5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak hazánkban lazul a költségvetési fegyelem, régiós versenytársaink és a nagyhatalmak többségében is csökken a költségvetési politikára nehezedő nyomás. Bár ahány (ország)ház, annyi szokás, a stabilizálódó adósságráták mellett egyre több országban nyílik lehetőség a megszorítások sorozata után (újra) állami pénzekből felpörgetni a gazdaságot.

Szerte a világban újabb szakaszához érkezett a költségvetési politika Évről évre csökken a pénzügyi és reálgazdasági válság egyenlegrontó és adósságnövelő hatását ellensúlyozni hivatott kiigazítások mértéke, és egyre több ország engedheti meg magának, hogy némi deficitnöveléssel segítse a gazdaság bővülését. Az IMF szakértői például nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy a leginkább eladósodott 10 ország közül kilencben már sikerült végrehajtani a középtávú egyenlegcél eléréséhez szükséges költségvetési kiigazítás kétharmadát. A kivétel ezúttal is a költségvetési politikában meglehetősen extrémnek számító Japán, amely még idén is 9 százalék feletti deficittel duzzasztja tovább a GDP-arányosan 240 százalék körüli államadósságát, ám a befektetők egyelőre nem aggodalmaskodnak emiatt.

A sikeres hiánycsökkentés a pontos tervezésen múlik

A világgazdasági nagyhatalmak többségében azonban ennél kedvezőbb a helyzet. Míg 2009-ben még 8,9 százalék volt a fejlett államokban átlagosan a költségvetési deficit, ez a mutató 2013-ra a nemzetközi valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint 4,5 százalékra, jövőre pedig 3,6 százalékra mérséklődik. Bár a javulás mindenképpen figyelemre méltó, a 2011-es ígéreteket nem sikerült maradéktalanul valóra váltani. A szakemberek szerint elsősorban azokban az államokban tudták a tervezett módon végrehajtani a költségvetési kiigazítást, ahol a válság utáni növekedési prognózisok megalapozottnak bizonyultak. Ahol a növekedési előrejelzések készítésekor a vágyak nagyobb szerepet kaptak, mint a realitások, ott általában problémát okozott a költségvetési kiigazítás végrehajtása.

A másik gyakran elhangzó kritika, hogy a megszorításokon belül túlságosan nagy szerep jutott a politikailag talán könnyebben kivitelezhető, ám a tapasztalatok alapján a gazdaság szempontjából jóval károsabb bevételnövelésnek, mint a szakemberek által fenntarthatóbbnak tartott kiadáscsökkentésnek. Ezzel magyarázható, hogy az öreg kontinensen a GDP 45 százalékán álló átlagos kiadási szint egy százalékponttal magasabb, mint a válság előtt volt. A fejlett államok közül ez a gyakorlat elsősorban Dániára, Franciaországra, Belgiumra és Finnországra volt jellemző, míg jobban támaszkodtak a kiadások lefaragására azokban az országokban (például Görögországban, Portugáliában), ahol a valutaalap a finanszírozásért cserébe komoly beleszólást követelt a gazdaságpolitikai döntéshozatalba.

A 2009 és 2013 között végrehajtott költségvetési megszorítások szerkezete (GDP %)
Forrás: IMF 
Megjegyzés: a kiadásokban nem szerepel a kamatköltség csökkentése

Ne csak az adósságot figyeld - ciklikusan kiigazított egyenlegek

Az említett folyamatok eredményeképpen az országok többségében megállt az államadósság növekedése, és enyhült a költségvetési politikára nehezedő nyomás. Ez tetten érhető a ciklikusan kiigazított egyenlegek alakulásában is, amely az általános hiánymutatónál pontosabb képet fest a megszorítások és lazítások nagyságáról. Kicsit leegyszerűsítve, ez a mutató kiszűri például az adóbevételek változásából a gazdasági növekedés hatását, megragadva ezzel, hogy tisztán a gazdaságpolitikai intézkedések (például az adóemelések) önmagukban miként hatnak az egyenlegre.

A lazítás jele, hogy az euróövezetben a ciklikusan kiigazított egyenleg jövőre már csupán a GDP 0,4 százalékával javul, miután a kiigazítás mértéke három éven keresztül meghaladta az egy százalékot. Az Egyesült Államok esetében még inkább érzékelhető lesz jövőre a változás: míg idén 2,8 százalékkal csökkentették az adósságplafonnal kapcsolatos problémák kezelésének jegyében a ciklikusan kiigazított költségvetési hiányt, addig jövőre csupán 0,8 százléknyi megszorítás vérható. A trendekben fellelhető hasonlóság persze nem rejtheti el, hogy míg az eurózónában jövőre már 2,5 százalék lesz csak a hagyományosan használt GDP-arányos deficit, addig a tengerentúlon 4,6 százalék.

Lengyelország jövőre is szigorít, Magyarország lazíthat

Bár a helyzet madártávlatból nem különbözik, szűkebb régiónkban sem, nem minden ország lélegezhet fel. Az idei 4,6 százalékos hiány miatt még érdemi megszorításra készül jövőre Lengyelország, és az amúgy másfél százaléknál kisebb idei deficittel rendelkező Lettország is.

A ciklikusan kiigazított egyenleg változása idén és jövőre (GDP %)
Forrás: IMF

Kedvező fordulat várható viszont az idei évben egyaránt legalább egy százalékos megtakarítást végrehajtó Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában. Utóbbi ráadásul nem csupán a többéves költségvetési kiigazításnak mond búcsút, de érdemi lazításra is lehetősége nyílik 2014-ben. Hazánkban a 2012-es jelentős költségvetési kiigazítás után már idén is volt lehetőség lazítani a gyeplőn és a frissen elfogadott költségvetési törvény is viszonylag nagyvonalúnak mondható. Mindezek miatt (is) más utat jártunk be, mint a szomszédos országok, de az IMF előrejelzése szerint jövőre már hozzánk hasonlóan a régiós versenytársaink mindegyike elmondhatja magáról, hogy GDP-arányosan 4 százalék alá sikerült süllyeszteni a költségvetési deficitet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG