TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy híres nemzetközi befektetésialap-kezelő szerint Magyarország és Lengyelország is az autoriter feltörekvő piaci országok közé tartozik, ő ebben a csoportban nem lát jó befektetési lehetőséget. Az Orbán-rezsim szerinte kisajátította a nemzetközi tőkések vagyonát. Együtt szerepelünk Oroszországgal, Törökországgal és a Fülöp-szigetekkel.
Orbán az EU-csúcson. (EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Egy John-Paul Smith nevű befektetési szakember, aki arról vált híressé, hogy az 1998-as tőzsdei összeomlást megjósolta annak idején a Morgan Stanley-nél, megint nagyon pesszimista a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. Igaz, a Bloomberg.com már a címben medvének, „bear”-nek nevezi, vélhetően azért, mert jellemzően a részvénypiacok esésére próbál játszani. „Miért nem lát reményt a feltörekvő piacok számára ez a részvénypiaci medve” – szól a cím.

A közelmúltban általánosan uralkodó folyamatok szerint szerint a feltörekvő piaci „autoriter” országok (tekintélyelvű, központilag irányított rezsimek, fél-diktatúrák – a szerk.) kötvényeivel sokkal magasabb hozamot lehet elérni, mint a „demokrata” országok papírjaival. A szakember szerint ez azonban csak a „rezsimek” kezdeti szakaszára érvényes.

Tönkreteszik a gazdaságot

Utána az autoriter irányítás végső soron tönkreteszi a termelékenységet, ami kikezdi a kötvények és a részvények értékét az adott országban. (Vélhetően a devizákét is, a török líra például megint naponta ér el új történelmi mélypontokat – a szerk.)

Hiába igyekszem az autoriter feltörekvő piaci országokban kedvező befektetési lehetőségeket találni” – mondja a ma saját cégében dolgozó alapkezelő szakember. Szerinte távolról sem közelednek egymáshoz az egyes országok kötvény- és részvénypiacai, mint korábban gondolták. Az autoriter rezsimeken belül főleg a részvénypiacok szenvednek, mert itt az állam a kisebbségi részvényesek vagyonát szociális és politikai célokra csoportosítja át. (Ennek jó példája lehetne a rezsicsökkentés vagy a különadók Magyarországon, ami számos tőzsdei céget is komolyan sújtott – a szerk.)

Az orbáni kisajátítás

A cikk végén jön még egy érdekes rész: egy táblázat Smith diagnózisaival, amelyben Kína, Oroszország, Dél-Afrika, Thaiföld, Törökország és a Fülöp-szigetek mellett ott van Lengyelország és Magyarország is. Minden országhoz van egy egy-két mondatos rövid diagnózis, Magyarországról ezt írja: „Az Orbán Viktor alatt bekövetkezett eltolódás a külföldi közvetlen- és portfólió-befektetések de facto kisajátításához vezetett.”

Lengyelországnál ez szerepel: „A kormány meggyengítette az alkotmányos biztosítékokat és konfrontációt szított az EU-val.” Törökországban pedig eszerint Erdogan elnök lemásolta Vlagyimir Putyin „irányított demokráciáját”, és a vagyont hívei között osztotta el újra. Oroszország szerinte eltávolodott a piaci indíttatású reformoktól az autoriter kormányzás felé, és nagyobb állami ellenőrzést alkalmaz a vállalati szektorban.

A fejlettek voltak jobbak

Hogy a feltörekvő piacok vagy a fejlettek teljesítenek jobban, hosszú távon alighanem attól függ, melyik időtávot választjuk ki, tíz év alatt azonban a fejlettek látszanak jobbnak. A feltörekvő piaci Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO) nevű ETF (tőzsdén kereskedett alap) például tíz év alatt 58,64-ről 44,43 dollárra esett, ez 24,2 százalék. A fejlett piaci Vanguard FTSE Developed Markets (VEA) pedig 52,36 dollárról 43,76-ra, ami csak 16,4 százalékos csökkenés. (Tíz éve épp csúcson voltak a tőzsdeindexek, onnét lefelé vezetett az út a pénzügyi válság felé.)

Vélemény: A magyar eszközök – kötvények, részvények – évek óta nagyon jól teljesítenek, vélhetően azért, mert a nemzetközi pénzvilágban nem társítanak különösebb politikai vagy pénzügyi (csőd-) kockázatot az országhoz. Csak a stabil pénzügyi helyzetet nézik. Ha a kockázat akár külső, akár belső okok miatt ismét megjelenik, mint 2011 végén-2012 elején, annak komoly következményei lehetnek. Akkor a BUX index a jelenleginek csak mintegy 40 százaléka volt (16-17 ezer pont körül), az államkötvényeink hozamai pedig a jelenleginek sokszorosa, évi 8-10 százalékosak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél