1p
Nincs pontos magyar fordítása, mégis mindenki ettől fél. De pontosan mi is ez, milyen területeket érint és mennyit hoz a konyhára?

A "fiscal cliff" kifejezést Ben Bernanke az amerikai Fed elnöke használta először egy február végi kongresszusi meghallgatáson. Magyarul talán a legjobban "költségvetési szakadéknak" lehet fordítani a fogalmat. A kifejezés angolul elég erős és ijesztő, emiatt többen bírálták is a Fed elnökét, inkább a "fiscal hill" (költségvetési domb), vagy a "fiscal slope" (költségvetési lejtő) fogalmat javasolva a mindennapos használatra, ugyanakkor az eredeti szóösszetétel mára teljesen részévé vált a köztudatnak és a mindennapi híreknek.

A fiscal cliff
Röviden: azoknak a szövetségi kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseknek a várható következménye, amelyek 2013. január 1-én lépnek életbe automatikusan az Egyesült Államokban. Az automatizmusra azért van szükség, mert a törvényhozásban korábban nem sikerült megegyezni a szükséges lépésekről, viszont az államadósságot és a költségvetési hiányt mindenképpen csökkenteni kell.

 

A fiscal cliff nem egy megszorító csomag, hanem annak következménye

Bár a fiscal cliffet a legtöbbször valamiféle intézkedéscsomagként emlegetjük, valójában nem az, hanem két nagyhatású esemény összessége, illetve annak a gazdaságra gyakorolt hatása. Az egyik a George W. Bush által bevezetett adó- és járulékkedvezmények kifutása az év végén, a másik pedig az úgynevezett Budget Control Act 2011 (BCA) életbe lépése január 1-én. A BCA azután lép életbe automatikusan az év elején, hogy a 2011-es költségvetési vitában a demokratáknak és a republikánusoknak nem sikerült megegyezniük a szükséges kiadáscsökkentésről, illetve az adósságplafon megemeléséről.

Apu megmondja
A Privátbankár apu-sorozatában megpróbáljuk helyretenni a legfontosabb, vagy éppen legaktuálisabb kérdésköröket és fogalmakat. Korábbi cikkeinkből megtudhatja, mi az a QE, és azt is, hogy végülis mit értünk alapkamat alatt.

A meddő vita hátterében 2011 őszén részben az volt, hogy ha felemelik az adósságplafont - azaz hagyják tovább emelkedni az amúgy is kritikusan magas államadósságot -, akkor tovább nő az esélye annak, hogy valamelyik hitelminősítő rontja az Egyesült Államok kitűnő adósi besorolását. Ezen kívül nyilván sokat nyomott a latba az is, hogy a vita idején pont egy évvel voltunk a mára már lefutott elnökválasztás előtt, így egyik politikai oldal sem mert teljes mellszélességgel kiállni a kellemetlen adóemelések, járulékcsökkentések és kedvezményelvonások mellett. Amikor az amerikai törvényhozás látványosan megbénult, akkor találták ki, hogy ha bizonyos határidőig nem sikerül megállapodni a 2012-es intézkedésekről, akkor azok 2013-ban automatikusan életbe lépnek anélkül, hogy azt bármi vita kísérné. A fő cél, hogy a következő 10 évben a jelenleg a GDP 100 százaléka körüli államadósság nagyjából 70 százalékra csökkenjen.

Az amerikai államadósság lakosság kezében levő hányada a GDP arányában
Forrás: USA Kongresszus Költségvetési Hivatal

 

Az Egyesült Államokban az államadósság jelenleg a GDP 104 százaléka, de nem csak az, hanem a költségvetés hiánya is elszállt.

Az amerikai költségvetési hiány eddigi és várható alakulása a GDP arányában
Forrás: USA Kongresszus Költségvetési Hivatal

A fiscal cliff nagy vonalakban tehát adókedvezmények és járulékkedvezmények eltörlését, illetve adó- és járulékemelést jelent. A leginkább érintett területek a munkaterhek, az egészségügyi juttatások és terhek és a társadalombiztosítás. A kiadáscsökkentés a többi között a veteránoknak járó juttatásokat érinti, nőnek a TB-befizetések, csökken a szövetségi nyugdíj összege. Az alábbi táblázatból pontosan látszik, hogy melyik intézkedéssel hány milliárd dollárt megtakarítást, vagy éppen plusz bevételt lehet elérni.2013-ban az intézkedések valamivel több, mint 600 milliárd dollárnyi költségvetési pénzt érintenek.

Tényleg szakadék?

Bár többen kritizálták Ben Bernanke-t, hogy a fogalom bevezetésével fölöslegesen ijesztgette a piacokat és az amerikaiakat, olyanok is vannak, akik szerint nem lehet eléggé felhívni a figyelmet a veszélyre, a költségvetési szakadék miatt akár 3-4 százalékponttal is csökkenhet az amerikai GDP, a munkanélküliség pedig újra átlépheti a munkaképes korú lakosság 10 százalékát. A Fed elnöke viszont a későbbiekben is ragaszkodott a kifejezéshez, ráadásul a nyár elejére egyértelművé tette, hogy a Fednek nincs a kezében olyan eszköz, amivel tompítani tuná a költségvetési szakadék reálgazdasági hatásait. Bernanke - miután neki nem kellett visszafognia magát az elnökválasztás miatt - az elmúlt hónapokban rendszeresen felhívta a figyelmet a veszélyre.

A fiscal cliff nem csak az Egyesült Államoknak jelentene szakadékot. Az egész világgazdaság megérezné, ugyanis alapjaiban rengetné meg annak egyik legfőbb mozgatóját, az amerikaiak fogyasztását. A drasztikusan megnövő munkanélküliség miatt jelentősen visszaesne a fogyasztási hajlandóság, a megtakarítások. Az emelkedő adóterhekre a vállalatok leépítéssel és a beszerzések visszafogásával reagálnának. Ráadásul úgy tűnik, hogy már maga a várakozás is elindította ezt a folyamatot.

Van remény?

Éppen ezen cikk megjelenése előtt csillant fel némi remény az amerikai törvényhozás háza táján arra, hogy mégiscsak elkerülhető valamilyen szinten a nagy zuhanás. A republikánus párt egyik illetékese ugyanis közölte, hogy hajlandóak tárgyalni a magasabb jövedelmek adónak emeléséről. Erről az elnökválasztás előtt természetesen hallani sem akartak a konzervatívok.

Ami aggasztó, az az, hogy az intézkedések életbelépéséig már alig másfél hónap maradt csak hátra, így tekintettel arra, hogy az amerikai törvényhozás malmai sokszor nagyon lassan őrölnek, elég kilátástalannak tűnik a kiút. Ugyanakkor, ha ezúttal sikerülne legalább nagy vonalakban megállapodni a bevételek növeléséről és a kiadások csökkentéséről, akkor talán elkerülhető lenne a szakadék.A másik megoldás az lenne, ha felemelnék az adósságplafont, de ez szinte biztosan magával vonná az Egyesült Államok leminősítését, hiszen annak adóssága és hiányszámai már most kritikusan magasak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG