1p
Várható-e az idén Mikulás-rali, vagy év végi rali, és ha igen, mely főbb piacokon? – kérdeztük hazai brókercégek és bankok elemzőit. Van, aki szerint ez már el is kedződött, sokan pedig úgy vélik, hogy minden az amerikai döntéshozóktól függ, attól, hogyan oldják meg a fiskális szakadék problémáját. A magyar piacon senki sem vár nagyobb emelkedést, sőt van, aki szerint esésnek kéne jönnie.

A Buda-Cash Brókerház elemzője, Török Bálint szerint a hazai tőzsdén nem várható év végi rali, nagyon nincsen forgalom, nincs érdeklődés a magyar részvények iránt. Az újabb és újabb megszorító csomagok, adók is ebbe az irányba hatnak. Egy nagyobb külföldi emelkedés azonban esetleg hozzánk is begyűrűzhet kissé.

Tánc a fiskális szakadék szélén

Hagyományos év végi alapkezelői portfólió-átrendezés a fejlett tőzsdéken sem várható, de makrogazdasági fejlemények miatt már lehet tőzsdei emelkedés. Minden attól függ, hogy Amerikában hogyan oldják meg a fiskális szakadék (fiscal cliff) problémáját, meg tudnak-e állapodni a felek. Ez a probléma, ez a kockázat most a világ részvénypiacain szinte mindent felülír.

A fiskális szakadék lényegéről és megoldásának módjáról itt írtunk. >>>>

Ha az amerikai politikusok megegyeznek, és ezzel elkerülik a gazdaság visszaesését, az komoly emelkedést generálhat a részvénypiacokon. Elsősorban olyan ciklikus részvényeknél, mint a technológia, a pénzügyi szektor vagy a feldolgozóipar – mondta a Privátbankárnak Török Bálint. A hadiipar, az egészségügy viszont a kiadáscsökkentés áldozata lehet.

Alulértékeltek a részvénypiacok?

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői szerint várható rali, elsősorban a német és amerikai részvénypiaci áremelkedésnek adnának nagyobb valószínűséget. Ugyanis a részvénypiacok historikus összehasonlításban még mindig jócskán alulértékeltek. Persze ehhez a kockázati prémium csökkenése szükséges, amire jó esély van a görög kérdés rendezése és az amerikai „költségvetési szakadék”elkerülése esetén - írják.

 

Mind a két említett esetben jó esélyt látnak a pozitív kimenetelre, hiszen az EMU tagok többször kifejtették pozitív hozzáállásukat a görög kérdéshez (15 milliárd eurós hézag), de a részletek kidolgozása nehézkesen halad. Ráadásul az USA-ban is érdekeltek a felek a megegyezésben. A piaci szereplők is egyre nagyobb esélyt adnak a megegyezésre. Ezek a tényezők pedig csökkenő kockázati prémiumot hoznak, ami lehetőséget ad a részvényárfolyamok emelkedésére.

 

Jól hangzó városi legenda

"A Mikulás-rali inkább tekinthető jól hangzó városi legendának, mintsem statisztikai módszerekkel minden kétséget kizáró módon bizonyítható ténynek. Ezzel együtt ha beszélhetünk 2012-ben Mikulás-raliról, akkor az már elindult a fejlett piacokon” – válaszolta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője.

Equitas-iroda.

A megelőző napok-hetek esése után kibontakozó pozitív korrekció még eltarthat december elejéig-közepéig, ebből rövid távú, spekulatív ügyletekkel, például az amerikai részvénypiacon részesedhetünk. „De igazán tartós emelkedő trendre és újabb csúcsok meghódítására veszélyes lenne berendezkedni a részvénypiacokon. A magyar tőzsde a kormányzati megszorítások miatt az év végéig várhatóan nem tud ehhez a fellélegzéshez csatlakozni” – mondja Somi.

Mi lesz, ha nem lesz?

Az OTP Bank elemzői szerint idén nagyon érzékeny a szituáció a piacokon. Ők is úgy gondolják, hogy van egy olyan esemény, ami alapvetően befolyásolja a piacokat és időben az újévhez kötődik, ez a fiscal cliff az USA-ban. Ha olyan jelzések, hírek érkeznek, hogy meg tudnak egyezni a változtatásokban a politikusok, akkor nagy rali lehet belőle. Ha pedig nem, akkor a növekvő bizonytalanság rá fogja nyomni a bélyegét az árazásra, és ekkor nem lesz nagy rali.

Ha nem lesz megegyezés, arra a legérzékenyebb piacok az OTP szerint az USA-részvények, az árupiacok, az ázsiai részvények, az EU-részvények és a feltörekvő piacok.

Már itt is van a Mikulás

Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint a Mikulás-rali már tart, részben ennek köszönhető a piacok mostani ereje az Obama újraválasztása utáni esést követően. Emellett a javuló kínai és amerikai makroadatok is segítenek, az utóbbi esetében elsősorban a trendszerű lakáspiaci javulás látványos. „A befektetői alulsúlyozottság és a relatíve olcsó árazás alapján elsősorban az európai részvénypiacokon várunk emelkedést az év végéig. Természetesen a részvények teljesítménye és az általános kockázatvállalási hajlandóság függ az amerikai fiscal cliff-tárgyalások sikerétől, amely kapcsán nem számítunk gyors megállapodásra” – írja az elemző.

Emiatt a következő két hét volatilis lehet, de úgy gondolják, hogy az év vége előtt minimum egy átmeneti megoldással kezelni fogják a politikusok a kérdést. Az idő és a közvélemény-kutatások alapján a lakossági hangulat inkább a republikánusokat szorítja.

Komolyabb esés kellhet Budapesten?

Tovább tart a pénzbeáramlás a fejlődő piaci kötvényalapokba a globális hozamkeresés eredőjeként, így a fejlődő piaci kötvényekben további erősödést várunk – mondja Móró. A hazai részvényeknél viszont nem várnak jelentős vételi erőt, a megemelt adóterhek miatti hangulatromlás nem fog elmúlni, egy komolyabb esés után érkezhetnek csak vevők. A november 30-i MSCI-átsúlyozás miatti esetleges komolyabb Richter-áresést viszont vételre használnák fel.

Az európai kötvénypiacokon a francia-olasz hozamfelárak szűkülését várjuk a konvergáló - és sajnos mindkét ország esetében elég rossz - fundamentumok miatt, ugyanakkor Olaszország a reformok esetében már előrébb tart és a lakossági megtakarítások magas szintje is segít – tette hozzá Móró.

Egy pici jó hír is nagy felpattanást okozhat

Egyesek szerint már megérkezett a Mikulás-rali, míg mások szerint csak a korábbi vészjósló mélypontok éles korrekcióját láthattuk a főbb amerikai és európai indexeknél a héten – írják az Equilor elemzői. Véleményük szerint az európai, illetve az amerikai piacok mozgása még inkább elválhat egymástól a következő időszakban. Európában a mélypontok tartósságára nagyobb az esély a görög, spanyol és immár a francia bizonytalanságok okán.

A tengerentúlon is sok a kérdőjel a "fiscal cliff” miatt, azonban itt a piac már részben elkezdte árazni a későbbiekben esetlegesen bekövetkező pénzügyi armageddont. Az előzőekben említett rali pont annak volt köszönhető, hogy a demokrata és republikánus politikusok közötti első egyeztetéseket sikeresnek értékelték a befektetők. Bármiféle pozitív fordulat, vagy kisebb rossz bekövetkezése esetén komoly felpattanásra lehet számítani a szeptember óta tartó 8-10 százalékos „zakó” (zuhanás) után.

A longosok dörzsölik tenyerüket

A longosok (emelkedésre játszók) dörzsölhették a tenyereiket mostanában – írja az Equilor -, hiszen a bank- és technológiai szektor mellett a nyersanyagok is meglendültek, ami kimondottan a bikapiac jellegzetessége. A legtöbb termék esetében immár ötödik hete csökkentik árupiaci kitettségüket a hedge fundok, így a felpattanásnak nagyobb tere volt, mint a részvénypiacok esetében. „Elsősorban az arany és az olaj piacán nézelődnénk; a kukorica, szójabab, cukor és kávé piacától továbbra is távol maradnánk külső szemlélőként” – írja a brókercég elemzése.

De mikor is van a Mikulás?

Az angolszász kultúrkörben a Mikulás hozza az ajándékokat a Jézuska helyett, náluk tehát klasszikusan a Mikulás-rali a december utolsó hetében megfigyelhető emelkedésre utal – teszik hozzá az Equilor. Ezt a mozgást az a hit táplálja, hogy januárban jelentős tőkebeáramlás van a tőzsdéken az előző évi nyereségek és a karácsonyi költekezési utáni állapotot nyomán.

(Forrás: Zerohedge, Equilor)

Európában viszont alapvetően a december elején esedékes eseményt értik Mikulás alatt a tőkepiaci szereplők, ez azonban csak áttételesen igaz. A kulcskérdés a várakozás és a hit, amely akár már novemberben arra sarkallhatja a befektetőket, hogy vételekkel készüljenek fel a Mikulás-ralira, tehát az egész igazából egy önbeteljesítő jóslat a tőzsdéken.

Nem ördögtől való ötlet

Az Equilor szerint rengeteg a fundamentálisan alulértékelt és „árfolyamügyileg szétvert” részvény a piacokon, amiben a későbbiekben megnőhet a vevői kereslet. Európában elsősorban a bankpapírok, közmű- és telekommunikációs cégek kerültek a befektetők fekete listájára. A bevételek csökkentését ellensúlyozandó kiadáscsökkentések és osztalékvágások hatása azonban a vállalatoknál a közeljövőben meghozhatja a várva várt eredményeket, így nem ördögtől való ötlet a részvények portfólióba történő allokálása a jelenlegi szinteken – tartja az Equilor.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG