1p
Az amerikai gazdaság gyorsulása lehet a fő hajtóereje a világgazdasági talpraállásnak; Európa számos nehézséggel küzd, de várhatóan megússza az összeomlást. Magyarország jövője csak az IMF-megállapodás tükrében értelmezhető, az elemző szerint pedig a magyar gazdaságnak nincs szüksége erősebb forintra. A Buda-Cash elemzői a részvények és kötvények között is találtak jó hozammal kecsegtető befektetéseket.

Amerikai álom

Török Bálint

Elsősorban az amerikai gazdaságban kibontakozó óvatos pozitív fordulat táplálhatja a befektetői reményeket a Buda-Cash brókerház elemzői szerint. A makroadatok folyamatos javulásról tanúskodnak, a munkaerőpiaci folyamatok a fogyasztási és beruházási kedvet is élénkíthetik. Török Bálint szerint a Fed  készen áll a laza monetáris politika fenntartására, akár a mennyiségi lazítás, a QE harmadik felvonásának beindítására is hajlandó.

Az amerikai gazdaság elsődleges kockázati tényezője Európa: az adósságválság az amerikai cégek külföldi piacaira, partnereire erősen rányomja bélyegét. Az elemző felhívta a figyelmet: bár keveset beszélünk róla, Amerikában is gondot okoz a az eladósodottság, több államban is komoly kihívásokkal néznek szembe a vezetők. Mindazonáltal az amerikai kilátások tűnnek a legkedvezőbbnek a globális gazdaságok közül.

Európa: az adósságcsökkentés oltárán feláldozott növekedés

Európa jóideje az adósságcsökkentésre koncentrál, ezt megszenvedi a növekedés illetve a belső kereslet. Az eurózóna teljesítménye messze nem egységes: miközben Görögország gyakorlatilag hónapok óta csődben van, Németországban a kiemelt mutatók (IFO, ZEW) továbbra is optimizmusról árulkodnak. A pénzügyi rendszerben jelentős tőkeproblémák állnak fenn – az új Bázel III-tól függetlenül is szükség van a bankok feltőkésítésére.

A kilátások azonban mégis viszonylag kedvezőek, nagy esélye van, hogy Európa tudja kezelni a válságot – még ha ezt a folyamatot számos, elsősorban politikai kockázat is övezi.

A kialkudott fiskális paktum, a költségvetési kiigazítások, a megerősített mentőalapok, az EKB példátlan monetáris szerepvállalása, valamint az Európán kívüli gazdaságok IMF-en keresztül történő szerepvállalása miatt nagy valószínűséggel nem következik be globális pénzügyi összeomlás – mondta Török Bálint.

Magyarország: az IMF az egyetlen járható út

Tóth Gergely

Tóth Gergely a magyarországi helyzetet felvázolva úgy fogalmazott: az adatok alapján közelebb állunk a stagnáláshoz, visszaeséshez, mint a növekedéshez. Hiába várja a kormány a belső kereslet növekedését, ez mindeddig nem következett be, sem a hazai gazdaságpolitikai intézkedések, sem az európai folyamatok és a forint gyengülése nem tették ezt lehetővé. A növekedést eddig az export hajtotta, de a dinamika itt is mérséklődik.

Első ránézésre jelentősen javultak a makromutatóink, a probléma az, hogy ez egyszeri tételek (a nyugdíjvagyon és a különadók) eredménye, nem tűnik fenntarthatónak. A jegybank 3 százalékos inflációs célja egyre messzebb kerül, bár biztató, hogy az inflációs nyomást egyszeri tételek (pl. áfaemelés) okozzák.

Amióta a kormány kommunikációja jelentősen puhult, azóta az államadósság piaci finanszírozása lényegesen zökkenőmentesebb. A fenntarthatóságot azonban 7 százalék körüli hozamszinteknél kellene keresni, amitől még messze vagyunk; ebben a tempóban Magyarország nem tud a saját lábán megállni. Bár nem valószínű, hogy hosszú távon magas szinten ragadnak be a hozamok, mindenképp szükséges a nemzetközi szervezetekkel történő megegyezés.

A központi költségvetés bruttó adóssága nagyjából 900 milliárd forinttal növekedett egy év alatt, ebben komoly szerepe volt a forint gyengülésének. Az év vége óta csak az árfolyam változásának köszönhetően nagyjából 600 milliárd forinttal csökkenhetett az állomány.

Mit hoz az IMF-megállapodás?

Tagjai vagyunk egy klubnak, a klubnak pedig vannak játékszabályai, amit Magyarország néhány esetben felrúgott – fogalmazott Tóth Gergely. Mostanra azonban úgy tűnik, a magyar kormány kezd visszatérni az ortodox eszközökhöz, így a megállapodás az EU-val, IMF-fel minden bizonnyal létrejön.

Az IMF vezetőjének minapi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a Valutaalap is a növekedés beindítására koncentrálva szeretné megoldani Magyarország problémáit, a durva megszorításokkal kikövezett görög út helyett. Mindazonáltal jelentős gazdaságpolitikai kiigazításra lesz szükség.

Tóth Gergely a megvalósítás lehetséges módját illetően elmondta: a Széll Kálmán tervre és a konvergencia-programra alapozva folytatni kell a már megkezdett reformokat a  nyugdíjrendszerben, az egészségügy, az oktatás finanszírozásában, az állami és önkormányzati szférában és a közösségi közlekedésben. A bevételi oldalon az szja-rendszer progresszív irányba történő eltolása, banki és egyéb válságadók kivezetése, ingatlanadó bevezetése képzelhető el, míg a kiadási oldalon a szociális és családtámogatási rendszer átalakítása, munkaerőpiaci támogatás átalakítása, állami és önkormányzati szféra karcsúsítása, a közösségi közlekedés és a kapcsolódó támogatások racionalizálása várhat a kormányra.

Az elemző szerint nem kizárt, hogy lesznek még csörték a kormány és az IMF között, ami komolyabb mozgásokat indikálhat az árfolyamokban, de mindkét félnek érdeke a megegyezés. Jó esetben márciusban kerülhet pecsét a megállapodásra, rosszabb esetben április-májusban írhatják alá. A megállapodás hatására erősödhet a piaci bizalom, erősödhet a befektetési és a beruházási kedv, javulhat a bankszektor hitelezési aktivitása, ezáltal a belső fogyasztás is.

Forró pénzek a forintban: könnyen jött, könnyen megy?

Taracky Andrej

Taracky Andrej, a BudaCash devizapiaci üzletágvezetője a forint árfolyamának alakulásáról elmondta: a kormányzati kommunikáció megváltozása nem az egyetlen tényező, ami a forint erősödéséhez vezetett. Az EKB és a Fed akcióinak köszönhetően óriási likviditásbőség van a piacon, a pénz keresi a helyét – márpedig van egy olyan deviza, amelyhez kiemelkedően magas kamatok társulnak. A forintba érkező pénzek azonban veszélyes pénzek: amilyen könnyen jött, olyan könnyen mehet is a hatalmas tőke. A forint így magas bétájú devizának számít, ami hirtelen és nagymértékben reagál a piaci hangulatváltozásokra.Taracky Andrej szerint a forint további erősödése nem tenne jót a magyar gazdaság motorját jelentő exportnak – a vállalatok által köthető fedezeti pozíciók csak részmegoldást jelentenek a rendkívül volatilis piacon.

A devizahiteleseknek látszólag ugyan jól jön a törlesztésnél a minél erősebb hazai deviza; ha azonban elveszítik munkahelyüket, az esetlegesen alacsonyabb törlesztőrészletet sem tudják kifizetni. A magyar gazdaságnak ennél erősebb forintra nincs szüksége – véli Taracky. A további forinterősödésnek nincs is komoly tere: közép- és hosszú távon inkább a 300 forint körüli euróárfolyamra lát esélyt a szakember. Az euró/dollár árfolyamban nagy a volatilitás, trendszerű mozgás azonban nem alakul ki - az elemző a továbbiakban is széles sávban, 1,25-1,35 között mozgó árfolyamot vár. Taracky szerint az ausztrál dollár további pályáját számos kockázat övezi, ám minden esélye megvan az újabb történelmi csúcsnak.

Figyeld Amerikát, Belgiumot és Spanyolországot!

Fazakas Péter

Fazakas Péter szerint az USA javuló gazdasági teljesítménye, az eurózóna válságának oldódása, Kína és feltörekvő piacok viszonylag erős növekedése valamint a globális likviditásbőség vezetett a részvénypiacok erősödéséhez. Alapvetően az USA felülsúlyozását javasolják Európával szemben.

A Buda-Cash elemzői jó lehetőséget látnak az amerikai technológiai részvényekben (pl: Google); a globális tech-óriások beszállítóiban (pl: Hon Hai Precision); a jól ismert amerikai-globális fogyasztói márkákban (pl.: McDonald’s, Coca Cola), a globális nyersanyag-szektorban (pl: Rio Tinto, Anglo-American, BHP Billiton), az európai autógyártókban (pl: Volkswagen, Daimler, BMW) és a távközlési szektor nagy neveiben (France Telecom, Telenor, Telefonica). A magasabb kockázatot is elviselő befektetők a kínai gyógyszeripar felé is kacsintgathatnak: mivel a helyi gyártók uralják a piacot több mint 80 százalékban, elsősorban kínai vállalatok részvényeiben van emelkedési potenciál (pl.: Sihuan Pharma, Sino Bio-pharma, Sinopharma).

A külföldi kötvénypiacról a belga és a spanyol kötvényeket ajánlják az elemzők az adósság-fenntarthatósági modelljük alapján.

Hazai paletta: OTP, Egis, állampapír, kötvények

A hazai részvénypiacról az OTP és az Egis szerepel a Buda-Cash ajánlásai között. Az OTP az IMF-megállapodás nagy nyertese lehet, a szektorhoz képest vonzó árazással érhető el. A bankpapírra 4800 forintos célárfolyamot jelölt meg Fazakas. Az Egist elsősorban kedvező árazása miatt, de inkább hosszú távra tervező befektetőknek ajánlja; a célár a gyógyszerpapírnál 21800 forint.

A hazai kötvények közül a kizárólag a lakosság által jegyezhető 3 és 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény Fazakas szerint is csábító befektetés. Az elemző a vállalati kötvények piacáról három euró alapú kötvényt emelt ki lehetséges befektetési célpontként: a Nemzeti Vagyonkezelő által állami garanciavállalás mellett kibocsátott Richter-kötvényt, a Mol Magnolia-kötvényét és az OTP Opus-kötvényét.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG