1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai gazdaság gyorsulása lehet a fő hajtóereje a világgazdasági talpraállásnak; Európa számos nehézséggel küzd, de várhatóan megússza az összeomlást. Magyarország jövője csak az IMF-megállapodás tükrében értelmezhető, az elemző szerint pedig a magyar gazdaságnak nincs szüksége erősebb forintra. A Buda-Cash elemzői a részvények és kötvények között is találtak jó hozammal kecsegtető befektetéseket.

Amerikai álom

Török Bálint

Elsősorban az amerikai gazdaságban kibontakozó óvatos pozitív fordulat táplálhatja a befektetői reményeket a Buda-Cash brókerház elemzői szerint. A makroadatok folyamatos javulásról tanúskodnak, a munkaerőpiaci folyamatok a fogyasztási és beruházási kedvet is élénkíthetik. Török Bálint szerint a Fed  készen áll a laza monetáris politika fenntartására, akár a mennyiségi lazítás, a QE harmadik felvonásának beindítására is hajlandó.

Az amerikai gazdaság elsődleges kockázati tényezője Európa: az adósságválság az amerikai cégek külföldi piacaira, partnereire erősen rányomja bélyegét. Az elemző felhívta a figyelmet: bár keveset beszélünk róla, Amerikában is gondot okoz a az eladósodottság, több államban is komoly kihívásokkal néznek szembe a vezetők. Mindazonáltal az amerikai kilátások tűnnek a legkedvezőbbnek a globális gazdaságok közül.

Európa: az adósságcsökkentés oltárán feláldozott növekedés

Európa jóideje az adósságcsökkentésre koncentrál, ezt megszenvedi a növekedés illetve a belső kereslet. Az eurózóna teljesítménye messze nem egységes: miközben Görögország gyakorlatilag hónapok óta csődben van, Németországban a kiemelt mutatók (IFO, ZEW) továbbra is optimizmusról árulkodnak. A pénzügyi rendszerben jelentős tőkeproblémák állnak fenn – az új Bázel III-tól függetlenül is szükség van a bankok feltőkésítésére.

A kilátások azonban mégis viszonylag kedvezőek, nagy esélye van, hogy Európa tudja kezelni a válságot – még ha ezt a folyamatot számos, elsősorban politikai kockázat is övezi.

A kialkudott fiskális paktum, a költségvetési kiigazítások, a megerősített mentőalapok, az EKB példátlan monetáris szerepvállalása, valamint az Európán kívüli gazdaságok IMF-en keresztül történő szerepvállalása miatt nagy valószínűséggel nem következik be globális pénzügyi összeomlás – mondta Török Bálint.

Magyarország: az IMF az egyetlen járható út

Tóth Gergely

Tóth Gergely a magyarországi helyzetet felvázolva úgy fogalmazott: az adatok alapján közelebb állunk a stagnáláshoz, visszaeséshez, mint a növekedéshez. Hiába várja a kormány a belső kereslet növekedését, ez mindeddig nem következett be, sem a hazai gazdaságpolitikai intézkedések, sem az európai folyamatok és a forint gyengülése nem tették ezt lehetővé. A növekedést eddig az export hajtotta, de a dinamika itt is mérséklődik.

Első ránézésre jelentősen javultak a makromutatóink, a probléma az, hogy ez egyszeri tételek (a nyugdíjvagyon és a különadók) eredménye, nem tűnik fenntarthatónak. A jegybank 3 százalékos inflációs célja egyre messzebb kerül, bár biztató, hogy az inflációs nyomást egyszeri tételek (pl. áfaemelés) okozzák.

Amióta a kormány kommunikációja jelentősen puhult, azóta az államadósság piaci finanszírozása lényegesen zökkenőmentesebb. A fenntarthatóságot azonban 7 százalék körüli hozamszinteknél kellene keresni, amitől még messze vagyunk; ebben a tempóban Magyarország nem tud a saját lábán megállni. Bár nem valószínű, hogy hosszú távon magas szinten ragadnak be a hozamok, mindenképp szükséges a nemzetközi szervezetekkel történő megegyezés.

A központi költségvetés bruttó adóssága nagyjából 900 milliárd forinttal növekedett egy év alatt, ebben komoly szerepe volt a forint gyengülésének. Az év vége óta csak az árfolyam változásának köszönhetően nagyjából 600 milliárd forinttal csökkenhetett az állomány.

Mit hoz az IMF-megállapodás?

Tagjai vagyunk egy klubnak, a klubnak pedig vannak játékszabályai, amit Magyarország néhány esetben felrúgott – fogalmazott Tóth Gergely. Mostanra azonban úgy tűnik, a magyar kormány kezd visszatérni az ortodox eszközökhöz, így a megállapodás az EU-val, IMF-fel minden bizonnyal létrejön.

Az IMF vezetőjének minapi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a Valutaalap is a növekedés beindítására koncentrálva szeretné megoldani Magyarország problémáit, a durva megszorításokkal kikövezett görög út helyett. Mindazonáltal jelentős gazdaságpolitikai kiigazításra lesz szükség.

Tóth Gergely a megvalósítás lehetséges módját illetően elmondta: a Széll Kálmán tervre és a konvergencia-programra alapozva folytatni kell a már megkezdett reformokat a  nyugdíjrendszerben, az egészségügy, az oktatás finanszírozásában, az állami és önkormányzati szférában és a közösségi közlekedésben. A bevételi oldalon az szja-rendszer progresszív irányba történő eltolása, banki és egyéb válságadók kivezetése, ingatlanadó bevezetése képzelhető el, míg a kiadási oldalon a szociális és családtámogatási rendszer átalakítása, munkaerőpiaci támogatás átalakítása, állami és önkormányzati szféra karcsúsítása, a közösségi közlekedés és a kapcsolódó támogatások racionalizálása várhat a kormányra.

Az elemző szerint nem kizárt, hogy lesznek még csörték a kormány és az IMF között, ami komolyabb mozgásokat indikálhat az árfolyamokban, de mindkét félnek érdeke a megegyezés. Jó esetben márciusban kerülhet pecsét a megállapodásra, rosszabb esetben április-májusban írhatják alá. A megállapodás hatására erősödhet a piaci bizalom, erősödhet a befektetési és a beruházási kedv, javulhat a bankszektor hitelezési aktivitása, ezáltal a belső fogyasztás is.

Forró pénzek a forintban: könnyen jött, könnyen megy?

Taracky Andrej

Taracky Andrej, a BudaCash devizapiaci üzletágvezetője a forint árfolyamának alakulásáról elmondta: a kormányzati kommunikáció megváltozása nem az egyetlen tényező, ami a forint erősödéséhez vezetett. Az EKB és a Fed akcióinak köszönhetően óriási likviditásbőség van a piacon, a pénz keresi a helyét – márpedig van egy olyan deviza, amelyhez kiemelkedően magas kamatok társulnak. A forintba érkező pénzek azonban veszélyes pénzek: amilyen könnyen jött, olyan könnyen mehet is a hatalmas tőke. A forint így magas bétájú devizának számít, ami hirtelen és nagymértékben reagál a piaci hangulatváltozásokra.Taracky Andrej szerint a forint további erősödése nem tenne jót a magyar gazdaság motorját jelentő exportnak – a vállalatok által köthető fedezeti pozíciók csak részmegoldást jelentenek a rendkívül volatilis piacon.

A devizahiteleseknek látszólag ugyan jól jön a törlesztésnél a minél erősebb hazai deviza; ha azonban elveszítik munkahelyüket, az esetlegesen alacsonyabb törlesztőrészletet sem tudják kifizetni. A magyar gazdaságnak ennél erősebb forintra nincs szüksége – véli Taracky. A további forinterősödésnek nincs is komoly tere: közép- és hosszú távon inkább a 300 forint körüli euróárfolyamra lát esélyt a szakember. Az euró/dollár árfolyamban nagy a volatilitás, trendszerű mozgás azonban nem alakul ki - az elemző a továbbiakban is széles sávban, 1,25-1,35 között mozgó árfolyamot vár. Taracky szerint az ausztrál dollár további pályáját számos kockázat övezi, ám minden esélye megvan az újabb történelmi csúcsnak.

Figyeld Amerikát, Belgiumot és Spanyolországot!

Fazakas Péter

Fazakas Péter szerint az USA javuló gazdasági teljesítménye, az eurózóna válságának oldódása, Kína és feltörekvő piacok viszonylag erős növekedése valamint a globális likviditásbőség vezetett a részvénypiacok erősödéséhez. Alapvetően az USA felülsúlyozását javasolják Európával szemben.

A Buda-Cash elemzői jó lehetőséget látnak az amerikai technológiai részvényekben (pl: Google); a globális tech-óriások beszállítóiban (pl: Hon Hai Precision); a jól ismert amerikai-globális fogyasztói márkákban (pl.: McDonald’s, Coca Cola), a globális nyersanyag-szektorban (pl: Rio Tinto, Anglo-American, BHP Billiton), az európai autógyártókban (pl: Volkswagen, Daimler, BMW) és a távközlési szektor nagy neveiben (France Telecom, Telenor, Telefonica). A magasabb kockázatot is elviselő befektetők a kínai gyógyszeripar felé is kacsintgathatnak: mivel a helyi gyártók uralják a piacot több mint 80 százalékban, elsősorban kínai vállalatok részvényeiben van emelkedési potenciál (pl.: Sihuan Pharma, Sino Bio-pharma, Sinopharma).

A külföldi kötvénypiacról a belga és a spanyol kötvényeket ajánlják az elemzők az adósság-fenntarthatósági modelljük alapján.

Hazai paletta: OTP, Egis, állampapír, kötvények

A hazai részvénypiacról az OTP és az Egis szerepel a Buda-Cash ajánlásai között. Az OTP az IMF-megállapodás nagy nyertese lehet, a szektorhoz képest vonzó árazással érhető el. A bankpapírra 4800 forintos célárfolyamot jelölt meg Fazakas. Az Egist elsősorban kedvező árazása miatt, de inkább hosszú távra tervező befektetőknek ajánlja; a célár a gyógyszerpapírnál 21800 forint.

A hazai kötvények közül a kizárólag a lakosság által jegyezhető 3 és 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény Fazakas szerint is csábító befektetés. Az elemző a vállalati kötvények piacáról három euró alapú kötvényt emelt ki lehetséges befektetési célpontként: a Nemzeti Vagyonkezelő által állami garanciavállalás mellett kibocsátott Richter-kötvényt, a Mol Magnolia-kötvényét és az OTP Opus-kötvényét.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG