1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Matolcsy György bejelentette a kormány új, megemelt hiánycélját 2012-re és 2013-ra. 2013-ra 397 milliárd forintos egyenlegjavító csomagot állítottak össze. Tranzakciós adót vetnek ki a készpénzfelvételre, elhalasztják a pedagógusok béremelését. Hozzányúlnak a pénztárgépekhez is. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükség lesz az IMF-megállapodásra is.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a túlzottdeficit-eljárás keretében adott ajánlásokra adott intézkedéseket.

Magasabb hiánycél, alacsonyabb növekedés

A korábbi 2,5 százalékos céllal szemben az államháztartási hiány 2,7% lesz 2012-ben - közölte Matolcsy György a kormányszóvivő sajtótájékoztatón. Ennek eléréséhez 133 milliárd forintos zárolást hajtanak végre a költségvetésben - egyrészt a minisztériumoknál, másrészt maradványokat zárolnak többek között a földalapnál, a foglalkoztatási alapnál. Ez semmilyen hatással nincs a családokra, a vállalkozásokra - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A GDP növekedését 1,6 helyett 1 százalékra várja a kormány 2013-ra. A jövő évi hiánycélt szintén 2,7 százalékra emeli a kormány (2,2 százalékról). Ennek eléréséhez 397 milliárdos egyenlegjavító csomagot állítottak össze.

- 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket vetnek ki az ATM-ből történő készpénzfelvételre. A jegybankot nem adóztatják meg, az Államkincstár az eddig tervezettnél 30 milliárddal többet fizethet.

- Az uniós társfinanszírozás 15-ről 5 százalékra csökken, 55 milliárd forintot spórol ezen a kormány.

- Eltörlik a TB-járulékplafont, 51 milliárd forintos többletet várnak ettől.

- Nem emelik meg a tanárok bérét 2013-ban, csak 2014-ben - ezzel 73 milliárd forintot spórol a kormány.

- 8-10 milliárdot spórolhat a kormány a segélyplafon bevezetésével. Hogy pontosan milyen juttatásokra vonatkozik, az még nem fix, a családtámogatásokra biztosan nem. Így azt sem lehet még tudni, hány embert érint majd ez az intézkedés.

- 120 milliárdos többletet vár a kormány a hatékonyabb adóbeszedéstől.Jövőre a 400 ezer pénztárgépbe beépítenek egy eszközt, ami az adóhatósággal online kapcsolatban áll. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a miniszter, hogy ki fizeti majd a pénztárgépek átalakítását. Ez 95 milliárdos áfabevétel-növekedést hozhat. A sertéságazatban is bevezetik a fordított áfát.

Ezt küldjük Brüsszelbe

Felkerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a túlzottdeficit-eljáráshoz (EDP) készített jelentés, melyet a kormány ma küld meg az Európai Bizottságnak. A makrogazdasági folyamatok áttekintése című részben az áll, hogy a kormány idénre 1,2%-os recessziót vár, jövőre 1%-os lehet a növekedés, míg 2014-ben 2,5%. A kormány a dokumentum szerint nem számol azzal, hogy 2014-ig a munkanélküliségi ráta 10% alá csökkenne, a foglalkoztatottak száma évente 1%-ot bővülhet (a jövőre "ígért" 300 ezer közmunkással ez könnyen össze is jöhet, ha a Munkahelyvédelmi Akcióterv teljesíti célját). A jelentés azzal számol, hogy legkorábban két év múlva növekedhet a háztartások fogyasztása.

Visszafogott lesz a bérdinamika a versenyszférában is

2012-ben a minimálbér-emelés, az elvárt bérminimum szintje, valamint a bérkompenzációs rendszer bevezetése várhatóan jelentősebb növekedést eredményez a versenyszféra bruttó kereseteiben. 2013-tól ezek a hatások lecsengenek, a bérkompenzáció is kivezetésre kerül (2014-ben szűnik meg teljesen a versenyszférában). Ezt követően visszafogott bérdinamikával számolunk a versenyszférában. A közszférában továbbra is fennmarad a bérek befagyasztása, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók körében 2012-ben már megkezdett bérrendezés tovább folytatódik, 2014-ben pedig életbe lép a pedagógus életpálya modell is (ez eredetileg egy évvel korábban indult volna).

Már idén év végén spórolni kellett

A jelentés megjegyzi, hogy az idei megtakarítási intézkedések ellen hatott, hogy a kormány kiváltott néhány PPP-projektet, valamint a frekvenciaértékesítésből várt 44 milliárdtól is elesett a költségvetés. a jövedéki adó emelése és a telefonadó azonban hozzátett a bevételi oldalhoz. Ebből is látszik, hogy a kiigazítások eddig inkább a bevételi oldalt érintették.

A romló gazdasági kilátások miatt azonban a kormány lazít a deficitcélon, idén 2,5% helyett 2,7% az új célszám, módosított előirányzat mellett. Ezt is csak úgy tudjuk elérni, hogy több költségvetési tartalékot zárolt a kormány, a jövedéki adóemelést pedig december 1-jére hozza előre. Az uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek élénkítése érdekében az ún. EU Önerő Alapot a kormány év közben emelte (hogy minél több forrást tudjunk lehívni), de ezt már idén visszavágta 20 milliárddal (az EU-s források beáramlása a harmadik negyedévben meg is tört).

Az IMF-megállapodás kell a munkahelyvédelemhez

És ehhez jön hozzá a jövő 397 milliárdos csomag. A jelentés szerint a külső környezet romlása miatt van szükség a kiigazításokra. A Munkahelyvédelmi Akciótervhez szükséges 300 milliárd forint azonban egyelőre nem tűnik biztosítottnak. Ehhez mindenképpen meg kell egyeznünk az IMF/EU-párossal, az EDP-jelentés ugyanis azzal számol, hogy így csökkennek a kamatterhek. Az akcióterv mögül kiesik az MNB megadóztatásából származó 116 milliárd, a kormány szerint az adóbeszedés hatékonyságából származó bevételek és a csökkenő hozamok miatt a terv végrehajtása nem fogja veszélyeztetni a jövő évi, megemelt hiánycél elérését. Az adóbeszedés hatékonyságnöveléséből a kormány eddig 160 milliárdot remélt, ezt a tervet most visszavágták 120 milliárdra.

8 éve eljárás alatt

Magyarország az egyetlen 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, mely ellen csatlakozása óta érvényben van a túlzottdeficit-eljárás (EDP), közel kerültünk ahhoz, hogy az Ecofin elzárja a kohéziós alapok egy részét, így 495 millió eurónyi pénztől esett volna el Magyarország, melyet beruházásokra fordíthatunk. Az Ecofin végül júniusban megkegyelmezett, ebben nagy szerepe volt a tavasszal bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0-nak. A kormánynak most október 5-ig kellett prezentálnia, milyen intézkedésekkel tartja az államháztartási hiányt a maastrichti 3%-os referenciaszint alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG