2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egymilliárd dollárért adott túl építési telkén a súlyosan eladósodott, korábban piacvezető kínai ingatlanfejlesztő cég, az Evergrande. A frissen értékesített terület a dél-kínai Sencsen kikötővárosban fekszik.

A válságágazatnak számító kínai ingatlanpiac korábban vezető pozícióban levő óriáscégét, a második legnagyobb ingatlanfejlesztőként emlegetett Evergrande gigacéget tavaly óta fojtogatja 300 milliárd dolláros adóssága. A cég folyamatosan tárgyal adóssága átütemezéséről.

A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Fotó: Depositphotos
A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Fotó: Depositphotos

A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Az ingatlant egy helyi ingatlanfejlesztő cég, a Shenzhen Anhe No. 1 Real Estate Development Co, vásárolta meg.

Az Evergrande egyike a túlélésért küzdő kínai ingatlanfejlesztőknek.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú ágazatban a szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort; több nagy piaci szereplő nem tudta befejezni megkezdett ingatlanprojektjeit, ami felháborította a vásárlókat.

Kínában az ingatlanpiac erőteljesen nőtt az 1998-as liberalizálás óta, itt ugyanis az ingatlanvásárlás épp úgy előfeltétele a házasságnak, mint a befektetésnek. A fejlesztők a bankhiteleknek köszönhetően rohamos terjeszkedésbe kezdtek, ám eladósodottságuk olyannyira megnőtt, hogy a hatóságok a folyamat leállítását határozták el 2020-ban. A fejlesztők hitelhez jutása jelentősen beszűkölt azóta, miközben az ingatlanok iránti keresletet erősen visszavágta a kínai gazdaság lassulása és a Covid-19 miatti bizonytalanságok.

November közepén a kínai sajtóban napvilágot látott hírek szerint Peking most lépéseket tenne a szektor újraélesztésére, beleértve a banki hitelek támogatását is. Az ingatlanpiac Kínában az építőiparral együtt a GDP mintegy negyedét teszi ki, és segíti az alacsonyan képzett munkások tömegének megélhetését.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG