BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. június 11. 13:08

A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kétszer olyan nagy mértékben növelte a hitelgarancia állományát, mint ahogy a kisvállalkozások összes hitele nőtt. A szervezet azonban további növekedést céloz meg, ahogy a mögötte álló miniszter és az MNB is.

Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya tavaly 707 milliárd forint fölé nőtt, ami 137 milliárd forintos, 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – jelentették be ma. Eközben a kis– és középvállalkozások teljes hitelállománya csak 12 százalékkal nőtt.

Ez a Garantiqa-nál több mint 900 milliárd forintnyi hitelállományt jelent, 40 ezer hazai vállalkozásnak. Minden ötödik, a kkv-knak nyújtott hitelhez a Garantiqua kezességvállalása kapcsolódott.

Idézték a GKI Gazdaságkutató elemzését, amely szerint az ország gazdasági növekedése tavaly 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa utóbbi nyolc éves tevékenysége nélkül.

Garancia nélkül nehéz

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az MFB-csoport tagjai szignifikánsan hozzájárultak a gazdasági növekedéshez. Ehhez mindenképpen szükséges volt a vállalati hitelállományok növekedése, amiben a csoportnak nagy szerepe van. Mindez a  multiplikátor-hatásokon keresztül a teljes gazdaságra kifejti pozitív hatásait.

Bártfai-Mager Andrea és Dr. Búza Éva. (Forrás: Garantiqa)

Sok vállalkozás életét a fedezet és a saját forrás hiánya befolyásolja, sok mikrovállalkozás csak garancia-szervezetek segítségével tud forrásokhoz jutni. A Garantiqa által vállalt kezesség 80 százaléka a mikrovállalkozásokhoz kapcsolódik.

Európai toplista

Már most vizsgálják, hogy a következő EU-s fejlesztési ciklusban milyen változások lehetnek a garancia-vállalások terén. Az új hitel-és garanciatermékek lehetnek azok, amelyekkel meg lehet tolni a gazdaság szekerét, nemcsak hazai forrásból – mondta el a miniszter.

A Garantiqua fennállásának legsikeresebb évét zárta 2018-ban – értékelte a miniszter. Ebben három szereplő együttműködésére volt szükség, ezek a kormány, az MNB és a Garantiqa. A Garantiqua a GDP-hez viszonyított garanciaállomány területén – ami 1,9 százalék volt – a top háromban van Európában – hangzott el.

Idén jön igazán a fordított eljárás

A miniszter dicsérte a fordított eljárást, amelynek során a Garantiqa a mikrovállalkozásokat előzetesen minősíti. Majd kiállít egy kezességvállalási szándéklevelet, amelyek birtokában a vállalkozók könnyebben felkereshetik a bankot, a hitelkérelmet magabiztosabban beadhatják.

A Garantiqa számokban (forrás: Garantiqa)

Az eddigi 13 milliárd forintos, 314 vállalkozást érintő “pilot fázis” után az idén 25 ezer vállalkozás vehet részt ebben a programban. Ezen vállalkozások többsége a hitelkérelem beadásáig sem jutott volna el – mondta a miniszter.

Teljes digitalizáció felé

A gazdaságvédelmi akcióterv része a Garantiqa tízmilliárd forintos tőkeemelése. A kkv-szektor hitelállományának további bővülése a cél, amely ugyan évről évre növekszik, mégis elmarad a gazdasági válság előtti szinttől.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója szerint nem mindig a megfelelő hitelekhez juttatják a kisvállalkozásokat, igyekeznek a hosszú lejáratú kezességvállalások arányát növelni. Új termékeket készítenek elő, mint a portfólió-garanciát. A digitalizáció jegyében ma már a bankokkal teljes mértékben elektronikusan tartják a kapcsolatot.

Kockázatos hitel is kell

A szervezet 27 év alatt 5700 milliárd forint hitelt garantált, 430 ezer szerződést kötött. A garanciaállomány 2014 óta több mint duplájára emelkedett.

A legkockázatosabb hitelekre minimumarányt határoztak meg, a kockázatosabb portfóliónak 2019 végére el kell érnie a 85 százalékos arányt a banki portfóliókon belül. A tavaly év végi adat azonban már 89,7 százalék volt.

“Szeződésgyár”

A Garantiqa felmérése szerint a mikrovállalatok beruházási szándéka nem változott lényegesen 2017 és 2019 májusa között. Mintegy 33 százalékuk tervez beruházást. A portfólió átlagos forgási sebessége 1,6 év, ezért a szerződések nagy részét évente újra kell kötni. “Ez egy szerződésgyár” – hangzott el.

A rövid futamidejű szerződések aránya tehát magas. Búza Éva azt gyanítja, hogy sok vállalkozás folyószámla-hiteleket vesz fel, amiből gyakran beruházásokat is finanszíroznak. Ez ugyanis egyszerűbb, mint hosszú lejáratú hiteleket felvenni, ehhez sokféle feltételt teljesíteni, többek között több éves üzleti terveket készíteni.

Több tőkét vonnak be

Az intenzív növekedés már-már a Garantiqa tőkehelyzetének korlátaiba ütközik. Ezért együttműködnek az Európai Beruházási Alappal, ahol szóbeli ígéretet kaptak a keretösszeg emeléséről (EIF COSME LGF).

A magyar költségvetési keretek is bővültek. A 2019-es 750 milliárd forintnyi keretösszeg 2020-ra 870 milliárdra emelkedik. Majd 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat 200 milliárdnyi keretösszeg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Miért viszik ki a pénzt Magyarországról az autógyártók?
Király Béla | 2020. június 2. 17:31
A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett, kifizetett osztalékként.
Vállalat A Gyurcsány-család a politikát választotta a biznisz helyett
Baka F. Zoltán | 2020. június 1. 15:47
Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.
Vállalat Zsinórban második éve veszteséges Mészáros Lőrinc gigaberuházásra készülő vasútépítő cége
Baka F. Zoltán | 2020. május 31. 20:07
A minimum 750 milliárdos üzletre egyelőre még nem készült fel az RM International.
Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Friss
hírlevél