<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus-válság után mit várhatunk a részvényektől, kötvényektől, köztük a magyar papíroktól? Mennyire lesz súlyos vagy tartós az infláció megugrása, és ennyi drágulás után érdemes-e még részvényekbe fektetni? Folyik-e a rotáció, azaz a különböző részvénykategóriák közötti átrendeződés?

A gazdasági növekedési ciklus különböző fázisaira reagáló befektetési (eszközallokációs) döntéseket, az egyes befektetés-fajták közötti átrendeződést nevezzük rotációnak. Ennek következtében eltérő az egyes eszközök és szektorok teljesítménye a gazdasági növekedési ciklus különböző szakaszaiban, amit a befektetők ki tudnak használni.

Érvényesülnek-e ezek a hatások a COVID-válság miatt kialakult tavalyi, rendkívül rövid recesszió után is? – tette fel a kérdést az Amundi Alapkezelő sajtóeseményén Kiss Péter kötvényportfólió menedzser. A ciklusok során az árfolyammozgások speciális mintázatokat követnek, de minden ciklusnak vannak egyedi jellemzői is. (Mark Twain-t idézve: „a történelem nem ismétli önmagát, de rímel.”)

Így vándorol a tőke

A tőke keresi a ciklus különböző szakaszaiban legjobbnak ígérkező befektetéseket, és vándorol az egyes eszközosztályok és szektorok között. Ezek az eszközosztályok közötti átrendeződések teljesen normálisak, mindig vannak szektorok, amelyek a gazdasági ciklus elején, közepén vagy végén szoktak jól teljesíteni.

Refláció, rotáció. (Stocks: részvények, commodities: árupiac, bonds: kötvények, stage: fázis) (Amundi)Refláció, rotáció. (Stocks: részvények, commodities: árupiac, bonds: kötvények, stage: fázis) (Amundi)

A Covid-válság előtti tíz év szokatlanul hosszú és erőteljes felívelő szakaszt hozott. A reflációs (az infláció élénkülésével jellemezhető) szakasz ennek a felívelésnek az eleje. Ekkor fokozatosan visszatérnek az inflációs aggodalmak, majd beindul a kamatemelési ciklus. De nemcsak a konkunktúra-ciklus elején, hanem közben is lehetnek reflációs időszakok.

Hol tartunk most?

Az expanzió legnagyobb részében a részvények felülteljesítik a kötvényeket, a ciklikus szektorok pedig a defenzíveket. Közvetlenül a recesszió előtt azonban a kötvények elkezdenek felülteljesíteni.

Kiss PéterKiss Péter

Most hol állunk? A növekedési kilátások mostanában romlottak, az utóbbi fél évben ezért nem volt olyan a tőkepiaci teljesítmény, mint amit a reflációban látni szoktunk. A dollár is gyengülni szokott, most ennek az ellenkezőjét látjuk. A nyersanyagok viszont még emelkednek, amint az reflációs környezetben jellemző.

Újra megindulhat a növekedés

A gazdasági lassulás oka a Delta variáns terjedése volt, valamint az, hogy a feltörekvő országok lemaradtak az oltásokkal. Jövőre azonban a járvány csillapodásával ismét a növekedés megugrása, a refláció előtérbe kerülése várható – mondta az elemző. Az oltási hajlandóság, az átoltottság ugyanis jelentősen javult az utóbbi időben a feltörekvő országokban, például Dél-Amerikában is.

Jövőre újra erőre kaphat a világgazdaság az Amundi szerintJövőre újra erőre kaphat a világgazdaság az Amundi szerint

Március óta az infláció megugrását nem követték a kötvényhozamok, most azonban újabb emelkedés figyelhető meg. Ennek persze a QE (mennyiségi könnyítések) kivezetése a fő oka. Emiatt nőtt meg a volatilitás is az eddig viszonylag csendes kötvénypiacon.

Jön az inflációs rezsim

Megnőtt a tartós infláció valószínűsége. Erre már a Fed legutóbbi kommentárjaiban is utaltak, 2-3 hónap helyett 6-8 hónap is lehet szerintük a magas infláció időszaka.

Inflációs rezsimben leszünk az USA-ban, a korábbi inflációs szint felett nem is kicsivel. Tartósabb lehet az infláció megugrása, nem fog olyan gyorsan visszasimulni, ahogy korábban vártuk – mondta Kiss.

A piacokon is kialakulóban van a következő narratíva, amely szerint nem biztos, hogy az inflációs csúcs átmeneti lesz. Az ellátási láncok egyes zavarai is fennmaradhatnak 2-3 évig is, amire már reagálniuk kell a jegybankoknak.

Mi lesz a feltörekvőkkel?

A feltörekvő piacok teljesítményére a korábbi években rányomta bélyegét, hogy az árupiacokon az árak alacsonyak voltak. Most azonban az árupiac kedvező hatást gyakorol rájuk. Minden, Amerikán kívüli részvénypiac egy “value piac” jelenleg, köztük Magyarország is – mondja az elemző. (Vagyis értékalapú befektetés – a szerk.)

A fejlődő piaci növekedési prémium fontos (Amundi)A fejlődő piaci növekedési prémium fontos (Amundi)

Az erősödő dollár viszont kedvezőtlen rájuk nézve. A fejlődő országokban szükség van növekedési prémiumra a fejlettekhez képest ahhoz, hogy a részvénypiacaik is felülteljesítők legyenek. E területen javulás várható a közeljövőben, de Kína bizonytalan helyzete komoly kockázati tényezőt jelent.

A nyersanyagárak és a value részvények árfolyama között is szoros korreláció figyelhető meg, már 1926 óta – tették hozzá.

A nyersanyagárak és a value részvények kapcsolata (Amundi)A nyersanyagárak és a value részvények kapcsolata (Amundi)

A részvény jobb a kötvénynél

Általánosságban a részvények még mindig vonzóbbak, mint a kötvények. A profitráták, az osztalékhozamok is ezt húzzák alá, ezen kívül

emelkedő hozamok mellett nem jó kötvényekben ülni – mondta Kiss.

Mi azt várjuk, hogy a rotáció és a refláció folytatódik a piacokon, ahogy a gazdaság ciklikus pozíciója javul. De ez nem egy egyenes vonalú, folyamatos mozgás, lehetnek visszaesések – foglalta össze Kiss Péter.

Új befektetési igazgató az Amundinál

Fórián-Szabó Gergely közel húsz év, az Amundinál eltöltött év után felmentését kérte, hogy választott alpolgármesteri tisztségére koncentrálhasson – jelentették be az alapkezelő cég sajtóreggelijén. Lemondott befektetési igazgatói tisztségéről is, de az Amundi külső tanácsadójaként még dolgozik a cégnek. Az új befektetési igazgató holnaptól Kiss Péter eddigi kötvényportfólió-kezelő lesz.

Fórián-Szabó Gergely, Kucsma Viktória, Kiss Péter (Amundi)Fórián-Szabó Gergely, Kucsma Viktória, Kiss Péter (Amundi)

Hatossal kezdődik majd a magyar infláció?

Magyarországon a gazdasági növekedés ebben az évben 7,3 százalék lehet a tavalyi alacsony bázishoz képest. Az infláció viszont októberben vagy novemberben akár hatossal is kezdődhet. Az inflációs jelentésben az MNB is feljebb tekerte várakozásait, de efelett is érkezhet meglepetés. (Az augusztusi adat 4,9 százalék volt éves szinten – a szerk.) A jövő év végére azonban az infláció visszatérhet a toleranciasávba.

A régióban a legtöbb országban még 2022-re is évi öt százalék körüli növekedésre számítanak. Egyébként az inflációs ráták is hasonlóan magasak, és kérdés mindenütt, hogy mennyire lesz ez átmeneti. A régióban a jegybankok emelik a kamatokat, Lengyelország van csak lemaradva kissé, de itt is emelés jöhet.

Az Amundi itthoni inflációs várakozásaiAz Amundi itthoni inflációs várakozásai

A forint árfolyama vélhetően akkor okozna fejfájást a jegybanknak, ha újabb mélypontra érne. (Az euró csúcsa 370 forint közelében volt.) Ekkor valószínűleg lépne ellene – hangzott el.

A nemzetközi devizapiac és a forint (Amundi)A nemzetközi devizapiac és a forint (Amundi)

A nemzetközi feltörekvő piaci devizák JP Morgan-féle indexéhez képest ugyanakkor a forint nem alulteljesítő, amint az utolsó ábra is mutatja. A forint a kockázatosabb devizákkal mozog együtt, és az erősödő dollár mellett rendszerint gyengülnek a helyi devizák. Még az emelkedő régiós kamatkörnyezet ellenére is így van ez térségünkben.

Az Amundi alapvetően pozitív kilátásokkal tekint a részvénypiacra és régiónkra is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos