<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kétszer olyan nagy mértékben növelte a hitelgarancia állományát, mint ahogy a kisvállalkozások összes hitele nőtt. A szervezet azonban további növekedést céloz meg, ahogy a mögötte álló miniszter és az MNB is.

Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya tavaly 707 milliárd forint fölé nőtt, ami 137 milliárd forintos, 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – jelentették be ma. Eközben a kis– és középvállalkozások teljes hitelállománya csak 12 százalékkal nőtt.

Ez a Garantiqa-nál több mint 900 milliárd forintnyi hitelállományt jelent, 40 ezer hazai vállalkozásnak. Minden ötödik, a kkv-knak nyújtott hitelhez a Garantiqua kezességvállalása kapcsolódott.

Idézték a GKI Gazdaságkutató elemzését, amely szerint az ország gazdasági növekedése tavaly 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa utóbbi nyolc éves tevékenysége nélkül.

Garancia nélkül nehéz

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az MFB-csoport tagjai szignifikánsan hozzájárultak a gazdasági növekedéshez. Ehhez mindenképpen szükséges volt a vállalati hitelállományok növekedése, amiben a csoportnak nagy szerepe van. Mindez a  multiplikátor-hatásokon keresztül a teljes gazdaságra kifejti pozitív hatásait.

Bártfai-Mager Andrea és Dr. Búza Éva. (Forrás: Garantiqa)

Sok vállalkozás életét a fedezet és a saját forrás hiánya befolyásolja, sok mikrovállalkozás csak garancia-szervezetek segítségével tud forrásokhoz jutni. A Garantiqa által vállalt kezesség 80 százaléka a mikrovállalkozásokhoz kapcsolódik.

Európai toplista

Már most vizsgálják, hogy a következő EU-s fejlesztési ciklusban milyen változások lehetnek a garancia-vállalások terén. Az új hitel-és garanciatermékek lehetnek azok, amelyekkel meg lehet tolni a gazdaság szekerét, nemcsak hazai forrásból – mondta el a miniszter.

A Garantiqua fennállásának legsikeresebb évét zárta 2018-ban – értékelte a miniszter. Ebben három szereplő együttműködésére volt szükség, ezek a kormány, az MNB és a Garantiqa. A Garantiqua a GDP-hez viszonyított garanciaállomány területén – ami 1,9 százalék volt – a top háromban van Európában – hangzott el.

Idén jön igazán a fordított eljárás

A miniszter dicsérte a fordított eljárást, amelynek során a Garantiqa a mikrovállalkozásokat előzetesen minősíti. Majd kiállít egy kezességvállalási szándéklevelet, amelyek birtokában a vállalkozók könnyebben felkereshetik a bankot, a hitelkérelmet magabiztosabban beadhatják.

A Garantiqa számokban (forrás: Garantiqa)

Az eddigi 13 milliárd forintos, 314 vállalkozást érintő “pilot fázis” után az idén 25 ezer vállalkozás vehet részt ebben a programban. Ezen vállalkozások többsége a hitelkérelem beadásáig sem jutott volna el – mondta a miniszter.

hirdetés

Teljes digitalizáció felé

A gazdaságvédelmi akcióterv része a Garantiqa tízmilliárd forintos tőkeemelése. A kkv-szektor hitelállományának további bővülése a cél, amely ugyan évről évre növekszik, mégis elmarad a gazdasági válság előtti szinttől.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója szerint nem mindig a megfelelő hitelekhez juttatják a kisvállalkozásokat, igyekeznek a hosszú lejáratú kezességvállalások arányát növelni. Új termékeket készítenek elő, mint a portfólió-garanciát. A digitalizáció jegyében ma már a bankokkal teljes mértékben elektronikusan tartják a kapcsolatot.

Kockázatos hitel is kell

A szervezet 27 év alatt 5700 milliárd forint hitelt garantált, 430 ezer szerződést kötött. A garanciaállomány 2014 óta több mint duplájára emelkedett.

A legkockázatosabb hitelekre minimumarányt határoztak meg, a kockázatosabb portfóliónak 2019 végére el kell érnie a 85 százalékos arányt a banki portfóliókon belül. A tavaly év végi adat azonban már 89,7 százalék volt.

“Szeződésgyár”

A Garantiqa felmérése szerint a mikrovállalatok beruházási szándéka nem változott lényegesen 2017 és 2019 májusa között. Mintegy 33 százalékuk tervez beruházást. A portfólió átlagos forgási sebessége 1,6 év, ezért a szerződések nagy részét évente újra kell kötni. “Ez egy szerződésgyár” – hangzott el.

A rövid futamidejű szerződések aránya tehát magas. Búza Éva azt gyanítja, hogy sok vállalkozás folyószámla-hiteleket vesz fel, amiből gyakran beruházásokat is finanszíroznak. Ez ugyanis egyszerűbb, mint hosszú lejáratú hiteleket felvenni, ehhez sokféle feltételt teljesíteni, többek között több éves üzleti terveket készíteni.

Több tőkét vonnak be

Az intenzív növekedés már-már a Garantiqa tőkehelyzetének korlátaiba ütközik. Ezért együttműködnek az Európai Beruházási Alappal, ahol szóbeli ígéretet kaptak a keretösszeg emeléséről (EIF COSME LGF).

A magyar költségvetési keretek is bővültek. A 2019-es 750 milliárd forintnyi keretösszeg 2020-ra 870 milliárdra emelkedik. Majd 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat 200 milliárdnyi keretösszeg.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Óriási összeget kapott Csányi Sándor az OTP-részvényeiért
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 10:15
A tegnap nyélbe ütött megatranzakciót a hitelintézet most tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vállalat Meglepő fordulat - 480 alá kerül sok kútnál a benzin
Király Béla | 2021. december 2. 08:37
Jelentősen csökken pénteken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, ennek köszönhetően sok kútnál kerülhet a kiskereskedelmi ár is a hatóságilag megszabott 480-as szint alá.
Vállalat Adóspórolási lehetőséget ajánlott a cégeknek az államtitkár
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:55
A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek ma és holnap kapják meg az erről szóló tájékoztatást – tájékoztatott Izer Norbert.
Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló