TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az uniós pénzek befagyasztása és az augusztusi dupla családi pótlék rontja az egyenleget, az NGM szerint aggodalomra semmi ok.

 

Az éves terv 102,5 százalékánál a hiány

 

Az  államháztartás  központi  alrendszerének  2015.  augusztus  végi  halmozott  hiánya 914,9 milliárd  forint lett.  Ezen belül

  • a  központi  költségvetés  980,2 milliárd  forintos  deficittel,
  • a  társadalombiztosítás  pénzügyi alapjai 33,7 milliárd forintos többlettel,
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,6 milliárd forintos többlettel

zártak - közölte a Nemzetgazdasági minisztérium.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-re vonatkozó módosított egész éves előirányzat 102,5 százalékát érte el a hiány augusztus végére.

A havi deficit összege 20,8 milliárd forint lett - a nyolc hónapból hétszer volt hiány, egyszer pedig többlet.

 

Vita az uniós pénzek körül

 

Tavaly augusztusban az  államháztartás  központi  alrendszerének  deficitje csak 858,8 milliárd forintot tett ki. A különbség az NGM szerint elsősorban az uniós  források  eltérő  alakulásából  fakad. Az uniós bevételek 368,6 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, ez egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont tételekből - az NGM felhívja a figyelmet, hogy ha megállapodunk a Bizottsággal, a pénzforgalomban ezek a pénzek realizálódnak.

Sokkal több adót fizettünk be

Az  előző  év  azonos  időszakához  képest  lényegesen  (mintegy  450 milliárd  forinttal) magasabban  alakultak  a társasági  adóból,  az  általános  forgalmi  adóból,  a  jövedéki adóból,  a  személyi  jövedelemadóból,  valamint  a  szociális  hozzájárulási  adóból  és járulékokból származó bevételek - írja az NGM.

Kétszer jött családi pótlék augusztusban - szeptemberben egy sem lesz

A  2015.  augusztus  havi  deficit  20,8 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 7,4 milliárd  forintos  hiánnyal.

 

 

Ezzel kapcsolatban azt is kiemelik: a zökkenőmentes iskolakezdés biztosítása érdekében már augusztusban átutalták a szeptemberi családtámogatásokat, keresetkiegészítéseket - ez is borítja a képet, hiszen az augusztusi egyenleget rontja ugyan a 34,5 milliárdos tétel, de szeptemberben cserébe nem kell fizetni ilyen juttatásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél