5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A török jegybank ismét kamatot emelt, aminek következtében erősödni kezdett a líra. Ez pedig a forint előtt tornyosuló viharfelhőket is erősen csökkenti. Ma a líra két százalékkal emelkedik, az euró/forint pedig ismét 319 forintra tért vissza.
Erdogan török elnök

A török jegybank mai bejelentése szerint “egyszerűsítette” a jegybanki kamatok rendszerét, és az egyhetes repokamatot nevezte ki irányadó eszköznek. Ennek szintje június 1-től megegyezik majd a 16,5 százalékos hitelezései alapkamattal (funding rate).

Az overnight hitelezési kamatok 150 bázisponttal (1,5 százalékponttal) efelett lesznek. Jelenleg ezek szintje 7,25, illetve 9,25 százalék, ez fog emelkedni 15 és 18 százalékra. Az úgynevezett késői likviditási ablak kamatát is tovább emelik, 19,5 százalékra a Bloomberg szerint, várhatóan június 7-től.

A lépés után a török líra erőteljesen emelkedni kezdett, jelenleg 5,3445 az euróval és 4,5988 a dollárral szemben. Mintegy 2,3-2,5 százalékkal erősödik tehát, úgy tűnik, ezzel sikerült végre megállítani a török líra erőteljes zuhanását. A múlt héten a török jegybank már tartott egy vészhelyzeti kamatemelést, ám akkor csak átmenetileg tudta megállítani a líra gyengülését.

Az elnök rosszul beszélt

A török lírával az a baj, hogy az infláció makacsul magas, két számjegyű, miközben az ország devizaadóssága nagy, a fizetési mérleg súlyosan deficites. Miközben emiatt az ország erősen rá van utalva a külföldi tőkére, Recep Tayyip Erdogan elnöknek olyan szerencsétlen nyilatkozatai voltak, amelyek csak még inkább megijesztették a befektetőket.

Egyrészt azt találta mondani, hogy a jövőben a jegybanknak még inkább az ő utasításaira kéne figyelnie. Másrészt megismételte unortodox nézetét arról, hogy a magas infláció okozója a magas kamat. (A közgazdászok zöme szerint fordítva, a magas kamat infláció-csökkentő hatással jár.)

Stabilabb a forint is

Amint az utóbbi időben a forint gyengült, az euró árfolyama felszaladt 320 fölé, sokan a török líra körüli bizonytalanságokat is felelőssé tették ezért. Bár a forint gyengülése sokkal kisebb volt, mint a líráé vagy más feltörekvő devizáké, együtt látszottak mozogni. Ma a forint is erősödik, az euró 40-50 fillérrel a péntek esti szint alatt jár, 319 forintnál.

Erdogan elnök népszerűségét részben annak köszönheti, hogy elnöksége alatt a gazdasági növekedés magas volt, a gazdaság jól húzott. Ez sokak szerint véget érhet, és visszaeshet a növekedés, nem kis részben a hatalmas eladósodottság, infláció miatt.

Magasak a hozamok, de nem eléggé

A növekedés fenntartásához lehetőleg alacsony kamatra lenne szükség, de ezzel gyengítik a lírát. A török líra árfolyama csak az utóbbi egy évben 34 százalékot száguldott az euróhoz és 29 százalékot a dollárhoz képest, annak ellenére, hogy az állampapír-hozamok is két számjegyűek voltak, 12-15 százalék körül.

Ma a török három éves kötvények hozama 16,1, a tíz évesé 13,6 százalék körül mozgott. Elvileg, ha nem gyengülne tovább a líra, ez szép bevételt hozhatna az alacsony kamatoktól szenvedő külföldi befektetőknek, de a devizakockázat, amint láttuk, óriási.

Az illiberál szakács

Argentína, Oroszország és más feltörekvő országok devizái is sokat gyengültek az utóbbi időben, bár ennek általában speciális helyi okai is voltak. Azért az idei turbulensebb tőkepiacok mellett sok befektető általában csökkenthette a kockázatvállalásának mértékét. Ebben pedig az amerikai kötvényhozamok emelkedésének is nagy szerepe volt.

“Ez az igazi no-go zóna a befektetőknek… most azok a japán invesztorok likvidálják magukat, akik az otthoni nulla hozam helyett vettek török kötvényt 14%-os hozammal, csak hogy a líra eddig 22%-ot esett a jenhez képest, tehát bukta. Az illiberál szakács, Erdogan kifőzi magának a pénzügyi Armageddon menüsort” – írta az Alapblogon Vakmajom.

Veszített a lakosság

Az Equilor Start hírlevele reggel azt írta, “a hétvégén Erdogan arra buzdította a török lakosságot, hogy meglévő euró és dollárkészleteiket váltsák át török lírára, ezzel is segítve a deviza visszaerősödését. Tavaly is volt egy hasonló kijelentése, aki akkor megfogadta tanácsát, jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a líra mélyrepülése miatt.”

Az Equilor szerint a zuhanás azt követően gyorsult be, hogy a török elnök kijelentette: amennyiben a júniusi előre hozott választáson a lakosság az elnöki rendszer bevezetésére szavaz, a jegybankelnöknek hangsúlyosan figyelembe kell majd vennie a jelzéseit. “Ezzel tovább sérülne a jelenleg is csak részben megvalósuló jegybanki függetlenség” – tették hozzá.

Megszorítások kellenek

Sokan, mint a német Die Welt mai cikkében, azt gyanítják, hogy a választások előrehozásának oka gazdasági: a kialakuló válságot csak a növekedés-orientált gazdaságpolitika megváltoztatásával, megszorításokkal lehetne legyűrni. Ez viszont a választóknak nemigen tetszene, és nagyban csökkentené Erdogan választási esélyeit.

Így a választás előtt nem, de utána könnyen lehetséges, hogy fájdalmas irányváltás következik Törökországban.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16800 16540 16840 +1,02% 0 0 4 725 530 025 Ft 2021-06-15 17:05:22
MOL 2444 2418 2444 +0,74% 0 0 2 055 393 620 Ft 2021-06-15 17:14:26
MTELEKOM 424 420 424 0,00% 0 0 189 983 120 Ft 2021-06-15 17:05:08
RICHTER 8290 8235 8380 -0,18% 0 0 1 046 960 105 Ft 2021-06-15 17:06:40
OPUS 264 258 268 0,00% 0 0 197 245 411 Ft 2021-06-15 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
Részvény / Deviza / Áru Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 14. 18:24
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,40 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 49 015,24 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Először 49 ezer pont felett a BUX, újra 350 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. június 14. 11:35
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, de óvatosság, kivárás is érezhető a Fed eheti kamatdöntő ülése előtt. Az infláció miatt sokak feje fáj, a vészmadarak mellett azonban józanabb hangok is vannak. Ismét csúcsot dönt a BUX, miközben a magyar részvények kifejezetten jó vételt kínálnak az egyik alapkezelő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Azt hitted, az amerikai technológiai szektor volt a legjobb befektetés? Nem éppen
Eidenpenz József | 2021. június 13. 05:32
Elképesztő egy éven vannak túl az árupiacok, egyes termékek árfolyama duplázódott, de volt olyan, amely a háromszorosára ment fel. Így a hazai árutőzsdei kereskedés újjászervezése eléggé jókor történt. A terményárak a pesti tőzsdén is emelkedtek, ha nem is annyira, mint külföldön.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekord a budapesti tőzsdén, évek óta nem látott szinten az olajár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 11. 18:04
Minden fronton az optimizmus uralkodik, ismét javítottak az európai gazdasági kilátásokon. Az EKB továbbra is lazaságot ígér, a kereslet várható élénkülése miatt olyan drága az olaj, amilyet évek óta nem láttunk.
Részvény / Deviza / Áru Az év slágere lehet a DiDi, történelmi csúcson az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2021. június 11. 11:24
Nagyon ígéretesen indul ez a nap is Európa tőzsdéin, de Budapest Londont és Párizst is lekörözte. Egy brókercég szerint a Fed annyira bebetonozta a várakozásokat, hogy ebben nem is várható változás, amíg a jegybank nem módosítja politikáját. Az év egyik bevezetése a kínai DiDi lehet. A Birodalom visszavág a bitcoinnak?
Részvény / Deviza / Áru Felemás kép: mit mutatott csütörtökön a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 19:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 268,51 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 475,07 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Búzában utazik a BÉT, új célpontokat találtak a mém-befektetők
Eidenpenz József | 2021. június 10. 12:22
Az európai tőzsdék stabilak, a BUX kissé esik a délután várható fontos események előtt. A forint a tegnapi jegybanki és a mai fontos miniszterelnöki nyilatkozatok után erős szinten stabil, 346 körül van az euró. A reddites kisbefektetők új célpontokra vetették rá magukat, de egyelőre ellenállásba ütköztek. Újraéled az árupiac Pesten.
Friss
hírlevél
depositphotos