3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az eurózóna inflációja csökkent, ezzel a magyar kisbefektetőknek szánt eurós államkötvények kamata is. De még mindig sokszorosa annak, amit a bankban el lehet érni, és összehasonlíthatatlanul jobb, mint sok európai kötvény negatív hozama. Mutatjuk a számokat.

Az eurózóna inflációs rátája a novemberi 1,9 százalékról 1,6 százalékra csökkent decemberben, ami a magyar kisbefektetőket is érinti inflációkövető eurós államkötvényeik, a Prémium Euró Magyar Állampapírok (PEMÁP) által. A most még kapható 2021/Y jelzésű sorozat március 22-étől fog új, alacsonyabb kamatot fizetni a jelenlegi 2,9 százalék helyett.

Az Eurostat (az EU statisztikai hivatala) azonban sokféle adatot számol. A magyar papírok kamatát a dohányáruk nélkül vett inflációs adathoz („Harmonised index of consumer prices – all items excluding Tobacco”) kötötték, ami decemberben a teljes áremelkedésnél kicsivel alacsonyabb volt, 1,5 százalékos.

Az említett magyar eurókötvény eme inflációs adat felett 1,0 százalékpontos kamatprémiumot fizet a lakosságnak. Így márciusban 2,5 százalékra csökken a kamat, de ez csak hat hónapig lesz érvényes. A forintos Prémiumoktól eltérően itt ugyanis félévente van kamatfizetés és kamatmegállapítás. (Decemberi vagy júniusi inflációból. A mostani 2,9 százalékos kamatot a júniusi 1,9 százalékos adatból számolták, lást az első ábrát.)

Korábban még jobb volt

Mi a helyzet a korábban kibocsátott sorozatokkal? Még három van, amelyek nem jártak le, ebből kettőnek pontosan ugyanolyan a kamatozása, mint a 2021/Y-nek. (Lásd a táblázatot.) A harmadik, a régebben kibocsátott, szeptemberben lejáró 2019/X egy helyett kettő százalékpontos kamatprémiumot fizet, így végképp nagyon kedvező, 3,9 százalék a jelenlegi kamata. Így márciusban is csak 3,5-re csökken majd.

Eközben a bankok jó, ha 1-2 ezrelékes (0,1-0,2 százalékos) kamatot fizetnek az euróbetétekre. Másutt még rosszabb a helyzet, a német kettő és öt éves államkötvények hozama például mínusz 0,6 és mínusz 0,3 százalék, annak ellenére, hogy az EKB ettől ez évtől befejezte a kötvényvásárlási programját. Ám a kamatát még alacsonyan tartja.

Új kötvény jöhet

Várhatóan már csak egy hétig kapható az aktuális eurókötvényünk, a hónap végétől új eurós magyar kötvényeket bocsáthatnak majd ki. A 2021/Y értékesítése a tervek szerint január 25-ig tartana. Bár hosszabbítás is elő szokott fordulni.

Forgalomban levő eurós inflációkövető államkötvények kamata
Név Kamat- Várható Aktuális Jelenlegi kamato- Lejárat
(kód) prémium köv. kamat kamat zás kezdete
2021/Y_EUR 1% 2,5% 2,9% 2018.09.22 2021.09.22
2021/X_EUR 1% 2,5% 2,9% 2018.09.22 2021.09.22
2020/X_EUR 1% 2,5% 2,9% 2018.09.22 2020.09.22
2019/X_EUR 2% 3,5% 3,9% 2018.09.20 2019.09.20
Decemberi év/év infláció (dohány nélkül): 1,5%

Nem tudni, lesz-e változás a kondíciókban, de a jelenlegi kötvények sem tűnnek rossznak az általános eurókamat-hiány fényében. Sőt, nagyon is gáláns ajánlatok (amit persze az adófizetők fizetnek).

Kamatemelések voltak

A forintos inflációkövető kötvényeknél és a két éves fix kamatozású lakossági kötvényeknél nemrég még kamatot is emeltek (erről itt írtunk). A forintos inflációkövetők kamatváltozásait pedig a héten “A szerencsésebbek nemsokára 6,8 százalékos kamatot fognak kapni” címmel foglaltuk össze.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG