<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sok a bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak körül továbbra is, fény nincs az alagút végén: adómentesség viszont lesz - legalább is azoknak, akik március 31-ig úgy döntenek, hogy átlépnek az állami rendszerbe. Az adómentesség csak akkor él, ha lesz egyáltalán reálhozamuk.

Adómentességgel hívogatják a tagokat

Még 2012. március 31-ig van lehetőség a magánnyugdíjpénztárakból a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való átlépésre. A tegnapi napon benyújtott módosító javaslat elfogadása esetén, az átlépő/visszalépő pénztártagoknak járó kifizetések adómentessége biztosítva lesz - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerkesztőségünkkel.

A szaktárca számára "fontos, hogy az emberek nyugdíja minél nagyobb biztonságba kerüljön, ennek érdekében jelentős kezdeményezésnek tartja, hogy a korábbi szabályhoz hasonlóan, akik áttérnek a kiszámíthatóságot és biztonságot jelentő állami rendszerbe, azok most is adómentesen vehessék fel a reálhozamukat és tagdíj-kiegészítésüket". A fentiek alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja a javaslat elfogadását.

A tagoknak nincs elegendő információjuk a döntésük meghozatalához

Több hónap után szólalt meg a magánnyugdíjpénztárakat érintő ügyben a szaktárca. Mint korábban írtuk, a március végi határidő egyre közeleg, de a megmaradt 100 ezer pénztártag helyzetét nem könnyíti meg az állam, a döntésükhöz (visszalépjenek-e az állami rendszerbe?) ugyanis nem áll minden információ a rendelkezésükre. Nincsenek kidolgozott szabályok arra, milyen feltételek mellett kapnak majd a pénztáraktól életjáradékot a tagok nyugdíjbavonulásuk esetén, mint ahogy azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora mértékű állami nyugdíjra lesznek jogosultak a pénztárban maradó tagok. Az NGM értelmezését a jogszabályok szövege ugyanis nem támasztja alá.

A szigorú költségplafon miatt ráadásul a pénztárak csak adományokkal és tagdíjak beszedésével tudnak életben maradni, ilyen körülmények között már két pénztár is bedobta a törülközőt. Szakértők szerint a közel 100 ezres pénztártagságnak egy kassza alá kellene berendeződnie. A Magyarországon kialakított magánpénztári rendszer eddig hungarikumnak számított: a kasszák a tagok tulajdonában vannak, tulajdonképpen szövetkezeti formában működnek - vagyis nemigen voltak versenyre kényszerítve eddig. Ha csak egy szolgáltató marad a piacon, akkor a szabályváltozások nem oldják meg a magyar pénztári rendszer legnagyobb problémáját. Igaz, - ahogy Szász Károly, a PSZÁF elnöke mondta a Privátbankárnak adott interjújában - a pénztárak "ma már nem rendszerkockázati tényezők".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG