TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A török jegybank ismét kamatot emelt, aminek következtében erősödni kezdett a líra. Ez pedig a forint előtt tornyosuló viharfelhőket is erősen csökkenti. Ma a líra két százalékkal emelkedik, az euró/forint pedig ismét 319 forintra tért vissza.
Erdogan török elnök

A török jegybank mai bejelentése szerint “egyszerűsítette” a jegybanki kamatok rendszerét, és az egyhetes repokamatot nevezte ki irányadó eszköznek. Ennek szintje június 1-től megegyezik majd a 16,5 százalékos hitelezései alapkamattal (funding rate).

Az overnight hitelezési kamatok 150 bázisponttal (1,5 százalékponttal) efelett lesznek. Jelenleg ezek szintje 7,25, illetve 9,25 százalék, ez fog emelkedni 15 és 18 százalékra. Az úgynevezett késői likviditási ablak kamatát is tovább emelik, 19,5 százalékra a Bloomberg szerint, várhatóan június 7-től.

A lépés után a török líra erőteljesen emelkedni kezdett, jelenleg 5,3445 az euróval és 4,5988 a dollárral szemben. Mintegy 2,3-2,5 százalékkal erősödik tehát, úgy tűnik, ezzel sikerült végre megállítani a török líra erőteljes zuhanását. A múlt héten a török jegybank már tartott egy vészhelyzeti kamatemelést, ám akkor csak átmenetileg tudta megállítani a líra gyengülését.

Az elnök rosszul beszélt

A török lírával az a baj, hogy az infláció makacsul magas, két számjegyű, miközben az ország devizaadóssága nagy, a fizetési mérleg súlyosan deficites. Miközben emiatt az ország erősen rá van utalva a külföldi tőkére, Recep Tayyip Erdogan elnöknek olyan szerencsétlen nyilatkozatai voltak, amelyek csak még inkább megijesztették a befektetőket.

Egyrészt azt találta mondani, hogy a jövőben a jegybanknak még inkább az ő utasításaira kéne figyelnie. Másrészt megismételte unortodox nézetét arról, hogy a magas infláció okozója a magas kamat. (A közgazdászok zöme szerint fordítva, a magas kamat infláció-csökkentő hatással jár.)

Stabilabb a forint is

Amint az utóbbi időben a forint gyengült, az euró árfolyama felszaladt 320 fölé, sokan a török líra körüli bizonytalanságokat is felelőssé tették ezért. Bár a forint gyengülése sokkal kisebb volt, mint a líráé vagy más feltörekvő devizáké, együtt látszottak mozogni. Ma a forint is erősödik, az euró 40-50 fillérrel a péntek esti szint alatt jár, 319 forintnál.

Erdogan elnök népszerűségét részben annak köszönheti, hogy elnöksége alatt a gazdasági növekedés magas volt, a gazdaság jól húzott. Ez sokak szerint véget érhet, és visszaeshet a növekedés, nem kis részben a hatalmas eladósodottság, infláció miatt.

Magasak a hozamok, de nem eléggé

A növekedés fenntartásához lehetőleg alacsony kamatra lenne szükség, de ezzel gyengítik a lírát. A török líra árfolyama csak az utóbbi egy évben 34 százalékot száguldott az euróhoz és 29 százalékot a dollárhoz képest, annak ellenére, hogy az állampapír-hozamok is két számjegyűek voltak, 12-15 százalék körül.

Ma a török három éves kötvények hozama 16,1, a tíz évesé 13,6 százalék körül mozgott. Elvileg, ha nem gyengülne tovább a líra, ez szép bevételt hozhatna az alacsony kamatoktól szenvedő külföldi befektetőknek, de a devizakockázat, amint láttuk, óriási.

Az illiberál szakács

Argentína, Oroszország és más feltörekvő országok devizái is sokat gyengültek az utóbbi időben, bár ennek általában speciális helyi okai is voltak. Azért az idei turbulensebb tőkepiacok mellett sok befektető általában csökkenthette a kockázatvállalásának mértékét. Ebben pedig az amerikai kötvényhozamok emelkedésének is nagy szerepe volt.

“Ez az igazi no-go zóna a befektetőknek… most azok a japán invesztorok likvidálják magukat, akik az otthoni nulla hozam helyett vettek török kötvényt 14%-os hozammal, csak hogy a líra eddig 22%-ot esett a jenhez képest, tehát bukta. Az illiberál szakács, Erdogan kifőzi magának a pénzügyi Armageddon menüsort” – írta az Alapblogon Vakmajom.

Veszített a lakosság

Az Equilor Start hírlevele reggel azt írta, “a hétvégén Erdogan arra buzdította a török lakosságot, hogy meglévő euró és dollárkészleteiket váltsák át török lírára, ezzel is segítve a deviza visszaerősödését. Tavaly is volt egy hasonló kijelentése, aki akkor megfogadta tanácsát, jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a líra mélyrepülése miatt.”

Az Equilor szerint a zuhanás azt követően gyorsult be, hogy a török elnök kijelentette: amennyiben a júniusi előre hozott választáson a lakosság az elnöki rendszer bevezetésére szavaz, a jegybankelnöknek hangsúlyosan figyelembe kell majd vennie a jelzéseit. “Ezzel tovább sérülne a jelenleg is csak részben megvalósuló jegybanki függetlenség” – tették hozzá.

Megszorítások kellenek

Sokan, mint a német Die Welt mai cikkében, azt gyanítják, hogy a választások előrehozásának oka gazdasági: a kialakuló válságot csak a növekedés-orientált gazdaságpolitika megváltoztatásával, megszorításokkal lehetne legyűrni. Ez viszont a választóknak nemigen tetszene, és nagyban csökkentené Erdogan választási esélyeit.

Így a választás előtt nem, de utána könnyen lehetséges, hogy fájdalmas irányváltás következik Törökországban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Friss
hírlevél