Hirdetés
Hirdetés

Forró krumpli lesz a forint, szándékosan negatívba nyomja az MNB a bankközi kamatokat

Eidenpenz József, 2017. szeptember 19., 16:25

Van nálunk valami, és nem félünk használni, nincs vége a lazításnak - ezt üzeni az MNB. Nemcsak a kamatot csökkentette kissé, három másik intézkedést is tett és újabbakat ígér. Cél a banki hitelkamatok csökkentése, amit szeretnének minél hamarabb keresztülvinni. A forinterősödésre és a viszonylag mérsékelt inflációra is reagálhattak ezzel.

Nagy Márton a Privátbankár.hu konferenciáján
Nagy Márton a Privátbankár.hu konferenciáján

Az MNB ma sem változtatott ugyan a jegybanki alapkamaton, ám tovább lazított, az overnight betétre fizetett kamatot csökkentették 10 bázisponttal. A döntés hírére a forint erősödött délután. Nagy Márton alelnök a délutáni elemzői beszélgetésen arról beszélt, milyen hatása lehet a lépésnek a piacokra.

A mai döntésnek szerinte négy pontja van, az egyik az említett betétikamat-csökkentés. A másik, hogy 75 milliárd forintban korlátozták a három hónapos betét mennyiségét, ezzel be is fejezték, ez lesz a végső összeg, az alja.

Hirdetés

Gyorsan, gyorsan

A harmadik, hogy növelni fogják a swap-állományt, és a hosszú, 6-12 hónapos futamidő súlyát a swap-állományon belül. A negyedik pedig, hogy hangsúlyozzák, akkor készek további nem hagyományos intézkedésék alkalmazására, „ha szükséges, megyünk tovább” – mondta.

Hétfőn már az új overnight betéti kamatnak megfelelő, mínusz 0,15 százalékos kamatot kínálnak majd az ügyfeleiknek. Szükség van rá, hogy a transzmisszió gyorsan végbemenjen, és az éven belüli hozamok gyorsan lejjebb jöjjenek – mondta Nagy Márton.

Százmilliárdokat pumpálnak a rendszerbe

A holnapi nappal 300 milliárdra csökken a jegybanki betétállomány, 150 milliárd forint fog belőle kiszorulni. Az év végére a 75 milliárdra csökkentés miatt további likviditás fog kiszorulni a betétből, ami már csak mínusz 0,15 százalékkal fog kamatozni. Minden mindennel összefügg, a négy intézkedés egymásra épül – mondta el a vezető.

A harmadik negyedévben 500 milliárd felett volt az átlagos kiszorítási hatás. A piaci kamatok egy része (kincstárjegyhozam, Bubor stb.) már most is a negatív tartományban tartózkodik. A swapok futamidejének hosszabbításával is likviditás kerül a rendszerbe, és az overnight kamatokhoz való konvergálásra készteti a többi piaci kamatot is.

Forró krumpli lesz a forint

A negatív kamatok veszteségeket termelnek a bankoknak, ezért hitelezésre késztetik őket. Olyan lesz a pénz, mint a forró krumpli – mondta az alelnök. Fenn szeretnének tartani egy évi 400-500 milliárd forintnyi lividitás-kiszorítást, ennyi pénzt szeretnének a rendszerbe pumpálni.

Nagy Márton többször elmondta, hogy a gyors transzmisszió milyen fontos számukra – vagyis fontos, hogy az intézkedések gyorsan beépüljenek a rövid hozamokba, a gazdaságba. (Például 2016-ban a Bubor csak jóval lassabban követte a lazítást, mint a diszkont kincstárjegy hozama, csak mostanra épült be a kamatba.) A cél, hogy a bankközi kamatok a kamatfolyosó aljához konvergáljanak.

Még nincs vége

Ezzel nincs vége, további eszközöket is bevethetnek. Meg fogjuk növelni a swap-eszközök állományát, minden futamidőn sok likviditást fogunk nyomni a rendszerbe – mondta el Nagy Márton. A hosszú futamidejű, öt és tíz éves állampapírhozamok annyira nem csökkentek, mint a pár hónapostól pár évig terjedő futamidőknél. Bár, amint Nagy megjegyezte, a román és a lengyel hozamok még emelkedtek is, így relatív hozamszintünk javult is.

Az MNB árgus szemmel figyeli, hogy a bankok hitelkamataira is hatni tud-e az elején említett négy intézkedéssel. Ha a referenciahozamok és a hitelkamatok közötti felár emelkedik, akkor a bankrendszer kompenzálja a jegybanki intézkedéseket.

Nagyon erősödött ma a forint

Sok meglevő hitel a Bubor-hoz kötött, így ezekkel nincs gond, kamatuk automatikusan alkalmazkodik majd. Az új hitelállomány esetén azonban kérdéses, hogyan reagálnak a bankok. (Javulnak-e az ügyfeleknek adott feltételek.) Az MNB reméli, hogy meglesz a kellő transzmisszió, és gyorsan, vagyis a hitelkamatok is lejjebb fognak ereszkedni.

A forint árfolyama ma lényegesebb mértékben erősödött, az euró a tegnap esti 309,50-ről ma estére 308,10-re esett. A kamatdöntés után nem sokkal az árfolyam volt 307,50 is. Ekkora napon belüli erősödést hónapok óta nem mutatott a fizetőeszközünk. A forint volatilitását Nagy Márton nem kívánta kommentálni.

Kompenzáltak ezt is, azt is

Azt viszont elmondta, hogy a monetáris kondíciók fenntartásában nemcsak a kamatoknak, hanem az árfolyamnak is szerepe van. A monetáris kondíciók lényegében szigorodtak a nyár folyamán májushoz-júniushoz képest. (A forintárfolyam erősödésén keresztül – a szerk.) Ezt a kamatokon keresztül kompenzálni kellett. A három százalékos inflációs cél elérése is egyre kitolódik, ez is lehetőséget ad arra, hogy a kamatokat tovább vigye lefelé az MNB – mondta el.

A piacnak azt üzenjük, hogy számos eszközünk van még, készek és hajlandóak vagyunk lépni – mondta az alelnök. Hogy milyen további, újabb eszközökre célozgatott többször is a beszélgetésen, azt viszont nem árulta el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?