1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Amilyen nehezen fog rájönni Európa, hogy az integráció elkerülhetetlen, olyan nehezen szerezheti vissza Magyarország a piacok bizalmát. Mit hoz a befektetőknek 2012? Az eurókötvények, ha lesznek egyáltalán, nagyon is jó befektetést jelenthetnének - addig azonban jobb, ha kerüljük a kockázatokat.

Még nem érkezett el a kockázatosabb befektetések ideje, a növekedési és bizalmi problémák a jövő év egy jó részében is fennmaradhatnak - véli a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Mikor mozdul meg Európa?

Samu János szerint Európa jövőre is gazdasági válság elé néz, sőt recesszió várható, a decemberi uniós csúcs pedig nem hozott átütő, végső megoldást az eurózóna adósságválságára. Úgy tűnik, a bizalmatlan piaci hangulatnak még jó ideig fenn kell ahhoz maradnia, hogy az eurózóna vezetőinek megváltozzon a hozzáállása.

A szakértő szerint amikor Európa végre egy jóval teljesebb, szolidáris elemeket tartalmazó költségvetési integráció felé kezd elmozdulni, és másképp viszonyul majd az Európai Központi Bank szerepéhez, illetve egy közös európai kötvény kibocsátásához, akkor lehet érdemes megfontolni a kockázatosabb pénzpiaci befektetéseket.

Lesz megoldás, csak győzzük kivárni

Addig is kockázatkerülő magatartás javasolt, célravezető lehet például minél rövidebb lejáratú állampapírokba fektetni, és érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a jelenlegi válságban az amerikai értékpapírok értékállóbbak, mint az európaiak. A szakember úgy véli, hogy amikor az európai döntéshozók részéről elérkezik az a bizonyos "hozzáállásbeli" fordulópont, akkor már a hosszabb lejáratú kötvények és a részvények vásárlása is jó stratégiává válhat. Samu János valószínűnek tartja, hogy onnantól kezdve az európai eszközök "mindent vinni fognak".

Alapvetően optimista azt illetően, hogy lesz végső megoldás az európai adósságválságra, de nem gondolja, hogy erre jövő nyárnál vagy ősznél hamarabb sor kerülne.

Az önállóság feladása saját érdek

A decemberi uniós csúcs után az látszik, hogy Nagy-Britannián kívül a többi uniós tagállam támogatja az erősebb költségvetési integrációt, illetve a költségvetési politikák erősebb összehangolását - fejtette ki. Véleménye szerint ez még mindig nem jelent ugyan elégséges mértékű kooperációt, de arra számít, hogy az eurózóna tagállamai el fognak mozdulni a további integráció irányába, mert a saját érdekük, hogy feladjanak önállóságukból és önálló elképzeléseikből.

Az elemző lát esélyt egy közös európai kötvény kibocsátására, amely valamennyi eurózónás tagállam részvételével - beleértve Görögországot is - fog megvalósulni, akár egy közös alapon vagy intézményen keresztül. Több lehetséges módja is van a kötvénykibocsátásnak, de bármilyen formában valósul is meg, a kulcskérdés az, hogy egyetemleges garanciavállalás legyen mögötte, azaz egymás adósságáért is helytálljanak a tagállamok. Ez, a kölcsönös szolidaritás az, ami növelheti az európai befektetések vonzerejét - mondta.

Hozzátette, hogy látva a folyamat lassúságát, ezt valószínűleg még meg kell előznie egy olyan pénzpiaci jelzésnek, amely felhívja a politikusok figyelmét arra, hogy a szorosabb integráció elkerülhetetlen, és ösztönzi őket, hogy haladjanak tovább a megoldás felé vezető úton.

Magyarországnak bizalomra van szüksége

A magyarországi befektetésekkel kapcsolatban kifejtette: ahhoz, hogy a magyar eszközök vonzóvá váljanak, mindenekelőtt az szükséges, hogy legyen gazdasági növekedés mind az eurózónában, mind Magyarországon. Természetesen ennek is egyik feltétele, hogy sikerüljön megoldást találni az európai adósságválságra. Mindez csökkentené a befektetők óvatosságát, amely jelenleg érzékelhető a magyar adósságfinanszírozással kapcsolatban. Addig azonban, amíg ez megvalósul, nincs más lehetőség, mint megállapodni az IMF-fel és az EU-val, e nélkül ugyanis nagyon nehéz visszaszerezni azt a bizalmat, amely a piaci finanszírozáshoz szükséges.

A Concorde elemzője hosszabb távon alapvetően optimista mind az európai, mind a magyar gazdasággal kapcsolatban, és úgy véli, hogy a magyar eszközök egyéves horizonton jobban fognak teljesíteni, mint az európaiak, az EU-IMF- megállapodás előtt azonban még indokolt az óvatosság.

Samu János jövőre nulla százalékos, vagy kis mértékben csökkenő gazdasági növekedéssel számol Magyarországon. Véleménye szerint a 2011. harmadik negyedévi GDP összetétele alapján inkább enyhe recesszióra van kilátás.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG