1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szinte minden szereplő pozitívan fogadta Matolcsy egyenlegjavító programját, csak a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kritizálta a pedagógusok béremelésének késlekedése miatt. A jegybank, a Európai Bizottság és a külföldi elemzők is üdvözölték a bejelentéseket.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken ismertette a kormány új, 397 milliárd forintos egyenlegjavító programját, egyben bejelentette, hogy a tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra.

A program részeként jövőre a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni. A tranzakciós illetéket nem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illetéket.

A kormány emellett eltörli a társadalombiztosítási járulékplafont, a pedagógusok bérének emelését pedig jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja. Felső korlátot vezet be 2013-tól a kormány az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra, az európai uniós társfinanszírozás mértéke pedig 15-ről 5 százalékra csökken jövőre.

Matolcsy szerint, a program révén 2013-ban az államháztartás hiánya 2,7 százalék lehet, és 2014-ig terjedő makrogazdasági prognózisa szerint, a magyar bruttó hazai termék az idén 1,2 százalékkal csökken, 2013-ban 1,0 százalékkal, 2014-ben pedig 2,5 százalékkal nő.

Az MNB üdvözölte a bejelentést

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy a kormány a jegybank álláspontjával összhangban nem veti ki az MNB-re, annak intézményi és pénzügyi függetlenségét, illetve az Európai Unió alapszerződését is sértő tranzakciós illetéket. A készpénzfelvételre előírt 3 ezrelékes illeték, a Magyarországon kiemelkedően magas készpénzhasználat csökkentésén keresztül hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez és növelheti a pénzforgalom hatékonyságát.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azonban felháborodott

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma számára érthetetlen és ebben a formájában elfogadhatatlan az intézkedéscsomag. A fórum úgy véli, ez annak a több évtizedes gyakorlatnak a folytatása, amely a megszorítások jelentős részét a közszféra munkavállalóira, a közszféra foglalkoztatásának csökkentésére helyezi, tovább rombolva a közszolgálat minőségét és ezzel az azokat igénybe vevő valamennyi állampolgár életét.

A fórum elfogadhatatlannak tartja, hogy nem történt érdekegyeztetés a döntés előtt és tárgyalni szeretnének a változtatásokról és azok hatásáról, különösképpen a pedagógusok fizetésemelésének eltolásáról.

Az Európai Bizottság elégedett az illetékkel kapcsolatos döntéssel, a programot még elemzik

Az Európai Bizottság szóvivője üdvözölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kikerül a tranzakciós illeték hatálya alól. A szintén pénteken bejelentett egyenlegjavító programról a brüsszeli szóvivő azt mondta: annak valamennyi elemét tüzetesen elemzik, és majd csak november 7-én adnak róla értékelést, amikor közzéteszik az egész unióra vonatkozó gazdasági előrejelzést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei is vizsgálni fogják a kormányzat által bejelentett költségvetési kiigazító intézkedéseket - közölte Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi irodájának vezetője.

Az elemzők is pozitívan fogadták a pénteki bejelentéseket

Az első londoni elemzői értékelések - a továbbra is fennálló növekedési kockázatok hangsúlyozása mellett - a program különösen kedvező elemei között emelték ki azokat, amelyek a gazdaság fehérítését célozzák, külön megemlítve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a pénztárgépek közötti valós idejű online kapcsolat megteremtését. A londoni szakértők véleménye szerint emellett a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) vonatkozó pénzügyi tranzakciós illeték eltörlésével az IMF/EU-megállapodás egyik legfőbb akadálya hárult el.

A JP Morgan elemzői szerint a program fontos jele annak, hogy a kohéziós juttatások elveszítésének fenyegetése továbbra is erőteljesen a költségvetési konszolidáció folytatására ösztönzi a kormányt.

A 4cast - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport - szakértőinek értékelése szerint a társadalombiztosítási járulékplafon eltörlése csak a nagyon magas jövedelműeket fogja érinteni, a kiskereskedelmi pénztárgépek és az adóhivatal közötti online kapcsolat kialakítása pedig várhatóan ténylegesen hozzá fog járulni a gazdaság fehérítéséhez. A 4cast elemzői szerint az MNB-re kiróni tervezett - most törölt - pénzügyi tranzakciós illeték "eddig sem volt más, mint egy évre szóló kamatmentes hitel a jegybanktól", az intézkedés eltörlése mégis előrelépésnek számít az IMF/EU-megállapodás felé.

A korábbi elemzések azonban ennél nagyobb kiigazítócsomagról szóltak, bár azok jórészt nagyobb gazdasági visszaeséssel is számoltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG