TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az uniós pénzek befagyasztása és az augusztusi dupla családi pótlék rontja az egyenleget, az NGM szerint aggodalomra semmi ok.

 

Az éves terv 102,5 százalékánál a hiány

 

Az  államháztartás  központi  alrendszerének  2015.  augusztus  végi  halmozott  hiánya 914,9 milliárd  forint lett.  Ezen belül

  • a  központi  költségvetés  980,2 milliárd  forintos  deficittel,
  • a  társadalombiztosítás  pénzügyi alapjai 33,7 milliárd forintos többlettel,
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,6 milliárd forintos többlettel

zártak - közölte a Nemzetgazdasági minisztérium.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-re vonatkozó módosított egész éves előirányzat 102,5 százalékát érte el a hiány augusztus végére.

A havi deficit összege 20,8 milliárd forint lett - a nyolc hónapból hétszer volt hiány, egyszer pedig többlet.

 

Vita az uniós pénzek körül

 

Tavaly augusztusban az  államháztartás  központi  alrendszerének  deficitje csak 858,8 milliárd forintot tett ki. A különbség az NGM szerint elsősorban az uniós  források  eltérő  alakulásából  fakad. Az uniós bevételek 368,6 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, ez egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont tételekből - az NGM felhívja a figyelmet, hogy ha megállapodunk a Bizottsággal, a pénzforgalomban ezek a pénzek realizálódnak.

Sokkal több adót fizettünk be

Az  előző  év  azonos  időszakához  képest  lényegesen  (mintegy  450 milliárd  forinttal) magasabban  alakultak  a társasági  adóból,  az  általános  forgalmi  adóból,  a  jövedéki adóból,  a  személyi  jövedelemadóból,  valamint  a  szociális  hozzájárulási  adóból  és járulékokból származó bevételek - írja az NGM.

Kétszer jött családi pótlék augusztusban - szeptemberben egy sem lesz

A  2015.  augusztus  havi  deficit  20,8 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 7,4 milliárd  forintos  hiánnyal.

 

 

Ezzel kapcsolatban azt is kiemelik: a zökkenőmentes iskolakezdés biztosítása érdekében már augusztusban átutalták a szeptemberi családtámogatásokat, keresetkiegészítéseket - ez is borítja a képet, hiszen az augusztusi egyenleget rontja ugyan a 34,5 milliárdos tétel, de szeptemberben cserébe nem kell fizetni ilyen juttatásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Már a parlamentbe is csak maszkban lehet bemenni, sálban, kendőben nem
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 16:02
Szigorítottak a szabályokon, közben a főváros a saját rendelete visszavonására készül.
Makro / Külgazdaság Az amerikai időzített bomba – Moszkva feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. október 26. 14:04
Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Árzuhanás lesz a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:42
A 95-ös literje 5 forinttal kerül majd átlagban kevesebbe október 28-ától. Ekkora mértékű olcsóbbodásra utoljára több mint fél éve, még a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején, április 8-án volt példa. A gázolaj ára viszont ezúttal sem változik, így az immár október 7-e óta van bebetonozva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Már 233-an vannak lélegeztetőgépen - Elhunyt 47 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:01
2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Negyedmilliárdot utazott el két év alatt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 07:36
Orbán Viktor miniszterelnök és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért külföldön.
Makro / Külgazdaság GKI: erősödött a munkanélküliségtől való félelem
MTI | 2020. október 26. 07:16
A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét, az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Ötvenezer forint: ekkora a különbség a nyugellátások között a fővárosiak és a szabolcsiak között
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 06:07
Az átlagot nézve. Jövőre akár a nettó minimálbér alá is beeshet a keleti megyében ez az összeg.
hírlevél