BUX
34 652.84
+0.09%
+32.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 5. 13:20

A globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban. Valójában már a járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog fog kitörni az újabb globális hitelválság? Káncz Csaba jegyzete.

Fotó: EPA/Kimimasa Mayama

A malajziai és az ausztrál jegybak lépését követően a Fed is drasztikusan megvágta az amerikai irányadó kamatlábat kedden. De a részvénypiacok ettől függetlenül elképesztően hektikusak maradtak, főként azon félelemtől hajtva, hogy a koronavírus-járvány drasztikusan vissza fogja vetni a fogyasztói kiadásokat a fejlett világban. Az is katalizálta az eladói oldalt, hogy a WHO friss közleménye szerint a koronavírus mortalitási rátája 3,4 százalékra ugrott, amely jóval magasabb az eddig becsült 2 százaléknál.

Elhiteltelenedő jegybankok

A fejlett világ döntéshozói már a múlt héten világossá tették, hogy aktívan be kívánnak avatkozni mind költségvetési, mind monetáris oldalról a koronavírus okozta zavarokba. De ez a fajta szakpolitikai aktivizmus csak elmélyíti azokat a rendellenességeket, amelyek a 2008-as pénzügyi válsághoz vezettek, ráadásul növelik az adósságokat, amelyek már évtizedek óta halmozódnak a rendszerben.

A részvénypiacok már tavaly tudták, hogy globális lassulás indult, de még hittek a jegybankok tűzerejében – a koronavírus-járvány kitörése nyomán azonban már a központi bankok hatóereje is alapjaiban kérdőjeleződik meg. Teljes joggal, hiszen a globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát, és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban.

Ahogyan a két hónappal ezelőtti davosi Világgazdasági Fórum jelentése leszögezi, a globális adósságok időzített bombákká változtak. 7,7 milliárd fős Földünk minden lakosára már 32 500 dollár adósság jut, amely teljes globális GDP 320 százaléka. A globális államadósság meghaladja jelenleg a 65 ezermilliárd dollárt – egy évtizede még 37 ezermilliárd dolláron állt -, miközben az államadósság aránya a GDP-hez képest minden idők csúcsára emelkedett az Egyesült Államokban (107 százalék).

Az IIF elképesztő számai

Valójában már a koronavírus-járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog kitörni az újabb globális hitelválság? Elképzelhetjük a kihívás nagyságát, ha hozzátesszük, hogy a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) adatai szerint idén 19 ezermilliárd dollár értékű konzorciális hitel és kötvény jár le a fejlődő- és fejlett piacokon. Az IMF legújabb globális pénzügyi stabilitási jelentésében ráadásul az áll, hogy ha csak fele olyan mély recesszió valósulna meg, mint 2009-ben, akkor a cégeknek már nem lenne elegendő profitjuk ezen adósság törlesztésére.

Az IIF részletes adatokból döbbenetes kép tárul elénk. Tavaly az első három negyedévben a globális adósságállomány 9 ezermilliárd dollárral nőtt és idén tovább gyorsult ennek növekedési üteme – holott a globális növekedés üteme beszakadt. Kína vállalati adósságállománya a világon az egyik legmagasabb szinten, a GDP arányában 157 százalékon áll. Az IIF adatai szerint Kína teljes (állam, vállalati szektor és háztartások) adósságállománya „gyorsan közelít a GDP arányos 310 százalékhoz”.

A koronavírus-járvány által Kína után legérintettebb országban, Dél-Koreában a háztartások adóssága a GDP 95 százalékán áll, Hongkongban 77 százalékon, Malajziában 68 százalékon. Az államadósság esetében sem rózsásabb a kép. A járvány által egyre súlyosabban érintett Japánban ez a GDP arányában 226 százalékon áll.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél