<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sok a bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak körül továbbra is, fény nincs az alagút végén: adómentesség viszont lesz - legalább is azoknak, akik március 31-ig úgy döntenek, hogy átlépnek az állami rendszerbe. Az adómentesség csak akkor él, ha lesz egyáltalán reálhozamuk.

Adómentességgel hívogatják a tagokat

Még 2012. március 31-ig van lehetőség a magánnyugdíjpénztárakból a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való átlépésre. A tegnapi napon benyújtott módosító javaslat elfogadása esetén, az átlépő/visszalépő pénztártagoknak járó kifizetések adómentessége biztosítva lesz - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerkesztőségünkkel.

A szaktárca számára "fontos, hogy az emberek nyugdíja minél nagyobb biztonságba kerüljön, ennek érdekében jelentős kezdeményezésnek tartja, hogy a korábbi szabályhoz hasonlóan, akik áttérnek a kiszámíthatóságot és biztonságot jelentő állami rendszerbe, azok most is adómentesen vehessék fel a reálhozamukat és tagdíj-kiegészítésüket". A fentiek alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja a javaslat elfogadását.

A tagoknak nincs elegendő információjuk a döntésük meghozatalához

Több hónap után szólalt meg a magánnyugdíjpénztárakat érintő ügyben a szaktárca. Mint korábban írtuk, a március végi határidő egyre közeleg, de a megmaradt 100 ezer pénztártag helyzetét nem könnyíti meg az állam, a döntésükhöz (visszalépjenek-e az állami rendszerbe?) ugyanis nem áll minden információ a rendelkezésükre. Nincsenek kidolgozott szabályok arra, milyen feltételek mellett kapnak majd a pénztáraktól életjáradékot a tagok nyugdíjbavonulásuk esetén, mint ahogy azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora mértékű állami nyugdíjra lesznek jogosultak a pénztárban maradó tagok. Az NGM értelmezését a jogszabályok szövege ugyanis nem támasztja alá.

A szigorú költségplafon miatt ráadásul a pénztárak csak adományokkal és tagdíjak beszedésével tudnak életben maradni, ilyen körülmények között már két pénztár is bedobta a törülközőt. Szakértők szerint a közel 100 ezres pénztártagságnak egy kassza alá kellene berendeződnie. A Magyarországon kialakított magánpénztári rendszer eddig hungarikumnak számított: a kasszák a tagok tulajdonában vannak, tulajdonképpen szövetkezeti formában működnek - vagyis nemigen voltak versenyre kényszerítve eddig. Ha csak egy szolgáltató marad a piacon, akkor a szabályváltozások nem oldják meg a magyar pénztári rendszer legnagyobb problémáját. Igaz, - ahogy Szász Károly, a PSZÁF elnöke mondta a Privátbankárnak adott interjújában - a pénztárak "ma már nem rendszerkockázati tényezők".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG