<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fejenként 2,6 millió forint pénzügyi megtakarítással rendelkezik az átlag magyar, ami elmarad a közép-európai átlagtól. A magyar lakosság hitelfelvételi kedve is jócskán visszaesett. A devizahitelekhez köthető, korábbi években elszenvedett veszteségek miatt a magyar lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen elmarad az európai és a szűkebb közép-európai trendektől.

Egy átlagos magyar az éves fizetésének közel háromszorosát elérő megtakarítással rendelkezik, azonban ha az egy főre eső megtakarítást nézzük, akkor tizedannyija van, mint egy nyugat-európainak - derül ki a Bankmonitor.hu felméréséből, amelyben európai összevetésben vizsgálta a magyar lakosság megtakarításainak és hiteleinek alakulását.

Eszerint átlagosan fejenként 2,6 millió forint pénzügyi megtakarítással rendelkezünk, amely közel 20 százalékkal marad el a közép-európai átlagtól (annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a hazai megtakarítások volumene).

Forrás: Bankmonitor.hu

Óriási különbségek vannak az egyes háztartások között, nagyobb számban találunk olyanokat, melyek nem is tudnak megtakarítani, míg van egy szűk csoport, akik jóval az átlag felett képesek félretenni. Nemzetközi viszonylatban viszont igazán jól állunk, a régiós átlag 2,38, vagyis a versenytársak közül pozitív értelemben lógunk ki a sorból.

A lemaradásunk viszont kézzel fogható a mediterrán és nyugat-európai országokhoz képes, míg mi az éves fizetésünk közel háromszorosának megfelelő megtakarítással rendelkezünk, addig a fejlettebb országokban 5-6-szoros megtakarítások tekinthetők átlagosnak. Ezen nincs mit csodálkozni, történelmi okokkal magyarázható (rendszerváltás, gazdasági sokkok), hogy bár a lemaradásunk fokozatosan csökkent, nem tudtuk a különbséget érdemben ledolgozni. A két végletet Európában egyébként Észtország és Hollandia jelenti, ahol rendre 1,15-szörös és 9,44-szeres a megtakarítások keresetekhez viszonyított aránya - derült ki a felmérésből. A teljes elemzést itt találja >>>>

Szemben a trendekkel

Az elemzés készítői is megvizsgálták, hogy mennyi hitellel rendelkezik az átlag magyar.

Míg a V4-ek és Szlovénia országaiban (Magyarország nélkül) átlagosan 52 százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya az elmúlt 7 évben, addig hazánkban 26 százalékos visszaesés tapasztalható. Fejenként mintegy 367 ezer forint hitellel nőhetne minden magyar adóssága ahhoz, hogy a közép-európai átlagra emelkedjen a magyar lakosság eladósodottsága.

A Bankmonitor.hu az éves teljes lakossági jövedelem tükrében is megvizsgálta a hitelállományt. A hitelt ugyanis a lakosság döntő része jövedelemből törleszti. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a jövedelem arányéban is hazánkban a legkisebb a lakosság hitelállománya, az egy éves teljes jövedelem mintegy 80 százaléka.

Az elmúlt másfél évben pozitív jelek kezdtek körvonalazódni a lakáshitel piacon. Az ingatlanárak újból beinduló látványos emelkedésével a hitelfelvételi kedv is némi pozitív elmozdulást mutatott. A lakáshitel kamatok a jelenlegi 4 százalékos szintnél már vélhetően nem fognak érdemben lejjebb mozdulni, így várhatóan itt körvonalazódhat először érdemi növekedés. A teljes elemzés itt található >>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
hírlevél
Ingatlantájoló