TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha az erre szánt 2000 milliárd forintból csak 600 milliárd forintot hívnak le a jegybanki hitelprogramból, az 0,4 százalékkal visszavetheti a növekedést és 30 milliárd forinttal rontja a költségvetési egyenleget. A KFIB legfrissebb elemzése szerint érzékenyen érintheti az államháztartást egy újabb uniós büntetés és több más tétel is.

Az alappályát illetően egy korábbi kiadványban a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) szakértői úgy fogalmaztak, hogy a kormányzati szektor GDP-arányos finanszírozási igénye, vagyis a deficit 2014-ben még akkor is eléri a GDP 3,5 százalékát, ha a kormány nem költi el az Országvédelmi Alap néven betervezett költségvetési tartalékot.

Mennyibe kerülne egy kamatemelés?

A további kockázatokkal kapcsolatban a KFIB felhívja figyelmet arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 2014-ben átmenetileg ugyan 2 százalékra gyorsul, ám ehhez szükséges a jegybank által meghirdetett növekedési hitelprogramra szánt 2000 milliárd forintos keretösszeg teljes kihelyezése. A legfrissebb elemzésben ugyanakkor a szakértők úgy fogalmaznak, hogy „a program második szakaszából összességében 600 milliárd forintnyi hitelt vehetnek igénybe a vállalkozások a jelenlegi információk alapján”.

A KFIB szerint ez 0,4 százalékkal visszafogja az idei növekedés ütemét, és viszonylag kismértékű, 30 milliárd forintos egyenlegromlást jelent a költségvetés szempontjából. Éppen amennyit az okozna az alappályához képest, ha a külpiaci partnereink növekedési üteme 1 százalékkal elmaradna a tervezett szinttől. Amennyiben a jegybank az alapkamat 200 bázispontos emelésére kényszerülne és ez az állapot tartóssá válna, az 15 milliárd forinttal rontaná az idei egyenleget.

További kockázatok: mobiltender, uniós bírság, lejárt tartozások

Ennél nagyobb kockázatot jelent a szakértők szerint, hogy vajon befolyik-e a mobil-frekvencia értékesítésétől várt 120 milliárd forint, elegendő lesz-e a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének finanszírozására tervezett összeg (50 milliárd forintos többletkiadás lehetőségét vetik fel), illetve felhívják a figyelmet arra is, hogy az útépítések szabálytalan felhasználása miatti újabb eljárás reálisan néhány tízmilliárd forint büntetéssel zárulhat – szélsőséges esetben pedig akár 170 milliárd forinttal ronthatja az egyenleget. Ezen kívül érzékenyen érintheti a költségvetést a cigarettából származó jövedékiadó-bevételek enyhe felültervezése, valamint a költségvetési szervek lejáró szállítói tartozásainak szükséges rendezése.

Ezzel szemben kedvező (pozitív kockázat) lehet a költségvetés szempontjából az online pénztárgépek bekötéséből származó, a KFIB alappályájának számításakor figyelmen kívül hagyott áfa-többlet, valamint az online szerencsejátékok megadóztatása.

Főleg az állam költ

Romhányi Balázs, a KFIB vezetője az intézet keddi sajtótájékoztatóján a 2014-2017-re vonatkozó, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány támogatásával készült technikai kivetítést ismertetve elmondta: mivel a növekedést elsősorban állami beavatkozások generálják, arra számítanak, hogy - újabb intézkedések hiányában - a kibocsátás bővülési üteme már 2015-ben visszaesik 1 százalék alá, a 0,5-1 százalék közötti potenciális növekedési ütem környékére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél