Évtizedek óta szinte mindenhol azt tanácsolják az egészséges táplálkozás követőinek, hogy a zsírcsökkentés kulcsfontosságú a szív egészségét védő étrendhez. Így nem csoda, hogy ez az információ szép karriert csinált az alacsony zsírtartalmú tejtermékek piacának. A tejtermékfogyasztás és a koszorúér-betegség közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok eddig igen ellentmondásosak voltak és kevés ismeret állt rendelkezésre a fiatal felnőttkori tejtermékfogyasztás és a koszorúér-meszesedés kapcsolatáról.
Ám a táplálkozástudományi kutatások egyre többször megkérdőjelezik a régóta fennálló hiedelmeket – rámutatva, hogy a tejtermékek esetében a teljes zsírtartalmú változatok összességében pozitív hatással lehetnek a szív egészségére. Bár a teljes zsírtartalmú tejtermékekben található telített zsír növelheti az LDL-koleszterinszintet, a legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy
összességében a teljes zsírtartalmú tejtermékek nem feltétlenül károsak az alacsony zsírtartalmú fajtákhoz képest.
Fotó: DepositPhotos.com
A Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Karának új tanulmánya tovább erősíti ezt a változást.
A „Koszorúér-kockázatfejlődés fiatal felnőtteknél” (CARDIA) tanulmány több mint 3100 résztvevőjének adatait felhasználva a kutatók nyomon követték a tejtermékek fogyasztását és mérték a koszorúér-meszesedést, azaz a kalcium lerakódását az artériákban, amely a szívbetegség korai jele lehet – írja a Klasszis Médiához tartozó Mfor.
Minden bizonnyal sokakat megdöbbent, de az eredmények a következőket mutatták: a teljes zsírtartalmú tejtermékek védelmet nyújtanak a koszorúér-meszesedés ellen.
Azoknál a résztvevőknél, akik a legtöbb teljes zsírtartalmú tejterméket fogyasztották, 24 százalékkal alacsonyabb volt a koszorúér-meszesedés kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.
Esélyes, hogy Zohran Mamdani lesz New York polgármestere.


