavaly a Donald Trump által kinevezett szabályozók azt mondták, nem fogják érvényesíteni azokat az iparági iránymutatásokat, melyek azt tanácsolják a bankoknak, hogy ne adjanak ki bizonyos kockázati szintet meghaladó hiteleket. Az eredmény: a bankok most már szabadabban versenyezhetnek közvetlenül a nem banki cégekkel, amelyek kevés kormányzati felügyelettel működnek.

Tőkepuffer

Hétfő jelentésében a Fed azt is közölte, hogy a fedezeti alapok és a bróker-kereskedők eszközállományai is „gyors ütemben” növekedtek az elmúlt évben. A bankok, a befektetési alapok és a biztosítók számára máshogy alakult a történet, a növekedés üteme a hosszabb távú átlagok alá esett. Annak ellenére, hogy a Fed tavaly novemberi pénzügyi stabilitási jelentése óta a bróker-kereskedők tőkeáttétele nőtt, így is rekordalacsony szintek közelében maradt.

A Fed tavaly kezdte el kiadni a pénzügyi stabilitási jelentéseit. A Wall Street-i befektetők ez alapján próbálják kitalálni, vajon az amerikai központi bank a rendszerszintű sebezhetőségeket „jelentősen a normális szinten fölöttinek” minősíti-e.

Egy ilyen forgatókönyv aktiválhatja az úgynevezett anticiklikus tőkepuffert, amelynek célja, hogy növelje a nagy bankok tőkekövetelményeit azokban az esetekben, amikor egy amúgy robusztus gazdaság elkezd figyelmeztető jeleket adni. A Fed márciusban leszavazta az eszköz használatát, bár Lael Brainard kormányzó nem ért egyet a döntéssel.

(Bloomberg)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
hírlevél