5p
Nagyon meg lenne lepődve a Pioneer igazgatója, ha mégsem emelne kamatot a Fed a jövő héten. A forint más feltörekvő piaci devizákkal szemben egy unalmas deviza lett, ami így is maradhat, amíg külső egyensúlyunk ennyire stabil. Főleg az európai kamatoktól függ a hazai is, jó hír, hogy az EKB hosszú évekre elkötelezett lesz az alacsony kamatszint mellett.

 

Eddig mindegyik kamatcsökkentési ciklus egy nagy lufiba kormányozta a gazdaságot az USA-ban. A korábban megszokottakkal szemben már több mint 11 éve ülünk a jelenlegi alacsony kamatú ciklusban, nagyon extrém hosszúságú és mélységű kamatidőszak ez – mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

A kamatot leginkább a munkaerőpiactól teszik függővé, de az amerikai munkaerőpiacon nem találtam olyan adatot, ami rossz lenne. Ilyen alacsony munkanélküliségre eddig ritkán volt példa. Ilyen körülmények között a Fed általában már emelni szokott a kamaton – tette hozzá.

Jól jönne már egy kis infláció

Még mindig messze vagyunk a tíz évvel ezelőtti ingatlanáraktól az USA-ban, de ez sem indokolja, hogy ilyen alacsony legyen a kamat. Az infláció pedig, amely nagyon alacsony, az előrejelzések szerint vissza fog térni az évi két százalék körüli szintre. Jól jönne egy kis meglepetés-infláció, hiszen azzal lehetne legjobban adósságot csökkenteni, de ennek nincs sok jele – mondta a szakember.

Az alacsony infláció oka, hogy brutálisan lent vannak a nyersanyagárak, és viszonylag erős a dollár. Az USA belső gazdasága látszólag egészséges, egyedül az árupiac és a dollár az, amely aggodalomra ad okot. A Fed jelenleg magányos harcosnak tűnik a kamatemelési tervével.

Nem a hitelezés a legnagyobb problémánk

Az alacsony kamatok miatt leestek a kamatkiadások, ezt az időszakot akár kamatcsökkentésre is lehetne használni. A magánszektor adósságát tudták csökkenteni, de a helyét átvette az állam, összességében az eladósodottság szintjét nem igazán sikerült mérsékelni a fejlett gazdaságokban.

Mindenütt azt halljuk, hogy a hitelezést élénkíteni kellene, de a magánvéleményem az, hogy nagyon nem ez a legnagyobb problémája a világgazdaságnak – mondta Forián-Szabó. A fejlődő világban az elmúlt években soha nem látott adósság-növekedés volt, amiben Kínának nagy súlya van. Az alacsony kamatszintet sok ország erre használta fel. Ezzel valamit majd kezdeni kell, jó esetben soft landing (puha visszaesés), rossz esetben hard landing (kemény visszaesés) lesz a vége – mondta a szakember.

Mi kilógunk a fejlődők közül

Ha ez a lufi kipukkad, annak komoly visszahatása lehet az USA-ra is, ma már sokkal fontosabb a fejlődő országok szerepe, mint korábban. A fejlődő vagy feltörekvő országok helyzetében azonban nagyon nagy a szórás, nagyon heterogén csoport, előfordul, hogy Magyarországgal egy csoportba sorolják Dél-Afrikát, vagy Brazíliát, Hong Kong, Szingapúr is nagyon kilóg a mezőnyből – hangzott el.

Szerencsére eléggé kilógunk a fejlődő országok problematikus csoportjából, ahol sok helyütt egyensúlyi problémák, nyersanyagfüggés, fenntarthatatlan gazdasági pálya a jellemző. A dollárkamatra való érzékenység sok országban jelentős, nálunk ez nem jellemző, a régiónk stabilitása jelenleg nagyon nagy – mondja az igazgató.

EU-pénzek nélkül nem így néznénk ki

Sok fejlődő országgal szemben Magyarországon volt komoly „deleveraging”, azaz adósság-leépítés. Az EU-pénzek beáramlása hatalmas horgonyt jelent, enélkül nem így néznénk ki – tette hozzá Forián-Szabó.

Szerintem most már egyértelmű a dolog, nagyon meg lennék döbbenve, ha nem emelnének december 16-án. Bár az idén már láttunk sok meglepetést a jegybankoktól, a svájci jegybank januári lépésétől az EKB múlt heti húzásáig – mondja az igazgató. Ráadásul ennyire komolyam még soha nem készítették fel a piacokat, már mintegy két és fél évvel ezelőtt, a híres „tapering” idején szóba került.

Ezt elbukta az USA

Infláció a láthatáron sincsen, ebben csak az hozhatna változást, ha a dollár elkezdene komolyan gyengülni vagy a nyersanyagárak nagyon megugranának. Ha lesz is kamatemelés, az nagyon alacsony mértékű lesz, a Fed ezzel együtt is inkább „galamblelkű”, mint héja – mondja a szakember.

Tíz százalékos dollárerősödés három év alatt bő másfél százalékkal fogja csökkenteni a GDP volumenét. Most közel 20 százalék dollárerősödés van mögöttünk – emlékeztetett rá Forián-Szabó. Ez a három százalék nem fog egyhamar visszajönni, azt elbukta az USA gazdasága, talán örökre.

Ez a legnépszerűbb spekuláció most

A dollárral kapcsolatban fontos a piaci pozícionáltság, a legnépszerűbb spekuláció most a long USD a Merril Lynch felmérése szerint. Nagyon nehéz azt mondani, hogy a dollár gyengülni fog, de ha homokszem kerül a gépezetbe, mint a múlt héten az EKB miatt, akkor nagyon hamar fel tud pattanni az euró/dollár. Amikor ennyire egy irányba pozícionál mindenki, azzal nagyon kell vigyázni – hangzott el.

A fejlődő piaci devizák éppen túlestek egy nagyobb leértékelődésen, a dollárkamat megemelkedése nekik mindenesetre bizony fájni tud. „A forint egy teljesen unalmas deviza lett, van, aki emiatt sírni tudna, én ennek örülök. Ez fenn is maradhat, amíg ilyen erős a külső pozíciónk” – mondja az igazgató.

Európában nagyon jól alakulnak a dolgok

Nekünk nem a Fed az elsődleges iránytű, hanem az európai kamatkörnyezet, főleg a spanyol és olasz hozamok, ezekhez hasonlóak a folyamataink. A jó hír, hogy az EKB elkötelezettnek tűnik a hozamok alacsony tartásában Európában, hosszú évekre. „Európában nagyon jól alakulnak a dolgok a gazdaságban, a legoptimistább szeptemberi forgatókönyvünk igazolódott be” – mondja a szakember.

Magyarországon minden adott, hogy fennmaradjon a jelenlegi kamatszint. A rövid oldali kamatokat várhatóan próbálja majd lehorgonyozni az MNB, a hosszú hozamokat viszont lejjebb szorítani. Ha nem jön valami nagyobb esemény, akkor a Fed-től függetlenül is maradhatnak a jelenlegi folyamatok nálunk – mondta az igazgató.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16665 16630 16700 +0,39% 16670 16690 98 257 585 HUF 2024-03-28 09:45:09
MOL 2950 2938 2950 +1,03% 2942 2944 58 359 312 HUF 2024-03-28 09:45:29
MTELEKOM 895 890 895 +0,56% 890 895 511 116 HUF 2024-03-28 09:38:48
RICHTER 9315 9300 9340 +0,54% 9305 9310 61 876 585 HUF 2024-03-28 09:44:33
OPUS 401 397 401 0,00% 399 401 5 951 881 HUF 2024-03-28 09:41:48
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Kicsúszott az OTP lába alól a talaj
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG