2p
Az uniós pénzek befagyasztása és az augusztusi dupla családi pótlék rontja az egyenleget, az NGM szerint aggodalomra semmi ok.

 

Az éves terv 102,5 százalékánál a hiány

 

Az  államháztartás  központi  alrendszerének  2015.  augusztus  végi  halmozott  hiánya 914,9 milliárd  forint lett.  Ezen belül

  • a  központi  költségvetés  980,2 milliárd  forintos  deficittel,
  • a  társadalombiztosítás  pénzügyi alapjai 33,7 milliárd forintos többlettel,
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,6 milliárd forintos többlettel

zártak - közölte a Nemzetgazdasági minisztérium.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-re vonatkozó módosított egész éves előirányzat 102,5 százalékát érte el a hiány augusztus végére.

A havi deficit összege 20,8 milliárd forint lett - a nyolc hónapból hétszer volt hiány, egyszer pedig többlet.

 

Vita az uniós pénzek körül

 

Tavaly augusztusban az  államháztartás  központi  alrendszerének  deficitje csak 858,8 milliárd forintot tett ki. A különbség az NGM szerint elsősorban az uniós  források  eltérő  alakulásából  fakad. Az uniós bevételek 368,6 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, ez egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont tételekből - az NGM felhívja a figyelmet, hogy ha megállapodunk a Bizottsággal, a pénzforgalomban ezek a pénzek realizálódnak.

Sokkal több adót fizettünk be

Az  előző  év  azonos  időszakához  képest  lényegesen  (mintegy  450 milliárd  forinttal) magasabban  alakultak  a társasági  adóból,  az  általános  forgalmi  adóból,  a  jövedéki adóból,  a  személyi  jövedelemadóból,  valamint  a  szociális  hozzájárulási  adóból  és járulékokból származó bevételek - írja az NGM.

Kétszer jött családi pótlék augusztusban - szeptemberben egy sem lesz

A  2015.  augusztus  havi  deficit  20,8 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 7,4 milliárd  forintos  hiánnyal.

 

 

Ezzel kapcsolatban azt is kiemelik: a zökkenőmentes iskolakezdés biztosítása érdekében már augusztusban átutalták a szeptemberi családtámogatásokat, keresetkiegészítéseket - ez is borítja a képet, hiszen az augusztusi egyenleget rontja ugyan a 34,5 milliárdos tétel, de szeptemberben cserébe nem kell fizetni ilyen juttatásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG