<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.

Raymond Ma hongkongi portfólió-menedzser a Fidelity International konferenciáján Kína idei teljesítményét nagyon jónak tartotta. Ennek egyik oka a kínai kormány reformjaiban rejlik, amelyek a kínálati oldalt érintik, a kapacitásokat csökkentették. Kína korábban rengeteg pénzt fektetett beruházásokba, túlkapacitások alakultak ki, a kapacitások kihasználtsága csak 70 százalékos volt. A cél most a 85 százalék elérése.

Az utóbbi években az egyes tartományok nagy beruházásokat végeztek, hogy saját teljesítményüket, gazdasági erejüket, tekintélyüket növeljék, nagyobbnak láttassák. Ezt pedig nem hajlandók leépíteni, a központi kormány ez irányú utasításait elszabotálták. Ezért nemrég a kormányzat katonaságot küldött ki a környezet védelmében a nem megfelelő termelés, a környezetszennyező beruházások megfigyelésére, a felesleges kapacitások leépítésére. Ahol nem megfelelő termelést találnak, egyszerűen elvágják az áramforrásokat – mondta Ma.

Inflációs árfolyamnyereség

Ennek eredményeképp csökkent a termelés és a kisebb kínálat miatt nőttek az árak, hat százalékra ugrott az infláció. Az áremelkedés miatt növekedett a cégek árbevétele is, ami a tőzsdei cégek egy részvényre jutó nyereségét is emelte. Kínában tehát nem a kereslet növekedése, hanem a kínálat csökkenése miatt nőttek az árak.

Több magyar eszköz, mint lengyel

A Fidelity International 7000 alkalmazottal 25 országban van jelen, 400 profi vagyonkezelővel dolgozik. Közép-Kelet-Európában mintegy 1,4 milliárd dollárt kezel, ennek közel harmada, több mint 450 millió dollár magyar eszköz – derült ki Adam Lessing régióigazgató elmondásából. Ez utóbbi valamivel több, mint Lengyelország részesedése. Al-Hilal István értékesítési igazgatóhelyettes szerint 14 alapjuk érhető el forintban denominálva is, egy részüknél a devizakockázatot is fedezték.

Egy másik nagy reform az volt, hogy a nagy iparvállalatoknál a kulcsvezetők egy részét már könnyebben el lehet bocsátani, mint korábban. Érdekeltségi rendszerükön is javítottak. Pénzügyi reformot is végrehajtottak. A Kommunista Párt októberben esedékes kongresszusa nagyon fontos a következő öt év szempontjából, ami azt döntheti el, hogyan fog a hatalom megoszlani, és a politika mennyire fog belefolyni a gazdaságba.

Nem menekül a tőke

Egy harmadik ok, amiért idén a kínai piac nagyon jól teljesít, tulajdonképpen jelentős részben szerencse. A jüan (renminbi) további leértékelődésére vonatkozó várakozások mérséklődtek. Eközben a tőkekiáramlás lassult, a piacok bizalma Kínával szemben nőtt.

A kínai növekedést egyre inkább a fogyasztás húzza, ahogy az emberek jövedelme is nő. Sok részpiacon tapasztalható két számjegyű bővülés, a belföldi repülőutaktól kezdve a biztosítási ágazat növekedéséig. Más országoknál például azt tapasztalták, hogy ha az egy főre jutó GDP tízezer dollár fölé nő, rohamosan növekszik a biztosítók díjbevétele. Jelenleg a kínai GDP nagyon erősen közelít ehhez a szinthez.

Már nem olcsó másolatokat gyárt

A kínai oktatásban vagy az internet-penetrációban is meredek bővülés tapasztalható. Szédítő ütemben nő a mobilinternet és az e-kereskedelem is. A legfontosabbnak a szakértő azonban azt tartja, hogy Kína már nem csak a fejlettebb országok termékeinek másolásából él.

Tavaly év végén 50 százalék felett a mobilinternet-penetráció,
700 millió közelében a felhasználók száma (Fidelity)

Amikor ugyanis 2000-ben a világkereskedelmi szervezethez csatlakozott, olcsó volt az országban minden, legfőképpen a munkaerő költsége vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos ráfordítások. Akkoriban ezért áramlott oda óriási mennyiségű tőke és volt két számjegyű a növekedés.

Kína, a jól képzett agyak országa

Mivel már egyre növekednek a gyártási költségek az országban, drágább a munkaerő és többet költenek környezetvédelemre, nem tudják tartani ezt a szintet. A növekedés jövőbeli mozgatórugója Raymond Ma szerint a képzett munkaerő lehet. Régebben 26 millió fiatalból tízmillió ment egyetemre, 16 millió pedig a termelésbe, sokszor a multikhoz dolgozni.

Raymond Ma (Fidelity)

Ma 16 millióból nyolc egyetemre megy, nyolc a gyárakba, az arányok megváltoztak. A munkaerő egyre jobban keres, fizikai munkásokból pedig a gépesítés ellenére is hiány van. (Az értelmiségiek kezdő fizetése ugyanakkor alacsony.) A sokmilliós képzett értelmiség képességeinek kihasználása lehet a következő hajtóerő, ami már meg is mutatkozik abban, hogy a kutatás-fejlesztési kiadások Kínában rohamosan emelkednek.

Az autó csak egy nagy mobiltelefon

Raymond Ma szerint nemcsak a mobiltelefon-ipar, hanem a „big data” (nagy adathalmazok feldolgozása), a robotok, a felhő-technológia (interneten történő adattárolás), a mesterséges intelligencia is mind-mind hatalmas lehetőséget jelentenek a kínai cégeknek. A kínaiak az energiatakarékos elektromos autók terén is jól állnak.

A jövő autója lényegében egy nagy mobiltelefon lesz” – mondta egy vállalatvezető, és ha így lesz, akkor Kínának különösen jó esélyei vannak vezető gyártóvá válni. A big data terén pedig a hatalmas népesség miatt kialakuló óriási adatbázisok segítségével lehet sikereket elérni, ekkora adathalmaza csak az amerikaiaknak van.

Kockázatok és mellékhatások

Kínában az elemző öt fő kockázatot különböztet meg. A reformok, gazdaságélénkítési programok leállhatnak, vagy azok végrehajtása megakadhat. A nem teljesítő hitelek állománya is megugorhat, hitelválság alakulhat ki. Inflációs nyomás jelentkezhet. Volatilissá válhat a jüan (megnőhet az árfolyam ingadozása). Végül a tőkekiáramlás is újra megerősödhet.

Oli Shakir-Khalil, a feltörekvő piaci kötvények termékspecialistája szerint a feltörekvő piacok fix kamatozású kötvények hozam szempontjából még mindig attraktívak, de elég sok kockázat tornyosul a láthatáron. A Fidelity International 65 országban 50 devizában figyeli a a kötvénypiaci folyamatokat.

Sok kedvező körülmény

Nagyon nehéz jelenleg fix kamatozású papírokkal hozamokkal elérni, bár a feltörekvő iaci kötvények teljesítménye az év eddig eltelt részében vonzó volt. A feltörekvő piacokat sok minden segítette, a gazdasági növekedés kedvező volt, Kína volt a fejlődés motorja. A központi bankok politikája támogató volt. A nyersanyagpiacok, ha nem is feltétlenül emelkedtek, legalább stabilizálódtak az utóbbi időben. A dollár gyengülése is a feltörekvőknek kedvezett. (Sokan dollárban adósodtak el.)

Legalább ott van reálkamat

A feltörekvő piacok növekedésének lendülete stabil, de a felhők egyike az égen, hogy ezen országok hiteleinek minősítése visszaesett. A kockázatok egyike a Fed kamatemelési sorozatában rejlik, ami növeli a dollárhitelek terheit. Ezzel párhuzamosan a feltörekvő országok költségvetési hiányai nőttek, viszont a devizatartalékok szintje is csúcson van.

Évtizedes csúcson a fejlett és a fejlődő (EM) reálhozamok különbsége (Fidelity)

A reálkamatok igen magasak a feltörekvő piacokon, miközben az infláció csökkenő pályán van. Ezért a Fidelity szerint érdemes magas hozamokkal hosszú durációjú (átlagos hátralevő futamidejű) kötvényeket vásárolni. Különösen dél-amerikai országokban, mint Brazília, Peru.

Galamblelkű MNB

Ami Magyarországot illeti, a „központi bank nagyon galamblelkű”, azaz a kamatcsökkentést, könnyítést támogatja – derült ki az előadásból. (Szeptember 19-én hoztak utoljára könnyítő, a kamatokat lefelé nyomó intézkedéseket – a szerk.) Az infláció ugyanakkor emelkedett, a munkanélküliség alacsony, a bérek meredeken emelkednek. A Fidelity a hozamesés ellenére továbbra is kiemelt célpontként kezeli a magyar kötvénypiacot.

Az USA-ban a Fed mérlegének kezdődő leépítése várhatóan ingadozásokat okoz majd a kötvénypiacokon. Egy másik kockázat Kínából indulhat ki, ha ott is leáll a hitelek bővülése és szigorítási ciklusba kezdenek.

Ezek a vonzó célpontok

A helyi devizákban való befektetés a szakember szerint vonzó lehetőség, de egyben óvatosságra is int a Kínából kiinduló veszélyek, mint a növekedés leállása miatt. A Fidelity térképén fontos kötvénypiaci célpontokként a helyi devizában nézve Kolumbia, Brazília, Peru, Tajvan, Dél-Korea, Oroszország és Magyarország, Indonézia és Thaiföld szerepelnek. Kemény valutában pedig még további országok is, mint Törökország, Ukrajna, Mexikó, Kazahsztán, Egyiptom, Argentína, Elefántcsontpart, Dél-Afrika, Fülöp-szigetek, Azerbajdzsán.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8078 7910 8288 -2,08% 0 0 3 678 803 880 Ft 2022-10-05 17:07:10
MOL 2648 2604 2668 +0,91% 0 0 1 846 681 434 Ft 2022-10-05 17:05:08
MTELEKOM 293 292 300 -2,33% 0 0 50 336 765 Ft 2022-10-05 17:07:30
RICHTER 7590 7495 7810 -2,69% 0 0 1 172 515 110 Ft 2022-10-05 17:05:13
OPUS 125 123 130 -3,09% 0 0 8 208 239 Ft 2022-10-05 16:33:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szárnyal a Mol az OPEC+ termeléscsökkentése miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,32 százalékos csökkenéssel, 39 385,3 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Újabb történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:18
A forint gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán, az euróhoz képest nap közben történelmi mélypontra, 426,05 forintra is gyengült, később némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott a jó hangulat: újra esik a forint
Király Béla | 2022. október 5. 11:44
Hétfőn és kedden is kifejezetten pozitív volt a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Ami a magyar eszközöket illeti, a hét első napján a forint tovább szakadt, de kedden erős korrekciót láthattunk. Sajnos a hét harmadik napján ismét jelentős gyengülés jött, 422 fölé került a kurzus.
Részvény / Deviza / Áru Felfele indult a gázár ma, de még mindig messze van a magyar piaci árszinttől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:05
Néhány eurós egyelőre csak az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Egy jó kis eséssel indítottak a forint árfolyamai ma reggel is
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 07:54
421 felett járt az euró, 422 felett a dollár árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG