5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kétszer olyan nagy mértékben növelte a hitelgarancia állományát, mint ahogy a kisvállalkozások összes hitele nőtt. A szervezet azonban további növekedést céloz meg, ahogy a mögötte álló miniszter és az MNB is.

Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya tavaly 707 milliárd forint fölé nőtt, ami 137 milliárd forintos, 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – jelentették be ma. Eközben a kis– és középvállalkozások teljes hitelállománya csak 12 százalékkal nőtt.

Ez a Garantiqa-nál több mint 900 milliárd forintnyi hitelállományt jelent, 40 ezer hazai vállalkozásnak. Minden ötödik, a kkv-knak nyújtott hitelhez a Garantiqua kezességvállalása kapcsolódott.

Idézték a GKI Gazdaságkutató elemzését, amely szerint az ország gazdasági növekedése tavaly 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa utóbbi nyolc éves tevékenysége nélkül.

Garancia nélkül nehéz

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az MFB-csoport tagjai szignifikánsan hozzájárultak a gazdasági növekedéshez. Ehhez mindenképpen szükséges volt a vállalati hitelállományok növekedése, amiben a csoportnak nagy szerepe van. Mindez a  multiplikátor-hatásokon keresztül a teljes gazdaságra kifejti pozitív hatásait.

Bártfai-Mager Andrea és Dr. Búza Éva. (Forrás: Garantiqa)

Sok vállalkozás életét a fedezet és a saját forrás hiánya befolyásolja, sok mikrovállalkozás csak garancia-szervezetek segítségével tud forrásokhoz jutni. A Garantiqa által vállalt kezesség 80 százaléka a mikrovállalkozásokhoz kapcsolódik.

Európai toplista

Már most vizsgálják, hogy a következő EU-s fejlesztési ciklusban milyen változások lehetnek a garancia-vállalások terén. Az új hitel-és garanciatermékek lehetnek azok, amelyekkel meg lehet tolni a gazdaság szekerét, nemcsak hazai forrásból – mondta el a miniszter.

A Garantiqua fennállásának legsikeresebb évét zárta 2018-ban – értékelte a miniszter. Ebben három szereplő együttműködésére volt szükség, ezek a kormány, az MNB és a Garantiqa. A Garantiqua a GDP-hez viszonyított garanciaállomány területén – ami 1,9 százalék volt – a top háromban van Európában – hangzott el.

Idén jön igazán a fordított eljárás

A miniszter dicsérte a fordított eljárást, amelynek során a Garantiqa a mikrovállalkozásokat előzetesen minősíti. Majd kiállít egy kezességvállalási szándéklevelet, amelyek birtokában a vállalkozók könnyebben felkereshetik a bankot, a hitelkérelmet magabiztosabban beadhatják.

A Garantiqa számokban (forrás: Garantiqa)

Az eddigi 13 milliárd forintos, 314 vállalkozást érintő “pilot fázis” után az idén 25 ezer vállalkozás vehet részt ebben a programban. Ezen vállalkozások többsége a hitelkérelem beadásáig sem jutott volna el – mondta a miniszter.

Teljes digitalizáció felé

A gazdaságvédelmi akcióterv része a Garantiqa tízmilliárd forintos tőkeemelése. A kkv-szektor hitelállományának további bővülése a cél, amely ugyan évről évre növekszik, mégis elmarad a gazdasági válság előtti szinttől.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója szerint nem mindig a megfelelő hitelekhez juttatják a kisvállalkozásokat, igyekeznek a hosszú lejáratú kezességvállalások arányát növelni. Új termékeket készítenek elő, mint a portfólió-garanciát. A digitalizáció jegyében ma már a bankokkal teljes mértékben elektronikusan tartják a kapcsolatot.

Kockázatos hitel is kell

A szervezet 27 év alatt 5700 milliárd forint hitelt garantált, 430 ezer szerződést kötött. A garanciaállomány 2014 óta több mint duplájára emelkedett.

A legkockázatosabb hitelekre minimumarányt határoztak meg, a kockázatosabb portfóliónak 2019 végére el kell érnie a 85 százalékos arányt a banki portfóliókon belül. A tavaly év végi adat azonban már 89,7 százalék volt.

“Szeződésgyár”

A Garantiqa felmérése szerint a mikrovállalatok beruházási szándéka nem változott lényegesen 2017 és 2019 májusa között. Mintegy 33 százalékuk tervez beruházást. A portfólió átlagos forgási sebessége 1,6 év, ezért a szerződések nagy részét évente újra kell kötni. “Ez egy szerződésgyár” – hangzott el.

A rövid futamidejű szerződések aránya tehát magas. Búza Éva azt gyanítja, hogy sok vállalkozás folyószámla-hiteleket vesz fel, amiből gyakran beruházásokat is finanszíroznak. Ez ugyanis egyszerűbb, mint hosszú lejáratú hiteleket felvenni, ehhez sokféle feltételt teljesíteni, többek között több éves üzleti terveket készíteni.

Több tőkét vonnak be

Az intenzív növekedés már-már a Garantiqa tőkehelyzetének korlátaiba ütközik. Ezért együttműködnek az Európai Beruházási Alappal, ahol szóbeli ígéretet kaptak a keretösszeg emeléséről (EIF COSME LGF).

A magyar költségvetési keretek is bővültek. A 2019-es 750 milliárd forintnyi keretösszeg 2020-ra 870 milliárdra emelkedik. Majd 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat 200 milliárdnyi keretösszeg.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG