TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.

Raymond Ma hongkongi portfólió-menedzser a Fidelity International konferenciáján Kína idei teljesítményét nagyon jónak tartotta. Ennek egyik oka a kínai kormány reformjaiban rejlik, amelyek a kínálati oldalt érintik, a kapacitásokat csökkentették. Kína korábban rengeteg pénzt fektetett beruházásokba, túlkapacitások alakultak ki, a kapacitások kihasználtsága csak 70 százalékos volt. A cél most a 85 százalék elérése.

Az utóbbi években az egyes tartományok nagy beruházásokat végeztek, hogy saját teljesítményüket, gazdasági erejüket, tekintélyüket növeljék, nagyobbnak láttassák. Ezt pedig nem hajlandók leépíteni, a központi kormány ez irányú utasításait elszabotálták. Ezért nemrég a kormányzat katonaságot küldött ki a környezet védelmében a nem megfelelő termelés, a környezetszennyező beruházások megfigyelésére, a felesleges kapacitások leépítésére. Ahol nem megfelelő termelést találnak, egyszerűen elvágják az áramforrásokat – mondta Ma.

Inflációs árfolyamnyereség

Ennek eredményeképp csökkent a termelés és a kisebb kínálat miatt nőttek az árak, hat százalékra ugrott az infláció. Az áremelkedés miatt növekedett a cégek árbevétele is, ami a tőzsdei cégek egy részvényre jutó nyereségét is emelte. Kínában tehát nem a kereslet növekedése, hanem a kínálat csökkenése miatt nőttek az árak.

Több magyar eszköz, mint lengyel

A Fidelity International 7000 alkalmazottal 25 országban van jelen, 400 profi vagyonkezelővel dolgozik. Közép-Kelet-Európában mintegy 1,4 milliárd dollárt kezel, ennek közel harmada, több mint 450 millió dollár magyar eszköz – derült ki Adam Lessing régióigazgató elmondásából. Ez utóbbi valamivel több, mint Lengyelország részesedése. Al-Hilal István értékesítési igazgatóhelyettes szerint 14 alapjuk érhető el forintban denominálva is, egy részüknél a devizakockázatot is fedezték.

Egy másik nagy reform az volt, hogy a nagy iparvállalatoknál a kulcsvezetők egy részét már könnyebben el lehet bocsátani, mint korábban. Érdekeltségi rendszerükön is javítottak. Pénzügyi reformot is végrehajtottak. A Kommunista Párt októberben esedékes kongresszusa nagyon fontos a következő öt év szempontjából, ami azt döntheti el, hogyan fog a hatalom megoszlani, és a politika mennyire fog belefolyni a gazdaságba.

Nem menekül a tőke

Egy harmadik ok, amiért idén a kínai piac nagyon jól teljesít, tulajdonképpen jelentős részben szerencse. A jüan (renminbi) további leértékelődésére vonatkozó várakozások mérséklődtek. Eközben a tőkekiáramlás lassult, a piacok bizalma Kínával szemben nőtt.

A kínai növekedést egyre inkább a fogyasztás húzza, ahogy az emberek jövedelme is nő. Sok részpiacon tapasztalható két számjegyű bővülés, a belföldi repülőutaktól kezdve a biztosítási ágazat növekedéséig. Más országoknál például azt tapasztalták, hogy ha az egy főre jutó GDP tízezer dollár fölé nő, rohamosan növekszik a biztosítók díjbevétele. Jelenleg a kínai GDP nagyon erősen közelít ehhez a szinthez.

Már nem olcsó másolatokat gyárt

A kínai oktatásban vagy az internet-penetrációban is meredek bővülés tapasztalható. Szédítő ütemben nő a mobilinternet és az e-kereskedelem is. A legfontosabbnak a szakértő azonban azt tartja, hogy Kína már nem csak a fejlettebb országok termékeinek másolásából él.

Tavaly év végén 50 százalék felett a mobilinternet-penetráció,
700 millió közelében a felhasználók száma (Fidelity)

Amikor ugyanis 2000-ben a világkereskedelmi szervezethez csatlakozott, olcsó volt az országban minden, legfőképpen a munkaerő költsége vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos ráfordítások. Akkoriban ezért áramlott oda óriási mennyiségű tőke és volt két számjegyű a növekedés.

Kína, a jól képzett agyak országa

Mivel már egyre növekednek a gyártási költségek az országban, drágább a munkaerő és többet költenek környezetvédelemre, nem tudják tartani ezt a szintet. A növekedés jövőbeli mozgatórugója Raymond Ma szerint a képzett munkaerő lehet. Régebben 26 millió fiatalból tízmillió ment egyetemre, 16 millió pedig a termelésbe, sokszor a multikhoz dolgozni.

Raymond Ma (Fidelity)

Ma 16 millióból nyolc egyetemre megy, nyolc a gyárakba, az arányok megváltoztak. A munkaerő egyre jobban keres, fizikai munkásokból pedig a gépesítés ellenére is hiány van. (Az értelmiségiek kezdő fizetése ugyanakkor alacsony.) A sokmilliós képzett értelmiség képességeinek kihasználása lehet a következő hajtóerő, ami már meg is mutatkozik abban, hogy a kutatás-fejlesztési kiadások Kínában rohamosan emelkednek.

Az autó csak egy nagy mobiltelefon

Raymond Ma szerint nemcsak a mobiltelefon-ipar, hanem a „big data” (nagy adathalmazok feldolgozása), a robotok, a felhő-technológia (interneten történő adattárolás), a mesterséges intelligencia is mind-mind hatalmas lehetőséget jelentenek a kínai cégeknek. A kínaiak az energiatakarékos elektromos autók terén is jól állnak.

A jövő autója lényegében egy nagy mobiltelefon lesz” – mondta egy vállalatvezető, és ha így lesz, akkor Kínának különösen jó esélyei vannak vezető gyártóvá válni. A big data terén pedig a hatalmas népesség miatt kialakuló óriási adatbázisok segítségével lehet sikereket elérni, ekkora adathalmaza csak az amerikaiaknak van.

Kockázatok és mellékhatások

Kínában az elemző öt fő kockázatot különböztet meg. A reformok, gazdaságélénkítési programok leállhatnak, vagy azok végrehajtása megakadhat. A nem teljesítő hitelek állománya is megugorhat, hitelválság alakulhat ki. Inflációs nyomás jelentkezhet. Volatilissá válhat a jüan (megnőhet az árfolyam ingadozása). Végül a tőkekiáramlás is újra megerősödhet.

Oli Shakir-Khalil, a feltörekvő piaci kötvények termékspecialistája szerint a feltörekvő piacok fix kamatozású kötvények hozam szempontjából még mindig attraktívak, de elég sok kockázat tornyosul a láthatáron. A Fidelity International 65 országban 50 devizában figyeli a a kötvénypiaci folyamatokat.

Sok kedvező körülmény

Nagyon nehéz jelenleg fix kamatozású papírokkal hozamokkal elérni, bár a feltörekvő iaci kötvények teljesítménye az év eddig eltelt részében vonzó volt. A feltörekvő piacokat sok minden segítette, a gazdasági növekedés kedvező volt, Kína volt a fejlődés motorja. A központi bankok politikája támogató volt. A nyersanyagpiacok, ha nem is feltétlenül emelkedtek, legalább stabilizálódtak az utóbbi időben. A dollár gyengülése is a feltörekvőknek kedvezett. (Sokan dollárban adósodtak el.)

Legalább ott van reálkamat

A feltörekvő piacok növekedésének lendülete stabil, de a felhők egyike az égen, hogy ezen országok hiteleinek minősítése visszaesett. A kockázatok egyike a Fed kamatemelési sorozatában rejlik, ami növeli a dollárhitelek terheit. Ezzel párhuzamosan a feltörekvő országok költségvetési hiányai nőttek, viszont a devizatartalékok szintje is csúcson van.

Évtizedes csúcson a fejlett és a fejlődő (EM) reálhozamok különbsége (Fidelity)

A reálkamatok igen magasak a feltörekvő piacokon, miközben az infláció csökkenő pályán van. Ezért a Fidelity szerint érdemes magas hozamokkal hosszú durációjú (átlagos hátralevő futamidejű) kötvényeket vásárolni. Különösen dél-amerikai országokban, mint Brazília, Peru.

Galamblelkű MNB

Ami Magyarországot illeti, a „központi bank nagyon galamblelkű”, azaz a kamatcsökkentést, könnyítést támogatja – derült ki az előadásból. (Szeptember 19-én hoztak utoljára könnyítő, a kamatokat lefelé nyomó intézkedéseket – a szerk.) Az infláció ugyanakkor emelkedett, a munkanélküliség alacsony, a bérek meredeken emelkednek. A Fidelity a hozamesés ellenére továbbra is kiemelt célpontként kezeli a magyar kötvénypiacot.

Az USA-ban a Fed mérlegének kezdődő leépítése várhatóan ingadozásokat okoz majd a kötvénypiacokon. Egy másik kockázat Kínából indulhat ki, ha ott is leáll a hitelek bővülése és szigorítási ciklusba kezdenek.

Ezek a vonzó célpontok

A helyi devizákban való befektetés a szakember szerint vonzó lehetőség, de egyben óvatosságra is int a Kínából kiinduló veszélyek, mint a növekedés leállása miatt. A Fidelity térképén fontos kötvénypiaci célpontokként a helyi devizában nézve Kolumbia, Brazília, Peru, Tajvan, Dél-Korea, Oroszország és Magyarország, Indonézia és Thaiföld szerepelnek. Kemény valutában pedig még további országok is, mint Törökország, Ukrajna, Mexikó, Kazahsztán, Egyiptom, Argentína, Elefántcsontpart, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek, Azerbajdzsán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél