<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Mivel decemberben koppanásig nyitották a pénzcsapot, megugrott a hiány - de a tavalyi egyenlegen így is sokat javítottak.
Így alakult az idei hiány

Megerősítette az előzetes számokat a Nemzetgazdasági Minisztérium: a központi költségvetés 848,3 milliárd forint hiánnyal zárta a tavalyi évet, ami 389 milliárd forinttal kisebb, mint egy évvel korábban.

Az első 11 hónapot 59,3 milliárd forintos többlettel zárta a központi alrendszer (lásd fenti grafikonunkon), ez alapján decemberben óriási, 907,6 milliárd forintos deficit jött össze - ekkora havi hiány az adatsorban példa nélküli.

Volt miből költeni decemberben - és kellett is a gazdaságnak a pénzosztás

A decemberi pénzosztást - illetve a 907 milliárdos rekordhiányt - az NGM így magyarázza:

"az uniós kiadások emelkedése mellett jelentősen növekedtek a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hazai kiadásai is. Az államháztartási folyamatok tavalyi kedvező alakulása - az államadósság csökkenő mértéke mellett is - lehetőséget adott új programok, célok finanszírozására, amelyekről a Kormány tavaly decemberben nyilvános határozataiban döntött."

A decemberi kiadásokat Varga Mihály az előzetes adatok közlését követő sajtótájékoztatóján azzal is indokolta, hogy a kormány által vártnál (2,5 százalék) alacsonyabb volt 2016-ban a gazdasági növekedés (2,1 százalék), ezért beruházás-ösztönzésre fordított forrásokat az állam, de jutott pénz a nyugdíjasoknak küldött Erzsébet-utalványra is.

Dőltek az adóbevételek 2016-ban

A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 771,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,5 milliárd forintos hiánnyal zártak. 2015-ben az államháztartás központi alrendszerének hiánya még 1237,2 milliárd forint volt.

Az NGM azt írja: 2015-höz képest a különbség főként a foglalkoztatáshoz kapcsolódó magasabb adóbevételekre vezethető vissza, amely a kedvező gazdasági folyamatoknak és gazdaságfehérítő, valamint foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek köszönhető. Jelentősen emelkedtek továbbá a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok saját bevételei is, elsősorban az uniós programok támogatási előlegei következtében. A kedvezőbb költségvetési egyenleghez emellett az uniós támogatások utólagos megtérítései is hozzájárultak - írják.

Márciusban lesz teljes a kép

A pontos, az önkormányzati alrendszerrel és a kormányzati szektorba besorolt nem államháztartási szervezetekkel, valamint az egyéb módszertani korrekciókkal együtt teljes körűvé váló adatok március végén, az Európai Uniónak hivatalosan megküldött jelentésben kerülnek publikálásra - írja az NGM.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG