BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 7. 17:01

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hétfőn nyomatékosította a figyelmeztetését, miszerint veszélyesek a kockázatos hitelfelvételek, és a legrosszabb hitelminősítéssel rendelkező cégek azok, melyek egyre több adósságot vállalnak. De vajon kezd ezzel valamit az intézmény?

A Fed legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentése szerint tavaly 20 százalékkal nőtt a tőkeáttételes hitelezés, és azt is kimutatták, hogy kopni kezdtek a dokumentumokba épített, a hitelezőket a nemteljesítésektől óvó védelmi intézkedések. A Fed egyhangúan elfogadta a jelentést, de nem jelezték, hogy a kormányzóknak bármi szándékuk lenne beavatkozni a piaci folyamatokba.

A törvényhozók, az IMF hivatalnokai és a Fed korábbi munkatársai is megkérdőjelezték, hogy a Fed és más ellenőrző szervezetek eléggé tudatában vannak-e a tőkeáttételes hitelek kockázatainak, melyek gyakran együtt járnak a jelentősen eladósodott vállalatok összeolvadásaival és akvizícióival.

Különösen aggasztó, hogy azok a cégek, melyek emberek ezreit alkalmazzák, súlyos pénzügyi nyomás alá kerülhetnek, és egyes esetekben egy gazdasági visszaeséskor fizetésképtelenné is válhatnak. A több szabályozó képviselőjéből álló Financial Stability Oversight Council, a pénzügyi stabilitást vizsgáló amerikai testület van az egyik legjobb pozícióban ahhoz, hogy közbelépjen.

A Fed érdeke

"Javasolni az FSOC-nak, hogy valamelyik szabályozó tag tegyen valamit, helyes eljárás, és végső hitelezőként nagyon is a Fed érdeke", mondta egy interjúban Paul Tucker, a Bank of England korábbi helyettes vezetője, aki most a magánszektorban tevékenykedő (pártfüggetlen) Systemic Risk Council feje.

Hétfői jelentésében a Fed azt írta, úgy tűnik, a legutóbbi, 2018 novemberében megjelent pénzügyi stabilitási jelentésük óta lejjebb kerültek a hitelminőségi követelmények. A központi bank azt is hozzátette, hogy a különösen magas adósságú cégeknek nyújtott kölcsönök most már megdöntötték a korábbi, 2007-es és 2014-es csúcsokat.

"Az üzleti adósságok történelmien magas szintje és a legkockázatosabb cégek körében az adósságnövekedés mostanában tapasztalt koncentrációja veszélyt jelenthet ezekre a cégekre, és potenciálisan a hitelezőikre is", írja a Fed.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy a virágzó amerikai gazdaság ellenére alacsonyan maradt az alapkamat. A Fed szakemberei rámutattak továbbá, hogy az 1,2 billió dolláros tőkeáttételes hitelpiac sokkal kisebb, mint a jelzáloghitel-ágazat, mely 2008-ban majdnem megsemmisítette a pénzügyi szektort.

Likviditási eltérés?

A tőkeáttételes kölcsönöket rendszeresen fedezett adósságjellegű kötelezettségekbe, avagy CLO-kba csomagolják. Az ilyen értékpapírok befektetői - köztük a biztosítótársaságok és a bankok - azzal a kockázattal szembesülnek, hogy a mögöttes hitelek feszültségei "váratlan veszteségeket eredményeznek", írta hétfői jelentésében a Fed, hozzátéve, hogy ezek másodpiaca nem túl likvid, "még normális időkben sem."

A tőkeáttételes hitelek egy további lehetséges veszélyére is rávilágított a Fed: azt írták, fennáll annak a kockázata, hogy a bankhitelekbe és a magas hozamú kötvényekbe invesztáló befektetési alapok likviditási eltéréssel találkoznak - ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha a nehezen eladható eszközöket kezelő alapokból a befektetők tömegesen akarják kivenni a pénzüket.

A Fed azonban azt is jelentette, hogy a piac a növekvő volatilitás miatt decemberben már átélt egy kisebb stressz-tesztet. Az alapok nagy kiáramlásokat tapasztaltak, és a bid-ask spread (az eladási és vételi árfolyamok közti különbség) is nőtt. Mégis, "a befektetési alapok képesek voltak kielégíteni a magasabb visszaváltási szinteket anélkül, hogy komoly eltérések történtek volna a piac működésében."

Elhagyták az iránymutatásokat

Szabályozói körökben tavaly óta egyre többet beszélnek a tőkeáttételes hitelezésről. A Fed-elnök Jerome Powell ezt még a legjelentősebb pénzügyi szabályozókkal is megvitatta az Egyesült Államok elnökének pénzügyi piacokkal foglalkozó munkacsoportja május másodikai gyűlésén, mondta a Bloombergnek egy, a helyzetre rálátó forrás.

De a pénzügyi szektor szabályozói - köztük Powell - bebiztosították, nehogy veszélyeztetettnek tűnjenek az általuk felügyelt intézmények. És a legjelentősebb lépés, melyet a pénzügyi ügynökségek megtettek, ösztönözte a szabványok lazítását.

Tavaly a Donald Trump által kinevezett szabályozók azt mondták, nem fogják érvényesíteni azokat az iparági iránymutatásokat, melyek azt tanácsolják a bankoknak, hogy ne adjanak ki bizonyos kockázati szintet meghaladó hiteleket. Az eredmény: a bankok most már szabadabban versenyezhetnek közvetlenül a nem banki cégekkel, amelyek kevés kormányzati felügyelettel működnek.

Tőkepuffer

Hétfő jelentésében a Fed azt is közölte, hogy a fedezeti alapok és a bróker-kereskedők eszközállományai is „gyors ütemben” növekedtek az elmúlt évben. A bankok, a befektetési alapok és a biztosítók számára máshogy alakult a történet, a növekedés üteme a hosszabb távú átlagok alá esett. Annak ellenére, hogy a Fed tavaly novemberi pénzügyi stabilitási jelentése óta a bróker-kereskedők tőkeáttétele nőtt, így is rekordalacsony szintek közelében maradt.

A Fed tavaly kezdte el kiadni a pénzügyi stabilitási jelentéseit. A Wall Street-i befektetők ez alapján próbálják kitalálni, vajon az amerikai központi bank a rendszerszintű sebezhetőségeket „jelentősen a normális szinten fölöttinek” minősíti-e.

Egy ilyen forgatókönyv aktiválhatja az úgynevezett anticiklikus tőkepuffert, amelynek célja, hogy növelje a nagy bankok tőkekövetelményeit azokban az esetekben, amikor egy amúgy robusztus gazdaság elkezd figyelmeztető jeleket adni. A Fed márciusban leszavazta az eszköz használatát, bár Lael Brainard kormányzó nem ért egyet a döntéssel.

(Bloomberg)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Pénzügyi szektor Törlesztési moratórium: az MNB segít eligazodni a vitás kérdésekben
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 10:46
A hitelekre bevezetett törlesztési moratórium számos kérdést felvet mind a pénzintézetek, mind pedig az ügyfelek részéről. Vélhetőleg az MNB is érzékelte a bizonytalanságot, ezért folyamatos tájékoztatással segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott más szabályok alkalmazása kapcsán. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is.
hírlevél