1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hazai gazdaság teljesítményének alakulása szempontjából kiemelt fontosságú a belső fogyasztás: addig nem is igazán beszélhetünk kilábalásról, amíg a lakosság nem lesz újra képes a válságot megelőzőhöz mérhető mértékű vásárlásra. A feltételek azonban időközben alaposan átrendeződtek: kevesebb munka és hitel, magasabb törlesztőrészletek és alacsonyabb reálbérek tompítják a magyarok vásárlási kedvét. A várva-várt fellendülésnek egyelőre nem igazán látni a nyomát.

A legfrissebb kiskereskedelmi adatok szerint a forgalom jelentősen bővült tavaly decemberben. Az adatokból azonban nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, ugyanis több tényező sem támasztja alá a hazai fogyasztás további növekedését. A kiugróan jó év végi adat részben szezonális hatásoknak, az ünnepi nagybevásárlásoknak volt köszönhető, másrészről a januári áfa-emelés miatt a hazai fogyasztók nagy része dönthetett úgy, hogy előrehozza a fogyasztását, esetlegesen felélik a nyáron kézhez kapott reálhozamokat.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe is alátámasztja, hogy a decemberi megugrásnak várhatóan nem lesz folytatása. Eszerint januárban a fogyasztók a pénzügyi helyzetüket sokkal rosszabbnak ítélték meg, mint egy éve; az index legutóbbi januári értéke 2009 novemberében volt ugyanilyen alacsony. Ráadásul a fogyasztók várakozásai is jelentősen romlottak.

A kormány korábbi fogyasztásélénkítőnek szánt lépései sem jártak érzékelhető eredménnyel. Az egykulcsos szja nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a magasabb jövedelemmel rendelkezők az adóváltozások hatására érdemben nem növelték fogyasztásukat. Mindezek mellett a nyár végén kifizetett, a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításakor az államhoz átkerült tagok számára kiutalt reálhozamok sem növelték a fogyasztást.

Arra sem lehet számítani, hogy a végtörlesztésben részt vett adósok fogyasztása majd emelkedni fog: az adatok alapján azok az adósok éltek a végtörlesztés lehetőségével, akiknek volt elegendő magánmegtakarításuk – ezt azonban nagyrészt fel is használtak arra, hogy kiszálljanak devizahitelükből.

Az idei évi fogyasztást mindezek mellett az árfolyamgát rendszere is befolyásolhatja. Az új típusú árfolyamgáttal az adósok nagy része mentesül az egyre nehezebben kigazdálkodható törlesztőrészletek egy része alól. A törlesztési és a valós árfolyam közötti különbözet a tőkerészre vetítve tovább gyarapodik majd a gyűjtőszámlán, melyet legkésőbb 5 év leteltével kell elkezdeni törleszteni. Bár valamennyi pénz így egy időre tényleg az adósoknál marad, ami akár fogyasztásra is ösztönözhet, minden bizonnyal sokan takarékoskodni fognak,  növelik megtakarításaikat, hogy a jövőben vissza tudják majd fizetni a gyűjtőszámlán halmozódó összeget is, ezért óvatosabb fogyasztási viselkedés lehet rájuk jellemző.

Mindemellett természetesen lehetnek olyan jelzáloghitellel rendelkezők, akik fogyasztása a csökkenő terhek miatt növekedni fog, ám számuk egyelőre még nem ismert, végleges becslést pedig majd csak 2012 végén lehet adni, mivel az árfolyamgát rendszerébe az év végéig lehet belépni. A jegybank előzetes becslése szerint mindazonáltal a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás éves szinten 0,4 százalékponttal növelheti a háztartások fogyasztását.

A fogyasztókat azonban további óvatosságra intheti a makrogazdasági környezet kedvezőtlen alakulása és a külső konjunktúra fokozatosan romló kilátása is. Ennek ellenére nem csak a világgazdasági környezet romlása van negatív hatással a belső fogyasztásra, de a hazai tényezők sem festenek javuló képet. Az idei évben az előzetes becslések szerint a munkavállalók reálbére immáron ötödik éve csökken - vagyis a nominális bérek nem nőnek az infláció várható mértékénél jobban, így ugyanazért a pénzért kevesebb árut tudunk a kosarunkba pakolni. Az árak idei évi emelkedésében nagy szerepe van a jövedéki adók és az áfa-kulcs emelésének is. Ezek az intézkedések leginkább az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintik kedvezőtlenül, hiszen a jövedelmük legnagyobb hányadát fogyasztásra költik.

A bérdinamika lassulása mellett a foglalkoztatottság sem kezdett el drámaian javulni - sőt, az idei évre vonatkozóan a legtöbb cég elbocsátásokat tervez, ilyen helyzetben pedig a legtöbb háztartás igyekszik megtakarítani, felkészülni a szűkösebb időkre. A kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt egyre nagyobb bizonytalanság övezi a munkavállalók biztos jövedelmét, ráadásul számos munkavállaló az év első hónapjaiban bérének csökkenését tapasztalta. Habár a kormány az adórendszer vesztesei számára kidolgozta a bérkompenzációt, még így is lesznek jópáran, akik a magasabb árak mellett jövedelmük csökkenésével kell, hogy számoljanak. Esetükben a fogyasztás bővülésére az esély nagyon halovány.

A fogyasztást befolyásoló belső tényezők közül a hitelezéssel is vannak gondok. A korábban tapasztalt hitelszűke a bankszektorra nehezedő, elsősorban a végtörlesztés és a különadó jelentette terhek, az arányaiban növekvő nem teljesítő hitelállomány valamint a válság miatt továbbra sem csökkenő kockázatok miatt az idei évre is jellemző lesz, ami miatt a bankok vélhetően nem fogják a hazai lakosságot elhalmozni hitelekkel, így ez sem lehet a fogyasztás beindításának motorja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG