<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nagyon megugrottak az állami adó- és járulékbevételek idén, a 2018-ra betervezett uniós pénzeknek viszont még csak a negyede folyt be, így ismét csúcsra ért az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Az előirányzat szerint két hónap alatt 1440 milliárd forintnak kell érkeznie Brüsszelből.

Az éves terv 123 százalékánál a hiány

Október végére éves csúcsra ért az államháztartás központi alrendszerének hiánya, elérte az 1678 milliárd forintot.  Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

2018 egészére a törvényi előirányzat 1360,7 milliárdos hiányt tartalmaz, ennek 123,3 százaléka a mostani adat - magyarán bő 317 milliárd forintot kell lefaragni az utolsó két hónapban ahhoz, hogy teljesüljön a terv.

Októbert egyébként a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánnyal hozta, ez szinte pontosan megegyezik a tavaly októberi havi adattal, és a korábbi évek októberi egyenlegét lényegesen meghaladó hiányt jelent.

Összességében a Pénzügyminisztérium - alapozva az év hátralévő részében beáramló uniós pénzekre - továbbra is változatlanul tartja a GDP 2,4 százalékát elérő hiánycélt.

Dőlnek az államhoz az adóbevételek

2018 első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal,a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadóból 209 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint tavaly az első 10 hónapban. A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget.

Már 472 milliárdot utalt idén Brüsszel, és még nincs vége az évnek

Idén eddig minden hónapban meghaladta a tavalyi (és a tavalyelőtti) szintet az államháztartás központi alrendszerének hiánya, most sincs ez másképp - októberre ismét éves csúcsra emelkedett a kumulált deficit.

Az okok között a minisztérium rendszerint első helyen említi, hogy a kormány megelőlegezi az uniós programok kifizetéseit, míg Brüsszel csak később utal - ezen a soron most 131 milliárdos pluszt könyvelhettünk el, egyetlen hónap alatt ennyit utalt az EU, a hiány ezzel együtt is szépen hízott. A Pénzügyminisztérium azt írja: a mostani utalással 472 milliárd forintra emelkedett idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összege, és ez az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet.

A mérleget tanulmányozva jól látszik: az idei évre valóban 1911 milliárd forintos uniós bevételt tervezett be az állam, ennek az eddig befolyt közel 472 milliárd forint kevesebb mint a negyede - ha terv stimmel, két hónap alatt 1440 (!) milliárd forintot várunk még Brüsszelből.

Költeni viszont ezen a címen a terv szerint már csak 836 milliárd forintot kell. Az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások ugyanis a 10. hónap végére elérték az 1581 milliárd forintot, ami az előirányzat 65 százaléka.

Megdobta a havi kiadásokat, hogy korán utalták a béreket

A kiadási oldal esetén a PM kiemeli, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek,amely mintegy 30 milliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása - írják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG