1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mostantól Magyarországon is megkezdi részvény- és kötvénybefeketési alapjainak forgalmazását a londoni Fidelity Worldwide Investment alapkezelő – jelentették be. ­­A cég fundamentális elemzések alapján fektet be. Kötvénypiaci szakértője szerint hosszú távon a bóvli kategóriájú kötvények szép megtérülést biztosítottak a befektetőiknek. Magyarországot viszont alulsúlyozzák.

A magántulajdonú társaságot 1969-ben alapították, befektetéseit fundamentális elemzések alapján kezeli. Nemzetközi szinten összesen 300 milliárd dollárnyi vagyont bíztak rá, ebből 169 milliárd jut a lakossági és vállalati ügyfelekre. Magyarországon a Fidelity a Citibankkal és a Friedrich Wilhelm Raiffeisennel együttműködve hozza majd forgalomba a befektetési jegyeket – hangzott el a társaságok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Több száz elemzőt foglalkoztatnak

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a magasabb hozamok utáni vadászat a jövőben is meghatározó tényezője lesz a befektetési szektornak világszerte. Magyarországon a várakozásoktól elmaradó tavaly negyedik negyedéves GDP után a Citi 0 és 0,5 százalék közötti növekedést vár erre az évre, jó hír azonban, hogy nemrég sikeresen bocsátottunk ki dollárkötvényeket. A Citibank tavaly is képes volt nyereségesen működni itthon, változatlanul a vagyonosabb ügyfelekre igyekszik koncentrálni, a Citigold ügyfelek száma dinamikusan nő – mondta el.

Adam Lessing, a Fidelity ausztriai és kelet-európai vezetője (képünkön) szerint több száz kutatóval folytatják mélyelemzéseken alapuló befektetési stratégiájukat. Több mint 130 befektetési alapuk van, ezek közül persze nem minegyiket forgalmazzák majd nálunk, csak egy alapkészletet.

Nökevedési részvények helyett stabil jövedelem?

Korábban, főként a múlt század első felében a jövedelem-jellegű befektetések, mint a kötvények voltak a figyelem középpontjában, a részvényeket túl kockázatosnak tartották. Elképzelhető azonban, hogy ez a régi szemléletmód most visszatér. Ügyfeleiket arra biztatják, hogy ne a hagyományos kategóriákban gondolkozzanak – részvény, kötvény, ingatlan –, hanem céljaikat, saját preferenciáikat fogalmazzák meg. Például, mi a legfontosabb számukra: a stabilitás, a növekedés, vagy a rendszeres jövedelem?

Aran Gordon, a Fidelity kötvényszakértője szerint a magas hozamú kötvénybefeketések nem egyenlőek a bóvlival. Egy részük, a CCC kategóriájú cégek bedőlési aránya ugyan magas, 26 százalék volt a múltban, ez méltán nevezhető bóvlinak. Az efeletti kategóriákban azonban jóval nagyobb biztonságról beszélhetünk, a BB kategóriában például csak mintegy egy százalékos volt a bedőlési arány.

A bóvli egész szépen tud hozni

Az USA-ban a magas hozamú kötvények hosszú távon jól teljesítettek, átlagos hozamuk 8,86 százalék volt, sőt még recessziós időszakokban is, amikor a bedőlési arány megugrik, meghaladta az évi négy százalékot. Ezekkel a vállalati kötvényekkel részvényekhez hasonló hozamot lehetett elérni, de azoknál jóval kisebb kockázattal (Sharpe-mutatóval) – modta el a szakember.

Az 1980-as év óta csak négy olyan esztendő volt, amikor a magas hozamú kötvények negatív hozamot értek el. Ezek között is messze a legnagyobb veszteséget 2008-ban mutatták fel, mínusz 27 százalék volt a teljesítményük. Abban az évben azonban a többi befektetési eszköz is rosszul teljesített, sőt sok eszközosztály ezt az értéket is mélyen is alulmúlta. A magas hozamú kötvényeket kibocsátó vállalatok pénzügyi mutatói jelenleg viszont nagyon jók – hangzott el.

Csak most kezdődik a tánc, az elinflálás

Alex Homan részvénypiaci szakértő szerint a feltörekvő részvénypiacok a következő tíz évben teljesen másképp fognak kinézni, mint az elmúlt tíz évben. Most a makrogazdasági kilátások javulnak, Kína helyzete is sokkal jobb, mint ahogy azt akár csak hat hónappal ezelőtt is gondolták. Sok ország növekedése azonban nagyon le fog lassulni, alaposan át fog rendeződni a mezőny.

 

A fejlett országok nagyon eladósodottak, amit valószínűeg nem a növekedés által, hanem az inflációval fognak tudni ledolgozni. Sok helyen az inflálás még csak most kezdődött el, mint például Japánban, másutt, mint Nagy-Britanniában éppen szünetet tartanak. A feljett nyugati országok devizái váhatóan gyengülni fognak, ez pedig javítja a feltörekvő országok részvénypiaci kilátásait. Akik szeretnék pénzük értékét megőrizni, azok számára a részvények ugyanis kikerülhetetlenné válnak.

 

Magyarország elriasztó

Azok a menedzserek, akik jelen vannak az egys országokban jobb eredményt tudnak elérnti a Fidelity szerint. A társaságnak pedig ez a statégiája, helyi elemző csapatokat tart fenn a fontosabb országokban. „Elemzőink legalább fele ott él az országban, amelyet elemez” – hangzott el.

A Fidelity magyarországi kitettsége viszont jelenleg nagyon kicsi. „A lassú növekedés az, ami igazából elriaszt bennünket”- mondta el Alex Homan.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG