<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban. Valójában már a járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog fog kitörni az újabb globális hitelválság? Káncz Csaba jegyzete.
Fotó: EPA/Kimimasa Mayama

A malajziai és az ausztrál jegybak lépését követően a Fed is drasztikusan megvágta az amerikai irányadó kamatlábat kedden. De a részvénypiacok ettől függetlenül elképesztően hektikusak maradtak, főként azon félelemtől hajtva, hogy a koronavírus-járvány drasztikusan vissza fogja vetni a fogyasztói kiadásokat a fejlett világban. Az is katalizálta az eladói oldalt, hogy a WHO friss közleménye szerint a koronavírus mortalitási rátája 3,4 százalékra ugrott, amely jóval magasabb az eddig becsült 2 százaléknál.

Elhiteltelenedő jegybankok

A fejlett világ döntéshozói már a múlt héten világossá tették, hogy aktívan be kívánnak avatkozni mind költségvetési, mind monetáris oldalról a koronavírus okozta zavarokba. De ez a fajta szakpolitikai aktivizmus csak elmélyíti azokat a rendellenességeket, amelyek a 2008-as pénzügyi válsághoz vezettek, ráadásul növelik az adósságokat, amelyek már évtizedek óta halmozódnak a rendszerben.

A részvénypiacok már tavaly tudták, hogy globális lassulás indult, de még hittek a jegybankok tűzerejében – a koronavírus-járvány kitörése nyomán azonban már a központi bankok hatóereje is alapjaiban kérdőjeleződik meg. Teljes joggal, hiszen a globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát, és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban.

Ahogyan a két hónappal ezelőtti davosi Világgazdasági Fórum jelentése leszögezi, a globális adósságok időzített bombákká változtak. 7,7 milliárd fős Földünk minden lakosára már 32 500 dollár adósság jut, amely teljes globális GDP 320 százaléka. A globális államadósság meghaladja jelenleg a 65 ezermilliárd dollárt – egy évtizede még 37 ezermilliárd dolláron állt -, miközben az államadósság aránya a GDP-hez képest minden idők csúcsára emelkedett az Egyesült Államokban (107 százalék).

Az IIF elképesztő számai

Valójában már a koronavírus-járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog kitörni az újabb globális hitelválság? Elképzelhetjük a kihívás nagyságát, ha hozzátesszük, hogy a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) adatai szerint idén 19 ezermilliárd dollár értékű konzorciális hitel és kötvény jár le a fejlődő- és fejlett piacokon. Az IMF legújabb globális pénzügyi stabilitási jelentésében ráadásul az áll, hogy ha csak fele olyan mély recesszió valósulna meg, mint 2009-ben, akkor a cégeknek már nem lenne elegendő profitjuk ezen adósság törlesztésére.

Az IIF részletes adatokból döbbenetes kép tárul elénk. Tavaly az első három negyedévben a globális adósságállomány 9 ezermilliárd dollárral nőtt és idén tovább gyorsult ennek növekedési üteme – holott a globális növekedés üteme beszakadt. Kína vállalati adósságállománya a világon az egyik legmagasabb szinten, a GDP arányában 157 százalékon áll. Az IIF adatai szerint Kína teljes (állam, vállalati szektor és háztartások) adósságállománya „gyorsan közelít a GDP arányos 310 százalékhoz”.

A koronavírus-járvány által Kína után legérintettebb országban, Dél-Koreában a háztartások adóssága a GDP 95 százalékán áll, Hongkongban 77 százalékon, Malajziában 68 százalékon. Az államadósság esetében sem rózsásabb a kép. A járvány által egyre súlyosabban érintett Japánban ez a GDP arányában 226 százalékon áll.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG