<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ütemesen emelkedő amerikai kamatok miatt a feltörekvő piacokat az elmúlt hónapokban drasztikus pénzkivonás sújtja. A rendszerszintű adósságválság bekövetkezte valós lehetőséggé vált. Káncz Csaba jegyzete.

Mary Daly, a San Francisco-i Fed elnöke a Financial Timesnak adott minapi interjújában jelezte, hogy lehetséges a 0,75 százalékpontos emelés szeptemberben, de Daly „alapvárakozása” a 0,5 százalékpontos emelés. A minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari azt mondta, továbbra is arra számít, hogy a Fed-nek a jövő év kezdetéig további 1,5 százalékponttal kell emelnie alapkamatot, ami 4,4 százalék körüli szintet jelent. Igen ám, de a kamatláb-emelkedés pénzkivonáshoz vezet a feltörekvő piacokról, tovább súlyosbítva a pénzügyi problémáikat.

Leszakad a mennyezet

Az amerikai kamatok agresszív emelkedése olyan feltételeket teremt a nemzetközi tőkepiacokon, hogy számos kevésbé fejlett ország nem tudja majd visszafizetni a hiteleit. Srí Lanka már ebben a helyzetben van, és mások, köztük Kenya, Egyiptom, Banglades és Pakisztán jó eséllyel követik.

Leland Goss, a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség ügyvédje szerint a feltörekvő piacokon felvett hitelfelvétel egy évtized alatt a gazdasági kibocsátás negyedét jelentő 3,3 ezermilliárd dollárról 5,6 ezermilliárd dollárra, körülbelül egyharmadára nőtt.

Goss leszögezte a Financial Timesnak, hogy a „ rendszerszintű adósságválság bekövetkezte valós lehetőség". Hozzátette: „Azok a hitelezők, akiknek nem egy vagy néhány, hanem sok szuverén hitelfelvevővel szembeni kitettsége van, nagy összesített kitettséggel rendelkeznek". Ezek pedig "potenciális rendszerszintű kihatásokkal" járhatnak a nagy pénzügyi intézmények esetében.

Válság küszöbén a feltörekvő piacok? Fotó: DepositphotosVálság küszöbén a feltörekvő piacok? Fotó: Depositphotos

Megy a periféria pénze a centrum felé

Egy, a múlt hónap végén kiadott jelentésből kiderült, hogy a feltörekvő piacokat már most is pénzkivonás sújtja. Az Institute of International Finance jelentése szerint a feltörekvő piacokról júliusban 10,5 milliárd dollár volt a kiáramlás, ami az elmúlt öt hónapban elérte a 38 milliárd dollárt -ez a leghosszabb idejű kiáramlás a feljegyzések 2005-ös kezdete óta.

Az úgynevezett feltörekvő piaci és fejlődő gazdaságok egyre romló gazdasági és pénzügyi helyzetére a ghánai jegybank múlt heti döntése mutatott rá azzal, hogy az elmúlt 20 év legnagyobb kamatemelését hajtották végre. Egy rendkívüli ülésen a jegybank 300 bázisponttal, 22 százalékra emelte az alapkamatot, „erős mögöttes inflációs nyomásra” hivatkozva. A jegybanki alapkamat 850 bázisponttal emelkedett tavaly novemberhez képest, amikor még 13,5 százalék volt – és ez a szint 2015 óta fennált.

Ghána fizetőeszköze, a cedi az elmúlt év során 25 százalékot veszített értékéből, és a világ második legrosszabbul teljesítő valutája lett a Srí Lanka-i rúpia után. Srí Lankához hasonlóan Nana-Akafu Addo elnök kormánya és kormányzó Új Hazafias pártja is tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal egy 3 milliárd dolláros kölcsönről, holott korábban ellenállt egy ilyen lépésnek.

A ghánai helyzet romlása az egész kontinensen és az egész világon megismétlődik. A nigériai inflációs ráta elérte a 20 százalékos csúcsot – ez a legmagasabb az elmúlt 17 évben –, mivel az élelmiszer-, szállítási és energiaköltségek gyorsan emelkednek. Dél-Afrikában, a kontinens legnagyobb gazdaságában a nemzeti deviza, a rand értéke 5 százalékkal esett a múlt héten, a 30 éves államkötvények hozama pedig több mint 10 százalékra kúszott fel a pénzügyi és gazdasági feltételek romlásával. A dél-afrikai jegybank a múlt hónapban 75 bázisponttal emelte kamatát, amit a szomszédos Namíbiában is megléptek - az elmúlt 20 év legnagyobb emelésével.

Sorra jönnek az emelések

Az ázsiai válság nem korlátozódik Srí Lankára. A Fülöp-szigeteki peso 5 százalékkal esett idén, a pakisztáni rúpia 20 százalékkal, a thai baht pedig több mint 6 százalékkal. Pakisztán és Banglades is már az IMF-hez fordult.

A fejlett gazdaságok központi bankjai is folytatják a kamatemelést. A múlt héten a norvég jegybank idén másodszor emelte 50 bázisponttal kamatát, és jelezte, hogy a következő hónapban további, ugyanekkora emelkedésre lehet számítani.

A német központi bank, a Bundesbank elnöke, Joachim Nagel - aki egyben az EKB kormányzótanácsának is tagja - kijelentette, hogy az energiaárak megugrása valószínűleg 10 százalék fölé tereli az inflációt, és jövőre is magas marad. „Az infláció kérdése 2023-ban sem fog megszűnni” – mondta. „Valószínűleg tovább folytatódnak az ellátási szűk keresztmetszetek és a geopolitikai feszültségek. Eközben Oroszország drasztikusan csökkentette gázellátását, a földgáz és az áram ára pedig a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.”

Valóban, a német áramárak hétszer magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, a tízszeresére nőtt gázáremelések következtében. Nagel szerint magasabb infláció mellett további kamatemeléseknek kell következniük.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG