<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Majdnem 2000 milliárd forint lett a pénzforgalmi szemléletű hiány, ami a GDP 5 százalékát is eléri - a helyzet azonban messze nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz, sőt.

Majdnem 2000 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi hiánya az előzetes pénzforgalmi adatok alapján - tudatta szokatlanul szűkszavú gyorstájékoztatójában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Pedig talán most igazán lett volna értelme elmagyarázni kicsit részletesebben, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, mint amilyennek ez alapján első ránézésre látszik. Ezt végül sajtótájékoztatón pótolta is a minisztérium.

Egyetlen hónap alatt, decemberben 334,9 forinttal hízott a hiány - az év végén megszokott a költekezés, így a mostani adat sem különösebb meglepetés, főleg az egy évvel ezelőtti, 900 milliárd forintot is meghaladó decemberi havi deficithez képest.

Az egész éves, kumulált, 1973,9 milliárd forintos hiány különösen akkor tűnik nagyon soknak, ha hozzátesszük: a módosított pénzforgalmi hiánycél mindössze 1200,8 milliárd forint volt 2017-re. Magyarán jó 64 százalékkal lett magasabb az (előzetes) tényadat, mint a tervezett volt.

Aggódni azért nem kell: megelőlegezték az EU pénzét

Amikor bővebb kommentárt is fűzött az előzetes adathoz az NGM, akkor azért mindig megjegyezték: a tervet jelentősen meghaladó hiány nagyrészt annak eredménye, hogy a költségvetés megelőlegezte az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében, az EU-tól a tényleges támogatásokat viszont csak később kapja meg az állam. Az adatokat sajtótájékoztatón bemutató Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár is erre utalt az MTI tudósítása szerint: a GDP-arányosan 5 százalék feletti pénzforgalmi hiány hátterében az uniós programok előfinanszírozása áll.

Az uniós programok összes kiadása 2555 milliárd forint felett volt, ami 466 milliárddal haladta meg a 2016-ost - mondta Banai Péter Benő. Ez a magas kiadás relatív alacsony bevétellel párosult: 1015 milliárd forint érkezett az államkasszába Brüsszelből 2017-ben, amiből 633 milliárdot decemberben utalt az Európai Bizottság - tette hozzá.

Az az adat, ami igazán számít, jó lesz

A mostani adat pénzforgalmi szemléletű, az uniós projekteket a gyakrabban figyelt (uniós módszertan szerinti) eredményszemléletű hiánynál bevételként el kell könyvelni. Így ennél az adatnál biztosan nem kell a mostanihoz hasonló, GDP-arányosan 5 százalék fölötti rátáról beszélnünk, sőt: Banai Péter Benő bejelentette, hogy az uniós módszertan szerinti hiány a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben.

Az államadósság-ráta is csökken, csak még nem tudni, mennyiről mennyire

Az államadósságról is beszélt Banai Péter Benő, ami a GDP-hez mérten 1,5 százalékponttal tovább csökkent. Itt valamelyest bekavar a képbe, hogy míg az Eximbank kitettségeit a kormány az államadósságon kívül szokta szerepeltetni, az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint be kell oda számítani.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ismertette: amennyiben az Exim kitettségeit a kormány álláspontjának megfelelően a kormányzati szektoron kívülre sorolják a brüsszeli vita lezárultával, akkor az év végi államadósság a GDP 72,4 százalékra mérséklődött a 2016 végi 73,9-ről. Az Eximmel együtt számított mutató a 76 százalékos szintről 74,5 százalékra csökkent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG