BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. január 7. 17:09

A tavalyi turbulens év a forintot sem hagyta érintetlenül, amely nagyot ment felfelé, majd korrigált lefelé. Nemzetközi összehasonlításban is viszonylag nagyot esett, de nem sokkal jobban, mint a többi térségbeli deviza. A nagy kérdés a jövőre nézve a hazai infláció, a nagy nemzetközi jegybankok viselkedése, a feltörekvő piacok helyzete.

(Fotó: Eidenpenz József)

Tavaly nagy utat járt be a forint, izgalmas éve volt, hiszen 308 környékéről 331-ig ugrott fel, majd majdnem 320-ig esett vissza az árfolyam. Bár a csúcsokról lassacskán lefelé csorgott az ára, a 320-as szint augusztus közepe óta mindig megtartotta, nem sérült.

Kicsit messzebbre, 2017 augusztusára visszatekintve viszont inkább egy forintgyengülési trend látszik. Az akkori, 301 forintot alig meghaladó mélypontról inkább felfelé tart az árfolyam, még az utóbbi fél éves lecsorgás ellenére is.

Az MNB, bár régen nem nyúlt a kamatokhoz, megtette az első lépéseket ahhoz, hogy szigoríthasson (kamatot emelhessen), ha kell. Ősszel átalakította eszközrendszerét. Ezek a lépések azonban önmagukban nem igazán kell befolyásolják az árfolyamot. A folytatás vélhetően sok tényezőtől függ, elsősorban az inflációtól, de a nagy külföldi jegybankok lépéseitől is. (Korábbi cikkünk erről itt.) A kamatemelés rendszerint erősíti az adott devizát.

Magyar, lengyel

Nemzetközi összehasonlításban a forint tavaly mintegy négy százalékkal gyengült az euróhoz képest, amivel viszonylag elöl, a kilencedik helyen van a 32 elemű listánkon (a Stooq.com adatai alapján). (A grafikonon a pozitív értékek az euróhoz képest való gyengülést, a negatív számok erősödést jelentenek.)

A lengyel zloty sincs azonban sokkal előbb, annak erősödése három százalék körüli volt. A cseh korona és a román lej egy százaléknál is kisebb mértékben ugyan, de szintén gyengült valamelyest.

A két számjegyűek klubja

Igazán nagyot, két számjegyű mértékben olyan magas inflációjú, komoly politikai kockázatokkal rendelkező, dollárban eladósodott, részben a nyersanyagoktól is erősen függő országok devizái gyengültek, mint Törökország, Brazília, Dél-Afrika vagy Oroszország. Ezek már egy ideje a befektetők aggodalmainak középpontjában állnak. (Argentínát és Venezuelát inkább kihagytuk, csúnyán elrontanák a grafikont.)

Nagyon nem tett jót ezeknek a feltörekvő országoknak a dollár tavalyi erősödése – az euró/dollár 2018-ban 1,2030-ról 1,1490-re esett, így közel hat százalékkal erősödött a dollár az euróhoz képest. Ez nemcsak a dolláradósságaik visszafizetését nehezíti meg, de a nyersanyagaik árának csökkenését is eredményezi (dollárban legalábbis).

Felbeszélik, lebeszélik

Más országok devizái meglepően még erősödtek is, mint az egyiptomi font, vagy a mexikói peso. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy már korábban, 2017-ben hatalmasat estek, így tavaly már ehhez képest csak kisebb természetes korrekción mentek keresztül.

De mi várható az idén? Sokan azt várják, hogy újabb turbulens, ideges, nehéz esztendő. A devizák értékét nagyban befolyásolni fogják a jegybankok, és nemcsak az intézkedéseik. Néha pár szó is elegendő, hogy nagy ugrást okozzon az árfolyamokban.

Powell put?

Például Powell, a Fed elnöke a múlt héten hirtelen az egekbe küldte a részvényárfolyamokat olyan megnyilatkozásával, amely a kamatemelési sorozat lassítására engedett következtetni.

A magasabb amerikai kamat erősebb dollárt és tovább gyengülő feltörekvő piaci devizákat jelenthet. Erre van esély, mert az amerikai gazdaságból továbbra is jó adatok jönnek, mint a több évtizedes mélyponton levő munkanélküliség, ami a kamatemelés mellett szól. Ugyanakkor van esély rá, hogy a Fed nem akar nagy tőkepiaci zuhanást sem. (Létezik “Powell put”, azaz közbelép a Fed, ha kell? – hangzik a befektetők egyik nagy dilemmája mostanában.)

Begyűrűzik?

A forint és a magyar gazdaság kitettsége a dollárnak ugyan látszólag minimális, de a gyakorlatban a nagyobb feltörekvő piaci változások hozzánk is be szoktak gyűrűzni. Ha máshogy nem, csillapított mértékben és áttételesen.

Például ha a többi gyengülő deviza olcsó árakat, jó vételt jelent egyes befektetőknek más országokban, akkor lehet, hogy forinteszközöket fognak orosz, brazil vagy török eszközökre cserélni. Nem azért, mert velünk van baj, hanem mert a többiek lettek túl olcsók. A magyar piac ráadásul igen kicsi, egyetlen alapkezelő eladásai is megmozgathatják az árakat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél