<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A hazai gazdaság teljesítményének alakulása szempontjából kiemelt fontosságú a belső fogyasztás: addig nem is igazán beszélhetünk kilábalásról, amíg a lakosság nem lesz újra képes a válságot megelőzőhöz mérhető mértékű vásárlásra. A feltételek azonban időközben alaposan átrendeződtek: kevesebb munka és hitel, magasabb törlesztőrészletek és alacsonyabb reálbérek tompítják a magyarok vásárlási kedvét. A várva-várt fellendülésnek egyelőre nem igazán látni a nyomát.

A legfrissebb kiskereskedelmi adatok szerint a forgalom jelentősen bővült tavaly decemberben. Az adatokból azonban nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, ugyanis több tényező sem támasztja alá a hazai fogyasztás további növekedését. A kiugróan jó év végi adat részben szezonális hatásoknak, az ünnepi nagybevásárlásoknak volt köszönhető, másrészről a januári áfa-emelés miatt a hazai fogyasztók nagy része dönthetett úgy, hogy előrehozza a fogyasztását, esetlegesen felélik a nyáron kézhez kapott reálhozamokat.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe is alátámasztja, hogy a decemberi megugrásnak várhatóan nem lesz folytatása. Eszerint januárban a fogyasztók a pénzügyi helyzetüket sokkal rosszabbnak ítélték meg, mint egy éve; az index legutóbbi januári értéke 2009 novemberében volt ugyanilyen alacsony. Ráadásul a fogyasztók várakozásai is jelentősen romlottak.

A kormány korábbi fogyasztásélénkítőnek szánt lépései sem jártak érzékelhető eredménnyel. Az egykulcsos szja nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a magasabb jövedelemmel rendelkezők az adóváltozások hatására érdemben nem növelték fogyasztásukat. Mindezek mellett a nyár végén kifizetett, a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításakor az államhoz átkerült tagok számára kiutalt reálhozamok sem növelték a fogyasztást.

Arra sem lehet számítani, hogy a végtörlesztésben részt vett adósok fogyasztása majd emelkedni fog: az adatok alapján azok az adósok éltek a végtörlesztés lehetőségével, akiknek volt elegendő magánmegtakarításuk – ezt azonban nagyrészt fel is használtak arra, hogy kiszálljanak devizahitelükből.

Az idei évi fogyasztást mindezek mellett az árfolyamgát rendszere is befolyásolhatja. Az új típusú árfolyamgáttal az adósok nagy része mentesül az egyre nehezebben kigazdálkodható törlesztőrészletek egy része alól. A törlesztési és a valós árfolyam közötti különbözet a tőkerészre vetítve tovább gyarapodik majd a gyűjtőszámlán, melyet legkésőbb 5 év leteltével kell elkezdeni törleszteni. Bár valamennyi pénz így egy időre tényleg az adósoknál marad, ami akár fogyasztásra is ösztönözhet, minden bizonnyal sokan takarékoskodni fognak,  növelik megtakarításaikat, hogy a jövőben vissza tudják majd fizetni a gyűjtőszámlán halmozódó összeget is, ezért óvatosabb fogyasztási viselkedés lehet rájuk jellemző.

Mindemellett természetesen lehetnek olyan jelzáloghitellel rendelkezők, akik fogyasztása a csökkenő terhek miatt növekedni fog, ám számuk egyelőre még nem ismert, végleges becslést pedig majd csak 2012 végén lehet adni, mivel az árfolyamgát rendszerébe az év végéig lehet belépni. A jegybank előzetes becslése szerint mindazonáltal a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás éves szinten 0,4 százalékponttal növelheti a háztartások fogyasztását.

A fogyasztókat azonban további óvatosságra intheti a makrogazdasági környezet kedvezőtlen alakulása és a külső konjunktúra fokozatosan romló kilátása is. Ennek ellenére nem csak a világgazdasági környezet romlása van negatív hatással a belső fogyasztásra, de a hazai tényezők sem festenek javuló képet. Az idei évben az előzetes becslések szerint a munkavállalók reálbére immáron ötödik éve csökken - vagyis a nominális bérek nem nőnek az infláció várható mértékénél jobban, így ugyanazért a pénzért kevesebb árut tudunk a kosarunkba pakolni. Az árak idei évi emelkedésében nagy szerepe van a jövedéki adók és az áfa-kulcs emelésének is. Ezek az intézkedések leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintik kedvezőtlenül, hiszen a jövedelmük legnagyobb hányadát fogyasztásra költik.

A bérdinamika lassulása mellett a foglalkoztatottság sem kezdett el drámaian javulni - sőt, az idei évre vonatkozóan a legtöbb cég elbocsátásokat tervez, ilyen helyzetben pedig a legtöbb háztartás igyekszik megtakarítani, felkészülni a szűkösebb időkre. A kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt egyre nagyobb bizonytalanság övezi a munkavállalók biztos jövedelmét, ráadásul számos munkavállaló az év első hónapjaiban bérének csökkenését tapasztalta. Habár a kormány az adórendszer vesztesei számára kidolgozta a bérkompenzációt, még így is lesznek jópáran, akik a magasabb árak mellett jövedelmük csökkenésével kell, hogy számoljanak. Esetükben a fogyasztás bővülésére az esély nagyon halovány.

A fogyasztást befolyásoló belső tényezők közül a hitelezéssel is vannak gondok. A korábban tapasztalt hitelszűke a bankszektorra nehezedő, elsősorban a végtörlesztés és a különadó jelentette terhek, az arányaiban növekvő nem teljesítő hitelállomány valamint a válság miatt továbbra sem csökkenő kockázatok miatt az idei évre is jellemző lesz, ami miatt a bankok vélhetően nem fogják a hazai lakosságot elhalmozni hitelekkel, így ez sem lehet a fogyasztás beindításának motorja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG