1p
Az EKB kimutatása szerint új történelmi rekordot ért el a Spanyolországban működő bankok adósságállománya májusban, a 287,8 milliárd eurós állomány 9,2 százalékkal haladja meg az előző havit. Az európai bankszektor bruttó jegybanki adósságának 31 százalékát már a spanyolok adják.

Újabb, a spanyol bankrendszer területéről jövő riasztó jel látott napvilágot csütörtök délelőtt, az EKB kimutatása szerint ugyanis új történelmi rekordot ért el a Spanyolországban működő bankok adósságállománya májusban, a 287,8 milliárd eurós állomány 9,2 százalékkal haladja meg az előző havit – írja a spanyol Expansión.com. Ráadásul ez az érték már 5,4-szerese az egy évvel korábbi szintnek.

Ez az összes spanyolországi pénzintézet nettó hitelfelvétele a közös európai jegybanktól, azon összegek levonása után, amelyeket az ECB-nél betétként elhelyeztek. A bruttó adósság 324,6 milliárd euró volt, ez csak 2,4 százalékos növekedés április végéhez képest. Több mint háromszorosa tehát a Spanyolország által bankmentésre a múlt hét végén kért százmilliárd eurónak.

Még ijesztőbbek ezek a számok, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes európai bankrendszer nettó adóssága az EKB felé már csak 347,2 milliárd euró (a bruttó 1100 milliárd körüli), a nettó érték egy hónap alatt 9,2 százalékos csökkenést mutatott. A spanyolok a teljes európai bankrendszer bruttó adósságának már a 31 százalékát mondhatják magukénak az európai jegybankkal szemben.

Miután Spanyolországot leminősítette a Moody's, így a bóvli kategóriától egy fokozatra van a spanyol szuverén adósság osztályzata. A tíz éves állampapírok hozama vészesen megközelítette a hét százalékos szintet. Bár az euró napon belül esett, és az európai tőzsdeindexek is lefelé tartanak, a piacokat mindez egyelőre nagyobb mértékben nem rázta meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG