8p
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.

Raymond Ma hongkongi portfólió-menedzser a Fidelity International konferenciáján Kína idei teljesítményét nagyon jónak tartotta. Ennek egyik oka a kínai kormány reformjaiban rejlik, amelyek a kínálati oldalt érintik, a kapacitásokat csökkentették. Kína korábban rengeteg pénzt fektetett beruházásokba, túlkapacitások alakultak ki, a kapacitások kihasználtsága csak 70 százalékos volt. A cél most a 85 százalék elérése.

Az utóbbi években az egyes tartományok nagy beruházásokat végeztek, hogy saját teljesítményüket, gazdasági erejüket, tekintélyüket növeljék, nagyobbnak láttassák. Ezt pedig nem hajlandók leépíteni, a központi kormány ez irányú utasításait elszabotálták. Ezért nemrég a kormányzat katonaságot küldött ki a környezet védelmében a nem megfelelő termelés, a környezetszennyező beruházások megfigyelésére, a felesleges kapacitások leépítésére. Ahol nem megfelelő termelést találnak, egyszerűen elvágják az áramforrásokat – mondta Ma.

Inflációs árfolyamnyereség

Ennek eredményeképp csökkent a termelés és a kisebb kínálat miatt nőttek az árak, hat százalékra ugrott az infláció. Az áremelkedés miatt növekedett a cégek árbevétele is, ami a tőzsdei cégek egy részvényre jutó nyereségét is emelte. Kínában tehát nem a kereslet növekedése, hanem a kínálat csökkenése miatt nőttek az árak.

Több magyar eszköz, mint lengyel

A Fidelity International 7000 alkalmazottal 25 országban van jelen, 400 profi vagyonkezelővel dolgozik. Közép-Kelet-Európában mintegy 1,4 milliárd dollárt kezel, ennek közel harmada, több mint 450 millió dollár magyar eszköz – derült ki Adam Lessing régióigazgató elmondásából. Ez utóbbi valamivel több, mint Lengyelország részesedése. Al-Hilal István értékesítési igazgatóhelyettes szerint 14 alapjuk érhető el forintban denominálva is, egy részüknél a devizakockázatot is fedezték.

Egy másik nagy reform az volt, hogy a nagy iparvállalatoknál a kulcsvezetők egy részét már könnyebben el lehet bocsátani, mint korábban. Érdekeltségi rendszerükön is javítottak. Pénzügyi reformot is végrehajtottak. A Kommunista Párt októberben esedékes kongresszusa nagyon fontos a következő öt év szempontjából, ami azt döntheti el, hogyan fog a hatalom megoszlani, és a politika mennyire fog belefolyni a gazdaságba.

Nem menekül a tőke

Egy harmadik ok, amiért idén a kínai piac nagyon jól teljesít, tulajdonképpen jelentős részben szerencse. A jüan (renminbi) további leértékelődésére vonatkozó várakozások mérséklődtek. Eközben a tőkekiáramlás lassult, a piacok bizalma Kínával szemben nőtt.

A kínai növekedést egyre inkább a fogyasztás húzza, ahogy az emberek jövedelme is nő. Sok részpiacon tapasztalható két számjegyű bővülés, a belföldi repülőutaktól kezdve a biztosítási ágazat növekedéséig. Más országoknál például azt tapasztalták, hogy ha az egy főre jutó GDP tízezer dollár fölé nő, rohamosan növekszik a biztosítók díjbevétele. Jelenleg a kínai GDP nagyon erősen közelít ehhez a szinthez.

Már nem olcsó másolatokat gyárt

A kínai oktatásban vagy az internet-penetrációban is meredek bővülés tapasztalható. Szédítő ütemben nő a mobilinternet és az e-kereskedelem is. A legfontosabbnak a szakértő azonban azt tartja, hogy Kína már nem csak a fejlettebb országok termékeinek másolásából él.

Tavaly év végén 50 százalék felett a mobilinternet-penetráció,
700 millió közelében a felhasználók száma (Fidelity)

Amikor ugyanis 2000-ben a világkereskedelmi szervezethez csatlakozott, olcsó volt az országban minden, legfőképpen a munkaerő költsége vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos ráfordítások. Akkoriban ezért áramlott oda óriási mennyiségű tőke és volt két számjegyű a növekedés.

Kína, a jól képzett agyak országa

Mivel már egyre növekednek a gyártási költségek az országban, drágább a munkaerő és többet költenek környezetvédelemre, nem tudják tartani ezt a szintet. A növekedés jövőbeli mozgatórugója Raymond Ma szerint a képzett munkaerő lehet. Régebben 26 millió fiatalból tízmillió ment egyetemre, 16 millió pedig a termelésbe, sokszor a multikhoz dolgozni.

Raymond Ma (Fidelity)

Ma 16 millióból nyolc egyetemre megy, nyolc a gyárakba, az arányok megváltoztak. A munkaerő egyre jobban keres, fizikai munkásokból pedig a gépesítés ellenére is hiány van. (Az értelmiségiek kezdő fizetése ugyanakkor alacsony.) A sokmilliós képzett értelmiség képességeinek kihasználása lehet a következő hajtóerő, ami már meg is mutatkozik abban, hogy a kutatás-fejlesztési kiadások Kínában rohamosan emelkednek.

Az autó csak egy nagy mobiltelefon

Raymond Ma szerint nemcsak a mobiltelefon-ipar, hanem a „big data” (nagy adathalmazok feldolgozása), a robotok, a felhő-technológia (interneten történő adattárolás), a mesterséges intelligencia is mind-mind hatalmas lehetőséget jelentenek a kínai cégeknek. A kínaiak az energiatakarékos elektromos autók terén is jól állnak.

A jövő autója lényegében egy nagy mobiltelefon lesz” – mondta egy vállalatvezető, és ha így lesz, akkor Kínának különösen jó esélyei vannak vezető gyártóvá válni. A big data terén pedig a hatalmas népesség miatt kialakuló óriási adatbázisok segítségével lehet sikereket elérni, ekkora adathalmaza csak az amerikaiaknak van.

Kockázatok és mellékhatások

Kínában az elemző öt fő kockázatot különböztet meg. A reformok, gazdaságélénkítési programok leállhatnak, vagy azok végrehajtása megakadhat. A nem teljesítő hitelek állománya is megugorhat, hitelválság alakulhat ki. Inflációs nyomás jelentkezhet. Volatilissá válhat a jüan (megnőhet az árfolyam ingadozása). Végül a tőkekiáramlás is újra megerősödhet.

Oli Shakir-Khalil, a feltörekvő piaci kötvények termékspecialistája szerint a feltörekvő piacok fix kamatozású kötvények hozam szempontjából még mindig attraktívak, de elég sok kockázat tornyosul a láthatáron. A Fidelity International 65 országban 50 devizában figyeli a a kötvénypiaci folyamatokat.

Sok kedvező körülmény

Nagyon nehéz jelenleg fix kamatozású papírokkal hozamokkal elérni, bár a feltörekvő iaci kötvények teljesítménye az év eddig eltelt részében vonzó volt. A feltörekvő piacokat sok minden segítette, a gazdasági növekedés kedvező volt, Kína volt a fejlődés motorja. A központi bankok politikája támogató volt. A nyersanyagpiacok, ha nem is feltétlenül emelkedtek, legalább stabilizálódtak az utóbbi időben. A dollár gyengülése is a feltörekvőknek kedvezett. (Sokan dollárban adósodtak el.)

Legalább ott van reálkamat

A feltörekvő piacok növekedésének lendülete stabil, de a felhők egyike az égen, hogy ezen országok hiteleinek minősítése visszaesett. A kockázatok egyike a Fed kamatemelési sorozatában rejlik, ami növeli a dollárhitelek terheit. Ezzel párhuzamosan a feltörekvő országok költségvetési hiányai nőttek, viszont a devizatartalékok szintje is csúcson van.

Évtizedes csúcson a fejlett és a fejlődő (EM) reálhozamok különbsége (Fidelity)

A reálkamatok igen magasak a feltörekvő piacokon, miközben az infláció csökkenő pályán van. Ezért a Fidelity szerint érdemes magas hozamokkal hosszú durációjú (átlagos hátralevő futamidejű) kötvényeket vásárolni. Különösen dél-amerikai országokban, mint Brazília, Peru.

Galamblelkű MNB

Ami Magyarországot illeti, a „központi bank nagyon galamblelkű”, azaz a kamatcsökkentést, könnyítést támogatja – derült ki az előadásból. (Szeptember 19-én hoztak utoljára könnyítő, a kamatokat lefelé nyomó intézkedéseket – a szerk.) Az infláció ugyanakkor emelkedett, a munkanélküliség alacsony, a bérek meredeken emelkednek. A Fidelity a hozamesés ellenére továbbra is kiemelt célpontként kezeli a magyar kötvénypiacot.

Az USA-ban a Fed mérlegének kezdődő leépítése várhatóan ingadozásokat okoz majd a kötvénypiacokon. Egy másik kockázat Kínából indulhat ki, ha ott is leáll a hitelek bővülése és szigorítási ciklusba kezdenek.

Ezek a vonzó célpontok

A helyi devizákban való befektetés a szakember szerint vonzó lehetőség, de egyben óvatosságra is int a Kínából kiinduló veszélyek, mint a növekedés leállása miatt. A Fidelity térképén fontos kötvénypiaci célpontokként a helyi devizában nézve Kolumbia, Brazília, Peru, Tajvan, Dél-Korea, Oroszország és Magyarország, Indonézia és Thaiföld szerepelnek. Kemény valutában pedig még további országok is, mint Törökország, Ukrajna, Mexikó, Kazahsztán, Egyiptom, Argentína, Elefántcsontpart, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek, Azerbajdzsán.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16685 16630 16700 +0,51% 16685 16695 380 070 955 HUF 2024-03-28 10:52:02
MOL 2950 2938 2952 +1,03% 2950 2952 178 100 474 HUF 2024-03-28 10:51:23
MTELEKOM 896 890 896 +0,67% 895 896 13 133 822 HUF 2024-03-28 10:52:19
RICHTER 9350 9295 9350 +0,92% 9350 9355 123 118 225 HUF 2024-03-28 10:51:50
OPUS 403 397 403 +0,50% 400 403 6 900 682 HUF 2024-03-28 10:27:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Kicsúszott az OTP lába alól a talaj
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG