3p
Ha az erre szánt 2000 milliárd forintból csak 600 milliárd forintot hívnak le a jegybanki hitelprogramból, az 0,4 százalékkal visszavetheti a növekedést és 30 milliárd forinttal rontja a költségvetési egyenleget. A KFIB legfrissebb elemzése szerint érzékenyen érintheti az államháztartást egy újabb uniós büntetés és több más tétel is.

Az alappályát illetően egy korábbi kiadványban a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) szakértői úgy fogalmaztak, hogy a kormányzati szektor GDP-arányos finanszírozási igénye, vagyis a deficit 2014-ben még akkor is eléri a GDP 3,5 százalékát, ha a kormány nem költi el az Országvédelmi Alap néven betervezett költségvetési tartalékot.

Mennyibe kerülne egy kamatemelés?

A további kockázatokkal kapcsolatban a KFIB felhívja figyelmet arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 2014-ben átmenetileg ugyan 2 százalékra gyorsul, ám ehhez szükséges a jegybank által meghirdetett növekedési hitelprogramra szánt 2000 milliárd forintos keretösszeg teljes kihelyezése. A legfrissebb elemzésben ugyanakkor a szakértők úgy fogalmaznak, hogy „a program második szakaszából összességében 600 milliárd forintnyi hitelt vehetnek igénybe a vállalkozások a jelenlegi információk alapján”.

A KFIB szerint ez 0,4 százalékkal visszafogja az idei növekedés ütemét, és viszonylag kismértékű, 30 milliárd forintos egyenlegromlást jelent a költségvetés szempontjából. Éppen amennyit az okozna az alappályához képest, ha a külpiaci partnereink növekedési üteme 1 százalékkal elmaradna a tervezett szinttől. Amennyiben a jegybank az alapkamat 200 bázispontos emelésére kényszerülne és ez az állapot tartóssá válna, az 15 milliárd forinttal rontaná az idei egyenleget.

További kockázatok: mobiltender, uniós bírság, lejárt tartozások

Ennél nagyobb kockázatot jelent a szakértők szerint, hogy vajon befolyik-e a mobil-frekvencia értékesítésétől várt 120 milliárd forint, elegendő lesz-e a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének finanszírozására tervezett összeg (50 milliárd forintos többletkiadás lehetőségét vetik fel), illetve felhívják a figyelmet arra is, hogy az útépítések szabálytalan felhasználása miatti újabb eljárás reálisan néhány tízmilliárd forint büntetéssel zárulhat – szélsőséges esetben pedig akár 170 milliárd forinttal ronthatja az egyenleget. Ezen kívül érzékenyen érintheti a költségvetést a cigarettából származó jövedékiadó-bevételek enyhe felültervezése, valamint a költségvetési szervek lejáró szállítói tartozásainak szükséges rendezése.

Ezzel szemben kedvező (pozitív kockázat) lehet a költségvetés szempontjából az online pénztárgépek bekötéséből származó, a KFIB alappályájának számításakor figyelmen kívül hagyott áfa-többlet, valamint az online szerencsejátékok megadóztatása.

Főleg az állam költ

Romhányi Balázs, a KFIB vezetője az intézet keddi sajtótájékoztatóján a 2014-2017-re vonatkozó, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány támogatásával készült technikai kivetítést ismertetve elmondta: mivel a növekedést elsősorban állami beavatkozások generálják, arra számítanak, hogy - újabb intézkedések hiányában - a kibocsátás bővülési üteme már 2015-ben visszaesik 1 százalék alá, a 0,5-1 százalék közötti potenciális növekedési ütem környékére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG