Eladósodás
Vállalat Magyar cégek mondták el, mennyire félnek az eladósodástól
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 18:13
Nemzetközi összehasonlításban kevésbé érzékelik a recessziót. 
Makro / Külgazdaság A koronavírus-járvány válthatja ki a régóta érlelődő globális hitelválságot
Káncz Csaba | 2020. március 5. 13:20
A globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban. Valójában már a járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog fog kitörni az újabb globális hitelválság? Káncz Csaba jegyzete.
Személyes pénzügyek Kell-e félnünk a túlzott eladósodottságtól?
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 17:01
Úgy falják a magyarok a hitelt, mintha nem kellene visszafizetni. De vajon meddig tarthat még az öröm? Van még hova eladósodni? A Privátbankár kérésére a Bank360 szakértője megvizsgálta a hitelpiac egészségét.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Tesla? Intő jeleket mutat az árfolyam
Eidenpenz József | 2018. december 12. 06:06
A Tesla részvényeinek árfolyama szépen emelkedik a legutóbbi gyorsjelentés óta, ám az intézményi befektetők által vásárolt kötvények a mélyben maradtak, sőt esnek. Hogyan lehetséges, hogy ellenkező irányba mozog a kettő, és milyen problémákat okozhat ez a vállalat finanszírozásánál?
Részvény / Deviza / Áru Egy jókora akadály elhárult a forint útjából
Eidenpenz József | 2018. május 28. 16:30
A török jegybank ismét kamatot emelt, aminek következtében erősödni kezdett a líra. Ez pedig a forint előtt tornyosuló viharfelhőket is erősen csökkenti. Ma a líra két százalékkal emelkedik, az euró/forint pedig ismét 319 forintra tért vissza.
Részvény / Deviza / Áru 317,70 is volt az euró, meddig mehet ez még így?
Eidenpenz József | 2018. május 16. 18:26
A nap elején alaposan elgyengült a forint, de a végére magára talált, ahogy más feltörekvő piaci devizák is. Nagyobb gyengülésre az elemzők nem számítanak, de némi további lassú lecsorgás jöhet. A vezető részvénypiacok óvatosan emelkedtek, a dél-európai indexek viszont kifejezetten csúnya mélyrepülést mutattak be az olaszok miatt.
Makro / Külgazdaság Nem ért véget a kínai csoda, csak az eladósodástól félnek
Fellegi Tamás | 2017. január 26. 16:30
Egy-két éve a világ attól kezdett élni, hogy a kínai gazdasági növekedés lelassul, és nem lesz, aki húzza a világgazdaságot. Nos, eleve túlzott volt az aggodalom, mivel van még pár nagy növekvő, köztük a kínaival megegyező népességgel rendelkező India, de most már látszik, hogy Kína továbbra is jól húz, csak az államnak egy kicsit a zsebébe kellett nyúlnia.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, melyik ország fog legközelebb összeomlani
Eidenpenz József | 2017. január 9. 14:40
Aggasztó hírek jönnek Törökországból, az elnöki rendszer bevezetésének első vitanapján még önmagához képest is szokatlanul nagy mértékben gyengül a líra. Az eladósodott, gyengélkedő gazdaságú ország politikailag azonban nagyon fontos, és a kormányzat is adta már korábban jelét kompromisszumkészségének, így lehetséges, hogy készen vannak már a mentő ötletek.
Makro / Külgazdaság El innét, minél gyorsabban? Idegesek a németek a törökök miatt
Eidenpenz József | 2016. július 19. 14:57
Már a puccskísérlet előtt is sokasodtak a felhők a török gazdaság egén, tavasszal harmadával estek vissza a turisztikai foglalások, az ország eladósodott, a termelékenység alig nőtt. Az OECD épp múlt heti jelentésében sürgette a jogállamiság erősítését, most éppen ennek ellenkezője történik.
Személyes pénzügyek Messze az európai átlagtól: ennyi megtakarítása és adóssága van a magyaroknak
Privátbankár.hu | 2016. július 10. 12:30
Fejenként 2,6 millió forint pénzügyi megtakarítással rendelkezik az átlag magyar, ami elmarad a közép-európai átlagtól. A magyar lakosság hitelfelvételi kedve is jócskán visszaesett. A devizahitelekhez köthető, korábbi években elszenvedett veszteségek miatt a magyar lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen elmarad az európai és a szűkebb közép-európai trendektől.
Személyes pénzügyek Gyakorlatilag nincs adósságunk? 11 éve nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2015. november 23. 11:18
11 éve nem volt olyan alacsony szinten a magyar lakosság eladósodottsága, mint most, a magyar hitelállomány 29 százalékkal marad el a régiós átlagtól.
Részvény / Deviza / Áru Ezért lőtt ki a DAX, és ezért mentik meg újra a görögöket
Privátbankár.hu | 2015. január 21. 15:16
A németek elengedik a görög adósságok egy részét, a görög adósságállomány nagy hányadánál kitolják a fizetési határidőt. Ezt borítékolja az Alapblognak adott interjúban a Commerzbank vezető közgazdásza, Christoph Weil. Politikai öngyilkosság lenne a kormányzó német elit részéről, ha hagynák, hogy Görögország távozzon az euróövezetből.
Makro / Külgazdaság Vagy pénzt nyomtatunk dögivel, vagy stagnálni fogunk örökké?
Privátbankár.hu | 2014. december 16. 13:25
Európa nem csak, hogy ugyanolyan több évtizedes stagnálásra van ítélve, mint Japán volt az elmúlt negyed évszázadban, hanem a nacionalizmus szükségszerű felülkerekedésével járó folyamatos konfrontációkra is. Nincs más kiút az adósságcsapdából, az állandósulni látszó gazdasági stagnálásból, mint a mesterséges pénzteremtés – írja az Alapblog interjúja.
Pénzügyi szektor Bekeményített a jegybank, lehetetlen lesz lakáshitelt felvenni?
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 23. 18:25
Jövő évtől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelettel korlátozza a hitelfelvételt. Mekkora változást hoz ez? Mennyiben befolyásolja az idei évben éppen csak magához tért lakáshitelezést és a lassan talpra álló ingatlanpiacot?
Pénzügyi szektor Vége az esztelen eladósodásnak: saját hülyeségünktől véd a jegybank
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 27. 10:01
Januártól jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A szabályozás célja a túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása.
Makro / Külgazdaság Ezért vannak eladósodva a magyarok
Privátbankár.hu | 2014. április 22. 13:13
Egy felmérés szerint a fizetésképtelenségi okok között még mindig meghatározó a munkanélküliség. Az esetek mintegy háromnegyedében az alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához.
Ingatlan Még ez is fékezi az ingatlanpiacot
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 23. 08:26
Egyre több társasházról derül ki, hogy különböző okok miatt az elmúlt években tetemes, nemritkán több tíz millió forintnyi adósságot halmoztak fel, ami tovább fékezi az ingatlanpiacot - írta a hétfői Napi Gazdaság.
Makro / Külgazdaság Angyalföld irigykedik az eladósodott önkormányzatokra
Privátbankár.hu | 2012. november 16. 14:52
A főváros XIII. kerülete arra kéri a kormányzatot, hogy a felelősségteljesen gazdálkodó önkormányzatok számára nyújtson - a pazarlóan gazdálkodókat segítő adósságátvállalás mértékének megfelelő - fejlesztési célú támogatást.
Állampapír / Kötvény Meddig húzza ki Magyarország 8-9 százalékos állampapírhozammal?
Eidenpenz József | 2012. április 19. 06:00
Spanyolország és Olaszország miatt aggódik Európa, pedig Magyarország sincs irigylésre méltó helyzetben. Az állampapír-hozamok terén rosszabb a pozíciónk még Írországnál is, csak Görögország és Portugália hozamai vannak magasabban. Aggasztó, hogy így van ez a külföldön kibocsátott devizakötvényeinkkel is, nehéz lenne a piacról forrást bevonni.
Pénzügyi szektor Ma felhúzzák az árfolyamgátat, és a felelősöket is megnevezik
Privátbankár.hu | 2012. március 19. 08:28
Az Országgyűlés ma fogadhatja el azt a törvénymódosító javaslatot, amely a devizakölcsönnel rendelkezőknek teszi elérhetővé hiteltörlesztésük árfolyamának befagyasztását. A parlament ma dönthet a lakossági deviza-eladósodás okait feltáró albizottság jelentéséről is, amely a 2002-2010 közötti kormányok és a tőlük független intézmények, valamint a bankrendszer és a hitelfelvevők felelősségét állapítja meg.
hírlevél