Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A török jegybank ismét kamatot emelt, aminek következtében erősödni kezdett a líra. Ez pedig a forint előtt tornyosuló viharfelhőket is erősen csökkenti. Ma a líra két százalékkal emelkedik, az euró/forint pedig ismét 319 forintra tért vissza.
Erdogan török elnök

A török jegybank mai bejelentése szerint “egyszerűsítette” a jegybanki kamatok rendszerét, és az egyhetes repokamatot nevezte ki irányadó eszköznek. Ennek szintje június 1-től megegyezik majd a 16,5 százalékos hitelezései alapkamattal (funding rate).

Az overnight hitelezési kamatok 150 bázisponttal (1,5 százalékponttal) efelett lesznek. Jelenleg ezek szintje 7,25, illetve 9,25 százalék, ez fog emelkedni 15 és 18 százalékra. Az úgynevezett késői likviditási ablak kamatát is tovább emelik, 19,5 százalékra a Bloomberg szerint, várhatóan június 7-től.

A lépés után a török líra erőteljesen emelkedni kezdett, jelenleg 5,3445 az euróval és 4,5988 a dollárral szemben. Mintegy 2,3-2,5 százalékkal erősödik tehát, úgy tűnik, ezzel sikerült végre megállítani a török líra erőteljes zuhanását. A múlt héten a török jegybank már tartott egy vészhelyzeti kamatemelést, ám akkor csak átmenetileg tudta megállítani a líra gyengülését.

Az elnök rosszul beszélt

A török lírával az a baj, hogy az infláció makacsul magas, két számjegyű, miközben az ország devizaadóssága nagy, a fizetési mérleg súlyosan deficites. Miközben emiatt az ország erősen rá van utalva a külföldi tőkére, Recep Tayyip Erdogan elnöknek olyan szerencsétlen nyilatkozatai voltak, amelyek csak még inkább megijesztették a befektetőket.

Egyrészt azt találta mondani, hogy a jövőben a jegybanknak még inkább az ő utasításaira kéne figyelnie. Másrészt megismételte unortodox nézetét arról, hogy a magas infláció okozója a magas kamat. (A közgazdászok zöme szerint fordítva, a magas kamat infláció-csökkentő hatással jár.)

Stabilabb a forint is

Amint az utóbbi időben a forint gyengült, az euró árfolyama felszaladt 320 fölé, sokan a török líra körüli bizonytalanságokat is felelőssé tették ezért. Bár a forint gyengülése sokkal kisebb volt, mint a líráé vagy más feltörekvő devizáké, együtt látszottak mozogni. Ma a forint is erősödik, az euró 40-50 fillérrel a péntek esti szint alatt jár, 319 forintnál.

Erdogan elnök népszerűségét részben annak köszönheti, hogy elnöksége alatt a gazdasági növekedés magas volt, a gazdaság jól húzott. Ez sokak szerint véget érhet, és visszaeshet a növekedés, nem kis részben a hatalmas eladósodottság, infláció miatt.

Magasak a hozamok, de nem eléggé

A növekedés fenntartásához lehetőleg alacsony kamatra lenne szükség, de ezzel gyengítik a lírát. A török líra árfolyama csak az utóbbi egy évben 34 százalékot száguldott az euróhoz és 29 százalékot a dollárhoz képest, annak ellenére, hogy az állampapír-hozamok is két számjegyűek voltak, 12-15 százalék körül.

Ma a török három éves kötvények hozama 16,1, a tíz évesé 13,6 százalék körül mozgott. Elvileg, ha nem gyengülne tovább a líra, ez szép bevételt hozhatna az alacsony kamatoktól szenvedő külföldi befektetőknek, de a devizakockázat, amint láttuk, óriási.

Az illiberál szakács

Argentína, Oroszország és más feltörekvő országok devizái is sokat gyengültek az utóbbi időben, bár ennek általában speciális helyi okai is voltak. Azért az idei turbulensebb tőkepiacok mellett sok befektető általában csökkenthette a kockázatvállalásának mértékét. Ebben pedig az amerikai kötvényhozamok emelkedésének is nagy szerepe volt.

“Ez az igazi no-go zóna a befektetőknek… most azok a japán invesztorok likvidálják magukat, akik az otthoni nulla hozam helyett vettek török kötvényt 14%-os hozammal, csak hogy a líra eddig 22%-ot esett a jenhez képest, tehát bukta. Az illiberál szakács, Erdogan kifőzi magának a pénzügyi Armageddon menüsort” – írta az Alapblogon Vakmajom.

Veszített a lakosság

Az Equilor Start hírlevele reggel azt írta, “a hétvégén Erdogan arra buzdította a török lakosságot, hogy meglévő euró és dollárkészleteiket váltsák át török lírára, ezzel is segítve a deviza visszaerősödését. Tavaly is volt egy hasonló kijelentése, aki akkor megfogadta tanácsát, jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a líra mélyrepülése miatt.”

Az Equilor szerint a zuhanás azt követően gyorsult be, hogy a török elnök kijelentette: amennyiben a júniusi előre hozott választáson a lakosság az elnöki rendszer bevezetésére szavaz, a jegybankelnöknek hangsúlyosan figyelembe kell majd vennie a jelzéseit. “Ezzel tovább sérülne a jelenleg is csak részben megvalósuló jegybanki függetlenség” – tették hozzá.

Megszorítások kellenek

Sokan, mint a német Die Welt mai cikkében, azt gyanítják, hogy a választások előrehozásának oka gazdasági: a kialakuló válságot csak a növekedés-orientált gazdaságpolitika megváltoztatásával, megszorításokkal lehetne legyűrni. Ez viszont a választóknak nemigen tetszene, és nagyban csökkentené Erdogan választási esélyeit.

Így a választás előtt nem, de utána könnyen lehetséges, hogy fájdalmas irányváltás következik Törökországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
hírlevél