Feltörekvő piacok
Makro / Külgazdaság Vérengzés jöhet a feltörekvő piaci devizáknál 
Káncz Csaba | 2022. augusztus 24. 16:17
Az ütemesen emelkedő amerikai kamatok miatt a feltörekvő piacokat az elmúlt hónapokban drasztikus pénzkivonás sújtja. A rendszerszintű adósságválság bekövetkezte valós lehetőséggé vált. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Hatossal is kezdődhet a magyar infláció, emelkedő hozamoknál nem jó kötvényekben ülni 
Eidenpenz József | 2021. szeptember 30. 14:27
A koronavírus-válság után mit várhatunk a részvényektől, kötvényektől, köztük a magyar papíroktól? Mennyire lesz súlyos vagy tartós az infláció megugrása, és ennyi drágulás után érdemes-e még részvényekbe fektetni? Folyik-e a rotáció, azaz a különböző részvénykategóriák közötti átrendeződés?
Részvény / Deviza / Áru Feltörekvő piacok a COVID-19 utáni világban - mi vár ránk 2021-ben? 
Privátbankár.hu | 2020. december 17. 19:04
Nehéz évet tudhatnak maguk mögött a feltörekvő piaci kötvények, és habár a pandémia továbbra is rejteget kihívásokat a jövőre nézve, még mindig számos indokunk van pozitívan állni 2021-hez - így látják a Fidelity szakértői.
Részvény / Deviza / Áru A korona-válság harmadik fázisába léphetnek a világ tőkepiacai és a forint is 
Barlai Róbert | 2020. április 13. 15:06
Nemrég még úgy zuhantak a részvényárak, mintha már nem lenne holnap - most pedig már arról beszélnek a szakértők, hogy ismét bika piac alakult ki a tőzsdéken. Vajon  valóban reális lehetőség egy V alakú kilábalás? Mire számíthatnak a feltörekvő gazdaságok és devizák? Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Makro / Külgazdaság A feltörekvő piacok gyengülése átmenetileg új szintekre lökheti a forintot? 
Barlai Róbert | 2020. március 24. 18:04
Ha a fejlett országokban soha nem látott módon megtorpan a gazdaság, el sem tudjuk képzelni, milyen erők mozdulhatnak meg a fejlődő országokban, ahol hatalmas pozíciók és kitettségek épültek fel a további konjunktúra reményében. A forint relatíve jól tartja magát, de az eddig erőltetett gyengeforint-politika választás elé állította a jegybankot. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru A feltörekvő országokban érdemes most befektetni? 
Eidenpenz József | 2019. október 16. 15:45
Nincs olyan rossz állapotban a világgazdaság, mint ahogy azt sok hír, elemzés sugallja – mondják a Fidelitynél. A feltörekvő országok abban a kellemes helyzetben vannak, hogy még van tér a kamatcsökkentésre. Így itt a beruházási kedv és a fogyasztás, a befektetési aktivitás is megélénkülhet. Kivéve egyes közép-kelet-európai államokat.
Állampapír / Kötvény Tökéletes a széljárás, minden a feltörekvők mellett szól - Magyarország ebből mégis kimarad 
Gáspár András | 2019. május 9. 18:20
Kiváló most a globális széljárás a feltörekvő piaci kötvényeknek, Amerika és Kína is ezekre a malmokra hajtja most a vizet - a fejlett piacok továbbra is alig fizetnek valamit, előtérbe kerülnek a kockázatosabb eszközök. Magyarországon azonban annyira alacsony a reálkamat, hogy a befektetők biztosan nem fognak tolongani a kötvényeinkért.
Részvény / Deviza / Áru Nagy utat járt be a forint tavaly, de merre tart? 
Eidenpenz József | 2019. január 7. 17:09
A tavalyi turbulens év a forintot sem hagyta érintetlenül, amely nagyot ment felfelé, majd korrigált lefelé. Nemzetközi összehasonlításban is viszonylag nagyot esett, de nem sokkal jobban, mint a többi térségbeli deviza. A nagy kérdés a jövőre nézve a hazai infláció, a nagy nemzetközi jegybankok viselkedése, a feltörekvő piacok helyzete.
Makro / Külgazdaság Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni! 
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 20. 12:30
A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz idők várnak a feltörekvő devizákra 
Eidenpenz József | 2018. május 10. 19:10
Hetek óta nem látott szinten vannak a főbb nyugat-európai indexek, az USA jó hangulata gyűrűzött át Európába is. A BUX szerényen emelkedett, főleg a tegnapi vesztes, a Mol húzta. Térségünk tőzsdéi egységesen emelkedtek, devizái egységesen erősödtek ma, így a forint is. Lenyugodott az olaj.
Részvény / Deviza / Áru Ezek voltak tavaly a legzsírosabb részvénypiacok 
Eidenpenz József | 2018. január 2. 17:10
Csodálatos évük volt a részvénybefektetőknek, alig volt olyan tőzsde, ahol csökkentek volna az árfolyamok. A két számjegyű hozamok nagyon gyakoriak, a legtöbb tőzsde 15-35 százalék között hozott. A BUX most nem volt az élbolyban, de nem is teljesített rosszul, a környező országok tőzsdéi általában még kevesebbet hoztak. A legjobbak egyike egy közeli, mégis alig emlegetett részvénypiac.
Makro / Külgazdaság Nagyon csúnyát mondtak Orbán Viktorról 
Eidenpenz József | 2017. október 26. 14:14
Egy híres nemzetközi befektetésialap-kezelő szerint Magyarország és Lengyelország is az autoriter feltörekvő piaci országok közé tartozik, ő ebben a csoportban nem lát jó befektetési lehetőséget. Az Orbán-rezsim szerinte kisajátította a nemzetközi tőkések vagyonát. Együtt szerepelünk Oroszországgal, Törökországgal és a Fülöp-szigetekkel.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő reformok Kínában, Magyarországot kiemelték a térképen 
Eidenpenz József | 2017. szeptember 28. 16:20
A kínai beruházási boom kifulladása még nem jelenti azt, hogy az ország háttérbe szorulna. A jövőben egyre inkább a fogyasztás, majd pedig az innováció, a jól képzett munkaerő viheti előre az országot. A feltörekvő piaci kötvények a kockázatok ellenére is jó befektetést jelenthetnek, különösen ahol a reálkamat magas. Magyarország nem tartozik ide, de még kiemelt célpont a Fidelity térképén.
Befektetési alapok Mindig feltűnnek különlegesen tehetséges alapkezelők – interjú 
Eidenpenz József | 2017. május 10. 06:06
Az OTP Planéta Alap olyan alapok jegyeiből vásárol, amelyek kezelői jó hozamokkal bizonyítottak, ugyanakkor az alap mérete még nem túl nagy. Régiónkban azonban maguk válogatják a részvényeket. Az utóbbi időben jó teljesítményt nyújtottak az orosz papírok, Törökországtól is hasonlót várnak. Interjú Boér Leventével, az OTP Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Makro / Külgazdaság Sűrű évünk lesz – mi vár a feltörekvő országokra? 
Privátbankár.hu | 2017. február 20. 14:46
Tavaly valóságos ralit láthattunk a feltörekvő piaci részvények piacán. A folyamat fő mozgatórugói egyebek mellett a helyi politikai események, az árupiaci árak magához térése és a hozamvadászat voltak. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez idén is kitarthat-e, ráadásul sok múlik azon, hogy végül meddig megy el Trump protekcionizmusa. A Fidelity összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek ebben az évben a feltörekvő országok gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Itt biztos nem jelent jót Trump győzelme  
Privátbankár.hu | 2017. január 14. 08:46
A Brexitet és Trump megválasztását jól kezelték a piacok tavaly, de mielőtt hátradőlnénk, érdemes előretekinteni, és megnézni, mi vár ránk 2017-ben. Eugene Philalithis a Fidelity International Multi-Asset portfóliómenedzsere az elmúlt időszakot elemezve sorra veszi, mit hozhatnak idén az európai, amerikai piacok, mi lesz Kínával és a feltörekvőkkel.
Befektetési alapok El se hinnéd, hogy már megint mi volt a legjobb befektetés 
Eidenpenz József | 2016. október 7. 16:54
Az utóbbi években igazán nem voltak unalmasak a feltörekvő részvénypiacok. Az olajpiaci, más nyersanyagpiaci turbulenciák, háborúk, puccsok, kamatemelési félelmek és kisebbfajta valutaválságok alaposan megmozgatták a tőzsdéket. Ezt néhány hazai kezelésű részvényalapon keresztül itthonról is lehetett követni, nyerni vagy veszteni rajta.
Részvény / Deviza / Áru Újra vérszemet kaphatnak a befektetők - hol terem most a jó hozam? 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 20:01
Sokkal jobb hozamot kínálnak manapság a feltörekvő piaci kötvények, így más lehetőségekkel szemben itt kétszámjegyű növekedést láthattak a befektetők. Az elkövetkezendő időszakban bőven áramolhat még ide forrás, azonban érdemes alaposan megválogatni, hogy mely kötvényeket választjuk.
Részvény / Deviza / Áru Az járt a legjobban tavaly, aki egyszerűen csak BUX-ot vett 
Eidenpenz József | 2016. január 18. 14:15
A részvényalapok között a magyar részvényekbe fektetők vezették a mezőnyt tavaly, a BUX index bizonyult a legjobb befektetésnek. Aki viszont cseh, lengyel papírokkal keverte a magyar portfóliót, nem járt olyan fényesen. Jól mentek még az orosz befektetések is, rosszul a török, latin-amerikai, afrikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru EU-pénzek nélkül nem így néznénk ki, a forint meg teljesen unalmas deviza lett 
Eidenpenz József | 2015. december 9. 10:28
Nagyon meg lenne lepődve a Pioneer igazgatója, ha mégsem emelne kamatot a Fed a jövő héten. A forint más feltörekvő piaci devizákkal szemben egy unalmas deviza lett, ami így is maradhat, amíg külső egyensúlyunk ennyire stabil. Főleg az európai kamatoktól függ a hazai is, jó hír, hogy az EKB hosszú évekre elkötelezett lesz az alacsony kamatszint mellett.
Részvény / Deviza / Áru Nem okoz pénzügyi válságot a Fed kamatemelése a feltörekvő térségben? 
Privátbankár.hu | 2015. december 6. 14:36
Londoni pénzügyi elemzők szerint csekély a valószínűsége annak, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemelési ciklusának decemberre várt kezdete rendszerszintű pénzügyi válságot okoz a feltörekvő térségben, bár a csoporton belül vannak sebezhető gazdaságok.
Részvény / Deviza / Áru Mit művel a forint? Mi mozgatja a szálakat? 
Eidenpenz József | 2015. október 28. 16:28
A forint híresen együtt mozog a lengyel zlotyval, ugyanakkor a zloty az utóbbi időben másként viselkedett. Mennyire járunk külön utakon, és mennyire együtt a többi feltörekvő piaci devizával? A magyarországi hírek, vagy a nemzetközi hangulat, kockázati étvágy mozgatja vajon az árfolyamot?
Befektetési alapok Nem találná ki, melyik két befektetés hozta a legtöbbet a részvényalapoknak 
Eidenpenz József | 2015. október 9. 16:28
A legjobb hozamot kelet-európai befektetésekkel lehetett elérni, a legrosszabb teljesítményt pedig egyes feltörekvő, egzotikus vidékek részvényei okozták.
Makro / Külgazdaság Emiatt kerülhet erősebb lejtmenetbe a forint 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 24. 14:39
A Kínából kiinduló viharoknak elvileg kevésbé vagyunk kitéve. Csakhogy a lengyel nacionalista-konzervatívok október végi hatalomra jutása láncreakciót indíthat el: egész Közép-Európából beindulhat a keményebb tőkekivonás, a helyi fizetőeszközök, beleértve a forintot is, erőteljesebb lejtmenetbe kerülhetnek.
Részvény / Deviza / Áru Sűrűn csuklik Soros György, ezért lett megint téma 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 17. 18:10
A maláj deviza majdnem ugyanúgy viselkedik, mint 1997-1998-ban, amikor Soros is ellene játszott, és óriásit esett az ára. Megint jön az ázsiai devizaválság? Hogy most benne van-e Soros, azt nem tudni, de néhány más üzlete nyilvánosságra került.
Részvény / Deviza / Áru Öreg ember nem vén ember – vagy leáldozott a Templeton-főnöknek? 
Privátbankár.hu | 2015. május 7. 17:40
Mark Möbius az utóbbi években nem ért el túl jó hozamokat a feltörekvő piaci részvényekkel, ezért befektetőinek egy része is elpártolt tőle. Hosszú távú eredménye azonban még mindig jó. Neki van igaza, és a piacok őrültek meg?
Részvény / Deviza / Áru Megvan, kik vásárolják nagyon a magyar részvényeket 
Eidenpenz József | 2015. április 29. 14:15
A hazai részvénypiaci fellendülést főleg a feltörekvő piaci alapok okozzák, amelyek megszüntették a magyar részvények alulsúlyozását – mondta a Pioneer szakértője. Az emelkedés egyébként megalapozott, az európai élénkítésen kívül a magyar élénkítés is zajlik. Az alacsony kamat a lakáspiacra is hat.
Makro / Külgazdaság Feltörnek a feltörekvők? Sosem volt ilyen jó az adat 
Privátbankár.hu | 2014. március 28. 15:14
Londoni pénzügyi elemzők szerint tíz éve nem volt a jelenlegihez hasonlóan alacsony a rendszerszintű válságkockázat a globális feltörekvő térségben.
Befektetési alapok A következő exportcikkünk a befektetési alap lesz? 
Eidenpenz József | 2014. március 11. 12:25
Árfolyam 250, 280, majd 300. Az utóbbi mintegy tíz évben egyre feljebb került az euró/forint árfolyam centruma, kérdés, jön-e újabb szint. A Budapest Alapkezelő tavaly közel 50 százalékkal növelte az alapjaiban kezelt vagyont és már 50 milliárd forintot kezel cseh alapokban.
Részvény / Deviza / Áru Vége Putyin hadgyakorlatának - megkönnyebbülhetnek a piacok 
Privátbankár.hu | 2014. március 4. 08:21
Kisebb korrekció várható kedden nyitáskor a főbb európai értéktőzsdéken, miután az előző nap nagyot zuhantak az árfolyamok.
Makro / Külgazdaság Pénznyomda nélkül: csak most jön a neheze? Miattunk aggódnak 
Privátbankár.hu | 2014. február 17. 14:26
Az európai intézményi kötvénypiaci befektetők több mint kétharmada szerint már nem az euróövezeti szuverén adósságválság és a fejlett gazdaságok jegybanki likviditásforrásainak szűkítése jelenti a legnagyobb európai hitelpiaci kockázatot, hanem a feltörekvő térségben zajló piaci fejlemények - közölte új felmérésének adatat ismertetve hétfőn Londonban a Fitch Ratings.
Deviza / Áru Forint, rand, baht, reál, jüan, rubel - ugye érzed a különbséget? 
Privátbankár.hu | 2014. február 5. 12:14
Londoni elemzők ismét óvták attól a befektetőket, hogy egy kalap alá vegyék az összes feltörekvő piacot. Magyarországot is besorolták.
Deviza / Áru Azt kiáltottuk: ide lőjetek! És most vadásznak ránk... 
Chef | 2014. január 30. 15:00
A feltörekvő piaci pánik közepette Magyarország kiállt a világ elé, és azt kiáltotta: ide lőjetek! A befektetők pedig vették az üzenetet, és vadásznak ránk. A piac úgy döntött, leteszteli a magyar jegybank új vezetését - mi vár ránk, hogyan mászhatnánk ki ebből a helyzetből?
Deviza / Áru Egyre mélyebben: mi lesz most Törökországban? 
Privátbankár.hu | 2014. január 22. 10:20
A líra napról napra új mélyponton van valamint a kötvényhozamok és a részvénypiacok a válság alatti szintekhez értek. Mi lesz ebből?
Befektetési alapok Kötvényekkel, devizákkal is lehet kétszámjegyű hozamot elérni 
Privátbankár.hu | 2013. december 20. 14:52
Két számjegyű, sőt évi 20 százalékot is meghaladó hozamot ért el működése első öt évében az OTP EMDA Alap, pedig portfóliójában a kötények és a devizák játsszák a főszerepet. Kezelője az indokolatlanul alul-, illetve felülértékelt eszközöket keresi a nagyvilágban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy már le is nyelték a tapírt? 
Privátbankár.hu | 2013. december 17. 14:00
A fejlett piacok évek óta lekörözik a feltörekvő piacokat, az elmúlt hetekben viszont fordulat látszik a piacok viselkedésében.
Makro / Külgazdaság A valutaháború helyett már miattunk is aggódnak 
Privátbankár.hu | 2013. június 27. 11:40
Jóllehet az elmúlt hónapokban a nemzetközi egyeztető fórumokon a jegybanki pénzpumpák felfuttatásáról, azaz a nemzetközi valutaháborúkról volt nagy vita, a fejlett és feltörekvő gazdaságok G20-as csoportjának júliusi csúcstalálkozóján már a mennyiségi enyhítési politikák visszanyesése lehet a figyelem középpontjában.
Állampapír / Kötvény A tőkekivonási hullám elérte Magyarországot is - mi lesz ezután? 
Privátbankár.hu | 2013. június 13. 09:18
Az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedése a jelenlegi legnagyobb kockázat a felzárkózó piacok szempontjából az egyik vezető londoni pénzügyi szolgáltató csoport szerdán ismertetett legújabb befektetői felmérése szerint. Ez Magyarországnak is gondot jelenthet.
Részvény / Deviza / Áru Új szelek fújnak: ideje rárepülni a részvényekre? 
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 13:13
Népszerűvé válhatnak a befektetők körében a feltörekvő piaci részvények - az eddig népszerű kötvényprogramokkal megerősödtek a cégek, az érintett országok gazdasági növekedése pedig várhatóan továbbra is robusztus marad.
Befektetési alapok A bóvli is lehet nagyon szép - Magyarországon a Fidelity 
Eidenpenz József | 2013. február 21. 17:20
Mostantól Magyarországon is megkezdi részvény- és kötvénybefeketési alapjainak forgalmazását a londoni Fidelity Worldwide Investment alapkezelő – jelentették be. ­­A cég fundamentális elemzések alapján fektet be. Kötvénypiaci szakértője szerint hosszú távon a bóvli kategóriájú kötvények szép megtérülést biztosítottak a befektetőiknek. Magyarországot viszont alulsúlyozzák.
Befektetési alapok Hozzánk indulnak a pénzeszsákkal a tengerentúli befektetők 
Privátbankár.hu | 2013. február 16. 07:43
A feltörekvő piacokat és a részvényeket preferálják a globális befektetési alapok a fejlett régiókkal és a fix hozamú eszközökkel, illetve a devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru A Mikulás esete a fiskális szakadékkal – rali vagy nem rali, ez itt a kérdés 
Eidenpenz József | 2012. november 26. 06:20
Várható-e az idén Mikulás-rali, vagy év végi rali, és ha igen, mely főbb piacokon? – kérdeztük hazai brókercégek és bankok elemzőit. Van, aki szerint ez már el is kedződött, sokan pedig úgy vélik, hogy minden az amerikai döntéshozóktól függ, attól, hogyan oldják meg a fiskális szakadék problémáját. A magyar piacon senki sem vár nagyobb emelkedést, sőt van, aki szerint esésnek kéne jönnie.
Befektetési alapok Az utóbbi egy évben degeszre kereshetted magad részvényekkel 
Eidenpenz József | 2012. október 11. 15:26
Tavaly szeptember végén volt a mélypontja egy tőzsdei minipániknak, a BUX index például rövid időre 15 ezer pont alá is benézett, a világ legtöbb tőzsdeindexe rengeteget emelkedett azóta. Az itthon működő befektetési alapok ennek nyomán nagyon szépen teljesítettek, 491 különböző befektetésijegy-sorozatból 171 évi tíz százalék felett, 39 pedig évi húsz százalék felett teljesített. Jó volt maga a harmadik negyedév is, itt még jobbak az arányok.
Részvény / Deviza / Áru Viszik az OTP-t és a Molt a külföldiek, mint a cukrot (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 7. 11:34
Optimista maradt a piaci hangulat, erősödik a kockázatkerülés. Ennek jele, hogy a nagy befektetési alapokból folyamatosan áramlik be a pénz a kockázatosabb, feltörekvő eszközökbe. Az elemző szerint az OTP és a Mol árfolyamát is ezek a pénzek tartják erősen.
Részvény / Deviza / Áru Török gyerek megvágta, magyar gyerek megvágta  
Privátbankár.hu | 2012. április 10. 14:38
Két havi mélypontra estek a feltörekvő piaci tőzsdék, miután a török és a magyar CDS hat heti csúcsra emelkedett és a legtöbb piac esett főleg a kedvezőtlen pénteki amerikai adat miatt. Általános lett a kockázatkerülés, miután márciusban az amerikai munkaerőpiacon mindössze 120 ezer új állás született, a piac által várt 200 ezer helyett. Ez a legrosszabb adat tavaly október óta.
Befektetési alapok Nem vicc - itt az aranyba fektető certifikátra szóló opciókat vásároló befektetési alap 
Privátbankár.hu | 2012. március 6. 11:47
Bonyolult tud lenni a pénzügyi termékek világa, az egyik legújabb tőkevédett alap az MKB-nál olyan opciókba fektet, amelyek tőzsdén forgalmazott külföldi arany-certifikátokra szólnak. Az OTP is kedveli az aranybefektetést, de észak-amerikai és feltörekvő piaci részvényekkel vegyíti. A K&H új alapja inkább a multinacionális nagyvállalatokra épít, a Concorde pedig eurós magyar vállalati kötvényekre.
Makro / Külgazdaság A válság szorításában maradhatnak a feltörekvő piacok (Raiffeisen elemzés) 
Privátbankár.hu | 2012. február 14. 17:45
A feltörekvő országok részvény- és kötvénypiacai rendkívül jól kezdték az új évet. Az eredmények részben szezonális tényezőkkel magyarázhatóak, ám az EKB tavaly év végi komoly monetáris lazításán túl az is nagyban befolyásolta az eredményeket, hogy a befektetők február végén újabb hasonló horderejű intézkedéseket várnak. Az EKB intézkedései nem csak a piaci hangulatot mozdították el pozitív irányba – áll a Raiffeisen elemzésében.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit átvágott a medve: látta az árnyékát, de nem alszik 
Borbély Péter | 2012. február 3. 06:00
A hagyomány szerint, ha február 2-án kijön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor hosszú télre kell számítani. Amellett, hogy ennek körülbelül annyi értelme van, mint annak, hogy: „ha a húsvéti nyúl termálvizet talál, akkor Pannergy-részvényt kell venni”; érdemes elgondolkodni, hogy vajon tényleg alszanak-e a piaci medvék és hagyják tombolni a bikát, vagy nagyon is látványos visszatérésre készülnek? A kérdést azért tesszük fel, mert túlzásnak tűnik az elmúlt hetek tőzsdei emelkedése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG