TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Majdnem 2000 milliárd forint lett a pénzforgalmi szemléletű hiány, ami a GDP 5 százalékát is eléri - a helyzet azonban messze nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz, sőt.

Majdnem 2000 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi hiánya az előzetes pénzforgalmi adatok alapján - tudatta szokatlanul szűkszavú gyorstájékoztatójában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Pedig talán most igazán lett volna értelme elmagyarázni kicsit részletesebben, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, mint amilyennek ez alapján első ránézésre látszik. Ezt végül sajtótájékoztatón pótolta is a minisztérium.

Egyetlen hónap alatt, decemberben 334,9 forinttal hízott a hiány - az év végén megszokott a költekezés, így a mostani adat sem különösebb meglepetés, főleg az egy évvel ezelőtti, 900 milliárd forintot is meghaladó decemberi havi deficithez képest.

Az egész éves, kumulált, 1973,9 milliárd forintos hiány különösen akkor tűnik nagyon soknak, ha hozzátesszük: a módosított pénzforgalmi hiánycél mindössze 1200,8 milliárd forint volt 2017-re. Magyarán jó 64 százalékkal lett magasabb az (előzetes) tényadat, mint a tervezett volt.

Aggódni azért nem kell: megelőlegezték az EU pénzét

Amikor bővebb kommentárt is fűzött az előzetes adathoz az NGM, akkor azért mindig megjegyezték: a tervet jelentősen meghaladó hiány nagyrészt annak eredménye, hogy a költségvetés megelőlegezte az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében, az EU-tól a tényleges támogatásokat viszont csak később kapja meg az állam. Az adatokat sajtótájékoztatón bemutató Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár is erre utalt az MTI tudósítása szerint: a GDP-arányosan 5 százalék feletti pénzforgalmi hiány hátterében az uniós programok előfinanszírozása áll.

Az uniós programok összes kiadása 2555 milliárd forint felett volt, ami 466 milliárddal haladta meg a 2016-ost - mondta Banai Péter Benő. Ez a magas kiadás relatív alacsony bevétellel párosult: 1015 milliárd forint érkezett az államkasszába Brüsszelből 2017-ben, amiből 633 milliárdot decemberben utalt az Európai Bizottság - tette hozzá.

Az az adat, ami igazán számít, jó lesz

A mostani adat pénzforgalmi szemléletű, az uniós projekteket a gyakrabban figyelt (uniós módszertan szerinti) eredményszemléletű hiánynál bevételként el kell könyvelni. Így ennél az adatnál biztosan nem kell a mostanihoz hasonló, GDP-arányosan 5 százalék fölötti rátáról beszélnünk, sőt: Banai Péter Benő bejelentette, hogy az uniós módszertan szerinti hiány a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben.

Az államadósság-ráta is csökken, csak még nem tudni, mennyiről mennyire

Az államadósságról is beszélt Banai Péter Benő, ami a GDP-hez mérten 1,5 százalékponttal tovább csökkent. Itt valamelyest bekavar a képbe, hogy míg az Eximbank kitettségeit a kormány az államadósságon kívül szokta szerepeltetni, az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint be kell oda számítani.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ismertette: amennyiben az Exim kitettségeit a kormány álláspontjának megfelelően a kormányzati szektoron kívülre sorolják a brüsszeli vita lezárultával, akkor az év végi államadósság a GDP 72,4 százalékra mérséklődött a 2016 végi 73,9-ről. Az Eximmel együtt számított mutató a 76 százalékos szintről 74,5 százalékra csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél