<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.

Raymond Ma hongkongi portfólió-menedzser a Fidelity International konferenciáján Kína idei teljesítményét nagyon jónak tartotta. Ennek egyik oka a kínai kormány reformjaiban rejlik, amelyek a kínálati oldalt érintik, a kapacitásokat csökkentették. Kína korábban rengeteg pénzt fektetett beruházásokba, túlkapacitások alakultak ki, a kapacitások kihasználtsága csak 70 százalékos volt. A cél most a 85 százalék elérése.

Az utóbbi években az egyes tartományok nagy beruházásokat végeztek, hogy saját teljesítményüket, gazdasági erejüket, tekintélyüket növeljék, nagyobbnak láttassák. Ezt pedig nem hajlandók leépíteni, a központi kormány ez irányú utasításait elszabotálták. Ezért nemrég a kormányzat katonaságot küldött ki a környezet védelmében a nem megfelelő termelés, a környezetszennyező beruházások megfigyelésére, a felesleges kapacitások leépítésére. Ahol nem megfelelő termelést találnak, egyszerűen elvágják az áramforrásokat – mondta Ma.

Inflációs árfolyamnyereség

Ennek eredményeképp csökkent a termelés és a kisebb kínálat miatt nőttek az árak, hat százalékra ugrott az infláció. Az áremelkedés miatt növekedett a cégek árbevétele is, ami a tőzsdei cégek egy részvényre jutó nyereségét is emelte. Kínában tehát nem a kereslet növekedése, hanem a kínálat csökkenése miatt nőttek az árak.

Több magyar eszköz, mint lengyel

A Fidelity International 7000 alkalmazottal 25 országban van jelen, 400 profi vagyonkezelővel dolgozik. Közép-Kelet-Európában mintegy 1,4 milliárd dollárt kezel, ennek közel harmada, több mint 450 millió dollár magyar eszköz – derült ki Adam Lessing régióigazgató elmondásából. Ez utóbbi valamivel több, mint Lengyelország részesedése. Al-Hilal István értékesítési igazgatóhelyettes szerint 14 alapjuk érhető el forintban denominálva is, egy részüknél a devizakockázatot is fedezték.

Egy másik nagy reform az volt, hogy a nagy iparvállalatoknál a kulcsvezetők egy részét már könnyebben el lehet bocsátani, mint korábban. Érdekeltségi rendszerükön is javítottak. Pénzügyi reformot is végrehajtottak. A Kommunista Párt októberben esedékes kongresszusa nagyon fontos a következő öt év szempontjából, ami azt döntheti el, hogyan fog a hatalom megoszlani, és a politika mennyire fog belefolyni a gazdaságba.

Nem menekül a tőke

Egy harmadik ok, amiért idén a kínai piac nagyon jól teljesít, tulajdonképpen jelentős részben szerencse. A jüan (renminbi) további leértékelődésére vonatkozó várakozások mérséklődtek. Eközben a tőkekiáramlás lassult, a piacok bizalma Kínával szemben nőtt.

A kínai növekedést egyre inkább a fogyasztás húzza, ahogy az emberek jövedelme is nő. Sok részpiacon tapasztalható két számjegyű bővülés, a belföldi repülőutaktól kezdve a biztosítási ágazat növekedéséig. Más országoknál például azt tapasztalták, hogy ha az egy főre jutó GDP tízezer dollár fölé nő, rohamosan növekszik a biztosítók díjbevétele. Jelenleg a kínai GDP nagyon erősen közelít ehhez a szinthez.

Már nem olcsó másolatokat gyárt

A kínai oktatásban vagy az internet-penetrációban is meredek bővülés tapasztalható. Szédítő ütemben nő a mobilinternet és az e-kereskedelem is. A legfontosabbnak a szakértő azonban azt tartja, hogy Kína már nem csak a fejlettebb országok termékeinek másolásából él.

Tavaly év végén 50 százalék felett a mobilinternet-penetráció,
700 millió közelében a felhasználók száma (Fidelity)

Amikor ugyanis 2000-ben a világkereskedelmi szervezethez csatlakozott, olcsó volt az országban minden, legfőképpen a munkaerő költsége vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos ráfordítások. Akkoriban ezért áramlott oda óriási mennyiségű tőke és volt két számjegyű a növekedés.

Kína, a jól képzett agyak országa

Mivel már egyre növekednek a gyártási költségek az országban, drágább a munkaerő és többet költenek környezetvédelemre, nem tudják tartani ezt a szintet. A növekedés jövőbeli mozgatórugója Raymond Ma szerint a képzett munkaerő lehet. Régebben 26 millió fiatalból tízmillió ment egyetemre, 16 millió pedig a termelésbe, sokszor a multikhoz dolgozni.

Raymond Ma (Fidelity)

Ma 16 millióból nyolc egyetemre megy, nyolc a gyárakba, az arányok megváltoztak. A munkaerő egyre jobban keres, fizikai munkásokból pedig a gépesítés ellenére is hiány van. (Az értelmiségiek kezdő fizetése ugyanakkor alacsony.) A sokmilliós képzett értelmiség képességeinek kihasználása lehet a következő hajtóerő, ami már meg is mutatkozik abban, hogy a kutatás-fejlesztési kiadások Kínában rohamosan emelkednek.

Az autó csak egy nagy mobiltelefon

Raymond Ma szerint nemcsak a mobiltelefon-ipar, hanem a „big data” (nagy adathalmazok feldolgozása), a robotok, a felhő-technológia (interneten történő adattárolás), a mesterséges intelligencia is mind-mind hatalmas lehetőséget jelentenek a kínai cégeknek. A kínaiak az energiatakarékos elektromos autók terén is jól állnak.

A jövő autója lényegében egy nagy mobiltelefon lesz” – mondta egy vállalatvezető, és ha így lesz, akkor Kínának különösen jó esélyei vannak vezető gyártóvá válni. A big data terén pedig a hatalmas népesség miatt kialakuló óriási adatbázisok segítségével lehet sikereket elérni, ekkora adathalmaza csak az amerikaiaknak van.

Kockázatok és mellékhatások

Kínában az elemző öt fő kockázatot különböztet meg. A reformok, gazdaságélénkítési programok leállhatnak, vagy azok végrehajtása megakadhat. A nem teljesítő hitelek állománya is megugorhat, hitelválság alakulhat ki. Inflációs nyomás jelentkezhet. Volatilissá válhat a jüan (megnőhet az árfolyam ingadozása). Végül a tőkekiáramlás is újra megerősödhet.

Oli Shakir-Khalil, a feltörekvő piaci kötvények termékspecialistája szerint a feltörekvő piacok fix kamatozású kötvények hozam szempontjából még mindig attraktívak, de elég sok kockázat tornyosul a láthatáron. A Fidelity International 65 országban 50 devizában figyeli a a kötvénypiaci folyamatokat.

Sok kedvező körülmény

Nagyon nehéz jelenleg fix kamatozású papírokkal hozamokkal elérni, bár a feltörekvő iaci kötvények teljesítménye az év eddig eltelt részében vonzó volt. A feltörekvő piacokat sok minden segítette, a gazdasági növekedés kedvező volt, Kína volt a fejlődés motorja. A központi bankok politikája támogató volt. A nyersanyagpiacok, ha nem is feltétlenül emelkedtek, legalább stabilizálódtak az utóbbi időben. A dollár gyengülése is a feltörekvőknek kedvezett. (Sokan dollárban adósodtak el.)

Legalább ott van reálkamat

A feltörekvő piacok növekedésének lendülete stabil, de a felhők egyike az égen, hogy ezen országok hiteleinek minősítése visszaesett. A kockázatok egyike a Fed kamatemelési sorozatában rejlik, ami növeli a dollárhitelek terheit. Ezzel párhuzamosan a feltörekvő országok költségvetési hiányai nőttek, viszont a devizatartalékok szintje is csúcson van.

Évtizedes csúcson a fejlett és a fejlődő (EM) reálhozamok különbsége (Fidelity)

A reálkamatok igen magasak a feltörekvő piacokon, miközben az infláció csökkenő pályán van. Ezért a Fidelity szerint érdemes magas hozamokkal hosszú durációjú (átlagos hátralevő futamidejű) kötvényeket vásárolni. Különösen dél-amerikai országokban, mint Brazília, Peru.

Galamblelkű MNB

Ami Magyarországot illeti, a „központi bank nagyon galamblelkű”, azaz a kamatcsökkentést, könnyítést támogatja – derült ki az előadásból. (Szeptember 19-én hoztak utoljára könnyítő, a kamatokat lefelé nyomó intézkedéseket – a szerk.) Az infláció ugyanakkor emelkedett, a munkanélküliség alacsony, a bérek meredeken emelkednek. A Fidelity a hozamesés ellenére továbbra is kiemelt célpontként kezeli a magyar kötvénypiacot.

Az USA-ban a Fed mérlegének kezdődő leépítése várhatóan ingadozásokat okoz majd a kötvénypiacokon. Egy másik kockázat Kínából indulhat ki, ha ott is leáll a hitelek bővülése és szigorítási ciklusba kezdenek.

Ezek a vonzó célpontok

A helyi devizákban való befektetés a szakember szerint vonzó lehetőség, de egyben óvatosságra is int a Kínából kiinduló veszélyek, mint a növekedés leállása miatt. A Fidelity térképén fontos kötvénypiaci célpontokként a helyi devizában nézve Kolumbia, Brazília, Peru, Tajvan, Dél-Korea, Oroszország és Magyarország, Indonézia és Thaiföld szerepelnek. Kemény valutában pedig még további országok is, mint Törökország, Ukrajna, Mexikó, Kazahsztán, Egyiptom, Argentína, Elefántcsontpart, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek, Azerbajdzsán.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10565 10535 10770 -1,49% 0 0 4 451 433 345 Ft 2023-02-06 17:09:14
MOL 2682 2680 2744 -2,12% 0 0 860 237 796 Ft 2023-02-06 17:08:52
MTELEKOM 370 370 377 -1,46% 0 0 53 159 086 Ft 2023-02-06 17:06:36
RICHTER 8070 7965 8170 -0,37% 0 0 2 430 189 850 Ft 2023-02-06 17:05:04
OPUS 130 126 132 0,00% 0 0 35 717 853 Ft 2023-02-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG