4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon megugrottak az állami adó- és járulékbevételek idén, a 2018-ra betervezett uniós pénzeknek viszont még csak a negyede folyt be, így ismét csúcsra ért az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Az előirányzat szerint két hónap alatt 1440 milliárd forintnak kell érkeznie Brüsszelből.

Az éves terv 123 százalékánál a hiány

Október végére éves csúcsra ért az államháztartás központi alrendszerének hiánya, elérte az 1678 milliárd forintot.  Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

2018 egészére a törvényi előirányzat 1360,7 milliárdos hiányt tartalmaz, ennek 123,3 százaléka a mostani adat - magyarán bő 317 milliárd forintot kell lefaragni az utolsó két hónapban ahhoz, hogy teljesüljön a terv.

Októbert egyébként a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánnyal hozta, ez szinte pontosan megegyezik a tavaly októberi havi adattal, és a korábbi évek októberi egyenlegét lényegesen meghaladó hiányt jelent.

Összességében a Pénzügyminisztérium - alapozva az év hátralévő részében beáramló uniós pénzekre - továbbra is változatlanul tartja a GDP 2,4 százalékát elérő hiánycélt.

Dőlnek az államhoz az adóbevételek

2018 első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal,a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadóból 209 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint tavaly az első 10 hónapban. A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget.

Már 472 milliárdot utalt idén Brüsszel, és még nincs vége az évnek

Idén eddig minden hónapban meghaladta a tavalyi (és a tavalyelőtti) szintet az államháztartás központi alrendszerének hiánya, most sincs ez másképp - októberre ismét éves csúcsra emelkedett a kumulált deficit.

Az okok között a minisztérium rendszerint első helyen említi, hogy a kormány megelőlegezi az uniós programok kifizetéseit, míg Brüsszel csak később utal - ezen a soron most 131 milliárdos pluszt könyvelhettünk el, egyetlen hónap alatt ennyit utalt az EU, a hiány ezzel együtt is szépen hízott. A Pénzügyminisztérium azt írja: a mostani utalással 472 milliárd forintra emelkedett idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összege, és ez az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet.

A mérleget tanulmányozva jól látszik: az idei évre valóban 1911 milliárd forintos uniós bevételt tervezett be az állam, ennek az eddig befolyt közel 472 milliárd forint kevesebb mint a negyede - ha terv stimmel, két hónap alatt 1440 (!) milliárd forintot várunk még Brüsszelből.

Költeni viszont ezen a címen a terv szerint már csak 836 milliárd forintot kell. Az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások ugyanis a 10. hónap végére elérték az 1581 milliárd forintot, ami az előirányzat 65 százaléka.

Megdobta a havi kiadásokat, hogy korán utalták a béreket

A kiadási oldal esetén a PM kiemeli, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek,amely mintegy 30 milliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása - írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG