<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Majdnem 2000 milliárd forint lett a pénzforgalmi szemléletű hiány, ami a GDP 5 százalékát is eléri - a helyzet azonban messze nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz, sőt.

Majdnem 2000 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi hiánya az előzetes pénzforgalmi adatok alapján - tudatta szokatlanul szűkszavú gyorstájékoztatójában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Pedig talán most igazán lett volna értelme elmagyarázni kicsit részletesebben, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, mint amilyennek ez alapján első ránézésre látszik. Ezt végül sajtótájékoztatón pótolta is a minisztérium.

Egyetlen hónap alatt, decemberben 334,9 forinttal hízott a hiány - az év végén megszokott a költekezés, így a mostani adat sem különösebb meglepetés, főleg az egy évvel ezelőtti, 900 milliárd forintot is meghaladó decemberi havi deficithez képest.

Az egész éves, kumulált, 1973,9 milliárd forintos hiány különösen akkor tűnik nagyon soknak, ha hozzátesszük: a módosított pénzforgalmi hiánycél mindössze 1200,8 milliárd forint volt 2017-re. Magyarán jó 64 százalékkal lett magasabb az (előzetes) tényadat, mint a tervezett volt.

Aggódni azért nem kell: megelőlegezték az EU pénzét

Amikor bővebb kommentárt is fűzött az előzetes adathoz az NGM, akkor azért mindig megjegyezték: a tervet jelentősen meghaladó hiány nagyrészt annak eredménye, hogy a költségvetés megelőlegezte az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében, az EU-tól a tényleges támogatásokat viszont csak később kapja meg az állam. Az adatokat sajtótájékoztatón bemutató Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár is erre utalt az MTI tudósítása szerint: a GDP-arányosan 5 százalék feletti pénzforgalmi hiány hátterében az uniós programok előfinanszírozása áll.

Az uniós programok összes kiadása 2555 milliárd forint felett volt, ami 466 milliárddal haladta meg a 2016-ost - mondta Banai Péter Benő. Ez a magas kiadás relatív alacsony bevétellel párosult: 1015 milliárd forint érkezett az államkasszába Brüsszelből 2017-ben, amiből 633 milliárdot decemberben utalt az Európai Bizottság - tette hozzá.

Az az adat, ami igazán számít, jó lesz

A mostani adat pénzforgalmi szemléletű, az uniós projekteket a gyakrabban figyelt (uniós módszertan szerinti) eredményszemléletű hiánynál bevételként el kell könyvelni. Így ennél az adatnál biztosan nem kell a mostanihoz hasonló, GDP-arányosan 5 százalék fölötti rátáról beszélnünk, sőt: Banai Péter Benő bejelentette, hogy az uniós módszertan szerinti hiány a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben.

Az államadósság-ráta is csökken, csak még nem tudni, mennyiről mennyire

Az államadósságról is beszélt Banai Péter Benő, ami a GDP-hez mérten 1,5 százalékponttal tovább csökkent. Itt valamelyest bekavar a képbe, hogy míg az Eximbank kitettségeit a kormány az államadósságon kívül szokta szerepeltetni, az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint be kell oda számítani.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ismertette: amennyiben az Exim kitettségeit a kormány álláspontjának megfelelően a kormányzati szektoron kívülre sorolják a brüsszeli vita lezárultával, akkor az év végi államadósság a GDP 72,4 százalékra mérséklődött a 2016 végi 73,9-ről. Az Eximmel együtt számított mutató a 76 százalékos szintről 74,5 százalékra csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos