TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon meg lenne lepődve a Pioneer igazgatója, ha mégsem emelne kamatot a Fed a jövő héten. A forint más feltörekvő piaci devizákkal szemben egy unalmas deviza lett, ami így is maradhat, amíg külső egyensúlyunk ennyire stabil. Főleg az európai kamatoktól függ a hazai is, jó hír, hogy az EKB hosszú évekre elkötelezett lesz az alacsony kamatszint mellett.

 

Eddig mindegyik kamatcsökkentési ciklus egy nagy lufiba kormányozta a gazdaságot az USA-ban. A korábban megszokottakkal szemben már több mint 11 éve ülünk a jelenlegi alacsony kamatú ciklusban, nagyon extrém hosszúságú és mélységű kamatidőszak ez – mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

A kamatot leginkább a munkaerőpiactól teszik függővé, de az amerikai munkaerőpiacon nem találtam olyan adatot, ami rossz lenne. Ilyen alacsony munkanélküliségre eddig ritkán volt példa. Ilyen körülmények között a Fed általában már emelni szokott a kamaton – tette hozzá.

Jól jönne már egy kis infláció

Még mindig messze vagyunk a tíz évvel ezelőtti ingatlanáraktól az USA-ban, de ez sem indokolja, hogy ilyen alacsony legyen a kamat. Az infláció pedig, amely nagyon alacsony, az előrejelzések szerint vissza fog térni az évi két százalék körüli szintre. Jól jönne egy kis meglepetés-infláció, hiszen azzal lehetne legjobban adósságot csökkenteni, de ennek nincs sok jele – mondta a szakember.

Az alacsony infláció oka, hogy brutálisan lent vannak a nyersanyagárak, és viszonylag erős a dollár. Az USA belső gazdasága látszólag egészséges, egyedül az árupiac és a dollár az, amely aggodalomra ad okot. A Fed jelenleg magányos harcosnak tűnik a kamatemelési tervével.

Nem a hitelezés a legnagyobb problémánk

Az alacsony kamatok miatt leestek a kamatkiadások, ezt az időszakot akár kamatcsökkentésre is lehetne használni. A magánszektor adósságát tudták csökkenteni, de a helyét átvette az állam, összességében az eladósodottság szintjét nem igazán sikerült mérsékelni a fejlett gazdaságokban.

Mindenütt azt halljuk, hogy a hitelezést élénkíteni kellene, de a magánvéleményem az, hogy nagyon nem ez a legnagyobb problémája a világgazdaságnak – mondta Forián-Szabó. A fejlődő világban az elmúlt években soha nem látott adósság-növekedés volt, amiben Kínának nagy súlya van. Az alacsony kamatszintet sok ország erre használta fel. Ezzel valamit majd kezdeni kell, jó esetben soft landing (puha visszaesés), rossz esetben hard landing (kemény visszaesés) lesz a vége – mondta a szakember.

Mi kilógunk a fejlődők közül

Ha ez a lufi kipukkad, annak komoly visszahatása lehet az USA-ra is, ma már sokkal fontosabb a fejlődő országok szerepe, mint korábban. A fejlődő vagy feltörekvő országok helyzetében azonban nagyon nagy a szórás, nagyon heterogén csoport, előfordul, hogy Magyarországgal egy csoportba sorolják Dél-Afrikát, vagy Brazíliát, Hong Kong, Szingapúr is nagyon kilóg a mezőnyből – hangzott el.

Szerencsére eléggé kilógunk a fejlődő országok problematikus csoportjából, ahol sok helyütt egyensúlyi problémák, nyersanyagfüggés, fenntarthatatlan gazdasági pálya a jellemző. A dollárkamatra való érzékenység sok országban jelentős, nálunk ez nem jellemző, a régiónk stabilitása jelenleg nagyon nagy – mondja az igazgató.

EU-pénzek nélkül nem így néznénk ki

Sok fejlődő országgal szemben Magyarországon volt komoly „deleveraging”, azaz adósság-leépítés. Az EU-pénzek beáramlása hatalmas horgonyt jelent, enélkül nem így néznénk ki – tette hozzá Forián-Szabó.

Szerintem most már egyértelmű a dolog, nagyon meg lennék döbbenve, ha nem emelnének december 16-án. Bár az idén már láttunk sok meglepetést a jegybankoktól, a svájci jegybank januári lépésétől az EKB múlt heti húzásáig – mondja az igazgató. Ráadásul ennyire komolyam még soha nem készítették fel a piacokat, már mintegy két és fél évvel ezelőtt, a híres „tapering” idején szóba került.

Ezt elbukta az USA

Infláció a láthatáron sincsen, ebben csak az hozhatna változást, ha a dollár elkezdene komolyan gyengülni vagy a nyersanyagárak nagyon megugranának. Ha lesz is kamatemelés, az nagyon alacsony mértékű lesz, a Fed ezzel együtt is inkább „galamblelkű”, mint héja – mondja a szakember.

Tíz százalékos dollárerősödés három év alatt bő másfél százalékkal fogja csökkenteni a GDP volumenét. Most közel 20 százalék dollárerősödés van mögöttünk – emlékeztetett rá Forián-Szabó. Ez a három százalék nem fog egyhamar visszajönni, azt elbukta az USA gazdasága, talán örökre.

Ez a legnépszerűbb spekuláció most

A dollárral kapcsolatban fontos a piaci pozícionáltság, a legnépszerűbb spekuláció most a long USD a Merril Lynch felmérése szerint. Nagyon nehéz azt mondani, hogy a dollár gyengülni fog, de ha homokszem kerül a gépezetbe, mint a múlt héten az EKB miatt, akkor nagyon hamar fel tud pattanni az euró/dollár. Amikor ennyire egy irányba pozícionál mindenki, azzal nagyon kell vigyázni – hangzott el.

A fejlődő piaci devizák éppen túlestek egy nagyobb leértékelődésen, a dollárkamat megemelkedése nekik mindenesetre bizony fájni tud. „A forint egy teljesen unalmas deviza lett, van, aki emiatt sírni tudna, én ennek örülök. Ez fenn is maradhat, amíg ilyen erős a külső pozíciónk” – mondja az igazgató.

Európában nagyon jól alakulnak a dolgok

Nekünk nem a Fed az elsődleges iránytű, hanem az európai kamatkörnyezet, főleg a spanyol és olasz hozamok, ezekhez hasonlóak a folyamataink. A jó hír, hogy az EKB elkötelezettnek tűnik a hozamok alacsony tartásában Európában, hosszú évekre. „Európában nagyon jól alakulnak a dolgok a gazdaságban, a legoptimistább szeptemberi forgatókönyvünk igazolódott be” – mondja a szakember.

Magyarországon minden adott, hogy fennmaradjon a jelenlegi kamatszint. A rövid oldali kamatokat várhatóan próbálja majd lehorgonyozni az MNB, a hosszú hozamokat viszont lejjebb szorítani. Ha nem jön valami nagyobb esemény, akkor a Fed-től függetlenül is maradhatnak a jelenlegi folyamatok nálunk – mondta az igazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél