Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A feltörekvő piaci pánik közepette Magyarország kiállt a világ elé, és azt kiáltotta: ide lőjetek! A befektetők pedig vették az üzenetet, és vadásznak ránk. A piac úgy döntött, leteszteli a magyar jegybank új vezetését - mi vár ránk, hogyan mászhatnánk ki ebből a helyzetből?

Szerdán nagyot fordult a világ: felébredtek a piaci szereplők. Már nem elég, ha a magyar kamatok nulla fölött vannak. Az elmúlt évek G7 jegybanki politikájának köszönhető likviditásbőség és az abból következő alacsony hozamok, kamatok egyszerű világa összetörni látszik.

Hogy jutottunk el ide?

A legtöbb feltörekvő piaci deviza hosszú ideje gyengül, a folyamat idén alaposan felgyorsult. A központi bankok próbálnak ez ellen védekezni, ezért jelentős mennyiségű tartalékot költöttek intervencióra, kevés sikerrel. Mindenki vonakodott a kamatemelés eszközét bevetni, de a piac és a flow-k mostanra ezt is kikövetelték maguknak.

A befektetők és az alapok túl sok pénzt tettek a ezekbe az eszközökbe, a csorda pedig hirtelen nem tud egyszerre kijönni a szűk kapun: emiatt tört ki a pánik több ország deviza- és kamatpiacán, ezért tűnt el hirtelen a likviditás, és ezért írják át drámaian az eszközárakat.

A külső egyensúly szempontjából súlyos deficittel küzdő feltörekvő országok devizája már korábban is gyengülő trendben volt. A magyar forint ebben az időszakban nem gyengült trendszerűen - igaz nem is tudott erősödni. Egyrészt azért nem gyengült a forint, mert az ország nem szenved külső egyensúlyi problémákkal, másrészt a viszonylag magasnak tekintett kamat miatt még inkább carry-devizának tekintett bennünket a világ. (A carry trade, carry pozíció lényege, hogy egy alacsony kamatozású devizában olcsó kölcsönt vesznek fel, és ezt magas kamatozású devizában fektetik be magasabb hozammal – a szerk.)

Önmagában egy deviza gyengülése nem okoz problémát, ha az lassan és a gazdaság szereplőinek elfogadható módon zajlik le. A szakemberek közül sokan vélik úgy, hogy az aktuális monetáris vezetés nem állna útjába egy gyengébb devizának, ha a gyengébb árfolyam egy lassú, mondhatni menedzselt folyamat eredményeként következik be. A probléma most az, hogy a nemzetközi piacokon felgyorsulni látszó menekülés jelentős nyomást gyakorol azokra a devizákra, ahol a kamatot (a piac értékítélete szerint) túlvágta a jegybank.

Kiálltunk, és azt mondtuk: ide lőjetek!

Magyarországot nem is igazán a kedd éjszaka bejelentett török kamatemelés ütötte meg, hanem a szerdai dél-afrikai 50 pontos kamat emelés, illetve az ezzel egy időben Matolcsy úr sajtónyilvánosságot kapott beszéde, melyben méltatta a kamatvágás sikerességét, annak nemzetközi elismertségét, és nem felejtette el megemlíteni a további kamatvágások lehetőségét sem.

A piac szereplői azzal szembesültek: a feltörekvő országok a kialakuló és erősödő piaci eladási hullámban a kamatemelés eszközéhez nyúlnak, miközben van egy ország, aki magát megdicsérve inkább további kamatvágásokról beszél. Ezeknek az eseményeknek is köszönhetően tegnap délutánra a forint lett a leggyengébben teljesítő deviza a régióban. Kiálltunk a világ elé, és azt mondtuk: ide lőjetek. Nem történik más, minthogy vették az üzenetet.

A mai magyar kötvénypiacon az okozza a problémát, hogy a külföldiek pozicionáltsága jelentős. A külföldiek nélkül nem tudjuk eddig sikeres kötvénykibocsátásainkat tovább tartani: ha változik a kockázati étvágyuk, illetve újraárazódnak a kockázatok, akkor ezt adottságként el kell fogadnunk, nem pedig harcolnunk ellene.  A kamatemelés előtt nyilván megpróbál beavatkozni a jegybank. Az intervencióhoz tartalék van bőven, ott vannak a piacra még ki nem vezetett EU-pénzek, stb. A kérdés az, hogy mikor és milyen erővel érdemes/szabad ezeket használni. Ráadásul választások előtt vagyunk, ami csak bonyolítja a helyzetet...

Mi jöhet még?

A piac általában teszteli az új jegybanki vezetéseket - a 2013-ban beült új magyar jegybanki vezetés piaci tesztje most érkezett el. Mérlegre került a hitelesség, és a megfelelő időben a megfelelő válaszlépést követelő jegybanki magatartás - nincs helye többé politikusi kijelentéseknek. A piac csütörtök délelőtt már 150 pontos kamatemelést áraz.  A piac nem hisz a további kamatvágásokban - igaz, most pánik van. A tegnapi jegybanki üzenet egy korábbi világnak szólt, de nagyon rossz időzítéssel jött a piacra.

Ebben a helyzetben a legokosabb, ha senki sem nyilatkozik, csak akkor, ha konkrét és bejelenthető intézkedések történnek, ami figyelembe veszi a piac megváltozott értékítéletét, és a hitelességet növeli.

Nem arról van szó, hogy ha a pánik nem csendesedik, ügyes manőverezéssel ne úszhatnánk meg ezt a stresszes időszakot, hanem arról, hogy jobb lenne, ha nem mi vezetnénk a mozgást, ne Magyarország legyen az egyik fő célpont. Ha hétfőre nem úsznak el a feltörekvő piacok fölül a viharfelhők - és erre jó esély van -, akkor egy hosszabb nehéz időszak elé néz a forint és a magyar kamatpiac. Gyengülő és volatilis deviza, emelkedő hozamok és pénzpiaci kamatok jöhetnek, minden jegybanki szándék és akarat ellenére.

A részvénypiacok ráadásul eközben - szinte érthetetlen módon - idén még nem is igazán reagáltak érdemben a fenti kockázatokra. (Az eddigi eséseket inkább a szokásos volatilitásba belesimuló, a grafikonokon csak egy fűrészfognak látszó mozgásnak nevezhetjük). Szóval a befektetők teljes részvény longban ülnek. Minden nagy elemző ház és bank a lehető legoptimistább képet rajzolta maga és a befektetők elé. Ha a kötvény- és devizapiacokon bekövetkezett újraárazódás, a G7 jegybankok monetáris szigorítása igazán elkezdi éreztetni hatását a részvény piacokon, az jelentős további gyengülést hozhat a feltörekvő piacok számára. Ez a kockázat még meg sem jelent az emberek és a piaci szereplők gondolkodásában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.