3p
A Kínából kiinduló viharoknak elvileg kevésbé vagyunk kitéve. Csakhogy a lengyel nacionalista-konzervatívok október végi hatalomra jutása láncreakciót indíthat el: egész Közép-Európából beindulhat a keményebb tőkekivonás, a helyi fizetőeszközök, beleértve a forintot is, erőteljesebb lejtmenetbe kerülhetnek.

 

Elképesztő, ami az elmúlt 13 hónapban történt: csaknem másfél ezer milliárd dollárnyi tőke vonult ki a feltörekvő piacokról. Ez duplája annak, aminek 2007-2008-ban tanúi lehettünk – figyelmeztet az NN Investment Partners vezető stratégája, Maarten-Jan Bakkum az Alapblogon.

 

A Kína–Ázsia–Dél-Amerika problémakör további mélyülése egyelőre kevésbé fogja érinteni a mi térségünket, mint mondjuk Törökországot, Koreát vagy éppen Oroszországot, de mégsem kerülhet el minket sem a tőkepiacok szélsőséges esése. De nem elsősorban Kína, hanem Lengyelország miatt.

Magyar unortodoxia után lengyel unortodoxia?

Magyarország a Keletre fordulásával és bizonyos, a külföldi befektetőket hátrányosan érintő lépéseivel is aggodalmakat keltett. Újabban pedig Lengyelország – más okokból – politikailag mégiscsak sokkal kiszámíthatatlanabb lett, mint bármely nyugat-európai EU-tagállam. A jelenlegi helyzetben ennek a faktornak megnő a jelentősége a befektetők szemében.

A „Kína-szindróma” mélyülése nagymértékű lassulást okozhat a német gazdaságban, azon keresztül pedig az egész európai gazdaságra is hatással lehet. Közép-Európára vonatkoztatva azt mutatják a számok, hogy nem megy oda új tőke. Ez ma már Lengyelország esetében is tény.

Megérzi majd a forint is

A következő időszakban elkerülhetetlenül megérzi a „rengéseket” a zloty, a korona és a forint is. Viszont kevésbé, mint a nem európai országok devizái és nemzetgazdaságai. Azokból az országokból felettébb látványos és erősödő tőkekivonás történhet és fizetőeszközük leértékelési kényszernek lesz kitéve. A feltörekvő piacok országainak szinte mindegyikében – Ázsiában, Dél-Amerikában mindenképpen – az utóbbi időben egyre felelőtlenebbé vált a kormányzati politika, reformok maradtak el, a korrupció túlburjánzásával egyre kevésbé láthatók át a belső történések, közben pedig mindenütt növekszik emiatt a társadalmi elégedetlenség.

Közép-Európában Lengyelország jelenti a nagy kérdőjelet. A lengyelországi választásokon nagy valószínűséggel hatalomváltás következik be. A Jog és Igazság Pártja (Kaczynski) nacionalista politikájának felülkerekedésétől erősen tarthatunk, aminek közvetve-közvetlenül az eddigi következetes szabad piaci hozzáállás felülvizsgálata lesz a következménye.

Az a fránya tőkekivonás

Egy ilyen lengyelországi fordulat tényleg komolyan ki fog sugározni az egész régióra, annak piaci megítélésére. Beindulhat komolyabb tőkekivonás ez esetben a térségből.

Az euróövezet problémáival Nyugat-Európa meg tud küzdeni, ennek számos bizonyítékát már érzékeljük – mondja a szakember. A görög „sztorit”, az euró körüli bizonytalanság ügyét messze csekélyebb jelentőséggel bíró kihívásnak ítélik meg, mint azt, hogy páratlan ütemben „dübörög” a tőkekivonás a feltörekvő piacokról.

(A teljes cikk itt olvasható.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG