4p
Tavaly valóságos ralit láthattunk a feltörekvő piaci részvények piacán. A folyamat fő mozgatórugói egyebek mellett a helyi politikai események, az árupiaci árak magához térése és a hozamvadászat voltak. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez idén is kitarthat-e, ráadásul sok múlik azon, hogy végül meddig megy el Trump protekcionizmusa. A Fidelity összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek ebben az évben a feltörekvő országok gazdaságára.

Volt néhány esemény 2016-ban, amire a feltörekvő országokban érdekelt befektetők még sokáig emlékezni fognak. Ilyen volt például Brazília, az itt lezajlott erőteljes árfolyammozgások miatt az ország piaca kemény diónak számított. A kedvezőbbé váló politikai körülményeknek köszönhetően a Petrobras a januári mélypont után októberben 220 százalék körül járt, annak ellenére, hogy a világ egyik legjobban eladósodott vállalatáról beszélünk, ezt közölte a Fidelity a Privátbankár.hu-val.

Indiában ugyanakkora  demonetizáció borzolta a kedélyeket, sok céget minősítettek le ezután, a negatív hangulat pedig rövidtávon alapvetően rontotta az értékeltséget. A szakemberek szerint ugyanakkor a befektetőknek ezekben az országokban közép- és hosszútávon kell gondolkodniuk, ekkorra ugyanis kiárazódik az események hatása. Jó példa erre a HDFC, az egyik legnagyobb holdingtársaság, melyet a demonetizáció kellemetlenül érintett, de ahogy a piac figyelme ismét az eredményekre irányul, és az indiai gazdaság szerkezete rendeződni kezd, eljön az újraminősítés ideje.

Árupiac: túlárazottak a fémek?

Bár az USA infrastrukturális beruházásokhoz fűződő tervei kedvezően befolyásolják az árupiacokhoz kapcsolódó hangulatot, a kínai kereslet és kínálat reakciójához képest ezek valósággal eltörpülnek. Becslések szerint ugyanis a kínai infrastrukturális kiadások még további 18 hónapon át zajlanak majd, így az elemzők a nyereségbecsléseiket inkább a hosszú távú árutőzsdei árfolyam-várakozásokra, és nem az azonnali árakra alapozzák. Ezzel pontosabban tudják mérni a cikluson keresztül érvényes jövedelmezőségi potenciált.

Bár az árutőzsdei körülmények kedvezőek, a vasérc árfolyama túlságosan magas – jó példa erre a brazil Vale, akik annak ellenére tartják magasan az árfolyamot, hogy a kínai acéliparban (ami valósággal nyeli a vasat) épp kapacitást csökkentenek.  A szakemberek szerint érdemes továbbra is azokra az alacsony költséghányaddal dolgozó és stabil mérleggel rendelkező termelőkre összpontosítani, melyek a teljes piaci cikluson át képesek szabad készpénzáramlást generálni és osztalékot fizetni a részvényeseiknek.

Mi lesz a kínai értékcsapdákkal?

Az értékrészvények látványos teljesítményt nyújtottak tavaly, így a mutatók a hosszú távú átlag fölé nőttek, ezzel ellentétben a jó minőségű és a növekedési részvények erős leminősítésen estek át. A kínai bankok a könyv szerinti értékük kb. 80 százalékán forognak, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kínai bankok hitelállományának 10-12 százaléka rossz minőségű, ami potenciálisan lenullázza a részvényben rejlő összes értéket. Bár a szakemberek semmi rövid távú katalizátornak nem látják nyomát, úgy vélik, középtávon nagyon is valós e bankok jelentős mértékű rekapitalizációjának kockázata, ezért ezekre „értékcsapdaként” tekintenek.

Meddig megy el Trump?

Bár még mindig nem tudni, meddig terjed majd Trump protekcionizmusa, de érdemes figyelni arra a befektetőknek, hogy ne legyen olyan nagy a kitettségük. Indiában a vízumkorlátozás törheti derékba a digitális vállalkozókat, míg Mexikóban a Grupo Mexiko vörösréz-importőrnek az országgal szembeni ellenséges álláspont és a gyenge peseta továbbgyűrűző hatása miatt kedvezőtlen irányban mozdul el a kockázat/nyereség arány. A Grupo Mexico a vörösréz-exportőr költségeit ugyanakkor pesetában, nyereségét dollárban termeli, és nem valószínű, hogy útját állnák majd a Trump által akár fizikai értelemben, akár vámok formájában felhúzandó falak.

Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

Összességében a feltörekvő piaci értékeltségek általában nagyon vonzóak maradnak, ami jót tesz az eszközosztálynak. Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője szerint érdemes kerülni azokat a vállalatokat, amelyekben jelentős tulajdonrésszel rendelkezik az állam, mivel tulajdonosként az állam vélhetően nem a legcélszerűbb irányba tereli a tőkeberuházásokat, ennek pedig tartós tőkepusztulás az eredménye. Amikor a piaci figyelem 2017-ben fokozatosan ismét az eredmények felé fordul, a portfólióban szereplő egyes papírok előtt is megnyílik az erőteljes értéknövekedés lehetősége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG