<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Reálhozam
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül gyenge a forint, már csak a reáleszközökben bízhatunk
Eidenpenz József | 2022. november 24. 05:29
Alulértékeltek-e a magyar kötvények és a forint? Eleget estek-e már a részvények? A forint maradhat a tartós leértékelődés pályáján, de a magas kamatkülönbözet megtámasztja. A lengyel részvények vonzóbbak, mint a magyarok, az értékalapú részvények jobban teljesíthetnek, mint a növekedési papírok. Figyeljünk a kötvényekre.
Állampapír / Kötvény Utoléri-e az inflációt a magyarok kedvenc állampapírja?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 20. 05:31
Prémium, Bónusz államkötvényt venne? Akkor ezt feltétlenül el kell olvasnia, mert kiderül, eddig mennyire követték, utolérték-e az inflációt ezek az értékpapírok. A kép vegyes, de a tendencia nem túl szívderítő. A kérdés, mit hoz a jövő, tetőzik-e az infláció, és elindul-e lefelé, mert olyankor a legjobb a változó kamatozású államkötvény.
Befektetési alapok Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru A BUX volt a térség legjobb tőzsdeindexe?
Eidenpenz József | 2019. július 12. 16:00
A tőzsdeindexeket nem mindig lehet jól összehasonlítani egymással. Ha a számítási különbségeket kiküszöböljük, a közép-kezelt-európai térség indexei közül a lengyeleket és a cseheket megelőztük, a román index viszont jobb lehetett nálunk. Viszont Romániában az infláció is magasabb volt.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő reformok Kínában, Magyarországot kiemelték a térképen
Eidenpenz József | 2017. szeptember 28. 16:20
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.
Személyes pénzügyek Most már csak veszíteni tud a pénzed az értékéből – lépni fogsz végre?
Eidenpenz József | 2017. április 20. 12:43
A reálkamat már tavaly csekély mínuszba csúszott, a megtakarítások nagy többsége ma már veszít értékéből, de a neheze még csak most jöhet. Ez nagy változás, kérdés, mit lép a lakosság, mert az utóbbi tíz évben mindig volt valamilyen alternatíva, amelynek pozitív volt a reálhozama, hol az állampapír, hol a bankbetét. Az egyetlen biztonságos megoldásnak az inflációkövető kötvény látszik.
Befektetési alapok Nem szabad telhetetlennek lenni, és vigyázni kell a befektetők pénzére – interjú
Eidenpenz József | 2015. december 2. 06:08
Nem biztos, hogy lépést tart az inflációval a megtakarításunk értéke a következő években, nagyon oda kell figyelni, mibe fektetünk. Milyen alapfajtákat érdemes választania most a kisbefektetőknek? Merre tart a magyar alapkezelői piac? Interjú az Erste Alapkezelő vezérigazgatójával, Mesterházy Györggyel.
Személyes pénzügyek Az első csatát megnyerték – minden nyugdíjpénztár teljesítette a 70 százalékos arányt
Privátbankár.hu | 2015. május 1. 08:35
Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot áprilisban - derül ki a kasszák honlapján közzétett tájékoztatásokból.
Személyes pénzügyek Kérdéses nyugdíjforintok: ezért veszi el az állam, ami visszajárna az alkotmány szerint
Zsiborás Gergő | 2013. május 22. 06:10
Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.
Pénzügyi szektor Sokba kerül a bankolás? 8+1 remek módszer a spórolásra
Eidenpenz József | 2013. május 7. 06:20
Nem elég, hogy tranzakciós adót kell fizetni, még a kamatok is rekord alacsonyra süllyedtek az idén. Nagyon észnél kell lenni, hogy valaki egyáltalán reálkamatot érjen el, ügyelni kell minden apró részletre. A legfontosabb, hogy számoljunk, gondolkodjunk. Ébresztő!
Befektetési alapok „Szerethetik-e a magyar háziasszonyok a tőkevédett befektetési alapokat?”
Eidenpenz József | 2013. május 2. 12:59
Ezt a címet adta a PSZÁF sajtóbeszélgetésének, amiből már eleve érződik némi kételkedés. A kisbefektetők 83 százaléka ugyanis nem érte el az öt, felük pedig a három százalékot sem éves szinten a tőkevédett alapokkal, ráadásul tíz százalék feletti hozamot csak négy alap tudott felmutatni több év alatt.
Személyes pénzügyek Jogsértő a magánnyugdíj-pénztári befizetések részleges elvonása
Privátbankár.hu | 2013. január 27. 12:49
Az ombudsman szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíjpénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása. Szabó Máté hivatala vasárnap tájékoztatta erről az MTI-t.
Személyes pénzügyek Újabb nyugdíjpénztári forintokhoz juthat a büdzsé
Privátbankár.hu | 2012. november 23. 13:08
AZ OTP Magánnyugdíjpénztár december eleji közgyűlésének napirendi pontjai között szerepel a jogutód nélküli megszűnés. A bank kihátrált a nyugdíjkassza mögül.
Személyes pénzügyek Vége az Aegon magánkasszájának: jár-e reálhozam a visszalépőknek?
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 16:59
Az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 2012.05.31-ei küldöttközgyűlése döntést hozott a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszűnéséről, azaz a végelszámolás megindításáról. A végelszámolás kezdő napja 2012. július 1.
Személyes pénzügyek Burkolt beismerés: az állam rosszul járt a nyugdíjtőzsdével
Privátbankár.hu | 2012. május 21. 14:35
Módosítaná a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) számára.
Személyes pénzügyek Itt vannak a végleges adatok: a tagok negyede otthagyta a pénztárát
Zsiborás Gergő | 2012. április 6. 15:03
24 907 pénztártag gondolta meg magát tavaly január óta, ők most úgy döntöttek, mégis az állami nyugdíjrendszert választják. Az előzetesen várthoz képest mindenképp meglepetés, hogy a tagok negyede végül visszalépett a tb-be.
Személyes pénzügyek Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán
Zsiborás Gergő | 2012. március 22. 06:13
Kevesebb mint 10 nap múlva a magánpénztári tagoknak újra dönteniük kell - de fogódzót nem nagyon kapnak sem az államtól, és a kasszák sem kapkodtak. 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztáraknál, de nemcsak az ő nyugdíjuk kérdéses. Sehol sincsenek még az egyéni számlák, a nyugdíjrendszerből pedig kikerült 3000 milliárd forint.
Személyes pénzügyek Adómentességgel csalogatja a pénztártagokat az NGM
Zsiborás Gergő | 2012. március 14. 09:32
Sok a bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak körül továbbra is, fény nincs az alagút végén: adómentesség viszont lesz - legalább is azoknak, akik március 31-ig úgy döntenek, hogy átlépnek az állami rendszerbe. Az adómentesség csak akkor él, ha lesz egyáltalán reálhozamuk.
Makro / Külgazdaság Hiába minden, csak nem akar beindulni a fogyasztás
Nagy Zsófia | 2012. február 29. 06:19
A hazai gazdaság teljesítményének alakulása szempontjából kiemelt fontosságú a belső fogyasztás: addig nem is igazán beszélhetünk kilábalásról, amíg a lakosság nem lesz újra képes a válságot megelőzőhöz mérhető mértékű vásárlásra. A feltételek azonban időközben alaposan átrendeződtek: kevesebb munka és hitel, magasabb törlesztőrészletek és alacsonyabb reálbérek tompítják a magyarok vásárlási kedvét. A várva-várt fellendülésnek egyelőre nem igazán látni a nyomát.
Személyes pénzügyek Küzdenek a magánnyugdíjpénztárak: a dacnak ára van, csak legyen, aki fizeti
Zsiborás Gergő | 2012. február 22. 06:13
A magánpénztárak továbbra sem kapták meg a KEHI-vizsgálat eredményét, úgy tudjuk feljelentés sem született a pénztári vezetők ellen. A magánkasszák két héten belül bejelenthetik, hogy milyen formában működnek tovább, ha egyáltalán fenn akarnak maradni, a tagoknak így egy hónapja lesz még gondolkozni a maradáson. A tagság elszántnak tűnik, de a "dacnak" ára van. Mennyi - és mire mennek majd el ezek a pénzek?
Személyes pénzügyek Egyelőre nem nagyon mozgolódnak a pénztártagok
Privátbankár.hu | 2012. február 17. 10:00
A magánnyugdíjpénztáraknál egyelőre nem tolonganak azok az ügyfelek, akik visszalépnének az állami rendszerbe - derül ki a Napi Gazdaság által készített felmérésből. A lapnak nyilatkozó pénztárak elmondása szerint eddig alig 10-20 ügyfél jelezte, hogy mégsem tartja meg tagságát.
Személyes pénzügyek Reálhozam vagy rendes nyugdíj? Ezek közül választhatnak a pénztártagok
Zsiborás Gergő | 2012. január 10. 11:33
Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem. Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.
Személyes pénzügyek Reálhozamok: milliárdok maradtak a Postánál
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 06:09
Normál kapacitásának kétszeresével tudta szinte panasz nélkül kiutalni a reálhozamokat a Posta úgy, hogy sokan még csak az eredeti címüket sem adták meg. Így is közel 1,8 milliárd forintnyi reálhozam maradt a Postánál, miközben kalkulációink szerint a cég pénzforgalmi szolgáltatóként 2 milliárd forint körüli összeget kasszírozott a nyugdíjreformon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG