TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nincs olyan rossz állapotban a világgazdaság, mint ahogy azt sok hír, elemzés sugallja – mondják a Fidelitynél. A feltörekvő országok abban a kellemes helyzetben vannak, hogy még van tér a kamatcsökkentésre. Így itt a beruházási kedv és a fogyasztás, a befektetési aktivitás is megélénkülhet. Kivéve egyes közép-kelet-európai államokat.

A Fidelity Leading Indicator nevű összetett indexe előrejelzi, mi várható a közeljövőben a világgazdaságban. Jelenleg minden komponense nulla felett van, így azt jelzi, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint azt sok vészmadár mondja. Legalábbis rövidebb távon nem utal semmi nagyobb válságra – mondta Al-Hilal István, a Fidelity International értékesítési vezetője a cég befektetői találkozóján.

Sőt, a mutató felfelé indult el az utóbbi időben, a növekedési környezet tehát még javul is. Ám rövid távon más dolgok mozgatják a piacokat, mint a hírek, a kereskedelmi háború, a “tweetek”, sokszor ezek miatt mozognak az árfolyamok. A befektetők túlságosan rövid távon gondolkodnak, de így “túl sok a zaj” az adatokban.

Pedig a hosszú távú fundamentumok a legfontosabbak. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor vannak jó befektetési lehetőségek. A vállalati fundamentumok, az eredmény alakulása határozzák meg a befektetések eredményességét – mondta el.

Al-Hilal István

A jegybankok közbeléptek

Nick Price vezető feltörekvő piaci portfólió-menedzser is a rövid távú zajok kiszűrésének fontosságáról beszélt, például Donald Trump tweetjei vagy egyes politikai események. Hosszabb távon a vállalati eredmények befolyásolják a részvényárakat. A Fidelity ezért folyamatosan konzultál a vállalatokkal, vállalkozásokkal.

A világ nagy jegybankjai eközben ismét mennyiségi könnyítési ciklusokba kezdtek. A világban sok ezer milliárd dollárnyi negatív hozamú államkötvény van. Ez nagy mértékben képes a gazdaságok élénkítésére és a piaci árfolyamok támogatására.

Kivételek vagyunk

A feltörekvő piacok szempontjából a jó hír az, hogy ott még általában viszonylag magasak a kamatok, az infláció. Sok helyen 3-4 százalékos infláció mellett 6-8 százalékos kamatláb van, tehát – a fejlett piacokkal ellentétben – jelentős pozitív reálkamat létezik. Így a feltörekvők központi bankjainak még bőven van terük a kamatcsökkentésre.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a vállalatok finanszírozása olcsóbbá válik. A feltörekvő országok megtakarítói pedig a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak. Kivételként éppen térségünket, Közép-Kelet-Európát említették, ahol nincsen komoly reálkamat.

Két olaj-nagyhatalom

Ami a konkrét országokat illeti, Oroszországban a Fidelitynek már régóta jelentős pozíciói vannak. Szaúd-Arábia pedig azért érdekes célpont az elemző szerint, az ország nemrég bekerült az MSCI feltörekvő piaci indexbe.

Mindkét országban az olajipar a domináns. De míg Oroszország költségvetése jóval alacsonyabb olajár mellett is kiegyensúlyozott lehet, addig Szaúd-Arábia számára a jelenlegi olajár is nagy terhet jelent. Oroszországban talán a legstabilabb a pénzügyi helyzet a feltörekvő országok között – mondta az elemző.

Olcsó orosz papírok

Oroszországban továbbra is jó a gazdasági növekedés, amit a bérnövekedés is táplál. A részvények pedig viszonylag olcsók, a P/E mutató (hét körül) nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. Ráadásul az egy részvényre jutó eredmény növekedése is kiemelkedő és az az osztalékhozam is vonzó.

Szaúd-Arábia részvénypiaca ellenben drágának tűnik, a Tadawul index P/E hányadosa inkább 16-17 közé tehető.

Olcsó-e Brazília?

Brazíliában a magas eladósodottság az egyik legnagyobb probléma az Nick Price szerint. A nyugdíjrendszerben nagy reformra van szükség, enélkül fenntarthatatlanná válik. A nyugdíjakra és más szociális hozzájárulásokra fordított összeg már 2026-ra elérheti a költségvetés 80 százalékát.

A brazil részvénypiac sem olcsó a saját historikus adataihoz képest. A részvénypiac a jelek szerint már megelőlegezte a szükséges reformokat, ezek jórészt beépülhettek az árakba.

Célpont a kínai középosztály

Ami a kereskedelmi háború hatásait illeti, Kínában a fogyasztói bizalom és a kiskereskedelmi eladások csökkenése látható. Pedig ezek adták a gazdasági növekedés mintegy felét. Ez lehet a félig tele pohár, de a félig üres pohár esete is a befektetők számára. A negatív hatások ugyanis a kínai kormányt különböző újabb gazdaságösztönöző lépésekre késztethetik.

Hosszabb távon szemlélve a magas jövedelmű középosztálynak Kínában jelentős növekedési lehetőségei vannak a következő évtizedben. Több tízmillió emberről van szó, ami hatalmas vásárlóerőt jelent. Példaként a sportruházatot említették, Kínában valóságos fitness-boom van kibontakozóban.

Mire jó még a magas kamat?

Indiában a piacbarát kormány oldaláról lépésekre van szükség a gazdasági lassulás ellensúlyozására. Az egyik ígéretes szektor a biztosítási piac, amely abból is profitálhat, hogy az autóeladások előtt is hatalmas bővülési lehetőségek vannak.

Sok más tényező befolyásolja még a feltörekvő országok gazdálkodását. A pénzügyi szektor például profitál abból, hogy a feltörekvő régióban magasabbak a kamatok. Vagy például Oroszország a magasabb, India viszont az alacsonyabb olajárból tud előnyt kovácsolni – hangzott el.

Diszkonttal forognak

A dollár jelenleg viszonylag erős, már hosszabb ideje, ami lefelé nyomja a nyersanyagok dollárárát. Ez sok feltörekvő ország számára kedvezőtlen. A feltörekvő országok részvénypiacai jelenleg 40 százalékos diszkontot tartalmaznak jelenleg a fejlett országokkal szemben – mondta a szakember.

Pálfi Zoltán londoni feltörekvő piaci elemző szerint a Fidelity egyik fő megkülönböztető jegye, hogy nem egyszerűen vételi lehetőségeket keresnek. Ehelyett egy-egy iparág vállalatairól van naprakész információjuk, véleményük. Ez összesen 4-5 ezer cég is lehet, amelyekről elemzéseket, eredmény-előrejelzéseket tartanak frissen a cégnél.

Gyengébb jüan?

Anthony Srom Ázsiára specializálódott vezető elemző szerint Kína egy veszélyes és különleges ország. A jövedelmi különbségek, a sajátos demográfia, a gazdasági rendszer mind-mind egyedivé teszik.

Az utóbbi tíz évben nagy mennyiségű tőke áramlott Kínába, a magas növekedés, a tőkepiac külföldiek előtt való megnyitása miatt. A lassuló növekedés miatt azonban Kína versenyképessége megőrzése érdekében kénytelen lesz devizáját leértékelni.

Indiában az elemző a magas értékeltség ellenére is lát lehetőségeket. A piac óriási és hatalmas növekedési lehetőségek előtt áll. De már évek óta nagy reménységnek számít, és nő a valószínűsége, hogy csalódnak a befektetők. Így a kockázatok is magasak.

Az indiai kormány jelenleg adócsökkentéssel próbálkozik a gazdaságot élénkíteni. (Erről itt is írtunk.) A bankrendszert viszont súlyosan terhelik a rossz hitelek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
hírlevél