Egyenleg
Makro / Külgazdaság Csúcson a magyar hiány - hamarosan hatalmas pénz érkezik Brüsszelből?
Gáspár András | 2018. november 21. 12:40
Nagyon megugrottak az állami adó- és járulékbevételek idén, a 2018-ra betervezett uniós pénzeknek viszont még csak a negyede folyt be, így ismét csúcsra ért az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Az előirányzat szerint két hónap alatt 1440 milliárd forintnak kell érkeznie Brüsszelből.
Makro / Külgazdaság Túlköltekezett a kormány - mire ment el ennyi milliárd?
Privátbankár.hu | 2018. április 4. 09:53
Tovább romlott a kormányzati szektor egyenlege az év végén.
Makro / Külgazdaság Több mint 10 éve nem látott mértékű hiányt jelentett a kormány
Gáspár András | 2018. január 8. 13:13
Majdnem 2000 milliárd forint lett a pénzforgalmi szemléletű hiány, ami a GDP 5 százalékát is eléri - a helyzet azonban messze nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz, sőt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcsra ugrott a hiány - az EU és a nyugdíjasok miatt van minden
Gáspár András | 2017. december 7. 12:58
Bár 10 éve nem látott hiány jött össze az államháztartásban, az NGM szerint rendben lesz a hiánycél, csak megelőlegezik az uniós kifizetéseket. A nyugdíjasoknak is most kellett pluszpénzt utalni, de a bevételek is szépen híznak.
Makro / Külgazdaság 1200 milliárd fölé kúszott az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2017. október 5. 12:38
Jóval több pénzt fizetett ki az állam az uniós pályázatok nyerteseinek, mint tavaly, de Brüsszel majd csak később utal, így ismét nőtt az államháztartási hiány. A tervek nincsenek veszélyben, de jelen állás szerint nem lesz akkora pénzosztás decemberben, mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az államháztartási hiány - mivel magyarázza a kormány?
Privátbankár.hu | 2017. június 7. 12:12
A kormány a gazdaság élénkítésére költött pénzzel magyarázza az elmúlt évek legnagyobb májusi hiányát. Összességében azért még mindig nem állunk rosszul - a költségvetést átírják, a versenyképesség további erősítésére is költenek pénzt.
Személyes pénzügyek Segítség, zárolták a pénzt a bankszámlámon - mikor kapom vissza?
Gáspár András | 2017. február 9. 13:08
Szállásfoglalásnál, autóbérlésnél gyakori, hogy nagyobb összeget foglalnak be a számlánkon, hogy egy esetleges későbbi fizetnivalóra biztosan legyen majd fedezetünk - így biztosíthatják be a kereskedők, hogy a pénzükhöz jussanak. De mikor használhatjuk újra azt a pénzt, amit nem költöttünk el? Kapunk rá kamatot a zárolás alatt? A hitelkártyán kamatozik az összeg? Honnan tudjuk, hogy újra rendelkezhetünk a pénzünkkel? Megkérdeztük a hazai bankokat.
Makro / Külgazdaság Tényleg ekkorát ugrott az év végén az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2017. január 23. 11:46
Mivel decemberben koppanásig nyitották a pénzcsapot, megugrott a hiány - de a tavalyi egyenlegen így is sokat javítottak.
Makro / Külgazdaság Nagy pénzt kaptunk Brüsszelből: óriási többlet az államháztartásban
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 7. 11:56
Augusztus végén rendkívül alacsony szintre, 274 milliárd forintra csökkent az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Július végén még 464,8 milliárd forintos hiánynál jártunk, augusztusban azonban óriási többlet keletkezett.
Makro / Külgazdaság Csökken a magyar államadósság
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 17. 10:22
A forint gyengülése ugyan nem segített, de így is csökkent az államadósság a második negyedévben. Az első negyedéves megugrás miatt még a tavaly év végi szint fölött van a bruttó adósság, de a nettó tovább csökkent.
Makro / Külgazdaság Dől a pénz az államkasszába, óriásit esett a magyar deficit
Privátbankár.hu | 2016. január 5. 09:15
Minden főbb bevételi forrásból jóval több pénz érkezik az államkasszába, mint tavaly: több mint 7 százalékkal nőttek a kormányzati szektor bevételei, az első háromnegyed éves hiány a GDP fél százaléka alatt van. Minden idők legjobb negyedéves adatait jelentette a KSH, az idei évre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiánynál jóval alacsonyabb lehet majd az éves adat.
Makro / Külgazdaság Sokkal több adót fizetünk - miért nőtt mégis a hiány?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 21. 15:58
Az uniós pénzek befagyasztása és az augusztusi dupla családi pótlék rontja az egyenleget, az NGM szerint aggodalomra semmi ok.
Makro / Külgazdaság Kezdjünk el aggódni? Hét hónap alatt összejött az éves hiány
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 6. 16:50
Az államháztartás központi alrendszerének hiánya július végén 894,1 milliárd forinton állt. Egész évre tervezett 892 milliárdos deficitet a kormány - pusztán a számok miatt azonban kár lenne elkezdeni aggódni.
Makro / Külgazdaság Készülhetünk az újabb uniós bírságra
Privátbankár.hu | 2014. február 4. 15:00
Ha az erre szánt 2000 milliárd forintból csak 600 milliárd forintot hívnak le a jegybanki hitelprogramból, az 0,4 százalékkal visszavetheti a növekedést és 30 milliárd forinttal rontja a költségvetési egyenleget. A KFIB legfrissebb elemzése szerint érzékenyen érintheti az államháztartást egy újabb uniós büntetés és több más tétel is.
Makro / Külgazdaság Ismét kezdődik a költekezés - véget ért az adósságválság?
Privátbankár.hu | 2013. december 17. 13:06
Nem csak hazánkban lazul a költségvetési fegyelem, régiós versenytársaink és a nagyhatalmak többségében is csökken a költségvetési politikára nehezedő nyomás. Bár ahány (ország)ház, annyi szokás, a stabilizálódó adósságráták mellett egyre több országban nyílik lehetőség a megszorítások sorozata után (újra) állami pénzekből felpörgetni a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság 200 milliárdos plusz: van miből megmenteni a devizahiteleseket
Tóth G. Csaba | 2013. július 25. 06:15
Akár kétszázmilliárd forint pluszpénz is lehet még az idei költségvetésben, ha kedvezően alakulnak a gazdasági folyamatok. A pedagógus-béremelés költségeit bőven ellensúlyozza az újabb adóemelés, emellett nagy könnyebbséget jelent az államháztartás számára a telekom-per lezárása is.
Makro / Külgazdaság Csak a béremelések késlekedését kritizálják Matolcsy programjában
Privátbankár.hu | 2012. október 5. 16:31
Szinte minden szereplő pozitívan fogadta Matolcsy egyenlegjavító programját, csak a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kritizálta a pedagógusok béremelésének késlekedése miatt. A jegybank, a Európai Bizottság és a külföldi elemzők is üdvözölték a bejelentéseket.
KKV Köhög a motor: zsugorodik a külkereskedelmi forgalmunk többlete
Privátbankár.hu | 2012. június 8. 09:40
Áprilisban 396 millió euró volt a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma az előzetes adatok alapján, ez 6,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Forintban 6,4 százalékos emelkedés volt, de ez a forintgyengülésnek köszönhető. Januártól áprilisig euróban 16,1, forintban 8,4 százalékkal csökkent a külkereskedelmi egyenleg.
Friss
hírlevél